duminică, 29 ianuarie 2012

Spălăm bani prin statistici

Dacă cineva are senzaţia că proiectele europene se fac în zona noastră fără să se şi spele nişte bănuţi, înseamnă că nu trăieşte pe aceeaşi planetă cu noi ceilalţi. Sigur, există şi proiecte corecte însă e destul de uşor de mirosit care şi cum, mai ales când le vezi ieşirile în presă.

1. Prezentarea subiectului

Am dat azi peste o ştire despre care ştiu sigur că e falsă dar care totuşi adună sute de mii (!) de accesări în România şi Republica Moldova. Ştirea spune că 70% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani din Moldova s-au prostituat cel puţin o dată. Ştirea a fost preluată şi de presa din Republica Moldova.
Presa românească citează un studiu făcut de fundaţia Scelles. Am căutat pe site-ul lor, http://www.fondationscelles.org, şi, în afară de un articol care vorbeşte, într-adevăr, despre prostituţia în cifre, n-am găsit ce spun românii şi moldovenii prin presă. În acel articol se vorbeşte despre faptul că sunt cunoscute undeva la puţin peste 1100 de prostituate moldovence iar cele mai exagerate studii făcute de cei interesaţi să facă din ţânţar armăsar vorbesc că ar exista aproape 10000 de lucrători şi lucrătoare sexuali originari din Moldova. Chiar aşa fiind, tot nu înseamnă nici pe departe 70%.
Am tot scormonit prin presa franceză şi într-un final m-a "salvat" Le Figaro care publică studiul despre care vorbeşte presa românească şi cea moldavă. Deloc surprinzător, nici acest articol nu spune nimic despre Moldova ci doar date generale cum că 80% dintre lucrătorii sexuali sunt femei, că sunt circa 40-42 de milioane de lucrători sexuali la nivel planetar, că 90% depinde de un "peşte" sau că 3 sferturi au vârste cuprinse între 13 şi 25 de ani. Cifrele astea le-au copiat şi ai noştri dar au simţit nevoia să adauge această exagerare complet nereală.

2. Qui bono?

Cine are de câştigat de pe urma propagării unei statistici false? În primul rând ONG-urile. Şi-aici mă refer la ONG-urile care se laudă că "luptă împotriva prostituţiei" (fără să explice niciodată cum fac asta), la ONG-urile care "luptă pentru drepturile femeilor" (bullshit-ul la modă acum) şi ONG-urile axate pe "probleme sociale" (şi care niciodată nu spun care sunt acestea).
În plus, este fabuloasă sincronizarea dintre apariţia acestei ştiri şi startul granturilor de finanţare de la U.E. pe programe de prevenţie a traficului de fiinţe umane şi colaborare regională România-Ucraina-Moldova.
Coincidenţele există însă când vine vorba de nişte foarte mulţi bani am obiceiul prost de a nu crede în coincidenţe ştiut fiind faptul că propaganda e cea mai sigură cale de a face birocraţii trepanaţi corect politic de la m.U.E. (marea Uniune Europeană, desigur) să deschidă larg punga cu bani.

3. Cifră posibil reală?

Având în vedere că articolul vorbeşte de reţele de trafic de persoane, proxeneţi şi bordeluri, este legitim să afirmăm că sensul verbului "a se prostitua" în accepţiunea celor ce au redactat ştirea este cel din Codul Penal şi din cam orice lege din Europa.
Strict în acest sens, este pur şi simplu imposibil ca 70% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani să se fi prostituat măcar o dată în viaţă - indiferent de ce ţară sau zonă geografică vorbim. La naiba, cred că nici în Singapore nu e valabilă statistica.
În liceu aveam 6 colege din Republica Moldova. Dacă statistica ar fi fost reală, 4 dintre ele sigur s-au prostituat măcar o dată, una cel mai probabil s-a prostituat măcar o dată iar una încă nu s-a prostituat. Are vreo logică?
Fiecare dintre voi gândiţi-vă că din fiecare două moldovence din Republică pe care le cunoaşteţi, una dintre ele sigur s-a prostituat măcar o dată, iar în ceea ce o priveşte pe cea de-a doua sunt cel puţin 50% şanse să se fi prostituat şi aceasta.
Vi se pare aşa ceva logic sau credibil în vreun fel? Poate da, poate nu. Mie nu.

Însă, dacă extindem sensul verbului "a se prostitua" de la rigorile legilor, s-ar putea să constatăm că ştirea are un sâmbure de adevăr şi poate fi aplicată şi la unele românce, unguroaice, suedeze, sau oricare altă naţie nu doar la moldovence.
Mă refer aici la doamnele care întâmplător "se îndrăgostesc" de un bărbat cu 20 de ani mai în vârstă şi cu câteva zerouri în cont mai mult decât ele şi întâmplător se căsătoresc şi întâmplător divorţează în 3-4 ani după ce întâmplător fac şi un plod şi întâmplător instanţele de judecată "corecte" le creditează cu un munte de bani pentru care n-au muncit nici 10 secunde.
Şi totuşi, chiar şi cu acest sens lărgit dat lui "a se prostitua", tot îmi vine greu să cred că 7 din 10 femei cu vârsta între 15 şi 25 de ani s-au prostituat măcar o dată. Or fi ele multe femei materialiste dar chiar aproape 3 sferturi? Chiar şi mie-mi vine greu să cred.

4. Se face şi la case mai mari

În SUA, de exemplu, s-a lansat un cretinism care spune că "violenţa împotriva femeilor creşte cu 40% în duminica finalei Super Bowl", cretinism care a fost demontat de mai multe ori dar care totuşi continuă să fie promovat iar ONG-urile "pentru drepturile femeilor" fac o grămadă de bani de pe urma acestei statistici eminamente eronate.
Alt exemplu: În Marea Britanie s-a promovat (şi încă se mai promovează) o statistică scoasă din burtă potrivit căreia "30% dintre femeile care ajung la camera de gardă, ajung acolo ca urmare a violenţelor suferite din partea soţilor sau concubinilor lor". În ciuda faptului că rapoartele anuale ale Ministerului Sănătăţii arată că procentul real al femeilor care ajung acolo ca urmare a violenţei în familie este undeva între 0,1 şi 0,2%, maşina de propagandă continuă să folosească diferite versiuni ale aceste statistici mincinoase pentru a-şi justifica banii (de multe ori publici) pe care-i cheltuie pe chestii utile precum "seminarii despre drepturile femeilor" sau "women's studies".
În continuare, vă invit să urmăriţi un discurs al doamnei Christina Hoff Sommers care expune o bună parte dintre statisticile false care au adus foarte mulţi bani diferitelor organizaţii graţie propagandei de care au beneficiat şi a faptului că au fost reţinute pe nemestecate de o parte din opinia publică.
Discursul este în limba engleză şi nu există subtitrare în limba română pentru el.


Acestea fiind spuse, vă salut cu respect.

2 comentarii:

 1. Bună ziua
  Mă iertați că vă deranjez, vin cu rugamintea la d-voastră să ne sprijiniti cu un logo campania umanitară ”Să fim oameni...”( http://safimoameni.blogspot.com/) Dorind din această campanie să ajutam cât mai mulți copii.Aștept răspunsul d-voastră la pagina de e-mail safimoameni@yahoo.com.Vă rog să-mi trimiteți și link-ul blogului d-voastră
  Vă mulțumesc frumos!
  Împreună putem schimba vieții!
  Campanie initiata de site-ul Pantocrator.ro

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails