sâmbătă, 31 decembrie 2011

Gânduri ateiste pentru religioși la final de an

de Albus.

Creștinii și-au încheiat cu bine Crăciunul, ortodocșii români au împânzit spitalele în urma cuțitelor înmuiate în alcool ori, mai pașnic, în urma exceselor alimentare alăturate unui aport substanțial de votcă, palincă, bere sau vin. O serie de porci au fost tăiați, iar despre cei rămași și alții de teapa lor am auzit la știri. Trăiască creștinismul, vivat ortodoxia, sus cumpătarea.
Se mai încheie un an, iar realitatea rămâne la fel, indiferent cât ne este de inconfortabil să o acceptăm așa cum o putem, deocamdată, cunoaște. Nu ne incriminați că ne limităm la cât ne este dat să cunoaștem de progresul tehnologic și științific actual. Nu ne incriminați că vă negăm Zeul, căci mulți dintre noi nu negăm existența Lui: negăm doar faptul că dovezile la care avem acces i-ar sprijini în vreun fel existența. Nu ne incriminați că suntem imorali, căci mulți dintre noi avem vieți exemplare tocmai în conformitate cu standardele pe care voi le afirmați și le călcați în picioare. Iar dacă există elemente morale pe care nu le împărtășim, nu fiți atât de încuiați la cap: să nu uităm că noi credem lucruri diferite despre realitatea în care trăim.

Probabil mulți dintre noi ne-am dori să trăim veșnic, dar în condițiile în care potențiala veșnicie ar fi una pe care să o dorim trăită. Cu toții, cel puțin uneori, ne-am dori un Dumnezeu care să existe așa cum binevoitor îl descrieți voi: bun, îndurător, iertător, în prezența căruia te simți mai bine decât oriunde altundeva, care îți vrea binele dincolo de plăcerile trecătoare, etc. Suntem gata să evaluăm argumente ori dovezi. Cele oferite până acum nu s-au arătat convingătoare pentru noi. Poate vom fi fiind mai pretențioși, dar fără îndoială că nu ne este suficient să ni se ofere doar un context cultural în care să creștem ca niște creștini grași și frumoși. Iar dacă v-am cere o statistică prin care să ne arătați câți din creștini sunt creștini pentru că au avut acces la argumente convingătoare și câți sunt creștini pentru că au fost născuți sau plantați ulterior într-un anumit mediu cultural, care este răspunsul pe care l-am primi?

Nu doresc să susțin aici că argumentele pentru creștinism sunt invalide doar pentru simplul motiv că majoritatea covârșitoare a creștinilor adoptă această religie doar în virtutea faptului că sunt crescuți într-un mediu cultural care favorizează crezul creștin. Dar, ca ateu, aici aș pune o întrebare: „Dacă creștinii sunt justificați să adopte poziția creștină doar în virtutea faptului că acesta este modul în care cultura i-a format, atunci de ce eu ca și ateu, nu aș fi justificat să adopt poziția ateistă/agnostică în lipsa unor argumente convingătoare pentru ceea ce mi se cere să cred?”

Mai mult de atât, chiar voi o spuneți: creștinismul nu este doar despre crez intelectual, creștinismul înseamnă să ai o oarecare experiență cu Dumnezeu/Iisus/Isus (aici diferă de la denominațiune la denominațiune). Așadar, faptul că aș deține pur și simplu un crez nu m-ar face în mod necesar și creștin. Dar cum pot fabrica eu experiența și cum puteți voi verifica, în cazul în care aș susține prezența experienței, faptul că experiența mea este una veridică?

Aplicând aceste criterii se pare că în comunitatea voastră se poate integra orice ateu care (fiind lipsit de scrupule morale, așa cum susțineți voi despre unii dintre noi) afirmă crezul creștin și care afirmă experiența specifică unei dintre denominațiunile voastre. Comportamentul moral nu este o problemă (pentru că la acest capitol oricum ateii stau mai bine), iar ce mai rămâne este cotizația care poartă diferite denumiri prin creștinism (cotizație, zeciuială, etc.).

Și la urmă cu ce rămânem? Crezul intelectual al enoriașilor voștri nu puteți să-l verificați, experiența religioasă nici atâta. Ceea ce puteți verifica este purtarea morală și câți bani dau la biserică. Atunci, pe „verificatelea”, care este diferența între un ateu și un creștin? Faptul că creștinul dă bani la biserică, iar ateul nu.

Cu tot respectul, nu putem lua în serios un astfel de sistem. Dacă singura deosebire practică pe care o avansați în a ne separa de voi este cea legată de participarea financiară, atunci este mai de folos pentru noi să rămânem atei și să ne folosim acea diferență de bani după bunul nostru plac.

Vă invităm în 2012 la comunicare. Vă invităm să ne oferiți cele mai palpabile lucruri de care sunteți în stare. Știm că a aduna bani este un lucru palpabil, dar nu la acesta ne referim. Vrem să ne oferiți cele mai palpabile lucruri despre Dumnezeu, despre Creștinism, despre Iisus Hristos al vostru. Dacă este vorba de acea liniște ori pace pe care voi spuneți că Iisus ori cine mai știe care sfânt o oferă, atunci ne pare rău să vă dezamăgim, dar vă punem o întrebare: „Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a primi această liniște ori pace?”

Dacă acele condiții sunt „să credem orbește” și „să luăm de bun ceea ce nu știm că este adevărat”, atunci va trebui să refuzăm. Noi vă respectăm Dumnezeul. Vrem să credem în ceea ce cunoaștem, la fel cum Iisus spunea „noi ne închinăm la ceea ce cunoaștem”. Dacă acele condiții sunt de așa natură încât trebuie să fii deja religios pentru „a-L cunoaște pe Dumnezeu”, atunci nu le putem îndeplini: noi dorim să devenim religioși dacă îl cunoaștem pe Dumnezeu. Nu dorim doar să credem că îl cunoaștem devenind religioși.

Sursa: TLP.

Un comentariu:

  1. Crestinii traiesc in teroare , si iata de ce Din cauza adâncirii, crezării şi trăirii unei minciuni în treptele avansate ale creştinismului, creştinii adoptă un aspect artificial şi încep să arate precum minciuna însăşi: binecunoscuta înfaţişare molcomă cu mască zambitoare. Minciuna li se manifestă în corpul fizic. http://crestinismulexpus.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails