luni, 23 mai 2011

Cetăţeanul trebuie să fie o oaie obedientă

Aceasta pare să fie deviza "aleşilor". Aleşilor cui? Că eu sigur nu i-am ales. "S-au" ales ei. Uninominal, desigur.
După ce Mirel Taloş vroia să pedepsească blasfemiile la adresa prietenilor imaginari prin Legea Teocraţiei, acum se doreşte extinderea la nivel naţional o aberaţie care există în Vaslui încă din 2009 şi despre care am scris la momentul respectiv.
Adrian Ţuţu, pardon, Adrian Ţuţuianu, senator PSD, alături de alţi 39 de ciumpalaci tot de la PSD şi din Senat, la care se adaugă un independent şi un membru al Partidului Prezidenţial, au semnat şi depus un proiect de lege care retrage românilor dreptul de autoapărare şi obligă terasele să trimită clienţii la culcare la ora 22:00.
"În cazul unor evenimente familiale, depăşirea limitelor de zgomot admise se poate face numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate", se scrie în proiectul de lege.
De asemenea, în localurile publice situate în imobilele cu destinaţia de locuinţă, programul muzical poate fi difuzat după ora 22 doar dacă localul este izolat fonic şi patronii obţin aprobarea scrisă a locatarilor imobilului şi a celor din imediata vecinătate.
Prima problemă e că acest acord era necesar şi înainte de această aberaţie legislativă dar era recomandat să fie scris şi nu obligatoriu. Pe de altă parte, prevederea cu închiderea muzicii la ora 22:00 este o stupizenie fără margini.
Primarii din staţiunile turistice vor putea reglementa alte orare de funcţionare ale teraselor "după consultarea cetăţenilor". Sinaia şi Mamaia se pot pregăti de referendum!
Serios? Da' cu Costineştiul ce faci? Dar Vama Veche?
Dar cu campusurile studenţeşti?! Sunt curios cum se va aplica legea asta în Tudor (Iaşi), Complexul Haşdeu şi Complexul Economica (Cluj) sau Campusul Regie (Bucureşti).
Proiectul prevede şi limitarea auto-protecţiei, prin interzicerea purtării spray-urilor lacrimogene sau paralizante şi a oricăror obiecte contondente în locuri publice, mijloace de transport în comun. Nerespectarea acestei reguli este considerată infracţiune şi va fi sancţionată cu închisoarea de la 6 luni, la 5 ani! [...]
Obiectele contondente şi ascuţite (inclusiv cuţitele) şi dispozitivele care generează şocuri electrice nu vor fi tolerate nici în maşinile proprietate personală - tot infracţiune se consideră şi încălcarea acestei prevederi. Dacă vrei să ieşi la un picnic şi vrei să iei un cuţit cu tine, să tranşezi carne pentru grătar, ai nevoie de aprobarea poliţiştilor.
Aha. Deci dacă sunt abordat de 3 ţigani care mă "roagă frumos" să-mi golesc buzunarele pentru domniile lor discriminate iar eu sunt nesimţit şi nu doresc acest lucru, va trebui să îndur picioare în ficat, capete în gură, pumni la coaste şi picioare după cap în timp ce aştept "forţele de ordine" să-şi facă apariţia şi eventual să stea şi să se uite.
Sâmbătă dimineaţă (adică pe 21 mai 2011), la ora 5:12 am coborât din trolebuz urmând să merg spre gara Cluj Napoca pentru a pleca spre Timişoara Nord (o să povestec cândva, poate şi aici de ce). La staţia Memorandumului, pe sensul spre Mănăştur se băteau doi indivizi de mama focului pentru o presupusă datorie de 40 de RON. În primă fază n-am remarcat dar când îmi pregăteam telefonul să sun la 112 am văzut că doi agenţi stăteau la distanţă sigură, pe partea cealaltă şi admirau spectacolul. M-am dus la ei şi i-am întrebat de ce stau degeaba şi mi-au spus că le este frică să intervină şi că atâta vreme cât nu rănesc şi pe alţii, mai bine-i lasă să-şi rezolve disputa. Zadarnic am încercat să le spun că urletele lor reprezintă contravenţie şi că disputele în plină stradă în centrul Clujului nu reprezintă nici pe departe un lucru normal căci răspunsul lor nu s-a schimbat. Măcar au fost politicoşi şi nu m-au luat la mişto aşa cum fac poliţiştii comunitari bârlădeni când le ceri socoteală de parc-ar fi plătiţi de mă-sa nu din banii cetăţenilor.
Am sunat la 112 şi acolo mi s-a spus că este deja o echipă la faţa locului şi aproape că nu m-au crezut când le-am spus că echipa "oamenilor legii" freacă menta şi clipesc. Nu ştiu ce s-a-ntâmplat după aia căci eu mă grăbeam la gară.
Şi totuşi, victima era practic fără apărare în faţa agresorului neavând cu ce să se apere în faţa pumnilor şi picioarelor cărate şi asta de faţă cu oamenii legii.
De ce-am povestit asta?! Pentru că dacă legea asta va trece, vei deveni practic victimă sigură în faţa oricui având în vedere că "oamenii legii" pot doar clipi şi atât iar tu nu te poţi apăra de unul singur că rişti să faci pârnaie tot tu pentru că încalci legea lui Ţuţuianu.
Mai mult, maşina, interiorul ei, are acelaşi caracter ca şi casa mea. Cât de constituţional poate fi să-mi interzici să am anumite obiecte a căror fabricare şi existenţă este legală în casa mea?
Ce treabă are Poliţia cu ce fac eu la picnic?! Poliţia ar face bine să protejeze cetăţenii nu să dea aprobări pentru picnicuri!
Contravenţii vor [mai] fi considerate:
1. Hărţuirea unei persoane prin apelarea repetată la telefon, sonerie, interfon, bătăi în uşi sau ferestre, în scopul de a-i crea o stare de disconfort.
2. Lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor domestice sau de companie care prezintă pericol public pentru persoane şi bunuri de orice fel, inclusiv pentru culturile agricole şi plantaţiile ce aparţin domeniului public sau privat, ori pentru circulaţia rutieră.
3. Consumul de băuturi alcoolice pe stradă, în parcuri, stadioane, baze sportive, instituţii culturale şi de învăţământ, săli de spectacole, unităţi economice, mijloace de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi sau alte locuri publice, indiferent de forma de proprietate.
4. Relaţiile sexuale în locurile publice
Şi-acum să le luăm pe rând:
1. Şi cu cei care bat insistent pentru a-ţi cere bani pentru Corporaţia Ortodoxă Română cum rămâne? Dar cu cei care fac prozelitism ortodox şi nu numai? Formularea e aiurea. Din formularea aia pot înţelege că lucrătorii de la Electrica ce insistă să-ţi taie curentu' că nu ţi-ai plătit factura pot fi pasibili de amendă. Doar îţi bat în uşi ca să-ţi creeze disconfort, nu?
2. Super! Cu asta sunt de acord! Păi şi cu caii din Letea cum rămâne? Că fix la asta se încadrează. Acolo e ok să fie lăsaţi în pace, ba încă să se ceară şi plătirea din bani publici a unei rezervaţii, ca nu cumva sărăcuţele animale să sufere. Că mor oameni de foame în proces,... cui dracu' îi pasă? Iubăreţilor de animale sigur nu!
3. Aici iar pare scris pe genunchi. Consumul de alcool în şcoli şi licee şi în parcuri fiind deja contravenţie. Pe de altă parte, ce facem cu terasele din gări? Amendăm clienţii pentru consum de alcool în gară? Dar cu trenurile cu vagon restaurant care vând şi bere? Să înţelegem bine: Nu apăr beţivii scandalagii din trenuri cu care iau contact aproape de fiecare dată când călătoresc cu trenul (şi călătoresc des!). Dar, nu mi se pare corect să nu am voie să beau un gât de ţuică atunci când în tren e ca în frigider iarna sau să nu am voie să beau o bere cu prietenii cu care călătoresc, mai ales atunci când călătorim mulţi pe un drum de tipul Bârlad - Baia Mare care poate dura şi 16 ore!
În plus, avionul este mijloc de transport în comun. În avion se oferă şi alcool. Ce facem? Luăm amendă în caz de comandăm aşa ceva în avion?!
Unităţi economice? Domnule Ţuţuianu, vă reamintesc că barurile, cluburile şi terasele sunt unităţi economice! La naiba şi în unele benzinării se poate achiziţiona alcool şi consuma "la faţa locului".
4. Asta deja era considerată contravenţie şi pedepsită ca atare. Domnule Ţuţuianu, nu vă supăraţi, în ce ţară trăiţi de nu ştiţi deja aceste lucruri. Ţuţuianu ăsta e ales acolo să ne conducă dar el habar n-are ce conduce!
Autorul proiectului de lege este senatorul PSD Adrian Ţuţuianu. Acesta declară, pentru gândul, că "îşi asumă" toate prevederile proiectului. "Ştiu bine ce am făcut şi îmi asum ce fac. Articolele trebuie citite prin interpretare juridică, nu gramaticală. M-am consultat cu sindicatele poliţiştilor în întocmirea acestui proiect".
Păi e clar că nu gramaticală din moment ce scuipi 27 de cuvinte şi nu spui nimic. Dacă te-ai consultat cu miliţienii, e clar!
Şi-acum vine partea amuzantă:
Mircea Geoană, preşedintele Senatului, semnatar, şi el, al iniţiativei legislative, a mărturisit că nu ştie nimic concret depsre proiect. "Îmi trec prin mâini mii de documente, nu ştiu ce conţin fiecare. Dar o să verific despre ce este vorba", a declarat Geoană, pentru gândul.
Senatorul PSD Titus Corlăţean admite că nu a lecturat proiectul de lege. "Recunosc, am semnat proiectul la rugămintea colegului Ţuţuianu, fără a-l citi şi bazându-mă pe ce mi-a spus domnia sa, în linii mari, despre proiect. Dar, dacă sunt imperfecţiuni, vor fi ameliorate în procesul legislativ", spune Corlăţean.
Senatorul Ecaterina Andronescu a declarat că a citit proiectul de lege, dar susţine că într-o variantă care nu conţinea prevederile în legătură cu care am rugat-o să se pronunţe (incriminarea penală a portului de spray-uri lacrimogene, a cuţitelor în maşină etc): "Nu existau aceste articole. Mi s-a spus că proiectul va mai fi îmbunătăţit, dar nu văd cum asta e o îmbunătăţire. Chiar mă deranjează. Dar, vă asigur, că nu aşa va trece proiectul de comisii".
Pe Geoană îl înţeleg dar ar putea totuşi să se apuce de balet din moment ce nu poate citi toate documentele care-i trec prin mână. Nu de alta dar la şcoala de balet nu te pune nimeni să citeşti mii de documente care pot influenţa viaţa a câtorva milioane de cetăţeni.
Titus Corlăţean ar putea să se întoarcă la meseria sa de bază, de actor de filme porno. Acolo îţi zice regizorul în linii mari cât, cum şi cui să-i dai o felaţie, cât, cum şi cui să i-o pui şi restul de descurci tu la faţa locului. Vezi dumneata domnule Corlăţean, în Parlament "e" treburile ceva mai complicate de-atât. Dacă vă depăşesc, nu-i problemă, că nu sunteţi singurul.
Cât despre doamna "Abramburica" Andronescu, nu mă pot abţine să nu-i zic de bine.
Păi doamna Andronescu, acum vă înţeleg de ce nu vreţi "barbari şcoliţi" că ăia au prostul obicei de a citi ce li se dă să semneze şi să conteste derivele teocrato-autoritariene. Ie-te ce se-ntâmplă când mergi pe credinţă: dai gherle!

Să mor dacă înţeleg de ce se pune semnul egal între băutul unei doze de bere în parc şi găştile de scandalagii beţivi, deseori îmbătaţi în cârciumi şi nu în parc. În Anglia ai voie să vii şi cu pătură şi să şi mănânci, nu numai să bei bere - dar cu obligaţia de a curăţa după tine şi a arunca la coş.
Dar slujbele de la sediile Corporaţiilor Ortodoxe unde intră? În Iaşi, unde sunt mai multe biserici decât parcuri şi ciuşmele de apă, slujbele sunt transmise prin staţii puternice de amplificare. Meteahna a început să fie importată şi în Cluj, ceea ce nu-i a bună c-am un falus imens de biserică ce se construieşte pe bani publici relativ aproape de bloc. O să-mi spuneţi că ei nu fac gălăgie decât duminica.
Eu o să spun în stil clujean: Ei pă dracu'! Au slujbe şi vinerea de la miezul nopţii (şi deci după ora 22:00) şi nu trebuie uitată slujba aia de dinainte de paşti care e tot la miezul nopţii. Şi alea se transmit la staţia de amplificare.
Adică muzica de la terase nu e ok dar muzica behăiturilor popeşti ale MC-ului în sutană e ok, nu?
Un fost coleg de liceu a luat amendă în 2006 (sau 2007, nu mai reţin exact) pentru consum de alcool în spaţiu public pentru că a băut bere la festivalul berii din Iaşi.
Cu noua lege practic nu se mai pot organiza concerte în aer liber deloc! Recent am fost şi am văzut trupa Paraziţii în Cluj Napoca în cadrul unei manifestaţii în aer liber pe platoul de la Sala Sporturilor (capătul Splaiului Independenţei, în faţa parcului "Iuliu Haţeganu").
Paraziţii au cântat de la 22:00 la 23:00. Sub noua lege cine ştie... poate vreun pensionar din blocurile de peste Someş sau din cele două blocuri aflate în dreapta parcului puteau contesta manifestaţia. Noroc că în Cluj bătrânii au şi ei la rândul lor bun simţ iar în Cluj derivele autoritariene ale Poliţiei sunt aproape inexistente. La terasa unde am băut eu bere înainte să urce Paraziţii pe scenă, doi beţivi au dărâmat din greşeală o bancă de pe terasă. Şi apoi... stupoare! Alţi doi beţivi împreună cu făptaşii s-au chinuit şi au reuşit s-o pună la loc şi apoi au adunat cioburile şi sticlele de pe jos pe care le dărâmaseră. Apoi patroana a venit şi a strâns gunoaiele şi toată lumea a fost fericită. Nu tu scandal, nu tu caterinci, nu tu bătăi.
Da, dar asta e-n Cluj. În zona Moldovei sau în Bucureşti lucrurile cu siguranţă n-ar fi stat aşa!
Mai mult, există cluburi/baruri în Cluj Napoca aflate la subsolurile clădirilor vechi din centrul oraşului care au program de concerte chiar în intervalul 21:00 - 1:00. Şi-aşa vin puţini artişti de calitate în România şi în Cluj în special iar când vin, vin în astfel de locuri. Cu noua lege, o să văd un concert pe an sau mai rar când merg la Bucureşti. Mersi domnu' Ţuţuianu! Eşti un dulce cu tot cu civilizarea pe care vrei tu s-o introduci!
La final voi cita un comentariu al unui individ care se semnează IonCuVaca. Comentariul a fost postat pe ştirea similară de pe site-ul antena3.ro.
Cu alte cuvinte se demonstreaza inca o data ce politie ipotenta avem.Noroc cu viiolatorii, ca o femeie in timp ce i-o baga, poate astepta linistita reactia politiei in vreo 15-20 de minute.Eventual o intreba la telefon daca ii place :)
Daca noaptea te incojoara 4-5 indivizi si iti cer sa iti golesti buzunarele, se mai iau si de nevasta/iubita, nu poti scoate un 9 mm la ei si sa le dai headshot.Ba esti un ucigas cu sange rece, care trebuie sa stea dupa gratii lejer 25 de ani, ca ai avut tupeul sa te aperi.
Nu, tu trebuie sa iti iei vreo 5 pumni in ficati, 3 in rinichi si 2 picioare in gura, in timp ce iubita ta e facuta gang-bang.Amandoi asteptand interventia organelor incopetente, desigur.
Vă salut cu respect, încă din România.

3 comentarii:

 1. Vorbind de alcool in spatii publice: ce se intampla cu "bucatele sfinte" asociate cu vinuri, in special in perioada in care crestinii celebreaza zombiul divin? Ce sa mai zici de pomeni si inmormantari... de unde nu lipseste vinul sau tuica. Nu zic ca nu as avea o satisfactie imensa din a vedea mii de credinciosi amendati in strada, dar legile astea sunt ridicole.

  De fapt, ce mi-a atras atentia cel mai mult a fost chestia cu "legea scrisa dupa consultarea cu sindicatele politiei"... deci e clar: o lege facuta in favoarea politistilor - sa aiba mai mult de amendat (sau de unde sa culeaga mita).

  RăspundețiȘtergere
 2. Dom'le, vin alegerile, vin vremuri grele, boboru' tre' tzinut sub stress maxim, sa moara de frica aia si de frica cealalta... Altfel ii vin idei poporului... Isi pune intrebari, poate sa gaseasca raspunsuri... Asa ca... Capulacutie!
  :(

  RăspundețiȘtergere
 3. holy crap! merci pentru poveste..

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails