marți, 3 mai 2011

Putem învăţa de la tailandezi?

România este depăşită doar de Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord la capitolul avorturi şi asta din simplul fapt că România are aproape 20 de milioane de locuitori iar Marea Britanie aproape 65 de milioane.
România are o uriaşă rată de mortalitate infantilă graţie sistemului nostru sanitar care e dotat la standarde medievale. Deh... avem biserici de construit cu mama dracu' îi pasă de spitale?!
În România, când merg în şcoli şi vorbesc despre raţiune în viaţa sexuală sunt deseori ascultat de către elevi dar criticat vehement de profesori pentru că "îi învăţ prostii pe copii".
În România, adolescentele însărcinate se sinucid. Dar nu pentru că nu ar putea duce sarcina la capăt şi nu pentru că nu s-ar putea face întreruperi de sarcină sau pentru că fetuşii ar fi neviabili; nu! Ci pentru că "e ruşine mare-n sat".

Toate acestea sunt realităţi în România.
Din fericire rata incidenţei de cazuri noi de HIV în România este foarte mică atât pentru că mai toţi medicii stomatologi au cabinete bine puse la punct din punct de vedere igienic, dar şi pentru că în general numărul persoanelor deja infectate cu HIV este mic iar frica de închisoare pentru răspândirea infecţiei cu bună ştiinţă îi face pe cei deja bolnavi conştienţi de necesitatea evitării raporturilor sexuale neprotejate.
Totuşi, incidenţa celorlalte BTS-uri ca sifilisul, gonorea sau blenoragia este încă destul de mare mai ales în judeţele de la graniţa de est a României dar şi în Bucureşti, Dolj, Timişoara şi... surprinzător pentru mine... Braşov.

Tailandezii în anii '70 stăteau mult mai prost decât noi mai ales economic ceea ce atrăgea după sine şi carenţe uriaşe în educaţie.
Şi, cu toate astea, eu redus media de la 7 copii pe familie la 1,5; au redus creşterea populaţiei de la 3,3% pe an la 0,5% şi, foarte important, au salvat circa 7,7 milioane de vieţi prin educaţie contraceptivă şi sexuală.
La noi, ONG-urile mari de tipul SECS(Societatea pentru Educaţie Contraceptivă şi Sexuală), ARAS (Asociaţia Română Anti-SIDA), RAA (Romanian Angel Appeal) sau chiar ACCEPT fac o treabă bună însă, după părerea mea, nu suficient de agresivă ceea ce scade din eficienţă.

Ce-au făcut tailandezii? Vedeţi în materialul următor. (filmuleţul dispune şi de subtitrare în limba română)


Oare cum ar fi dacă şi noi ne-am organiza în felul acesta? Cât succes ar avea o astfel de acţiune în România? Am avea parte în România de o asemenea implicare? Merită în România o astfel de campanie? Cine s-ar opune? Şi, mai ales, de ce?

4 comentarii:

 1. Faini budistii astia. Ce dragut a fost cand a zis ca ei n-au zeu dar, in rubber we trust :)) si cata dezinhibare la ei vis-a-vis de sex. In loc sa se gandeasca ca retrograzii nostri ca daca vorbesti despre contraceptie promovezi sexul si promiscuitatea, ei au realizat ca doar daca vorbesti despre sex si tot ce tine de siguranta sexuala salvezi vieti si reduci sarcinile la fete tinere.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mda, ar trebui niste campanii agresive in scoli si nu numai. In majoritatea familiilor sexul este subiect tabu asa ca tinerii invata din mers, asa cum pot, despre acest subiect. Eu nici acuma (am aproape 30 ani) nu pot vorbi pe o tema mai "deocheata" cu tatal meu. E foarte incuiat. Dar nu e vina lui in totalitate, ci e vina felului in care a fost educat. Bine macar ca maica-mea e mai deschisa........

  RăspundețiȘtergere
 3. "La budisti daca o fata tanara da nastere unui copil inainte de casatorie,este tratata cu cel mai mare respect,deoarece este fertila si o gramada de barbati se lupta pentru a-i castiga mana.Femeia are dreptul de a avea un numar nelimitat de soti si amanti.Gelozia le este straina." Citat din "viata necunoscuta a lui isus cristos" de Nicolas Notovici.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ok, Anonim, ŞI?! Ce legătură are coada vacii (citatul tău) cu ştampila de la Primărie (articolul de faţă)?

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails