joi, 22 septembrie 2011

Feminism românesc (Prefaţă)

Am mai vorbit despre feminismul românesc dar puţin şi în treacăt când am vorbit despre discriminări şi despre aberaţia numită affirmative action.
De-atunci am spus că acest domeniu merită o demontare amplă întrucât şi pe la noi încep să se nască voci feministe cu acelaşi discurs greţos ca cel american.
Acest articol este o prefaţă pentru că întâi de toate o să vă supun atenţiei o serie de materiale româneşti cu conţinut feminist pe care am să vă rog să le parcurgeţi înainte de a citi articolul în sine la care m-am apucat deja de scris şi pe care sper să îl public la sfârşitul acestei săptămâni.

Înainte de toate, pentru că presimt că voi avea parte de critici, doresc să reamintesc cititorului că nu numai că nu sunt misogin dar sunt primul susţinător al egalităţii între sexe. Numai că susţinerea mea nu este în concordanţă cu feminismul pentru că eu susţin egalitatea completă între sexe - atât în drepturi cât şi în obligaţii şi responsabilităţi. Bunăoară, aberaţia feministă care promovează pe faţă discurs de ură la adresa bărbaţilor şi drepturi în plus ale femeilor nu intră sub nicio formă în sfera mentalităţilor care să se bucure de aprecierea mea.

Nu o dată am scris despre faptul că e de porc modul cum sunt tratate femeile în Arabia Saudită sau în alte teocraţii. De altfel, dacă analizez bine, am scris în legătură cu multe teme care se apropie de aria de interes a feminismului numai că, spre deosebire de aceasta, eu am preferat abordarea neutră în dauna abordării isterico-ipocrite profund preferate de susţinătorii feminismului (că doar sunt şi domni care susţin aberaţia).
Am scris despre mutilarea genitală feminină (FGM) dar am scris şi despre circumcizie. Femeile sunt cele discriminate şi oprimate dar pe circumcişii cu forţa nu-i plânge nimeni. De altfel, principalul stereotip feminist este că "bărbaţii nu suferă iar dacă suferă, o merită oricum".
Am făcut aceste precizări din simplul motiv că nu doresc să explic fiecăruia în parte după aia cum eu nu sunt nici misogin şi nici promotor al patriarhatului însă sunt un contestatar al feminismului modern care este de-a dreptul greţos. De ce este greţos? Voi detalia pe larg în articolul următor,

Aflând că există feminism românesc modern m-am apucat serios să caut materiale în acest sens ca să ştiu şi eu despre ce vorbesc. Să nu care cumva să-mi dau cu părerea bazându-mă doar pe ce ştiu că se întâmplă în alte ţări. Surpriză! Material puţin în on-line. Doar câteva cărţi destul de stufoase. Eh... chiar bani pe cărţi feministe nu o să dau. De ce? Pentru că din moment ce nu s-a sinchisit nimeni să le digitalizeze e clar că nu merită banii ăia. Sau nu? În fine, contează mai puţin.

Căutând disperat am aflat că există câteva doamne politician care sunt feministe iar aici putem vorbi despre doamna Vass... cum... nu ştiţi cine este doamna Vass? E consiliera lu' Boc. Pe sistemul clişeului ăla cretin feminist "în spatele fiecărui bărbat puternic stă o femeie puternică". Da! Aşa e! Vedem cu toţii ce bine l-a consiliat doamna Vass pe Emil Boc. O altă feministă cică ar fi Sulfina Barbu, cea care a cerut "cotă de gen" la sistemul de vot. Am vorbit deja despre asta. În curând o să avem parlament neales şi format doar din categorii "defavorizate". X% pentru femei, Y% pentru minorităţi naţionale, Z% pentru cine-mai-ştie-ce-categorie-defavorizată-apare şi tot aşa. Mă tentează să-mi fac Asociaţia pentru Promovarea Bărbaţilor Albi şi Heterosexuali. Este singura categorie care nu beneficLinkiază de "affirmative action". Desigur, n-ai nicio şansă în lumea care face exces de corectitudine politică.

Lăsând asta la o parte, se pare că cele mai cunoscute feministe sunt Aurora Liiceanu care are şi o carte scoasă şi prin 2009 era abonată la interviuri pentru hotnews. De ce? Păi în acea vreme şi Gabriel Liiceanu era în graţiile lui Băsescu iar hotnews este totuşi un oficios prezidenţial. Sigur, doamna a divorţat de Liiceanu în urmă cu ceva vreme dar asta nu înseamnă că a prins ceva creier în acest sens. Doamna Liiceanu deşi se proclamă o feministă puternică şi care nu se victimizează cartea ei scoasă în 2009 este plină de plânsete. Tot de la doamna Liiceanu putere trebuie studiat şi cele 4 dimensiuni ale femeii.
O altă feministă chipurile cunoscută este Mihaela Miroiu. Şi totuşi, doamnei Miroiu îi plâng de milă alte feministe care excelează la capitolul superficialitate şi bădărănie, adicătelea fix acuzele pe care le aduc lor bărbaţilor, care, nu-i aşa, "este" ei porci şi needucaţi dom'le.
Ca să facem tranziţia la feministele din on-line trecem prin blogul Revelion la Sorbona şi citim o caracterizare amuzantă (şi pe alocuri inexactă) a feminismului românesc.
În on-line feminismul e un pic mai prezent. Dar nu prea mult că dăunează. Principalul exponent pare să fie site-ul http://www.feminism-romania.ro/. Vă rog şi pe dumneavoastră să-l studiaţi poate găsiţi ceva interesant prin el. Eu unul m-am plictisit de moarte.

Nu însă la fel de plictisitor este blogul "celei mai active feministe din mediul on-line românesc", aşa cum o caracterizează site-ul garbo.ro pe Tudorina Mihai, alias Medusa care deţine un blog feminist. Blogul ăla e plin de eroarea logică ce se numeşte "dublu standard" în special prin faptul că se proclamă obiectivă şi că doreşte egalitate de şanse între femei şi bărbaţi dar în acelaşi timp blogul ei ca privind lumea "prin lentila feministă" şi chiar discurs de ură la adresa brăbaţilor pentru nesimţirea de a semnala o descriminare evidentă a bărbaţilor în favoarea femeilor.
Blogul Medusei are abonament din a striga "discriminare!" la orice chestie în care femeile nu sunt pupate explicit în trei litere pentru meritul de a fi de gen feminin. Crin Antonescu este criticat pentru promovarea meritocraţiei în dauna cotei de gen iar faptul că o categorie anume apare în presă într-un procent fie şi cu 0,5 mai mare în favoarea bărbaţilor este o discriminare de gen în ochii fundamentalistei.
Sigur, am fost răutăcios. Sunt şi articole de bun simţ pe blogul ei însă trebuie să sapi mult de tot ca să le găseşti. De apreciat însă că de cele mai multe ori acceptă comentariile critice însă se face că nu le vede şi nu răspunde la ele. Însă, nu are obiceiul de a corecta atunci când i se semnalează o greşeală de argumentaţie. În acest sens merită citit articolul în care Medusa afirmă nici mai mult nici mai puţin decât că recordul mondial la sărit cu ski-urile atât la masculin cât şi la feminin aparţine unei femei! Uau! Aţi văzut filmul Seksmisja? E un film polonez despre o societate totalitar-feministă. Acolo se afirma că Einstein a fost femeie iar toate celelalte descoperiri erau şterse din istorie şi înlocuite cu prima descoperitoare a lor.
Desigur, tot pe blogul Medusei găsim indignări la adresa folosirii cuvântului "ministru" când e vorba de o femeie şi de faptul că nu există o traducere pentru cuvântul "congresswoman". Păi n-are cum să existe o traducere pentru o aberaţie, dar n-ai cui explica.

Trecem de la blogul Medusei pe care vă sfătuiesc să-l studiaţi îndeaproape şi eventual să-l comentaţi (numai să nu vă aşteptaţi să vă răspundă, mai ales dacă-i arătaţi unde greşeşte) şi mergem într-un alt loc unde sunt multe doamne feminste adunate şi anume platforma http://pandoras.realitatea.net/. Are şi nume predestinat "Blog la feminin". Mai puţin fundamentalistă platforma decât blogul Medusei dar totuşi putem citi şi-acolo câteva picanterii feministe cu specific românesc.
Însă, ceea ce m-a frapat şi amuzat în acelaşi timp, este că pe această platformă am avut ocazia să citesc articole scrise de feministe care proliferează tocmai stereotipurile de gen de care îi acuză pe bărbaţi sau societatea în general.
Astfel, pe minunata platformă în care ar trebui să vedem inteligenţa feminină revelată, găsim sfaturi pentru bărbaţii cu neveste urâte în care femeile sunt reduse la stadiul de hălci de carne. Şi asta o spun cu indignare, eu care detest feminismul în genere. Pe aceeaşi platformă găsim văicăreli cu privire la piaţa muncii deşi din propria experienţă vă spun că pentru fătuci ca autoarea se găsesc de 10 ori mai multe locuri de muncă decât pentru cei ca mine dar femeile sunt cele discriminate, să nu uităm!
Pe aceeaşi platformă se găseşte şi reclamă mascată la World March Women dar scrisă într-o formă mai frustrată decât a fătucilor care contibuie la revista Bravo Girl.
Şi, bomboana de pe colivă, un articol întreg cu o grămadă de comentarii dedicat unei reclame proaste de la Cosmote. Editoarele de pe Pandora's nu fac onoare feministelor dovedindu-se profund labile emoţional, uşor manipulabile şi pe alocuri eminamente proaste. De altfel, pe platforma Pandora's, mai multă inteligenţă arată comentatorii. Exemplu elocvent aici.

Să trecem de la platforma cu pricina şi să ne oprim asupra "campaniilor" cu "spot-urile publicitare" aferente. Am pus ghilimele la "campanii" pentru că fundamentul lor este zero barat iar la "spot-uri publicitare" am pus ghilimele pentru că nu înţeleg de ce nu se foloseşte banalul termen reclamă. Că doar asta e! Reclamă la o ideologie - ideologia feministă. Interesant este însă că reclamele la ideologia "supremaţiei albe", de exemplu, sunt interzise în vreme ce reclamele la ideologia creştină sau la ideologia feministă nu numai că nu sunt interzise dar sunt chiar încurajate şi gratuite. Totul în timp ce reclama la o ideologie politică se taxează. Doctrinele nocive nu sunt tratate egal. C-aşa-i în tenis.
Haideţi să vedem nişte filmuleţe. Începem cu ceva mai uşurel:

Şi încă unul din aceeaşi notă:

Tare sau ce? Despre generalizările pe care le face şi toate celelalte probleme ale acestei "campanii" discutăm pe larg în următorul articol.
Dincolo de asta, avem şi un filmuleţ care exploatează la maximum prevederile noului Cod Civil despre care am scris pe larg aici că avantajează implicit femeile şi crează premizele unor abordări şi mai misandre decât sunt deja în justiţia românească:

Amuzant este că însuşi o feministă spune că violarea corespondenţei este o practică mult mai întâlnită în rândul femeilor dar asta nu pare să conteze prea mult.Şi-acum să trecem la alte două filmuleţe cu acelaşi mesaj, filmuleţe care m-au enervat crunt de tot şi pe care le voi comenta destul de dur şi necenzurat în articolul viitor. Deocamdată vă invit să le urmăriţi:

Şi celălalt:


Modul ăsta simplisto-senzaţionalist de abordare şi ticsit cu dublu standard şi apel la sentimente face ca militarea pentru o cauză să valoreze fix pix indiferent cât de (i)raţională sau (i)reală ar fi cauza în sine. Dar să lăsăm comentariile pe data viitoare.

Cum orice extremă naşte extreme, există şi extrema masculină. Pe bune! Dar, având în vedere că există atât de puţin material de limbă română despre feminism, vă daţi seama că despre anti-feminism nu există mai deloc material.
Recomand un articol cu care nu sunt de acord în totalitate dar care punctează câteva aspecte reale. Articolul se numeşte Plaga feminismului şi este scris de un blogger pe care îl apreciez foarte mult pentru scrierile sale eurosceptice şi mai puţin pentru abordările altor subiecte, abordări cu care nu rezonez prea bine. Şi totuşi, articolul cu pricina e destul de bun şi oferă şi două link-uri către resurse anti-feministe.

De ce am scris o prefaţă atât de lungă? Pentru că am considerat de cuviinţă să arăt cititorului măcar o dată ce se află în spatele fiecărui articol pe care-l scriu pe o temă mai complexă. Câtă muncă, câte frământări, câtă documentare şi mai ales câtă răbdare de a asculta/citi argumente din cât mai multe direcţii pentru a fi cât mai sigur că nu trântesc câte-o tâmpenie cât capul meu de mare înainte de a o verifica şi răs-verifica.

Eu sper că articolul despre feminismul românesc va fi gata până la sfârşitul acestei săptămâni.

Până atunci, vă salut cu respect.

P.S. 1: Articolul România e miezul din dodoaşcă a fost votat de comunitatea ateilor şi agnosticilor români ca fiind cel mai bun articol al săptămânii trecute publicat pe un blog ateist. Pe această cale îl felicit pe Atila Nyerges pentru câştigarea primei etape, le mulţumesc celor care m-au votat în a doua etapă şi doresc succes tuturor în următoarele etape.
P.S. 2: Nu uitaţi, cei care încă sunteţi elevi, că puteţi oricând să vă retrageţi de la ora de religie. Formularele pot fi găsite şi pe acest blog.

9 comentarii:

 1. N-am inteles doua chestii.
  1. De ce spui ca nu-i adevarat ca unele femei trebuie sa aleaga intre copil si cariera. O sa astept urmatorul articol.
  2. Critici spoturile cu banii, libertatea de miscare si telefonul. Nu mi se pare ca s-ar incadra la genul de affirmative action pe care il ataci. Sunt cazuri clare de abuz, chiar daca nu l-as numi violenta in familie. E gresit ca se atrage atentia asupra acestor cazuri? Sau e gresit ca se atrage atentia doar asupra acestor cazuri si nu se atinge problema barbatilor care sufera varii forme de abuz familial? Sau e gresit ca abuzul de felul asta e numit violenta familiala?
  Eu as zice ca de abuzul/violenta in familie si alegerea intre copil si cariera sunt probleme reale, nu chestii inventate de miscarea feminista. Banuiesc ca te deranjeaza felul in care se pune problema: barbatul e de vina, diavolul care abuzeaza de saraca femeie. Parerea mea e ca problema abuzului s-ar putea regla la nivel social: femeile sa parareasca orice relatie abuziva si astfel barbatii sa fie nevoiti sa se controleze. Problema e dubla: de ce incep barbatii abuzul si de ce raman femeile intr-o relatie abuziva si nu cred ca raspunsul e 'barbatii sunt porci' si 'femeile sunt proaste'.

  RăspundețiȘtergere
 2. N-ai altă treabă decât să critici atât de superficial munca de ani de zile a unor oameni?
  Te plângi că nu sunt digitalizate cărţile despre feminism? Uite aici, pune mâna şi citeşte că poate pricepi ceva:
  http://blogul-medusei.blogspot.com/2011/03/texte-feministe-online.html

  PS. Nu intru în polemici absurde, ai un grad de ignoranţă prea mare pe acest subiect, plus o doză de răutate care nu-mi place.

  RăspundețiȘtergere
 3. Uite ce, îţi dau un sfat prietenesc: ca şi ateu caută să afli ce părere au avut unele feministe despre influenta religiei asupra menţinerii relaţiilor de subordonare între femei şi bărbaţi. Si despre reinterpretarea unor texte religioase in scopul mentinerii sistemului patriarhal.
  Caut-o pe autoarea Mary Daly.
  Sau pe autoarea româncă Anca Manolache - "Problematica Feminină în Biserica Lui Hristos".

  Canalizează-ţi energia pentru a descoperi cum trebuie acest domeniu nou, analizează-l cu răbdare şi nu te mai pripi cu criticile.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu cunosc blogosfera feminista, ca nu-mi place termenul si nici nu ader la o lupta "impotriva" barbatilor, insa nu cred ca ai dreptate sa anulezi cauzele si motorul miscarii feministe in totalitate. Exista si lucruri aberante, normal, dar e un fapt dovedit ca femeile castiga mai putin decat barbatii (experiente si studii egale). Poti gasi statistici (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/07/29/AR2007072900827.html)pe net cate vrei. Si mai e si adevarat ca nu exista un concediu de crestere a copilului pentru tati (in majoritatea tarilor), si ca femeile sunt obligate sa stea acasa cu copilul in primele 6 luni, chiar daca nu vor sa alapteze. Pentru mine asta e discriminare.

  Si femeile sunt totusi victimele cele mai numeroase ale violentei in familie, ca e vorba de negarea unor drepturi sau abuzuri fizice (ambele sunt o forma de violenta pentru mine).

  Si "affirmative action" ce are? Iesirea dintr-o intepenire patriarhala/suprematie a albilor e ceva pozitiv, daca nu vine "de la sine", cineva trebuie sa o faca si pe asta. Totul cu masura zic eu. Daca pana nu stiu cand negrii nu aveau dreptul la vot, si prin affirmative action s-a remediat situatia "cu forta" si nu a durat sute de ani, e rau? Totul trebuie sa inceapa de undeva, si dupa aia bulgarele se face mai mare si se misca singur.

  Spoturile de la inceput mie chiar mi-au placut, nu vad ce e in neregula cu ele. Ar putea sa bage si cate unul cu un barbat care e abuzat de nevasta/femeie, si gata, dreptatea e facuta tuturor.

  E inca o chestie care cam scartaie in articol: "deşi din propria experienţă vă spun că pentru fătuci ca autoarea se găsesc de 10 ori mai multe locuri de muncă decât pentru cei ca mine dar femeile sunt cele discriminate, să nu uităm!". Cata experienta ai tu ca sa generalizezi cazul asta la toate "fatucile"? Poate ar fi bine sa dai un numar de cazuri pe care le-ai constatat personal, cu explicatia ca nu ai toate detaliile, si sa lasi cititorii sa decida de o generalizare sau nu. Ca s-a intamplat o data sau de 10 ori nu face o regula generala, si nicidecum un argument valabil/viabil.

  Nu vreau sa par rautacioasa, dar ma tem ca critici si niste lucruri care nu isi au locul si nici rostul sa fie criticate/demonizate, in rest de acord ca lupta femeilor "impotriva barbatilor" e deplasata si ca "razboiul" ar trebui purtat pe alte fronturi si in alti termeni.

  RăspundețiȘtergere
 5. @Ioana
  Teoria economica (nu prosteaco-socialisto-feminista) a capitalului uman arata clar ca intr-o organizatia comerciala femeile au mai putina valoare decat barbatii (chiar daca aste ar fi mai destepte sau mai bine educate)... Deci salariul mai mic e o consecinta , nu o cauza a descriminarii.
  @autorul
  bravo ... imi place blogul si o sa mai revin...

  RăspundețiȘtergere
 6. Tipa aia Cezara e complet pe dinafara . Ce legatura are sula cu prefectura ? Da, femeile AU DREPTUL SA ALEAGA intre copii si loc de munca . Daca nu te descurci ,nu te obliga nimeni sa le faci pe ambele . Ai 2 optiuni : ori reusesti ( foarte rar spre imposibil ) sa le faci pe amandoua . Ori renunti la una din ele .
  @Kongeriket inca un articol foarte bine realizat felicitarile mele :) Ma cam enerveaza insa feedback-ul pe care il primesti de la unii cititori . Dar se pare ca lumea se desteapta . Am vazut chiar si feministe adevarate ce nu sunt de acord cu feminismul asta handicapat si prost-inteles promovat de sclerozatele astea radical-extremiste , impunandu-le altor femei cum sa se comporte si ce standarde trebuie sa aiba .

  Tipele astea chiar sunt destepte :)
  http://www.youtube.com/watch?v=2TdEYqOZY_E&feature=related


  Apropo , ai observat ca doar obezele frustrate ca nu se uita barbatii dupa ele sunt feministe de-astea plangacioase ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu e un ”doar”, dar într-adevăr, majoritatea redfem-urilor sunt fie la fel de atractive ca o stâncă, sau mai rău (totuși să nu jignim Sfinxul), fie lesbiene, fie simultan. Însă nu e valabil chiar tot timpul.
   În plus, printre redfem se află și persoane de sex masculin (manginas) care își urăsc propriul sex mai rău decât urăsc feminazistele bărbații.
   Deh... așa ne trebuie dacă păcălim prea des evoluția.

   Ștergere
  2. SALUT.
   Am mai fost pe aici si uite ca revin.
   Teoria cum ca femeile castiga mai putin la acelasi nivel de pregatire este mereu "intarita" de sondaje si statistici...
   Intrebarea mea este cine face sondajele, cine culege datele pentru statistici, cine le verifica???
   In popor si fara nicio legatura cu sexismul se spune de secole : teoria ca teoria dar practica ne omoara.
   Femeile au capacitatea de a retine mult mai multe lucruri si detalii decat barbatii, asta ducand la performante mai mari in scoala...insemnand note mai mare, mai multe diplome samd...
   Problema apare atunci cand in trebuiesc transpuse in practica informatiile, cand trebuie sa iei decizii.
   Mi se mai pare de asemenea ciudat ca femeile sunt discriminate in conditiile in care in finante-banci sunt majoritar absolute, in sanatate la fel, in educatie majoritar simplu...
   Daca tot vorbim de statistici haide sa mentionam ca in Romania salariul mediu pe finante-banci este mai mare decat salariul mediu pe economie. Adica, femeile castiga in medie mai mult decat barbatii.
   Cred ca daca sunt atat de performante iar barbatii le sunt cuie in talpi ar trebui sa infiinteze firme, fabrici si sisteme in care ele si numai ele sa creeze valoarea asa cum o vad ele si apoi sa intre in competitie directa pe piata...

   Barbatii sunt nascuti de femei nu de barbati, crescuti de femei nu de barbati (ele singure se lauda cu cresterea de unele singure a copiilor).
   Este evident ca undeva educatia primita de aceste animalutze masculine este gresita si aici ma leg de ceea ce am spus mai sus...practica le omoara pe femei...

   Si totusi, femeile au mai multa educatie decat barbatii, sunt din ce in ce mai multe femei care termina facultati si din ce in ce mai putini barbati. Oare de ce?
   Oare cine le tine pe ele in facultati? Mamica sau taticu? Si mai apoi pline de aere si inteligente isi striga suprematia?
   In Quebec au fost asociatii de parinti care au relamat defavorizarea baietilor de clase mici in educatie...programa fiind favorabila fetelor.
   Toata lumea stie, psihologii chiar au studiat, ca fetele sunt mai precoce dar. desi este evident, in scolile publice clasele sunt mixte.
   Este clar ca fetele vor invata mai repede iar baietii mai greu...iar handicapul nu poate fi surmontat...
   Personal cred ca sistemul de invatamant este special creat asa ca sa reduca inteligenta baietilor, mult mai performanti pe logica si matematica decat fetele...
   Cred ca trebuie sa cititi o carte foarte documentata scrisa de sotii Pease si bazata pe studii de neuro-psihologie.
   Se numeste "De ce barbatii nu asculta iar femeile nu pot sa citeasca o harta"..."Why men don't listen and woman can't read maps"

   Ștergere
  3. Iata un articol despre cum feminismul incalca totul in Canada...o judecatoare da castig de cauza unei femei care a semnat un acord pre-nuptial, acord pe care il considera NUL in timpurile prezente...
   In prostia ei oarba nu-si da seama ca declanseaza o intreaga avalansa de cereri de reziliere de contracte de orice fel prin invocarea cazului ei...in Canada engleza este ca in state, o hotarare judecatoreasca devine lege si poate fi invocata...
   http://www.cbc.ca/news/canada/story/2013/01/13/maple-leaf-foods-ceo-spousal-support.html

   Ștergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails