marți, 15 noiembrie 2011

Vrăjeala multilateral dezvoltată Roșia Montană

When it comes to bullshit, big time major league bullshit, we have to stay awe... in front of the champion of all time of false promises and irrational claims: religion. - Spunea George Carlin. Mi-aș fi dorit să mai fi trăit măcar încă 2-3 ani să-i aud părerea despre criza economică și să apuce să spună mai multe despre noul bullshit: religia ecologismului.
Am scris eu mai demult un articol despre lipsa simțului civic unde am vorbit în termeni critici la adresa simțului civic românesc și mai precis la cum acesta mai mult lipsește iar când este prezent e folosit pe cretinisme și nu pe realitate.
Ce-am eu cu subiectul Roșia Montană? Ah... nimic doar că e o vrăjeală cruntă atât în ceea ce privește poziția autorităților cât mai ales în ceea ce privește ”activiștilor” de carton care îmi umplu mie mailul, notificările din facebook și RSS-ul cu elucubrațiilor demne de cascadorii râsului. Demne de cascadorii râsului însă până la punctul în care mă calcă pe nervi de-acum!

Discutam recent cu un coleg de muncă ce a fost în august la Roșia Montană. În fine... a avut drum prin zonă și a mers și acolo - nu mersese special pentru asta. El îmi spunea că între comuna Bonțida (comună prin care trecem zilnic dat fiind natura locului de muncă) și Roșia Montană nu există decât o singură diferență: că e și munte prin preajmă. Tot el îmi spunea că puținele clădiri de patrimoniu sunt cam în aceeași stare ca cele din Bonțida (adică jalnică) iar sărăcia locală e comparabilă cu cea din Bonțida dacă nu cumva mai accentuată la Roșia Montană pentru simplul fapt că e și mai izolată localitatea de civilizație față de comuna clujeană aflată totuși aproape de prosperul municipiu Cluj Napoca. Mă rog... prosper în măsura în care un oraș din România poate fi prosper.
Colegul ăsta al meu de muncă habar n-are nimic despre toată controversa din jurul subiectului și cu atât mai puțin nu are o opinie formată despre subiect, mai ales că mă întreba pe mine ce-i cu tot zumzetul media din jurul zonei. Dat fiind acest aspect, înclin să cred că n-avea de ce să mă mintă deoarece, contrar propagandei panicarde, oamenii mint numai când au ceva de câștigat or, nu văd ce-ar avea de câștigat colegul meu mințindu-mă cu privire la acest aspect.

Eh... n-am băgat prea mult de seamă discuția care a avut loc în urmă cu vreo 3 săptămâni (sau să fi trecut o lună? în fine...) până când de vreo săptămână încoace mă trezesc cu mailul plin și cu 478367826897 de invitații la tot felul de manifestări cretine pentru copii de 3 ani jumate ”pentru Roșia Montană”.
Dar până să vorbim urât (dar și frumos, veți vedea) de activiștii brusc interesați de comunitatea falimentară și muritoare de foame de la Roșia Montană, haideți să evaluăm succint pozițiile.

Situația oficială

N-am să citez de nicăieri ci am să scriu exact cum percep eu lucrurile ca în cazul în care am perceput eronat să fiu corectat. Admit să fiu corectat doar cu surse bine-documentate (nu, blogurile anti-RMGC nu se pun).
România are niște aur. Mult aur. Suficient aur cât să scoată țara din criză și să ne facem Norvegia2 numai că nu cu petrol ci cu aur. Pe bune! Estimările pesimiste arată că există undeva la 720 de tone de aur și vreo 2000 de argint. Asta înseamnă așa... la ochiometru vreo 35 de miliarde de euro. Frățel, e mult! Asta înseamnă toată datoria României, cu tot cu dobânzi, plus toate autostrăzile începute finalizate (chiar la supraprețul exorbitant la care face România autostrăzi) plus ceva mărunțiș de câteva școli, un spital și altele dintr-astea, tot la supraprețul la care e dispus să plătească statul român.
Ei... niște băieți, la origine canadieni, au pus-o de-o corporație cu nume inspirațional - Roșia Montană Gold Corporation - și au cumpărat de la statul român dreptul de a exploata aur din zonă cu promisiunea că se vor ocupa ei și de patrimoniul cultural, și de infrastructură prin zonă (care în prezent e zero barat în 14 milioane) precum și de o exploatare în condiții de maximă siguranță atât pentru muncitori cât și pentru mediu și bonus - o să plătească și niște foarte mulți bani impozit și vor angaja forță de muncă locală.
Foarte tare! Au și site colorat, http://www.rmgc.ro/ și au sponsorizat și concertul Scorpions din Cluj împărțindu-și și fluturași de propagandă cu cât e de minunat proiectul Roșia Montană al RMGC. Tare!
Ce-am eu de obiectat aici? Ah... păi... știi... aurul ăla care e cam al nostru al tuturor face vreo 35 de miliarde. Prin proiectul RMGC noi luăm vreo 4,5 miliarde restu diverși băieți deștepți.
Mi-ar fi picat mai bine la stomac dacă l-ar fi făcut românii. Și nu o spun neapărat din rațiuni naționaliste cât din rațiuni pur economice. Stau în România și am tot interesul să intre cât mai mulți bani în România. Pe cale de consecință, un proiect care s-aducă mai mult de 4,5 miliarde de euro în România mi-ar fi tihnit mai mult.
Pe de altă parte, statul român n-a fost în stare să facă o amărâtă de cale ferată. Atât, doar s-o facă! De plătit plăteau alții! Căutați pe net proiectul care a stat în sertar care prevedea o linie TGV pe ruta Viena-Budapesta-Cluj Napoca-București. Ba încă se băgaseră pe fir și bulgarii și grecii - vroiau extindere până la Sofia-Thesaloniki și puneau și bani. Și noi trebuia s-o facem. Proiectul s-a dus pe apa sâmbetei și acum austriecii și ungurii caută soluții prin Slovenia căci au înțeles că nouă nu ne trebuie TGV. Mergem bine cu 60 km/h cu Intercity și cu fabuloasa viteză de 35 km/h cu Regio Express.
De unde legătura cu calea ferată? Păi e simplu: Dacă statul român n-a fost în stare să facă ceva cu banii altora dar doar să facă, de ce-ar fi statul român în stare să construiască ceva mai complex de-atât precum mine la ultimele standarde de mediu și asta pe banii lor urmând să și-i recupereze după primele extrageri? Păi simplu, nu este în stare.
Pe cale de consecință, decât nimic și sărăcie cruntă în zona Roșia Montană, mai bine să facă străinii, luăm și noi ceva și o punem și de-o mică creștere economică în zona aia. Nu? Ei bine... nu. Sau cel puțin ”nu” după părerea activiștilor anti-RMGC ocupați cu spam-ul și nu cu expunerea rațiională a unui punct de vedere. O să vedeți îndată de ce spun asta.

Obiecțiile activiștilor

Obiecțiile activiștilor au fost la origine în număr de două dar s-au înmulțit și s-au transformat de par mai multe când de fapt doar au adăugat încă una.
Obiecția 1: Se distruge mediul.
Fundamente: Extracția minereurilor de-acolo presupune mai apoi o decantare a lor. Doar nu vă închipuiți că în loc de pământ e aur acolo. Ei... aceasta decantare presupune crearea câtorva lacuri artificiale denumite lacuri de decantare. În tot acest proces sunt implicate și o serie de substanțe destul de nocive pentru mediu.
Ce nu prea vor să audă activiștii: Nu spun că RMGC spune adevărul. Poate mint! Însă, în niciun discurs anti-RMGC nu am găsit o demontare logică și argumentată a faptului că RMGC a publicat un plan prin care respectă toate standardele europene de mediu (lucru confirmat și de Comisia Europeană - una dintre cele mai totalitare instituții când vine vorba de ecologie) și că după ce-și fac treaba aceștia urmează să refacă zona plantând vegetație la loc și în 25 de ani de la debutul proiectului nici nu se va observa trecerea lor pe-acolo. O fi fals ceea ce spun RMGC? Poate da, poate nu. Cert e că activiștii nu se obosesc cu rațiunea preferând însă să înjure pe toți care nu-s de acord cu ei (vom vedea îndată) și să turuie la adresa actualului regim - lait-motivul tuturor activiștilor de astăzi pentru tot ce nu le convine.

Obiecția 2: Se distruge patrimoniul cultural-istoric.
Uuu... asta-i nasol, nu?
Fundamente: Crearea lacurilor de cianuri riscă surparea pământului din zona unor clădiri de patrimoniu precum și distrugerea unor galerii datând de pe vremea romanilor.
Ce nu prea vor să audă activiștii: În planul proiectului, plan care este public, se menționează patru zone diferite de care RMGC nu se va atinge deloc și se angajează să restaureze și galeriile romane. Ăștia vorbesc serios? Poate da, poate nu. Însă aruncându-te în mod irațional să spui că ei mint fără să aduci niciun fel de dovadă e un cretinism.

Obiecția 3: Băsescu, Boc și ungurii sunt de vină
Pe bune! Mai nou, activismul anti-RMGC s-a transformat în agendă politică.
Fundamente: Contractul de concesionare dintre Statul român și RMGC este confindențial. Pe cale de consecință, susțin activiștii, ceva ”necurat” e la mijloc.
Ce nu prea vor să audă activiștii: Îngrijorările privind banii totuși puțini încasați de statul român sunt împărtășite și de guvern, motiv pentru care contractul este în renegociere pe parte financiară. Așadar, îngrijorările raționale exprimate de societatea civilă par să fi fost luate în considerare. Rămâne de văzut cum. Până atunci, onest e să suspendăm judecata. Însă, îngrijorările iraționale nu au fost luate în considerare.
Ah... și încă ceva, hai să mai dăm exemple și de alte contracte dintre stat și companii private care sunt confindențiale: Contractele Ministerului Sănătății cu lanțurile de farmacii. Aceste contracte sunt extrem de păguboase pentru partea privată care e deseori (mereu?) pusă în situația de a vinde medicamente compensate și gratuite pe datorie - statul uitând să-și achite facturile cam de fiecare dată.
Măi a naibii de treabă. Agenda politică a activiștilor e de stânga. Uau! Ce surpriză! Când pierd privații e de bine, când pierde statul - hop și câțiva activiști dornici să mai jupoaie puțin pielea de pe privați.
Hai să mai luăm un exemplu: Contractul dintre Metrorex și Alstom. Metrorex este compania de stat care deține metroul bucureștean cu tot ce implică acesta. Alstom este compania care se ocupă de întreținerea și repararea vagoanelor și a infrastructurii metroului bucureștean. Alstom a înregistrat pierderi la greu între 2008 și 2011 aproape exclusiv din cauză că statul a uitat să-și plătească datoriile la timp dar și pentru că statul s-a încăpățânat să tragă de vagoane vechi în loc să investească în unele noi, fapt ce a dus la o creștere a costului de întreținere și reparație. Eh... și acest contract este confindențial. Știm doar valoarea lui și perioada contractuală. Atât. Nici despre asta nu auzim prea des.
Sigur, există și contraexemplele cu autostrăzile și cu bordurile sau, ca să fie din energie, cu platforma de petrol din Marea Neagră. Însă, ce vreau eu să spun e că nu poți arunca anatema doar pe Boc, pe UDMR sau pe Băsescu. În general managementul companiilor de stat s-a confundat cu influența politică. Din 1990 încoace a fost aproape tot timpul așa iar unde nu a fost așa se privea ca pe o anomalie.

Modul de acționare al activiștilor

Eh... de-aici m-am supărat eu pe ei.
În ultima săptămână am primit vreo 10 invitații pe facebook la tot felul de evenimente care mai de care mai pestrițe și lipsite de logică elementară de activism plus câteva mailuri și chiar ofertă de voluntariat pe e-jobs! Ca orice tânăr în capitalism, am cont pe site-uri de joburi, chiar dacă am unul acum. Ei, activiștii ani-RMGC s-au gândit să pună la ”domenii” în anunțul lor cam toate domeniile astfel umplând newsletter-ul celor care caută un job real.
Când n-am de muncă aștept cu mare interes newsletter-urile și cred că așa face oricine care vrea să muncească și își și caută activ de muncă în România. Acum, îl țin pe săptămânal așa că mi-a ajuns numai la sfârșit de săptămână dar asta totuși nu scuză SPAM-ul făcut.
Dincolo de spam-ul pe e-jobs și spam-ul pe mail, am primit invitații pestrițe de tipul Hai să jucăm țară-țară vrem ostași în centrul Clujului. Ce mă? Voi sunteți dilii? Pe bune acum!
Cum mama dracu crezi că ajuți cauza ta jucând un joc de clasa a IV-a cu adulți într-un frig pătrunzător în centrul Clujului la 8 seara? Schimbă asta situația mediului la Roșia Montană? Nu. Ajută cumva patrimoniul de-acolo? Nu. Oprește cumva proiectul, adică servește cumva obiectivului vostru principal? Nu.
Ei... după încă vreo 3 invitații din astea mai primesc una de Sinucidere în masă cu cianură. Sătul de spam, îndrăznesc și postez pe wall-ul lor următoarele rânduri:
Rog toţi Roşiamontaniştii care se află în lista mea de prieteni să caute să evite să mă mai invite la evenimente legate de acest aspect.
Serios, chiar nu-mi pasă de cauza voastră. Şi chiar dacă mi-ar păsa, eu muncesc nu stau să fac activism de carton.
Dacă aţi munci şi voi pe bune de la 8 dimineaţa la 8 seara aţi gândi altfel.
Iooi, atât mi-a trebuit. Abia atunci am putut echivala fără probleme activismul roșiamontanist cu religia ecologistă. Nicio diferență reală între ele.
Ia uite frate replică aici:
Lasa, poate o sa-ti pese cand o sa fie vorba de orasul/satul in care te-ai nascut...joburi avem cu totii, [...], altii sunt designeri, ingineri, muzicieni si chiar avocati si profesori universitari.
Ceea ce facem, facem din placere si din solidaritate pentru Rosia Montana. Problema ne priveste pe toti, iar in loc sa nu facem nimic mai bine suntem activi (chiar daca tu consideri ca e de carton).
I-auzi mă. Dacă sub Bârlad s-ar afla aur cât să scoată România din rahat, pe bune! Votez cu două mâini orice măsură care duce la extragerea aurului de-acolo și scoaterea țării din rahat!
În plus, designer, muzician și avocat sunt profesii liberale - adicătelea nu ai program fix și o treabă bine stabilită. Cât privește profesor universitar, oricine care a făcut facultate știe că situațiile în care ”nu vine proful că are o treabă” sunt mai dese decât strănuturile și tot studenții sunt nevoiți să-și maltrateze propriul program pentru recuperări. Zi-mi frate dacă aveți... nu știu... funcționari de bănci, lucrători în furnale, directori de vânzări, paznici, vatmani de tramvaie sau operatori de baze de date. Observați că am pus ocupații alternative atât din zona gulerelor albe cât și din zona gulerelor albastre. Dacă nu mai circulă tramvaiul că e vatmanul plecat la flash-mob, s-ar putea să avem toți o problemă. Dacă ia furnalul pauză și se întărește (necesitând 3 ani pentru repornire) sigur avem toți o problemă. Dacă banca nu funcționează pentru că-s funcționarii plecați la flash-mob avem o problemă (nu vă lăsați înșelați de oră - sunt sucursale de bănci deschise până la ora 22:00), dacă pleacă directorul de vânzări mai devreme într-o lună în care nici dracu nu-și face planul - ăla are o problemă, dacă o clădire e jefuită pentru că paznicul e la flash-mob Roșia Montană are o problemă și tot așa.
De ce insist asupra acestor aspecte? pentru că ia uite ce răspuns primesc mai jos: (redau doar bucata relevantă)
@Lucian Vâlsan: Prima treime din postul tău, foarte de acord. Nu te interesează, nu-l mai invitați (oricum probabil te invitaseră bulk, nu fiindcă te considerau capabil de vreun efort civic). Ultimele două treimi din postul tău, o mizerie. Presupui că restul lumii nu muncește cât muncești tu. Adevărat pentru mulți, [...], dar munca nu trebuie să implice lipsa unei conștiința. Fals pentru alții, unii poate chiar muncesc atât. Sub scuza cursei către înavuțire nu e chiar corect să excluzi existența vreunui dram de conștiință, de empatie și de recunoaștere a mizeriilor curente, cea mai mare „to be grasped” fiind RMGC.
Aha. Tare sau ce? Eu sunt de părere că aprinsul de lumânărele, statul în frig pe jos la -3 grade celsius (cât au fost în centru în seara aia), jucatul de "Ţară ţară vrem ostaşi" cu adulţi în centrul oraşului la 0 grade celsius noaptea, conferinţele de presă în care doar "RMGC e naşpa" aud fără niciun argument bazat pe ştiinţă şi/sau observaţie directă şi nu în ultimul rând spam masiv şi insistent pentru cauză deşi omul îţi spune că nu-i pasă nu ajută la nimic. Dacă am părerea asta înseamnă obligatoriu că nu sunt capabil de vreun efort civic şi că sub scuza cursei către înavuţire exclud existenţa conştiinţei, empatiei şi recunoaşterii(?!?!?!) "mizeriilor to be grasped" (?!) care este RMGC. Voi aţi înţeles ceva din raţionamentul ăsta?
Bun, eu am greşit că n-am formulat cu "Unii oameni muncesc de la 8 la 8". Poate aşa nu ar fi înţeles că e vorba de mine. Şi totuşi, indiferent de cine e vorba, spamul necontrolat, bullshit-ul în cantităţi industriale şi veninul vărsat asupra oricui nu este de acord cu ei rămâne. Şi asta, atenţie!, sub aripa "empatiei, conştiinţei şi recunoaşterii" [citation needed].
Mai mult, prin elucubraţiile activiste am văzut chiar afirmaţii precum "Roşia Montană e un simbol naţional" - ăăăh... cum? Măi a dreacu treabă cum brusc răsare câte-un simbol naţional exact când în sfârşit se face ceva într-un loc.
Ne plângem ca n-avem autostrăzi dar uităm că două lucrări sunt întrerupte de peste 2 ani pe motiv că arheologii au găsit "ceva". Numai că... e o mică problemă: n-avem niciun rezultat palpabil! Dar e "ceva acolo". Faceţi o dată autostrada aia! Sapă 100 de metri, ia-ţi bucata de pământ şi studiaz-o în linişte! Sună dur dar e chiar foarte posibil şi se practică de ani buni în zona civilizată unde se fac autostrăzi şi se dă peste un potenţial sit arheologic. Acolo stau 2-3 luni până îşi iau arheologii materialul brut pe care apoi îl studiază în laborator, nu ţin cu anii autostrada pe loc! E importantă şi arheologia - chiar foarte importantă întru stârpirea vocilor protocroniste! Dar... până una alta, noi toţi avem nevoie de transport!
Ei... pe acelaşi sistem şi cu Roşia Montană. Cum a apărut o pită de mâncat întru activism brusc a apărut şi un "simbol naţional" nou de care nu ştiam. Am observat că unii oameni cred că o parte din zonă e inclusă în patrimoniul UNESCO. Ia ghici? Fals! S-a pus la un moment dat problema dar a venit Unesco, a văzut, a spus "nu" şi a plecat. Sigur academicieni apăruţi peste noapte susţineau frenetic includerea Roşiei Montane pe lista siturilor UNESCO sugerând că locuitorii din zonă ar putea lucra în turism şi nu în mină rezolvând două probleme deodată. Ce uită însă activiştii în costum e că NIMENI nu a investit VREODATĂ vreun cent în zona aia cu excepţia RMGC. E un fapt! Cifrele nu mint. Aşa că... stricându-le business-ul canadienilor nu va mai investi nimeni acolo un cent. Fascinant! Ai un sit UNESCO de care nu-i pasă nimănui! Minunat!
Din fericire celor de la UNESCO li se rupe şi de RMGC şi de ONG-işti iar obiectiv aceştia au spus că nu există temeiuri.
Însă, UNESCO şi-ar putea revizui decizia, zic unii activişti. Sincer mă îndoiesc.
Ce e dubios însă e că s-au mai băgat pe firul activismului şi câteva organizaţii protocroniste, de-ăstea gen "Dacia nouă" şi alte asemenea care brusc au descoperit nişte tăbliţe al naibii fix acolo. Sigur, una dintre puţinele voci care a sugerat c-ar fi tăbliţe tot de la Tărtăria a fost redusă la tăcere. Ah, apropo de redus la tăcere.

Mania persecuţiei la activişti

Mulţi activişti anti RMGC suferă de mania persecuţiei. Ei au ajuns chiar să creadă că are cineva ceva cu ei.
Intraţi numai pe realitatea.net şi citiţi articolele despre RMGC şi uitaţi-vă la comentarii. O să aveţi ocazia să vă îngroziţi de ce pot ajunge unii oameni să creadă.
Ia citiţi aici. Să cităm puţin şi noi:
La conferinta au participat cei sase eroi care au avut curajul de a-si risca viata pentru ideile in care cred.
Ei... dacă asta nu e manie a persecuţiei tipic religios-avraamică să mă scuipaţi între faruri.
Încă puţină manie a persecuţiei aici. Vine cam aşa:
Se vehiculeaza de la o vreme ca "intreaga mass-media din Romania este sub embargo RMGC"
Poftim? Păi şi voi cine sunteţi? Nu cumva tot parte din conceptul "mass-media din România"? Ah... sau când vă convine sunteţi "publicaţie mică rămasă doar în on-line" dar în rest vă supăraţi când sunteţi catalogaţi ca insignifianţi. Apoi ăştia fac apel la libertatea de exprimare.
Păi... şi cine i-a oprit să-şi pună leucoplaste pe gură? A venit cumva Boc (care chiar era în Cluj atunci) să îi alunge? Sau viceprimarul UDMR al Clujului? (specific UDMR pentru că în opinia lor UDMR-ul este de asemenea foarte vinovat - n-am înţeles încă de ce)
Există dreptul la liberă exprimare dar nu există dreptul de a fi dat la televizor când vrei tu! Pe bune! Fă-ţi televiziunea ta şi dă ce vrei pe post!
Singurul post din România care dă o emisiune ce priveşte sceptic elucubraţiile pseudo-ştiinţifice e TvRM (Tv România de Mâine - adică). Audienţa? Asimptotic tinzând spre zero. Îmi convine? Nu. Însă înţeleg că ăsta e publicul.
Ei bine, pentru activiştii RMGC ăsta e publicul: indivizi fără multă pregătire în geologie şi/sau ecologie cum simţ civic orientat prost şi cu acces la Internet şi aproape invariabil din mediu urban dezvoltat. Nu ştiu să existe activişti RMGC în Fălticeni, Negreşti, Însurăţei, Murgeni, Adunaţii Copăceni sau Breaza - deşi tot mediu urban sunt teoretic.

Punctul meu de vedere şi sugestii pentru activişti

Nu am un punct de vedere format. Până acum sunt de părere că atât RMGC cât şi activiştii mint crunt. Dar activiştii mint şi mai mult chiar dacă mulţi dintre ei nu o fac intenţionat (ci doar au luat de bun ce-au zis alţii fără documentare suplimentară) iar alţii sunt doar tripaţi conspiraţionişti reprofilaţi.
Are RMGC destul de multe bube-n cap, cum ar fi că nu suflă o vorbă despre metalele de-acolo. În afară de aur şi argint mai sunt şi alte elemente utile care s-ar putea ca total să valoreze mai mult decât aurul. Poate, nu ştiu.
"Aurel Sântimbrean a lucrat vreme de peste 20 de ani la minele de la Roșia Montană, ca inginer geolog șef şi este omul care știe cel mai bine din România ce zăcăminte sunt acolo." zice revista Kamikaze. Kamikaze face aşijderea activism anti-RMGC dar ei o fac cu cap, într-o oarecare măsură.
Însă, Aurel Sântimbrean, pe lângă că e omul care ştie cel mai bine ce zăcăminte sunt acolo (pentru că el a făcut documentaţia pe care se bazează estimările RMGC), este şi omul care a "ajutat" la falimentarea extracţiei de acolo aducând situaţia la contraperformanţe groaznice şi la pierderi şi de 600%. Pe cale de consecinţă, nu ştiu cât de obiectivă e părerea sa acum - mai ales că e supărat direct că RMGC îi fură jucăria. Şi totuşi, el spune ceva inteligent:
[cel mai mult mă deranjează]Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.
Alo? Se-aude în tabăra activistă? Asta vroiam eu să sugerez dar mă bucur că mi-a luat-o (culmea!) chiar un activist înainte. Ceva ştiinţă fir-ar să fie!
Lăsaţi agenda politică, lăsaţi lumânărelele din pieţe şi lăsaţi apelul la sentimente! Întâi de toate demonstraţi că ştiinţific aveţi dreptate! După aia puteţi să vă apucaţi să demonstraţi ce vreţi voi pe linie socială, politică, economică, culturală şi ce mai vreţi voi.
Momentan activismul anti-RMGC se bazează pe supoziţii nedemonstrate!
Altă sugestie: Eliminaţi-vă contradicţiile din propriile afirmaţii!
Pe bune! Pe de o parte ziceţi că Roşia Montană este un simbol naţional pe care "big corporate motherfuckers" vor să-l distrugă dar pe de altă parte, pe site-ul oficial al campaniei "Salvaţi Roşia Montană" scrie că Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România atestată documentar. Păi cum? Păi dacă-i așa, înseamnă că localitatea aia a existat dintotdeauna pentru minerit. Așa... și ce vrea RMGC să facă? Ah da... minerit! Păi și unde-i baiul?

Altă sugestie: Faceți uz de democrație!
Dacă rapoartele alea cu care se laudă activiștii care atestă că ei au dreptate sunt chiar atât de serioase și de legitime, de ce nu le folosesc în demersuri legale?
Dați în judecată RMGC, plătiți avocați și judecați-vă cu statul și cu RMGC. Dacă aveți dreptate, veți obține o rezoluție favorabilă!
Când UNESCO a zis a ”nu” imediat i-ați categorisit ca grup finanțat de RMGC! O mare prostie! Să te caci pe fața unuia dintre puținii posibili aliați e o mare greșeală.
Însă, rapoartele favorabile activiștilor sunt încheiate din birou în Quebec. Cel al Unesco din teren. Hmm... de ce oare nu vedem un proces? Să fie oare pentru că activiștii știu că e bullshit?
Când am sugerat activiștilor de pe facebook asta cu avocații mi s-a răspuns că există avocați în România dar care nu vor să facă voluntariat. Bă voi sunteți cretini? Ce avocat sănătos la cap și-ar risca întreaga carieră judecându-se cu un gigant aurifer și apărându-vă vouă cauza și el să facă toată documentarea științifică reală (dacă e cu putință) - pentru că ce-au activiștii acum e departe rău de știință și, bonus, să obțină verificări independente pentru probe la dosar și toate astea PE GRATIS?
Vă pasă de Roșia Montană și sunteți convinși că aveți dreptate? Folosiți banii din donații pe dovezi concrete și pe un avocat (preferabil mai mulți) bun(i) nu pe lumânărele și leucoplasturi!
Vi se pare RMGC de porc? În regulă. Atacați-i pe toate căile pe fond și nu pe formă.
Culmea! Fix la partea unde nu e nimic de contestat între RMGC și mediu și statul român, fix acolo au atacat ONG-iștii și culmea, au și câștigat! Și mai ziceți că statul are ceva cu voi!
Articolul ăla cu amendarea RMGC este tragicomic. Din punct de vedere ONG-ist RMGC ar fi trebuit să creeze o ploaie interminabilă de bani.
Să o luăm băbește: Eu fac un contract cu tine prin care mă angajez să-ți dau doi lei pe lună vreme de 5 ani. 2x12x5=120 de lei. Ei bine, la un an de la începutul contractului eu pot spune că ”investesc în tine 120 de lei” (cu sensul ”I am investing”) adică sunt în procesul de a investi - am investit până acum, investesc acum și mă voi ține de cuvânt și voi investi până la finalul contractului. Sună logic, nu? Eh... nu și pentru Eco-Civica.

Altă sugestie: Încetați să fiți ipocriți!
Mi s-au aruncat în față cuvinte precum ”empatie, conștiință și recunoaștere”. Pe bune?
Păi dacă-i vorba pe-așa, ia mutați-vă vreo 3-400 de activiști și stați acolo tot timpul anului, construiți-vă case exact ca localnicii de-acolo și trăiți exact ca ei - adică prost sau foarte prost și pe alocuri cu mult sub limita sărăciei!
E ușor să vorbești de empatie cu burta plină stând în centrul Clujului știind că ajungi în apartament unde e cald și asta cu troleul (”că doar n-oi mere pe jos în frig”) iar la finalul lunii vin banii pe card. E ușor!
Ia încercați, din empatie și conștiință (citation needed), să stați un an sau doi într-un fost sat minier uitat de lume. Oare cum veți primi vestea că vine o companie să vă dea de muncă?
Și tot din empatie și conștiință, încercați să vă puneți în locul RMGC - sunteți un atreprenor care deține o corporație de extracții miniere și aflați că în România e ceva de extras.
Aflați proprietarul (adică statul) și mergeți la el și negociați un contract pe care apoi îl parafați angajându-vă la o serie de obligații în schimbul unor beneficii.
Și-apoi, când să v-apucați de treabă, brusc apar niște unii de care până atunci nu auzise nimeni vreodată și care nu au contribuit cu un cent până atunci la dezvoltarea zonei și acești unii vă boicotează în mod constant activitatea.

Sau hai s-o luăm simplu ca să fie ușor de înțeles. Aveți niște bani și vreți să-i investiți. Aflați voi că e o zonă bună în Cluj și vreți să vă deschideți un magazin acolo. Mergeți, vorbiți cu proprietarul de-acolo, plătiți un munte de bani la stat pentru 3547895798539 de autorizații și... când să deschideți... un grup de protestatari vă blochează intrarea pentru că acolo a fost ”Băcănia lui Gică”, fondată în 1873 și care a dat faliment în 2001. Iar acei protestatari sunt supărați pe simplul fapt că în locul lui Gică vii tu, deși ai venit perfect legal și legitim. Iar protestatarii în cep apoi să-ți reproșeze că distrugi un simbol al zonei și că lărgirea ușii pentru magazinul tău este o ponegrire a memoriei Băcăniei lui Gică, deși tu te-ai angajat să faci ușa la loc când pleci. Cum ați reacționa? Eu aș chema Poliția.

Concluzii

Este RMGC de porc? Poate. Cel mai sincer răspuns este nu știm. De ce nu știm? Pentru că nu i-am văzut efectiv la treabă! Ce-avem acum sunt niște hârtii. Proiectul Roșia Montană există numai pe hârtie!
Într-o lume sănătoasă la cap se pleacă de la premiza bunei credințe. Până acum, RMGC nu a avut ocazia să demonstreze nimic. Nici că-i de porc nici că-i de bună credință.
Sunt activiștii anti-RMGC bine intenționați? Mare parte dintre ei da, cu excepțiile de rigoare ca-n orice grup.
Sunt activiștii anti-RMGC prost direcționați? DA! Fără niciun dubiu!
Sunt activiștii anti-RMGC paranoici? Mulți dintre ei da!
Sunt activiștii anti-RMGC aroganți, nedocumentați și nepoliticoși? Nu știu. Cu mici excepții doar peste dintr-ăștia am dat. Sper totuși că nu-s toți așa.
Este statul (român) de porc? DA! Fără niciun dubiu!
Este activismul anti-RMGC justificat? În prezent, nu! Dacă proiectul va debuta și se va dovedi că RMGC nu respectă ce și-a propus, activismul va fi nu numai justificat, dar foarte necesar. Până atunci, totul e doar apă de ploaie. Însă apă de ploaie enervantă pentru cei indiferenți sau sceptici față de cauză.
Este RMGC o companie onestă? Habar n-am. Nimeni nu știe, pentru că nimeni nu i-a văzut până acum la treabă.
Va crea RMGC locuri de muncă și creștere economică în zonă? Da! Fără niciun dubiu! Oricum, economic vor rezolva mai multe pentru zonă decât a rezolvat statul în ultimii 20 de ani.
Sunt (doar) Băsescu, Boc și UDMR vinovați? Întrebarea e cretină pentru că nu se specifică cu ce anume sunt vinovați. În fine, activiștii pun întrebarea asta cu subînțelesul că RMGC e de proc și ăștia ar fi vinovați de aducerea lor. Răspunsul onest intelectual este nu știm. Dacă nu mă înșeală memoria, primele acorduri preliminare cu RMGC s-au încheiat în 1999 (
licența de concesiune pentru exploatare nr. 47/ 1999), adică pe vremea lui... Isărescu? Sau Radu Vasile? În fine, pe vremea când nici Boc și nici Băsescu nici nu visau să ajungă la putere. Cred că Boc nici nu era membru PD pe-atunci. Sau era? Contează mai puțin.
Activismul actual anti-RMGC ajută pe cineva? Răspunsul rațional este nu categoric. Nu am văzut nicăieri oameni din Roșia Montană fericiți că ONG-urile pun bețe în roate proiectului. Cât despre patrimoniu, RMGC s-a angajat că-l va conserva. Dacă activiștii au senzația că RMGC minte în privința asta, ar fi minunat dacă ar aduce și ceva dovezi. Până una alta RMGC a sărit deja cu câteva milioane de euro în conservarea patrimoniului. Activiștii întârzie cu dovezile alea, dacă există.

Pe scurt, nu există un motiv rațional, altul decât un eventual interes propriu al cuiva în zonă, să faci activism anti-RMGC în maniera în care se face acum. Lobby-ul adevărat se face în Parlament, în tribunale și cu argumente clare - nu cu apel la sentimente, nu cu vrăjeală ieftină și nu cu conspirații (George Soros - nume invocat deseori atât de activiștii anti-RMGC cât și de unii care contestă activismul).
Există motive să aibă unii oameni un sentiment neplăcut cu privire la acest proiect? Da. De ce? Pentru că statul nu a fost deseori un maestru în a încheia contracte avantajoase. Exemplele în acest sens se pot număra pe degete. Justifică asta însă boicotarea uneori cu iz violent a activității RMGC? Categoric, nu! Nu poți întreprinde activități împotriva cuiva bazându-te pe o bănuială sau pe o intuiție cu potențial eronat mare.

Acestea fiind spuse, să curgă criticile.

5 comentarii:

 1. Foarte bun articol! In sfarsit o analiza rationala a acestei controverse. Sunt total de acord cu tine!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur sa mai citesc si astfel de articole pe tema asta. E de-a dreptul aiuritoare nebunia cu Rosia Montana...
  Cat despre Carlin si religia ecologismului: http://www.youtube.com/watch?v=HnJTJafeeTc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1. Rosia Montana e doar una din asezarile din zona interesanta pentru exploatarea aurului, argintului si a altor elemente utile. Avand 1881 de ani de atestare documentara, e practic prima asezare de care stim cu siguranta din aceasta tara. Poate e mult, poate e putin, dar zic eu, ar fi fain sa n-o transformam intr-un crater, intr-un lac sau parc post-atomic.
   2. In zona respectiva e o mare saracie, satele sunt darapanate - apropo de starea generala de care aminteati - iar exploatarile din perioada comunista au creat deja o "injurie" ecologica semnificativa.
   3. Poate nu stiti, dar pentru un privat din Romania e o chestie foarte profitabila sa lucreze cu statul. E drept ca banii iti vin cu intarziere, dar daca stii sa umfli preturile si sa intri in cardasie cu autoritatile, o vei duce mai bine ca familia Ewing.
   4. Statul exploata atat aur cat si alte metale - cupru, de pilda - din acea zona. Statul s-a prabusit ca forta intreprinzatoare dupa 90, pentru ca administratia sa s-a transformat intr-un fel de hotie venala. Faptul ca RMGC s-a putut instala aici si negocia contracte extrem de paguboase pentru noi se datoreaza aceleiasi cauze.
   5. Activismul anti-RMGC te enerveaza pentru ca e facut in mare parte de amatori, uneori nevrotici in entuziasmul lor. Il prefer totusi calculului meschin si machiavelic al unor politicieni si CEO corporatisti.
   6. Chiar ne intereseaza 35 miliarde de dolari care nu vor fi ai tai sau ai mei? Muntii aia faini inca ii pot vizita si ma bucura macar vizual. Banii - mai ales daca nu sunt ai mei - nu-mi produc aceeasi senzatie.

   Ștergere
 3. Nu sunt activist și nu mă refer musai la partea ecologistă a problemei, cu toate că nici pe acest subiect nu mănâncă cu totul căcat cei care se opun. Eu doar atât vreau să punctez. Aurul ăla și ce mai se află prin zonă sunt bogății aparținând nouă, românilor. Vine un străin și ni-l exploatează și ne dă și nouă ceva frimituri (un procent, care o fi el). Nu e normal asta. mai bine refuzăm acum și peste 10 ani, 20, 30 , 1000 de ani, când vom avea și noi tehnologia necesară ne apucăm și-l exploatăm noi și ne rămâne 100% nouă. Chiar dacă asta va fi făcută de o firmă privată, prefer să văd banii în buzunarul unui român, care ... logic ... cam tot prin România mă aștept să investească mai departe banii decât să ia drumul străinătății. ne dăm pe degeaba niște valori care de fapt ne aparțin și ne mai întrebăm de ce suntem un popor de rahat!

  RăspundețiȘtergere
 4. Presa necumparata de RMGC31 august 2013, 13:36

  Reţeta secretă a afacerii Roşia Montană - asta e o ancheta facuta de un jurnalist de investigatii independent, un argument foarte bun anti RMGC, cu documente si tot ce trebuie si este tot ce ai nevoie ca sa intelegi ca proiectul este un tun si ca de fapt RMGC nu o sa imbogateasca nici statul, nici zona, nici localnicii.
  https://www.crji.org/articole.php?id=4190

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails