miercuri, 18 mai 2011

Poliţie morală într-un liceu din Iaşi

Zilele trecute am povestit pe larg despre totalitarismul asupra elevilor din învăţământul de stat din România exemplificând totodată cu trei cazuri diferite în care ipocrizia profesorală a fost literă de lege în dauna dreptului la liberă exprimare a elevului şi a dreptului elevului de-a face ce crede de cuviinţă în timpul său liber în limitele legilor aplicate tuturor cetăţenilor, fie ei elevi sau nu.
Întâmplător sau nu, în zona Moldovei, acolo unde talibanismul ortodox atinge cote ireale, tot acolo au loc şi majoritatea abuzurilor. De-altfel şi-n articolul recent exemplele erau tot din acea zonă, în speţă din judeţele Bacău, Neamţ şi Vaslui.
Astăzi întregim zona centrului Moldovei şi cu judeţul Iaşi.

Prezentarea subiectului

O elevă de la "I.C. Ştefănescu" din Iaşi a fost sancţionată cu scăderea notei la purtare pentru că a făcut videochat în timpul ei liber, fiind majoră.
Tânăra, în vârstă de 23 de ani, este una din cele mai bune eleve la seral în clasa a XIII-a la Colegiul Tehnic „I. C. Ştefănescu". Consiliul profesoral a decis joi ca elevei să i se scadă nota la purtare şi să urmeze nişte şedinte de consiliere la psihopedagogul şcolii.
UPDATE ORA 16.33: Măsura adoptată de consiliul profesoral reunit joi este scăderea notei la purtare a elevei, precum şi o serie de şedinţe de consiliere psihopedagogică.
„S-a recurs la scăderea notei la purtare întrucât regulamentul şcolii prevede ca toţi elevii să adopte un comportament etic. În faţa circumstanţelor, eleva a admis implicarea în activităţile de videochat şi este foarte afectată de ceea ce i se întâmplă. Nu a crezut că acest lucru va avea un asemenea efect de bumerang asupra vieţii ei“ [nota mea: poate nu şi-a dat seama că învaţă într-un liceu sub înaltul patronaj al Mnisterului Totalitar al Învăţământului din Republica Teocratică România], a declarat Dolores Voinea, directorul de la „I.C. Ştefănescu“.
Ora 11.44: Cadrele didactice de la „I. C. Ştefănescu" au rămas siderate când au văzut imaginile cu Ionela Stoica, elevă în clasa a XIII-a la cursurile de seral. Deşi este una din cele mai bune eleve şi chiar şefă de clasă, tânăra apare pe mai multe site-uri de videochat.
S-a-nţeles? Deci tânăra de 23 de ani, poate cu un trecut familial nu tocmai fericit, a decis să facă pe dracu' în 4 să-şi termine studiile. Şi e hotărâtă să şi le termine, neavând absenţe şi fiind una dintre cele mai bune eleve ale instituţiei de învăţământ. Însă, ea a ales să aibă un loc de muncă legal în România dar de neconceput pentru Frustrata Dolores, pardon, Voinea Dolores, tovarăşa director a totalitarei instituţii de învăţământ care nu pricepe că măsura privind comportamentul etic se aplică pentru perimetrul şcolii. Da, dacă făcea videochat transmiţând din clasă, era o treabă.

Interpretări

Minunat! Mirobolant!
Eu tot n-am reuşit să înţeleg ce treabă are şcoala cu ce face ea în timpul liber?! Ar fi făcut (poate) de râs imaginea instituţiei dacă era cadru didactic, ceea ce evident nu e cazul. Prin urmare, atâta vreme cât nu doamna Dolores sau vreun membru al consiliului profesoral o întreţin, nu înţeleg de ce aceştia sunt atât de interesaţi de cum se întreţine Ionela, atâta vreme cât ceea ce face ea este legal!
Cunosc personal fete care fac videochat, multe din ele eleve la zi plus multe foste colege de liceu care se întreţin astfel în studenţie. Nu le admir dar nici nu le judec pentru că nu-i treaba mea ce fac ele. Decât să le văd pe centură, cerşind, sau chelind bărbaţi de bani ca "damă de companie care-o arde-n iubiri pătimaşe la văzul portofelului", deja videochat-ul mi se pare chiar o slujbă de încurajat.
Ce şanse la un loc de muncă decent plătit şi pe placul Poliţiei Morale din învăţământ are Ionela fără studiile liceale terminate?
Ce-ar fi fost oare mai bine? Să se-apuce de turnat un cârd de plozi pân' la 23 de ani (aşa cum cunosc câteva cazuri chiar în Iaşi) sau să se întreţină cinstit şi să-şi continue studiile, întrerupte din motive doar de ea ştiute?
E destul de evident că dacă e clasa a XIII-a la 23 de ani la seral că a avut ceva probleme care au împiedicat-o să-şi termine şcoala la timp.
De ce doreşte sistemul totalitar de învăţământ cu Poliţia-i Morală cu tot să-i dea în cap fix acum când mai are o lună până la Bacalaureat şi scapă şi ea de voi şi voi de ea?!
Ah... şi încă ceva: Cum oare a rămas doamna Dolores siderată? Nu de alta dar ca să o vezi pe fata de la videochat trebuie să intri pe site-ul ăla, să plăteşti în avans şi să deschizi o conversaţie cu ea!
Nu cumva avem aici de-a face cu o autosesizare din frustrare necontenită a doamnei Dolores?!
Cine ştie, poate doamna Dolores e invidioasă pe fizicul Ionelei...

2 comentarii:

  1. Întrebarea se pune în felul următor: ce naiba căutau cadavrele didactice pe site-uri de videochat?

    Cadevrele didactice au ramas siderate când au văzut că Ionela nu numai că e bună la învăţătură ci şi în alt sens :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca ii facea concurenta lu' fiica-sa(in cazul in care madam are o fiica) sau mai are madame un fetis...ma indoiesc ca madame si-ar fi permis sa aiba ea insasi un asemenea job..dar rudele...

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails