joi, 26 mai 2011

FC Avram - Steaua 1-2! În sfârşit!

După un sezon groaznic, după ghinioane peste ghinioane (pornind de la golurile încasate în ultimul minut în Europa League şi continuând cu înfrângeri cu 0-1 după meciuri jucate perfect), Steaua a izbutit în sfârşit să câştige, perfect meritat, Cupa României Timişoreana, după o finală entuziasmantă în faţa rivalei Dinamo Bucureşti.
De ce-am scris FC Avram? Pentru că arbitrul de centru al finalei s-a numit Avram şi care este fiul Comisiei Centrale a Arbitrilor. Nepotismele curg şi-aici, nu-i stress!
Arbitrajul a fost simplu: Orice să câştige dinamo! A fost mai întâi în minutul 8 un fault evident comis în careu de Moţi asupra lui Bănel Nicoliţă şi care n-a contat în ochii domnului Avram. Mai apoi, acelaşi Cosmin Moţi a făcut K1 8 minute mai târziu cu Marius Bilaşco şi, după îndelungi presiuni, Avram i-a dat galben când orice arbitru ar fi dat roşu direct. N-ar fi fost o problemă dacă nu tot Moţi n-ar mai fi comis şi alte faulturi criminale care ar fi trebuit să-i aducă al doilea galben şi să-l trimită o dată pentru totdeauna pe luptătorul K1 afară din terenul de fotbal. Nu, n-a fost să fie.
Ba mai mult, după ce Nicolae Dică a înscris un gol fabulos lăsându-l pe Bălgrădean spectator, domnul Avram inventează un fault dintr-o poziţie foarte bună şi Torje egalează pentru Dinamo.
Acum să fim bineînţeleşi: Torje a jucat fabulos şi alături de Grigore au fost de departe cei mai buni jucători ai câinilor din această finală. Frumos şi golul lui Torje! Da, dar n-a fost fault şi deci lovitura liberă nu trebuia să existe!
Steaua a ratat cât pentru un campionat întreg, raportul ocaziilor clare de gol fiind în jur de 9-3 pentru roş-albaştri care totuşi au câştigat după un tontogol al fostului jucător al Craiovei, Bărboianu, căruia toată suflarea stelistă îi mulţumeşte şi-l roagă să mai stea un sezon la Dinamo că mai avem derby-uri de jucat!
În rest, meciul a fost realmente fabulos. După ce în întreg sezonul, atât Steaua cât şi Dinamo au jucat lamentabil, acum chiar a fost un meci frumos. În Ghencea căţeii au bătut cu 1-0, gol marcat de Torje la absolut singura fază a lor de atac.
Acum Steaua a dominat şi mai categoric decât la ultimul derby şi vă spun sincer că aş fi aruncat monitorul pe geam dacă nu bătea Steaua nici acum când pur şi simplu dinamo a existat doar prin 2 jucători!
Aşadar, a 11-a finală din istorie în care se joacă singurul derby care contează din România se încheie cu victoria militarilor şi scorul la general este acum 6-4 pentru Steaua.
M-am bucurat enorm să-l văd pe Gabriel Torje plângând. O merită! Fiţele se mai şi plătesc!
Am regretat enorm că cele două galerii încă înţeleg că meciul trebuie să fie un război fizic, cu torţe şi pumni şi nu un război al pasiunii pentru sport şi al performanţei. Când înjur, înjur Dinamo, conceptul de Dinamo şi nu dinamoviştii! Este aiurea să spui despre rapidişti că-s ţigani, despre dinamovişti că-s javre, despre suporterii lui FC Vaslui (nu pot să spun vasluieni) că-s nespălaţi, etc. etc. Da, când mă refer la dinamo spun "căţeii", "căţeluşii", "pudell-ii", etc. Păcat că suporterii de fotbal în special şi de sport în general nu înţeleg conceptul de suporter.
Regret şi mai tare că mânăriile din arbitraj nu încetează şi avem acum o campioană, pe numele ei Oţelul Galaţi, care a obţinut minim 12 puncte cu ajutorul exclusiv şi nemijlocit al arbitrilor.
În fond n-ar trebui să-mi pese prea tare de alte echipe mai puţin de Steaua dar acestea vor merge în Europa! Acolo vor reprezenta România şi implicit şi pe mine!
E aberant când văd suporteri stelişti aruncând cu noroi în performanţele dinamoviste, suporteri rapidişti aruncând cu noroi în performanţele steliste, etc. Exceptând momentul de climax pentru fotbalul românesc, când Steaua şi Rapid (apare cumva Dinamo pe-aici?) au jucat un sfert de cupă europeană, nu ar trebui să existe rivalitate între români când vine vorba de Europa.
Unii mai spun că şi în alte ţări e la fel. Eu ţin minte că atunci când Liverpool a câştigat cea mai dramatică şi spectaculoasă finală de UCL din istorie (acel 0-3 pauză, 3-3 final şi 4-3 la penalty-uri pentru englezi cu AC Milan), premierul Marii Britanii (fan înfocat şi declarat Manchester United) a felicitat echipa lui Rafa Benitez şi le-a mulţumit pentru cinstea adusă Coroanei!
E drept că şi la noi atât Steaua cât şi Rapid au fost felicitate însă doar atunci, formal. Acum, la 6 de la acel sezon, echipele româneşti în loc să facă front comun ca să facem şi noi nişte puncte în Europa să nu revenim la nivelul Andorrei şi Liechtenstein-ului din punct de vedere fotbalistic (aşa cum face echipa naţională!), noi blătuim meciuri şi trimitem echipe de mijlocul clasamentului în Champions League! Promit că-mi voi cere scuze public şi-mi voi retrage aceste cuvinte la adresa Oţelului dacă aceştia vor face minim 6 puncte în grupa de Uefa Champions League.
Oricum, podiumul Ligii I e format din două echipe din Moldova plus Poli Timişoara care, să recunoaştem, e deja o obişnuită a vârfului Ligii I. Şi totuşi, performanţele europene sunt cam zero! Şi FC Vaslui are câteva rezultate pozitive în Europa (oricum mai multe decât Timişoara). Dar Oţelul... vax!
Aşadar Dinamo va începe să joace în Europa League din iulie în vreme ce Steaua va juca din august având un trofeu câştigat.

Acest sezon fotbalistic din România a fost din plin salvat de această finală de-a dreptul fantastică. Dacă s-ar fi comportat şi suporterii precum jucătorii în teren (în afară de Moţi, desigur!), probabil că alta ne-ar fi imaginea. Până atunci, nu avem niciun motiv să ne supărăm că până şi bosniacii ne strigă "ţiganii".
În ciuda acestui meci superb, în general noi încă ţigănim crunt fotbalul iar asta ne va costa.

S-auzim de bine şi succes ambelor echipe în Europa League şi mai ales naţionalei în meciul cu Bosnia.

Vă salut cu respect.

P.S.: România va începe să câştige meciuri când Răzvan Lucescu va pleca de la naţională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails