miercuri, 7 martie 2012

Pseudo-răspuns de la CNA

Dacă mai ţineţi minte, pe 20.01.2012, am sesizat CNA cu privire la dublul standard pe care-l practică, sancţionând Romtelecom pentru folosirea unui colind laic(!) într-o reclamă sub aspectul săvârşirii "infracţiunii" de blasfemie, în timp ce lasă fără probleme în pace Radio Teocraţia Actualităţi care promovează în mod constant derive teocratice cu tendinţă legionară şi în general de extremă dreapta, în condiţiile în care Romtelecom este o companie privată iar RRA este un post public, plătit din banii tuturor românilor care au curent electric în casă.
Astăzi, CNA, prin vocea a două doamne, Mihaela Tică - şef birou de relaţii cu publicul şi Saviana Maftei, consilier.
Răspunsul e plin de erori de logică - de la apel la majoritate la apel la ignoranţă şi chiar şi de câteva minciuni, în principiu.
Fără prea multe comentarii, vă reproduc textul răspunsului primit de la CNA:Stimate domnule Iulian Lucian Octavian Vâlsan,

Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit sesizarea dumneavoastră, înregistrată la instituţia noastră cu nr. 913/20.01.2012 referitoare la difuzarea rugăciunii ,,Tatăl nostru” de către Radio România Actualităţi.

Vă informăm că am cerut un punct de vedere de la post pentru problema semnalată.

Difuzarea acestei rugăciuni la începutul programului Radio România Actualităţi este o opţiune editorială care datează din anul 1928, întreruptă în perioada comunistă şi reluată după 1989. Introducerea rugăciunii în grila de programe a RRA a avut şi are în vedere sentimentele religioase ale publicului. 99% dintre locuitorii României şi-au declarat apartenenţa la un cult religios creştin, conform ultimelor date statistice oficiale ale Recensământului din 2002. Este binecunoscut că ,,Tatăl nostru” este rugăciunea reprezentativă pentru toţi creştinii, indiferent de confesiune.

În anul 2007, în urma unor petiţii similare cu a dumneavoastră, SRR a cerut opinia Rabinului Cultului Mozaic şi a Muftiului Musulman din România, reprezentanţii cultelor necreştine. Cei doi au apreciat această opţiune editorială, întrucât şi credincioşii celor două culte necreştine se regăsesc în această rugăciune. (Serios? Vom vedea asta.)

Rugăciunea ,,Tatăl nostru” face parte din oferta editorială a Grupului Redacţional ,,Viaţa Religioasă” care acoperă cu informaţie jurnalistică activitatea tuturor confesiunilor din România. Pe lângă Grupul Redacţional ,,Viaţa Religioasă”, funcţionează multe alte redacţii în a căror ofertă se găseşte şi cea care i-ar putea satisface pe atei şi agnostici.

Faptul că programul Radio România Actualităţi se deschide cu un material al Grupului Redacţional ,,Viaţa religioasă” este o opţiune a postului public care se bazează pe tradiţia îndreptării unui gând la începutul zilei către Dumnezeu, ceea ce poate oferi speranţă şi energie pozitivă pentru întreaga zi.


Cu consideraţie,

Şef Birou – Mihaela Tică
Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul

Întocmit,
Saviana Maftei - consilierNe vedem în instanţă!

3 comentarii:

 1. Si eu am primit exact acelasi raspuns. Poate ca trebuia sa mentionez in sesizare dublul-standard pe care-l foloseste CNA (exemplul cu reclama Romtelecom si cred c-au mai fost si altele), dar banuiesc ca tot asa raspundeau.

  RăspundețiȘtergere
 2. Interesant raspunsul, referitor la regasirea altor culte necrestine in Tatal Nostru. Daca s'ar regasi, de ce respectiva rugaciune nu se regaseste in slujbele altor religii abrahamice?
  Iar Romtelecom, ca si colindul in varianta originala, exista cel putin din 1928 fara intrerupere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Romtelecom nu există chiar din 1928, deși prima linie telefonică de pe la noi datează din 1884, dacă nu mă înșel, ci mai degrabă din 1930, când au fost reunite liniile telefonice sub aceeași societate.

   Se pare că muftiul cultului musulman și rabinul cultului mozaic n-au guițat niciodată la discriminările religioase în favoarea ortoprostiei. Pe de altă parte, însă, afirmația făcută de CNA cum că ”credincioşii celor două culte necreştine se regăsesc în această rugăciune” este indubitabil o minciună pe care aș cam vrea s-o folosesc împotriva CNA în instanță.

   Ștergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails