duminică, 12 iunie 2011

Educaţia parentală în România

De două luni tot amân articolul ăsta, în special pentru că nu ştiu cum să-l scriu ca să nu iasă kilometric dar să acopăr cât mai mult din acest subiect foarte vast.

1. Prezentarea situaţiei

Am discutat în special cu oameni convinşi că e obligatoriu sau cel puţin extrem de recomandat să faci copii pentru a observa carenţele din educaţia acestor oameni care sunt sau vor fi curând părinţi.
Oamenii cu care am discutat erau din diferite categorii socio-profesionale şi aparţinând diferitelor convingeri religioase. Şi totuşi, toţi aceştia aveau două aspecte în comun:
1. Erau toţi români.
2. Toţi răspundeau la fel la întrebarea "Şi dacă X nu este pregătit(ă) să fie părinte?". Răspunsul primit a fost invariabil acelaşi: "Dacă-i până-ntr-acolo, nimeni nu e pregătit să fie părinte dar face parte din frumuseţile vieţii. Dacă toţi ar gândi aşa... n-ar fi bine."(şi nu, nu urma o argumentare pentru cele spuse!).
Desigur, din punctul meu de vedere, ca om raţional şi cât de cât sănătos la cap, răspunsul respectiv mi se pare o aberaţie totală. La naiba suntem în secolul informaţiei nu în Evul Mediu. Şi cum mama naibii să fie parte a "frumuseţilor vieţii" să aduci pe lume un nou om pe care nu eşti pregătit şi nu eşti în stare să-l educi şi să-l întreţii pentru cel puţin 18 ani?!
Dacă toţi ar gândi "aşa" s-ar informa, şi-ar planifica sarcina (căci cei care doresc din principiu să aibă copii, vor avea şi dacă sunt mai educaţi - e chestie de instinct) şi s-ar realiza atât ei cât şi copiii lor pe plan profesional şi nu s-ar mai întâmpla ca acum când o grămadă de oameni (mame în special, dar şi taţi) şi-ar rata definitiv cariera doar pentru simplul fapt că "a dat dumnezero un plod".
Unii români, în special cei care trăiesc şi au trăit doar în mediul rural în oraşele mai mari ale patriei, au senzaţia că totul stă exact ca la ei în târg. Ei bine, nu e chiar aşa!
Numai în judeţul Arad 107 minore au născut în 2010! Iar în judeţul Arad e bine. În 2008, în judeţul Vaslui au fost 304 astfel de cazuri! Şi se poate şi mai rău dar nu mai dau cu cifre căci aţi prins ideea.
Ideea e simplă: Educaţia pentru viitorii părinţi este fix pix în România! Zero! Nada! Ingeting! None!
Şi, ca situaţia să fie sinistră până la capăt, singurii care fac educaţie pentru părinţi sunt creştinopaţii şi tripaţii pe pro-viaţă. Am dat o căutare pe Google după "educaţia mamelor", "educaţie parentală", "educaţia părinţilor" iar rezultatele au fost groaznice! În primele 10 (!) pagini erau doar site-uri pro-viaţă (avortul e o crimă, contraceptivele nu sunt bune, menirea femeii e să fie incubator de plozi, etc. etc.), site-uri creştine (ortodoxe cu precădere) sau site-uri de întrebări gen TPU.ro în care predominante erau (şi sunt) răspunsurile de tipul "nu omorî copilaşul că e un înger lăsat de dumnezero. Ce contează că ai 18 ani? Un copil e o minune şi e mai important decât şcoala sau cariera. Dumnezero e mare!".
Citisem recent un interviu cu un doctor care chiar se arăta îngrijorat de faptul că viitoarele mămici în special stau mai mult pe forumuri şi îşi culeg de-acolo informaţiile necesare care deseori sunt incorecte şi nu mai ajung şi pe la medic pentru depistarea eventualelor probleme decât când e mult prea târziu. Acelaşi medic punea o parte din vină pentru sarcinile nedorite dar duse până la capăt tot pe seama aceluiaşi fenomen.
Din păcate are şi dreptate.
Am dat o căutare pe Google încercând să găsesc interviul parafrazat mai sus. Nu l-am găsit, însă căutând "mamele stau pe forum doctor" am găsit ca al doilea rezultat următorul link în care cineva întreabă "fetelor daca ati avea un bebe ,defapt un copil de 1 an si ati ramane insarcinate iar ce ati face ati pastra sau avorta ?". Răspunsurile sunt cutremurătoare:
Grea intrebare... Acum ca nu sunt pusa in fata faptului implinit spun ca l-as pastra fara dubii, insa nu stiu cum as gandi daca as ramane gravi cand darius va avea 1 an........Dar cred cu tarie ca l-as pastra pt ca avortul e un mare pacat si Dumnezeu nu-ti da in viata mai mult decat poti duce ..cum se spune [Alina]
Fara sa stau pe ganduri l-as pastra, nu m-as putea gandi vreodata sa fac avort, decat in cazurile speciale in care Doamne fereste copilul ar suferi de vreo boala si mai mult l-as chinui daca l-as aduce pe lume si sincer condamn din tot sufletul mamele care fac avort sau dupa ce nasc parasesc copilul sanatos.... la cate metode de contraceptie sunt! De ce sa ucid un suflet nevinovat dupa o noapte de placere in care nu am fost atenta....? [Cristina P] - [raţionamentul ar fi corect dacă ar include şi violul, voinţa soţului, situaţia economică, accidentul,... şi multe altele]
nici prin cap nu miar trece sa fac avort. las pastra si sa sti ca vor creste foarte bine inpreuna cu varstre apropiate. [Speranţa]
nu as face avort!!!,noi vrem 2 bebei la 2 3 ani diferenta dar si la 1 an e ok,deci as tine sarcina [Agnes]
vreau sa il am,cu siguranta.chiar m_as bucura sa se intample.asa il fac si pe al doilea si gata.ca nu prea am curaj sa il mai fac inca un copilas... [Dia Giulia]
Daca as ramane insarcinata cind primul copil acre 1 an,nu cred ca m-as gandi atat de mult la bani. Cel mai mult m-as gandi la ce fel de relatie o am cu partenerul meu de viata, daca relatia schiopateaza cu siguranta nu l-as pastra, daca as considera ca ca am o relatie solida si e omul aproape potrivit pe care mi l-am dorit as pastra sarcina indiferent de situatia materiala. [Dinacik]
Şi continuă aşa cu sute de comentarii de tipul ăla prin tot site-ul. Ultimele două comentarii vor fi obiect de studiu în cele ce urmează.
Aşadar, situaţia se prezintă astfel: În şcoli pauză educaţie sexuală, copiii cu copii au ajuns subiect la ordinea zilei la ştirile de la ora 5 iar viitorii părinţi se informează de pe net iar viitorii părinţi nu prea dau pe la medic şi preferă Internetul care este ticsit de aberaţii mistico-religioase şi pseudo-ştiinţă care susţine aberaţiile de mai sus. Articolul citat se vrea tratat ştiinţific deşi citează studii inexistente sau neconcludente, are "bibliografie selectivă" şi afirmaţii de tipul "Mama poate începe comunicarea cu copilul încă din primele momente ale existenţei lui prenatale, vizualizându-l în lumină, cum se formează din sîngele ei, într-o tainică osmoză cu trupul şi sufletul ei.". Nu e minunat?!
Mamelor li se acordă o deosebită importanţă dar nu în sensul în care ar trebui ci în sensul stupido-cretinoid.

2. Analiza amănunţită a problemelor

În România eşti privit mai bine în societate dacă eşti căsătorit(ă), preferabil cu tot cu popă şi dacă ai turnat minim un plod, preferabil doi decât dacă trăieşti în concubinaj, faci o şcoală şi te axezi pe dezvoltarea ta individuală neluând în calcul procreerea/maternitatea decât într-un viitor îndepărtat sau chiar deloc.
Mai mult, nici măcar pentru cei raţionali nu sunt soluţii căci Internetul nu dispune de prea multe resurse în limba română iar medicii din România urmează trendul tripato-creştinopat. În România, medicul care nu informează pacientul, îşi încalcă fişa postului şi obligă femeile să nască plozi nedoriţi şi/sau cu malformaţii este propus pentru distincţia "medicul anului". Ca să nu mai vorbim de creştinopaţia din spitalele româneşti când practic nu poţi face avort vreo câteva săptămâni pe an pentru simplul fapt că doctorii sunt religioşi.
Sincer sunt surprins neplăcut (ca să nu zic dezgustat până la vomă) de succesul de care se bucură tripaţii ăştia anti-avort având în vedere că n-a trecut mult timp de la legalizarea avortului în România şi de când un număr foarte mare de femei au murit încercând să-şi provoace singure avort în perioada în care această procedură era ilegală. Ca să nu mai vorbim de discrepanţa cruntă dintre populaţia activă şi pensionari, discrepanţă care se datorează în principal acestei decizii aberante de interzicere a avortului. Nu-i destul că generaţia noastră va trebui să ţină în spate doi pensionari (decreţeii)! Hai să turnăm şi noi plozi cu kilu' în mod iresponsabil ca să fim şi noi ţinuţi în spate dup'aia, nu? Sună dur?!
Poate sună dur dar am întâlnit oameni (din păcate deloc puţini) care chiar îmi spuneau verde-n faţă că e bine să faci copii ca s-aibă cine te-ngriji la bătrâneţe. Vă spun sincer că multe dintre "argumentele" celor convinşi că "trebuie" să plozezi sunt de-a dreptul năucitoare când sunt privite raţional. Sunt genul de propoziţii care te lasă mască şi te fac să te dai cu capul de pereţi, mai ales că prostia nu doare în niciun fel dar senzaţia că eşti singurul care gândeşte dintr-o discuţie în 3-4 oameni, doare crunt!
Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (Asociaţia TATA) a publicat în ianuarie anul acesta un articol foarte edificator privind educaţia sexuală şi educaţia parentală din România.
Concluzia articolului este foarte corectă şi evidentă: În România sexul este tabu iar singura menţiune este numai atunci când vine vorba de turnat plozi! Atât!
1.Igiena corectă a organelor sexuale
2.Modificări corporale la pubertate
3.Atitudini faţă de debutul vieţii sexuale
4.Mituri legate de sexualitate/comportament sexual (reacţii comportamentale faţă de manifestările anatomo-fiziologice ale pubertăţii)
5.Infecţii cu transmitere sexuală - comportamente cu risc în transmiterea HIV/SIDA
6.Concepţia şi sarcina - riscurile sarcinii la pubertate şi adolescenţă, pentru mamă şi copil. Planificare familială, consiliere
7.Disfuncţii sexuale la femeie şi la bărbat
8.Metode de contracepţie
9.Identitate şi orientare sexuală
10.Violenţa în sexualitate, abuzul sexual
Acestea sunt celel 10 aspecte pe care orice elev român ar trebui să le ştie! Din păcate, nici mulţi adulţi nu le stăpânesc cum trebuie. Partea cea mai proastă, este că din aceste 10 aspecte, elevii români stăpânesc doar vag 1,2,7 şi 10. Atenţie! Am spus vag! De restul habar n-au!
Şi cum să aibă când nevoia de sex a adolescenţilor este negată cu vehemenţă? Olandezii au introdus prezervative în şcoli, anticoncepţionale şi cabinete de planning familial în care încurajează adolescenţii în care tropăie hormonii să facă sex protejat dacă tot o fac. Rezultatul? Au scăzut avorturile la un minim istoric, la fel şi BTS-urile şi sarcinile în rândul minorilor!
La noi?! La noi se studiază la religie despre păcatul necurăţiei şi cu ruşine din partea profesorilor despre aparatul reproducător uman, dar cât mai sumar cu putinţă ca nu cumva să "dăm idei".
Desigur, adolescenţii vor continua să facă sex. Ideea e să se prindă o dată cineva şi din şcoli de chestia asta!
Eu am fost un norocos căci de când eram clasa a V-a curgeau pe mâna mea pliante despre sexualitate, igiena vieţii sexuale, BTS, etc. etc. dar la şcoală auzeam o grămadă de inepţii. Am sperat ca acestea să mai dispară din jurul meu pe măsură ce cresc colegii mei. Nu s-a întâmplat!
Cunoştinţele colegilor de generaţie despre contracepţie sunt cvasi-nule. Am un prieten care şi acum e ferm convins că metoda coitului interrupt este o metodă de contracepţie sigură. E zadarnic să-ncerc să vorbesc cu el pe tema asta.
3.Atitudini faţă de debutul vieţii sexuale
6.Concepţia şi sarcina - riscurile sarcinii la pubertate şi adolescenţă, pentru mamă şi copil. Planificare familială, consiliere
9.Identitate şi orientare sexuală
Despre acestea trei nu cred că se va discuta niciodată în şcoală. Sau cel puţin nu în următorii 50 de ani!
Imaginaţi-vă ce-ar ieşi dacă în România s-ar preda pe bani publici un obiect în care să li se spună copiilor că nu-i ia mama dracu' dacă fac sex de la 16-17 ani când fiziologic sunt pregătiţi, că este recomandabil să avorteze dacă rămân însărcinate la 16-17-18-19 ani sau că dacă se simt altceva sau simt altcumva atracţia sexuală, nu este un păcat capital şi/sau o crimă!
Desigur, dacă s-ar discuta despre asta în mod constant şi profesionist în şcoli, rata avorturilor şi a sarcinilor la minore ar scădea considerabil în 4-5 ani însă în România totul trebuie să fie corect din punct de vedere ortodox că altfel iar dă ordine Patriarhul şi, ca de obicei, Parlamentul se va supune!
Problema educaţiei parentale este complexă şi ar trebui implementată în paşi şi într-o strategie pe termen mediu şi lung. Însă ce e clar, e că de la educaţia sexuală ar trebui începută!
Mai avem mult până la a ne gândi să educăm părinţii pentru ca aceştia la rândul lor să nu-şi mai înveţe copiii să fie violenţi sau să educăm părinţii că bătaia nu-i ruptă din rai sau alte şi alte probleme pe care le ştim cu toţii că le au părinţii români.
Dar... statul nu vrea asta! Statul vrea proşti! De altfel, CNA a interzis reclamele la prezervative până după ora 00:00! Reclamele la orice oră despre campaniile anti-avort sau aberaţiile odioase scoase pe gură de popi sunt permise, dar reclamele la cea mai eficientă metodă de a evita avortul, contracepţia, nu!
Educaţia sexuală în România este pervertită crunt de religie! Practic, nu suntem foarte departe de Iran sau Arabia Saudită la capitolul ăsta.
Daţi o căutare cu cuvântul "masturbare" pe Google şi vedeţi ce găsiţi. Eu pe prima pagină am găsit aşa: 3 site-uri ortodoxe, două întrebări pe forumuri despre "depedenţa" de masturbare, un articol prost dintr-un ziar şi mai prost (tabloid), două filmuleţe de pe youtube cu farse şi un articol decent despre masturbarea la femei dintr-o revistă dedicată cumva sexualităţii feminine.
Ei... dacă o adolescentă mai are o şansă dacă citeşte articolul din revista cu pricina, un adolescent nu are practic nicio şansă. El nu găseşte decât articole care condamnă masturbarea la bărbaţi considerându-l un "păcat de moarte". Astfel, riscând să ajungă o victimă a fanatismului.

O să-mi spuneţi că există site-uri în limba engleză şi chiar şi în română dacă ştii cum să cauţi. Ei bine, tocmai asta e problema! Că cei mai mulţi care nu se descurcă apelează la Internet! Dacă raportez la mine sau la majoritatea cititorilor acestui blog, acest aspect nu reprezintă o problemă. Însă dacă raportăm la adolescenţii din satele judeţului Vaslui, de exemplu, faptul că despre masturbare, avort, igiena vieţii sexuale, orientare sexuală şi concepţie nu găsesc articole în limba română decât ale creştinopaţilor, e o imensă problemă!
Când eşti un adolescent în care tropăie hormonii, dai uneori pe la şcoală, destul de rar căci trebuie să dai cu sapa ca să ai ce mânca mâine, dacă găseşti pe net un articol care îţi spune că eşti bolnav pentru că te masturbezi sau că meriţi linşat pentru că te atrag băieţii, ajungi la concluzia că aşa este!
Când eşti o adolescentă de 17 ani, îndrăgostită, dintr-un sat cu 4000 de locuitori şi care te chinui să termini liceul în comuna aflată la 10 km pe care-i faci pe jos, cititul unui articol în engleză e o problemă. Iar în română nu găseşti decât articole care-ţi spune că eşti o curvă penală care nu meriţi nici un respect pentru simplul fapt că ai făcut sex cu persoana iubită. Sau, dacă te interesezi cum să faci avort ca să poţi termina liceul (singura ta şansă de a reuşi în viaţă) găseşti în limba română predominant articole care-ţi spun că eşti o criminală care se gândeşte doar la bani şi se opune voinţei lui dumnezero!
Şi totuşi, în puţinele cazuri când mai apar şi articole sănătoase la cap în limba română despre educaţia parentală, se dezlănţuie dezastrul în comentarii. Or... adolescenţii de la ţară sunt foarte susceptibili la apelul la majoritate, noţiunea de sofism fiindu-le total străină.
V-ati prins copilul masturbandu-se? Cum l-ati dezvatat? [via]
Aşa pun problema părinţii români când vine vorba de sexualitatea copiilor lor. În modul autoritariano-bigot! Exact de-asta spun că educaţia sexuală este primul pas către o educaţie parentală sănătoasă în ţara asta!
Şi nu sunt cazuri izolate de oameni care pun problema aşa. Căci răspunsuri de genul...
Copilul se masturbeaza pt ca e fara discernamant, isi da seama ca asta e placere, si o face in continuare, dar daca o sa faca in continuare si de fata cu altcineva. Aici e vorba de reguli sociale, nu e sanatos pt el, ma refer psihic.
... sunt cu duiumul! Părinţii români nu reuşesc să înţeleagă faptul că este atât în avantajul copiilor lor cât şi a lor înşişi să fie prieteni şi apropiaţi copiilor lor şi nu duşmani cu prerogative superioare!

Soluţia, este ca de altfel pentru cea mai mare parte dintre problemele pe care le ilustrez aici, educaţia. Lenin, pe lângă multe chestii reprobabile, a spus şi lucruri bune cum ar fi: "Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!".

Învăţaţi că sexul este ceva firesc şi practicat cu responsabilitate este foarte-foarte util.
Învăţaţi că nu deţineţi adevărul absolut şi normele dogmatice sunt şi trebuie să fie supuse criticilor constructive!
Învăţaţi că a procrea este o alegere şi nu o obligaţie. Prin asta se înţelege în mod evident că nu aveţi dreptul sub nicio formă să vă daţi cu părerea neîntrebaţi despre ce am eu voie sau nu să fac în patul meu sau cu corpul meu! [asta e valabilă în foarte multe domenii, nu doar în acesta]

Vă salut cu respect.

P.S.: Voi trata partea cu comportamentul părinţilor cu propii lor copii într-un alt material

11 comentarii:

 1. Ia arunca-ti aici o privire :) Grad maxim de retardare in Rromanika, nu? No comment

  http://www.narcisvirgiliu.ro/blog/mami-de-ce/

  RăspundețiȘtergere
 2. in liceu ('90-'94) le explicam in pauza fetelor cum sa-si tina calendarul cu ciclu, nici asta nu stiau ; sunt convinsa ca nici acum, dupa 20 de ani nu stiu, din pacate, pt ca mamele lor nu le explica nimica
  kitana

  RăspundețiȘtergere
 3. ok... ai foarte mare dreptate! foarte frumos tratat subiectul.
  baiul e ca cineva are o vina pt toate astea! "acel" cineva e societatea! copii de 10 ani se sinucid pentru ca parintii nu ii lasa pe net sa se distreze cu sutele de prieteni virtuali! si a cui e vina? a copiilor sau a parintilor care ii inchid in casa si de la 5 ani le pun calculatorul in brate cu internet cu tot...?
  unde crezi ca se va ajunge in stilul asta?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aveti dreptate D-le Lucian.Se va ajunge unde a mentionat LENIN DA LENIN ,acum o suta de ani ”FEREASCA DUMNEZEU DE APARITIA BURGHEZIEI PROLETARE,REVIZIONISTA” tradus modern ”FEREASCA DUMNEZEU DE PARVENITII SI ANALFABETI” .Domnule LUCIAN ajungem la SARACIE SPIRITUALA SI FIZICA .Cu respect .UN MURITOR mort de mult

   Ștergere
  2. V-am spus ceva mai devreme dar i-au cenzurat si n-au inteles nimic si nu l-au publicat.Nicaieri nu se ajunge in stilul asta.Va repet ce v-am zis si poate va ajunge la D-voastra.In urma cu aproximativ o suta de ani un anume Lenin a spus printre altele cam asa despre o societate viitoare.”Fereasca dumnezeu de burghezia proletara,revizionista ”.Iar acum s-ar traduce in „fereasca dumnezeu de burghezia parvenitilor si unii analfabeti pe deasupra„ Nicolae Filimon a explicat foarte clar in „Ciocoii vechi si noi”.Sunt milioane de Dinu Paturica in societatea noastra. Cred ca luati sensul corect a celor mentionate de mine.

   Ștergere
  3. Anonim: Blogul acesta este liber de cenzură. Singurul motiv pentru care nu se publică un comentariu instant este pentru că mi-ar fi mult mai greu să le urmăresc pe toate din cele 500+ de articole.
   Faptul că am citat din Vladimir I. Lenin, însă, nu mă face un admirator - ba dimpotrivă.
   Dacă citiți și prin alte părți, veți vedea că marxismul cultural este disprețuit prin tot acest blog.

   Numai bine.

   Ștergere
 4. cred ca e cel mai bun articol pe care l-ai scris de cand citesc p-aci.
  desi e o lupta cu morile de vant, te invidiez ca ai rabdare, nervi si ca iti pasa :)
  congrats :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Interesant articol; iti meriti banii.
  L-am postat pe pagina-mi de Facebook.
  Ridica multe probleme de [ "reflexie" (hallmark) ] reflectie...
  Bravo!

  RăspundețiȘtergere
 6. Cunosc pe cineva - muiere - care a facut un borac exact din acest motiv, chiar ea a spus: ca sa-i dea si ei la batranete o cana cu apa. Pur si simplu, s-a culcat cu fostu' ei barbat tocmai pt. asta, dupa care s-au redespartit, ca sa zic asa. Bineinteles, ca pe ala nu l-a interesat niciodata plodu', asta l-a crescut impreuna cu ma-sa. Acum baiatul are 13 ani si deja este o panarama, bunica-sa devenind sacul lui de box, iar lu' ma-sa putin ii pasa si ii face toate poftele. No other comment necessary...

  RăspundețiȘtergere
 7. Bravo! Am venit de pe blogul lui LazyPawn. Vad ca mai sunt oameni rationali in Romania :) Da' va ascundeti bine, ca va gasesc greu.

  Nu "tixit", ci "ticsit". Foarte bun articolul tau. Mi-a placut, rezoneaza bine cu ce gandesc si eu. Sper sa te citeasca cat mai multi, ca scoala de azi vad ca sa prostit de tot, se face religie(!) si ne mai facem si titlu de glorie din asta.

  RăspundețiȘtergere
 8. hash: Mersi de aprecieri.
  Mersi de asemenea de corectare.
  Entity: recomand şi materialul acesta: http://vilo13.blogspot.com/2011/06/educatia-parentala-eu-te-am-facut-eu-te.html
  În altă ordine de idei, dacă mi-aş pune mintea cu ăştia care deplâng măsurile totalitare ale regimului comunist, ar trebui să fac şi eu articole cu copii cu sindromul Down sau cu malformaţii crunte. Din fericire eu nu mă pretez la aşa ceva.
  Pro-vitiştii trebuie să înţeleagă că nu deţin adevărul absolut şi că lucrurile nu stau chiar în alb şi negru. Ia uită-te la asta: http://www.newsrealblog.com/wp-content/uploads/2010/04/abortionchangesyougraf.jpg
  Liviu Chiscop: Mersi de aprecieri şi de promovare. Treaba cu "reflexie" e o chestie mai veche. În primă fază a fost greşeală dar ulterior am păstrat-o tocmai pentru că mi-a plăcut cum a ieşit.
  supravietuitoriinromania: Câtă vreme stau aici, nu prea am de ales, mai ales că prea multora nu le pasă. Însă va veni curând o vreme când voi pleca de-aici şi nu-mi va mai păsa.
  Lucian: E discutabilă problema ridicată de tine. O să răspund mai amplu într-un alt articol.
  Kitana: Mamele au grijă mai mare de himenul lor şi să le spună cât de denigrant e actul sexual. Nici n-ai idee câte sute de cazuri de tipul ăsta cunosc.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails