marți, 12 iunie 2012

Alegeri locale: Cu mândrie proletară 'nainte marș!

În ziua alegerilor la 8 dimineața scriam că Boc va ieși sigur primar la Cluj, iar la Consiliul Județean, în caz de va pierde Alin Tișe n-o să fie mare problemă că oricum o să-și ia fiecare felia - sugerând că oricum e un puiuț de blat între USL și PD-L aici.
Ei bine, am avut dreptate cu Emil Boc și am avut dreptate și să mă îndoiesc că Alin Tișe va câștiga un nou mandat. Pe ce mă bazez când spun că e blat între PSD și PD-L aici? Păi pentru că s-a mai întâmplat o dată, de-aia!
În plus, chiar segmentul ceva mai raţional de presă dar totuşi apropiat USL-ului se aştepta la asta.
Aceste lucruri sunt evidente pentru oamenii care nu privesc politica din România cvsi-exclusiv prin studiourile Antena3.
La români e la modă falsa dihotomie, care este o eroare logică în primul rând, dar o eroare logică de care românii sunt foarte-foarte ataşaţi - şi acesta este probabil unul din motivele pentru care în România democraţia nu funcţionează aproape deloc.
Când am scris articolul de duminică, a trebuit să resping două comentarii - într-unul din ele eram făcut socialist împuţit într-un limbaj foarte colorat pentru că făceam mişto de PD-L; iar în celălalt eram numit, culmea, băsist pentru că nu făceam suficient mişto de PD-L şi pentru că am îndrăznit să numesc „USLamiști” pe cei care susțin cu frenezie, aproape de nivel de galerie de fotbal, orice rahat cu eticheta „USL” pe el. Acum regret că le-am respins. Poate era mai bine să le public pentru a se vedea cum cu același articol poți enerva două tipuri de oameni iraționali - sau, mai bine spus, același tip de oameni iraționali dar cu lipsa de rațiune direcționată diferit, dar la fel de prost.
M-a distrat teribil faptul că USL a contestat alegerile, de parcă în orașul cu zero incidente electorale puteau exista fraude atât de mari încât să-i ia senatorului porno fotoliul de primar.
Și mă surprinde complet neplăcut cum mai-marii struțo-cămilei ideologice denumite eufemistic USL se dau cu curu de pământ că n-au câștigat primăria Cluj-Napoca, de parcă n-ar fi câștigat în principiu tot restul țării.
Nu m-ar mira ca USL să conteste alegerile și la Sibiu sau la Sfântu-Gheorghe - alte orașe în care era clar că USL nu va câștiga primăria indiferent de ce candidat puneau.
Nu mă înțelegeți greșit: contestarea alegerilor este un procedeu democratic și legal, dar atâta timp cât ai și dovezi - și nu, faptul că se dădeau niște oameni cu taxiul la 4 dimineața în Cluj-Napoca nu reprezintă dovadă. Am înțeles, și am aprobat demersul PSD, când au fost contestate alegerile prezidențiale din 2009 - pentru că atunci existau nu doar suspiciuni, ci dovezi concrete de fraudă electorală; și unde mai pui că atunci exista și o posibilitate mult mai mare de fraudare, care nu a existat acum.

Marea problemă a acestui scrutin ce tocmai a trecut e că a fost dominat de un vot pur politic. În teorie ăsta nu e un lucru foarte rău, deși tehnic vorbind, alegerile locale sunt totuși despre niște indivizi și ideile lor pentru comunitate. Însă, la acest scrutin e un lucru rău pentru că votul pur politic nu a fost un vot de încredere sau de susținere, ci a fost un vot de neîncredere și de respingere.
Cu alte cuvinte, o bună parte din electorat, vrând să dea un șpiț în trei litere organizației sinistre numită PD-L, au trântit ștampila pe struțo-cămila ideologică denumită eufemistic USL. Iar acest lucru este evident având în vedere ce indivizi siniștri au ieșit primari sau președinți de Consilii Județene. Practic, în contextul actual, putea să candideze Margaret Thatcher pentru PD-L și Mari Kiviniemi pentru PSD/USL, că tot câștiga cea din urmă. Sau, ca să uzăm de mitologia creștină, Arhanghelul Mihail să fi candidat pentru PD-L și însuși Lucifer pentru USL și tot ieșea Lucifer.
Am folosit aceste comparații pentru că nu-mi pot explica altfel cum au ieșit cu niște scoruri zdrobitoare indivizi siniștri precum Marian Oprișan în Vrancea, Nichita la Iași, Marius Stan la Galați sau anonimul ăla la Brăila. Vorbesc aici de județe/orașe unde cunosc bine situația politică și știu despre ce vorbesc. Nu menționez acum Vasluiul pentru că era de așteptat ca Pavăl să câștige Primăria municipiului reședință de județ, deși scorul imens al său de asemenea e grăitor față de maniera de vot - situația fiind identică și la Bârlad.
Ce mă întristează e că la localele astea s-au înregistrat procente pe care eu le-am prevăzut de prin martie. Am zis eu atunci: ”USL - 53-57%; PD-L - 17-20%; UNPR - 5-6%; PP-DD - 12-14%” - I-am supraestimat un pic pe UNPR - deși totuși au luat câteva primării, însă, pentru celelalte, am cam nimerit-o. USL-ul are circa 52%, PD-L-ul are 14% dar să nu uităm că în locuri precum jud. Mehedinți candidații PD-L-iști au candidat sub sigla „Mișcarea pentru Noul Mehedinți” sau ceva de genul ăsta și au câștigat astfel, la fel și-n Mureș unde au fost tot sub ceva Alianță de genul ăsta, deci și p-ăia îi punem tot la PD-L și ajunge la circa 17%, cum am zis eu.
Procentul scos de PP-DD la aceste locale îmi dau gândul sinistru că s-ar putea să fi avut dreptate în privința procentului pe care eu l-am prevăzut în martie pentru alegerile parlamentare. Faptul că PP-DD deține 10% din Consiliul General al Capitalei sau că deține o primărie de oraș în jud. Vaslui, crează premizele unui scor de 10-12% la parlamentare - iar asta e și mai sinistru, în opinia mea.

„Care sunteți de la PP-DD? Să-mi bag pula în gurile voastre! - Adrian Solomon

„Îi mai mulţumesc domnului Adrian Solomon, profesor de istorie, de la care am învăţat să fiu răutăcios, porc şi arogant” - Scriam eu în 2009. Atunci m-au apostrofat niște indivizi că zic nasoale nemeritate de tov. Solomon. Ei, oare unde-or fi acum acei indivizi?
Adrian Solomon mi-a fost profesor de istorie în urmă cu 10 ani. Acum este deputat în Parlamentul României din partea PSD. Această înjurătură nu este o excepție - nici pe departe! Comportament de tipul ăsta a avut constant cel puțin din 2008 încoace. Gândiți-vă că ăsta a luat 51% din voturile bârlădenilor în 2008 și pot să pariez că tot el va candida și-n 2012 - și aproape sigur va și câștiga.
De data asta probabil nu va câștiga pentru că-i prof de istorie ci va câștiga pentru că nu e de la PD-L și e cotat cu șanse mari pentru că e de la USL - pe-acest criteriu se va vota și la toamnă - să nu ne facem iluzii că va fi altfel.
Atitudinea lui Adrian Solomon nu este însă nici pe departe una singulară! Episoade similare pot fi întâlnite și la alți indivizi siniștri dar totodată „politicieni de marcă” ai USL. Cu-alte cuvinte, p-ăștia i-ați votat! De-alde d-ăștia vor conduce majoritatea orașelor țării!

Vax populi și cretinismele aferente

Prin bloguri și prin comentariile postate pe site-urile terțelor ziare, circulă un profund trend anti-Cluj, insinuând cumva că cetățenii orașului Cluj Napoca sunt niște cretini care trebuiesc cumva să-și ceară scuze pentru că l-au votat pe Emil Boc.
Ba încă am citit niște comentarii foarte pozitiv votate de la bucureșteni care o ardeau tipic sudist că „dacă mai prind picior dă clujan pă-n bucurești, îi rup picioarele” - hai nu mă-nnebuni!
Sau, mai rău, indivizi care cereau tăierea tuturor fondurilor guvernamentale pentru Cluj Napoca și izolarea orașului de restul țării.
Sincer? Eu aș fi de acord ca Guvernul să dea zero lei în Cluj Napoca, dar cu condiția ca și Cluj Napoca să dea zero lei la Guvern. Nu de alta dar și-așa în prezent în Cluj Napoca ajung înapoi maxim 45% din banii pe care-i dă Clujul la Guvern. Anul trecut de exemplu s-au întors la Cluj 44% din bani. Asta în timp ce la Vaslui s-au întors 158% și la Vrancea 129%. Merită evidențiate aceste procente pentru că tot aud vrăjeala aia cum că puterea PD-L a dezavantajat zonele PSD și a supraavantajat zonele PD-L, în condițiile în care Brașov și Cluj - fiefuri PD-L, sunt la coada clasamentului în ceea ce privește ponderea banilor primiți de la Guvernul PD-List.
Mă distrează teribil cu unii USL-iști se plâng că „în timp ce lumea murea de foame, Boc băga un miliard în Cluj” - o, să mori tu? Și în timp ce Clujul toarnă bani cu cisterna în bugetul statului, Boc dădea cu 50% mai mult înapoi în Vaslui - fief PSD-ist. Halal discriminare.
Să ne-nțelegem bine - aceste cifre sunt reale și nu pot fi contestate. Nici mie nu-mi place că cifrele dau dreptate lui Boc, dar asta-i realitatea.
Dar poate cel mai tare mă deranjează simțul privilegiat (cum ar zice americanii „sense of self-entitlement”) al bugetarilor, care o ard pe sistemul „Boc a tăiat salariile, cum dracu l-au votat clujenii?” - Păi... surpriză! În Cluj nu predomină lucratul la stat(ul degeaba)! Mediul de afaceri din Cluj nu e totuna cu mediul de afaceri din Vaslui sau din Focșani. Asta-i diferența!
Tăierea salariilor bugetarilor, ca idee, mi s-a părut una foarte-foarte bună. Ce nu mi-a plăcut a fost modul de aplicare - profund disproporționat, dar ideea în sine nu e chiar deloc rea, ba dimpotrivă. Sunt bugetari în România cu salarii disproporționat de mari prin comparație cu același job în mediul privat.
Cel mai rău însă îmi pare de electoratul PNL care a pus botul la vrăjeala asta cu USL, crezând că USL nu înseamnă de fapt PSD și-atât. Mai devreme sau mai târziu se va prinde lumea că USL=PSD. Sper însă să se prindă lumea de asta înainte de parlamentare că dacă nu, e jale mare.
Practic, dacă nu se va prinde electoratul de asta, va trebui să îndurăm 4 ani de socialism, care, în contextul economic actual, ne va pava drumul spre intrarea în clubul select din care mai fac parte Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania.
Trebuia lovit masiv în gură PD-L-ul? Da, trebuia. A fost USL-ul alegerea potrivită ca instrument pe post de bâtă? Nu prea. În unele locuri da, în cele mai multe locuri nu.
Practic, motivul care ar trebui să dea de gândit că în Cluj, Brașov sau Arad practic a fost mai degrabă blat decât luptă electorală, este acela că oamenii aleși de USL (dar și de alte partide) au fost jenanți.
La Piatra Neamț, de exemplu, Pinalti a fost, pentru prima dată în istorie, de bătut. Însă nu cu candidatul ăla. La Cluj, Boc era de bătut, dar nu cu un senator care se uită la porno pe Internet și cu un trecut recent destul de dubios care implică niște bani publici.
Dacă mă gândesc mai bine, probabil că dacă aș fi avut legal drept de vot în Cluj l-aș fi votat pe Peter Ekstein Kovacs. Da, da, citiți bine. Nu mă auziți pe mine prea des, și cei care mă cunosc bine știu asta, spunând lucruri bune despre UDMR-iști; dar vă spun sincer că mi-a plăcut enorm campania lui Peter Ekstein Kovacs. La sediul său de campanie era gol tot timpul - oamenii erau pe teren - zi de zi. La naiba, inclusiv în bloc la mine m-am întâlnit cu Peter Ekstein Kovacs.
În plus, pliantele lui (cel puțin alea pe care le-am primit eu) nu conțineau un cuvânt despre ceilalți candidați, iar în fițuica de ziar pe care a scos-o pe bani proprii (nu ca PD-L-ul care a beneficiat de o prostituare pe față din partea Monitorul de Cluj) conținea vreo câteva bancuri (foarte amuzante și de bun simț) cu Boc și Nicoară, dar atât. Nu tu înjurături, nu tu minciuni sau jumătăți de adevăr, nu tu atacuri violente la persoană - nimic din toate astea. Și, poate ce-i mai important, am văzut pentru prima dată un politician lucrând doar cu tineri și vorbind predominant cu tineri. Și, o altă premieră, mesajul nu s-a îndreptat doar spre maghiari. Pliantele erau în română și maghiară - ba încă unele și în engleză - iar mesajul era despre cetățenii orașului Cluj, nu despre etnicii maghiari din Cluj, cum ne obișnuiseră până acum UDMR-ul. Chestia asta eu am apreciat-o.
Însă, fiind alegeri din primul tur, multă lume nu l-a votat pe Ekstein Kovacs pe motiv că oricum nu avea șanse reale de câștig. Dacă s-ar fi „jucat” în două tururi, probabil că în turul 2 l-am fi văzut pe fie pe Boc fie pe Senatorul Porno Nicoară cu Ekstein Kovacs - sunt dispus să pariez.
Ah... și încă ceva: Modelul ăsta cu alegerea dintr-un singur tur mie mi se pare o mizerie.
Practic, și dacă pierdea Boc la Cluj, tot aia era. În fapt, niciunul din ei nu are legitimitate. Nu poți avea legitimitate cu 40%, respectiv cu 38%. Hai, dacă era 49,55%, mai erau temeiuri de discutat. Dar 40%, având în spate 53 de mii de voturi - e puțin, foarte puțin.

În concluzie, după aceste alegeri îmi permit să-mi exprim clar pesimismul față de direcția în care se îndreaptă România din punct de vedere politic și să-mi reiterez toate argumentele pe care le-am dat în articolul din martie în care mă întrebam „cu cine dracu votez”.
Mă trece un fior când mă gândesc câtă dreptate am avut cu PP-DD-ul și îmi crește pesimismul până la cer și înapoi la gândul că la putere va ajunge un guvern cu o largă majoritate neo-comunistă, cu atitudini la fel de totalitare, sau poate chiar mai totalitare decât ale PD-L-ului.
Genul ăsta de context socio-politic face ca până și ateii ca mine să spună precum Băsescu: Ferească dumnezeu de mai rău!
Aproape că-mi vine să-l citez și pe idolul creștinoizilor, Țetre Puțea, dar n-am s-o fac.

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

5 comentarii:

 1. La Mureş s-a creat aşa cum ai spus o alianţă (pentru Mureş), însă sunt convins ca la primării cel puţin şi mai ales în Tg.Mureş a contat foarte mult omul. Primarul Dorin Florea şi-a adjudecat din nou titlul, iar eu cred ca pe merit. Există tot felul de zvonuri despre "afacerile" acestui primar, însă trebuie să fi cel puţin răutăcios să nu observi creşterea substanţială a oraşului ăsta, foarte multe lucruri promise dar şi făcute, adică chestii care contează şi conving.
  La nivelul consilierilor judeţeni şi ai preşedenţiei acestui consiliu, e clar că s-a votat politic, oamenii contând de data asta mult mai puţin, sau chiar deloc, votul constituindu-se mai degraba într-o formă de discreditare decât într-una de creditare.

  În Tg.Mureş publicitatea partidelor maghiare (UDMR şi Partidul Civic) eu unul o consider adresată exclusiv cetăţenilor de etnie maghiară, nu am auzit in perioada de campanie nici măcar un singur cuvânt în limba română prin megafoanele umblatoare. NU avea cum să reprezinte pe cetăţenii de etnie română, mulţi dintre ei au înţeles nimic din mesajul ăla al lor. Dacă au vorbit şi româneşte eu unul nu ştiu! Pur şi simplu nu am auzit nici un cuvânt.

  RăspundețiȘtergere
 2. Atitudinea dovedita de USL intr-o luna de guvernare arata ca intr-adevar ne indreptam spre mai rau. Au trecut de parlament legea retinerii datelor, care fusese deja declarata neconstitutionala in 2009. PDL s-a chinuit, dar nu le-a mers. Si acuma USL a bagat Turbo s-o implementeze? De vot uninominal pur nici nu mai discutam...

  Cu Educatia, ne ducem spre epoca de piatra. Ministru interimar plagiator dovedit, trebuia sa fie judecat de catre consiliul de etica sa i se dea pedeapsa pentru plagiat. Ia ghici ce s-a intamplat? Au fost schimbati toti din consiliu. TOTI. E ca si cum la o scoala daca ai prins un elev ca a copiat, toti profesorii is dati afara...

  Problema cea mare este impresia care o lasam in afara. Ce incredere o sa aibe cei din alte tari cand stiu ca seful educatiei a fost scapat de un plagiat scos la iveala si care nu lasa nici un loc de dubiu? Daca-s neamt, ce incredere am intr-un student care vine dintr-un loc unde plagiatorii sunt lasati liberi?

  RăspundețiȘtergere
 3. Politica romaneasca de astazi imi aminteste de prima serie din Star Trek, a carei tehnologie era depasita deja dupa 30 ani, in timp ce actiunea se petrecea 300 ani mai tarziu.

  Tot ce se intampla astazi s'a hotarat cu ani in urma, azi doar se voteaza dupa cateva spectacole de circ si dupa niste alegeri in care salvatorii vin si continua aceeasi politica, dand insa iluzia celor care i-au votat ca le va fi mai bine.

  Am fost la vot doar pentru a-mi exercita dreptul de a pune in urna un vot nul. Nu am avut cu cine sa votez. Nu conteaza unde am votat, nu vorbesc de un oras anume.

  A fost un spectacol penibil de circ, pe care l-am intuit de cand USL a venit la guvernare. Democratia este o masinarie, cu o roata dintata multicolora. Astazi, culoarea galbena e sus. Masinaria este aceeasi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Sunt paragrafe unde ai dreptate. Eu ţin cu PNL-ul (lucru dovedit în multiplele comentarii de pe blogul tău). Nici eu nu suport această aberaţie numită USL. Ce le-or fi trebuit liberalilor alianţă cu socialiştii nu pot pricepe. Ei aveau un bazinb de votanţi reali şi sinceri. Poate singurul partid românesc care are un bazin minim clar, reprezentat de intelectuali cu gândire de dreapta. E clar că în aceste momente numai o guvernare de dreapta poate îndrepta o ţară europeană spre progres şi că una sociualistă ar băga-o şi mai tare-n căcat. Eu mi-am promis aşa, legat de voturi. Acolo unde voi alege, acasă la Brăila, sau în Bucureşti unde am flotantul voi alege numai dacă candidatul propus de USL este din partea PNL. Acum, în parlament eu sunt reprezentat de un liberal (celebra Tuşa - nu e cine ştie ce de capul ei, dar trebuie să recunosc că-s fericit că am avut bucuria să fiu repărezentat din 2004 încoace numai de liberali - norocul sau proividenţa). Dacă în colegiul meu va candida un liberal îl voi vota, dacă nu voi anula votul. Eu nu aş putea vreodată să aleg un socialist. Acesta e şi motivul pentru care n-am putut să-l aleg pe Geoană în 2009 ca preşedinte. Cine are impresia că USL va rezista se înşeală sau e prea prost. Alianţa acesta nenaturală se va nărui a doua zi după alegeri, având un singur scop. Să-i bage în groapă pe PDL. ATÂT! PSD va guverna apoi singur dacă are suficienţi parlamentari, iar în 2014 va pune candidat propriu la preşedenţie. Sper însă în faptul că Dumnezeu veghează asupra ţării noastre şi nu va permite o astfel de nenorocire. Vom vedea la toamnă ce se va întâmpla.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „Ce le-or fi trebuit liberalilor alianţă cu socialiştii nu pot pricepe.” - Răspunsul se poate găsi în acest articol: http://vilo13.blogspot.ro/2012/06/cum-castiga-statul-de-fiecare-data.html - Alianța liberalilor clasici cu neosocialiștii s-a întâmplat de mult în țările așa-zis „civilizate”. Era o chestie de timp până când avea să se-ntâmple și la noi.
   „Poate singurul partid românesc care are un bazin minim clar” - Fals. PSD are un bazin electoral minim clar - pleava societății care trăiește din pomeni de la stat obținut prin furarea/taxarea de la cei care muncesc.
   La Brăila cel mai probabil vor fi mai mult candidați din partea PNL din struțo-cămila USL. La București, depinde de circumcizie, pardon, circumscripție.
   „Cine are impresia că USL va rezista se înşeală sau e prea prost.” - Cel mai probabil nu va rezista însă te poți aștepta la orice de la Mireille Mathieu de România (Crin Antonescu). A uitat el de cota unică de impozitare instant când PSD-ul a zis „NU”. Ce te face să crezi că nu va uita și altele?

   În altă ordine de idei, nu pot ține cu niciun partid dintre PSD, PD-L, PNL, UDMR, UNPR sau PC pentru că în toate combinațiile posibile au fost la putere, practic câcându-se cu moț pe ea așa-zisă ideologie de start. Să nu uităm că am avut și guvern PD-L - UDMR, PD-L - PSD, PNL-PD-L, PD-L-UDMR-UNPR și acum PNL-PSD. De PC n-am zis nimic pentru că ei mereu au fost ba în „Uniunea Națională PSD+PUR”, ba în „Alianța PSD-PC” și acum în USL - deci ei mereu au fost cu PSD-ul chiar dacă aparent acum sunt în partea de „L” din USL.
   „Sper însă în faptul că Dumnezeu veghează asupra ţării noastre şi nu va permite o astfel de nenorocire.” =)))) E dreptul tău să speri. Eu îmi rezerv însă dreptul de a fi convins că nu există Dumnezeu și, chiar dacă ar exista, nu ar fi oricum treaba lui să vegheze asupra traseismului politic din România.

   În altă ordine de idei, în ceea ce mă privește, îmi voi anula votul sau voi vota un candidat cu șanse mici - adică tot un fel de anulare.

   „E clar că în aceste momente numai o guvernare de dreapta poate îndrepta o ţară europeană spre progres şi că una sociualistă ar băga-o şi mai tare-n căcat.” - Corect, numai că în România nu există „dreapta”. Toate partidele parlamentare sunt, mai mult sau mai puțin de stânga - inclusiv PNL și PD-L. Noi în România chiar nu avem formațiune de dreapta în adevăratul sens al cuvântului. Iar pentru mine ca libertarian de dreapta e și mai rău - nu există absolut niciun partid care să se afle sub axa Ox a compasului politic.

   Ștergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails