duminică, 10 iunie 2012

Campania electorală s-a terminat. Hai la vot! Să mori tu?

În cursul zilei de vineri mă duceam şi eu ca omu' să văd un film din cadrul Transilvania International Film Festival.
Şi, cum ieşeam eu cu prietena de mână voios din bloc în drum spre staţia de troleu văd mai mulţi tineri cu ziarul Monitorul de Cluj pe mână. Pentru 3 secunde chiar m-am uitat admirativ la ei, având în vedere că nu prea văzusem până acum prea des oameni care să vândă ziarul pe stradă. În plus, în urmă cu peste 10 ani am făcut şi eu asta.
Dar admiraţia şi buna dispoziţie mi-a murit instant în momentul în care unul din nenii ăia a venit şi mi-a înmânat ziarul GRATIS. Întotdeauna când e gratis ceva e putred.
Ce era putred de data asta? Păi... e simplu - TOT ziarul era dedicat propagandei pro PD-L.
Având în vedere că e 6 dimineaţa când scriu acest articol, e cam aiurea să caut ziarul prin casă aşa că m-am gândit să caut pe site-ul ziarului unde, de regulă, sunt disponibile în format PDF toate ziarele apărute până acum. Le găsiţi aici.
Se pare că vineri ei distribuiau gratuit ediția din 6 iunie (de miercuri). Cu-alte cuvinte, atât de propagandistă a fost ediția aia, încât nici măcar cei 30 de cititori ai ziarului nu l-au mai cumpărat și nici măcar abonații pensionari care dau 3 lei pe lună ca să primească hârtia aia igienică nu l-au mai vrut. Ediția la care fac referire se poate găsi integral aici.
Dar ce m-a enervat pe mine la culme este faptul că ziarul Monitorul de Cluj nu mai încearcă să ascundă prostituția electorală la care este prestator de servicii și PD-L-ul client, ci caută să-și motiveze alegerea. Extras de pe prima pagină:
Deci, să ne-nțelegem bine. Au scos ediția din 6 iunie cu scopul de a o da gratuită.
În 8 iunie, la ora 16:30, standul activist PD-L-ist de lângă blocul meu mai avea cel puțin 1500 de exemplare, standul din centru mai avea vreo 2000 (avea un pachet de 1000 nedesfăcut și necartat - venit exact cum vine de la tipografie + unul pe jumătate golit și patru voluntari care împărțeau de zor în stânga și-n dreapta), standul din Mărăști mai avea câteva sute, iar cel din zona gării alte câteva sute. Și atenție! Asta vineri seara!
Și-acum vă-ntreb pe dumneavoastră, stimați cititori, ce ziar LOCAL din România are un tiraj atât de mare în epoca știrilor on-line și își permite, economic vorbind, să distribuie gratuit câteva mii de exemplare?
Sau, ca să fiu mai direct: Cine a plătit pentru ziarele astea? Nu de alta, dar îmi permit să mă îndoiesc că Monitorul de Cluj e un ziar cu o așa de mare audiență încât își permite să scoată o ediție gratuită într-un tiraj monstruos de mare - atât de mare încât ediția gratuită ajunge să fie nedistribuită integral nici măcar vineri seara.
Refuz să cred că din piața liberă are Monitorul de Cluj atâția bani încât să-și permită asta.
Mai mult, tot ziarul e plin de jumătăţi de adevăr care-l fac pe Nicoară să pice prost şi pe Boc să pice bine, când de fapt, realitatea e simplă: la Cluj s-au înţeles de mult şi PD-L-ul, şi USL-ul şi RMDSZ (UDMR adică) ca Boc să iasă primar, oamenii UDMR-ului vor avea post de vieprimar, USL va avea cei 4 consilieri cheie pe care şi-i doreşte, la Consiliul Judeţean probabil va ieşi Tişe, iar dacă nu iese Tişe, nu-i nimic, Tişe va fi vicepreşdinte al CJ iar USL-ul şi RMDSZ-ul îşi vor avea oamenii pe care şi-i vor unde trebuie. Când se vor afişa rezultatele finale vom vedea dacă am avut dreptate, deşi-s ferm convins că nu mă înşel.
Dar nu asta-i problema, problema e că se minte într-un hal nesimţit. De altfel în Monitorul de Cluj ediţia specială de propagandă erau deja insinuări cum că vine USL-ul cu armata să pună pistolul la tâmplă cetăţenilor cinstiţi care vor să voteze cu Emil Boc. Şi... când colo, până seara, ştirea a apărut şi-n presa centrală. Oficiosul prezidenţial spune:
Partidul Democrat Liberal Cluj solicită ministrului de interne USL, Ioan Rus, să se delimiteze OFICIAL şi înainte de începerea PROCESULUI DE VOT, de acţiunile colegului său Marius Nicoară, candidatul USL la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Acesta a adus în municipiu zeci de persoane violente care intimidează alegătorii, militanţii diferitelor partide şi, când sunt admonestate, răspund: tu nu ştii cine este ministru de interne în România?
Şi-acum, să ne-nţelegem bine: Locuiesc într-un cartier cu circa 100 de mii de locuitori şi probabil cartierul cel mai important la orice campanie electorală. Apoi, am printre colegii de serviciu o militantă USL-istă de care se face mişto des şi pe care am întrebat-o cam pe unde stau USL-iştii militanţi şi mi-a spus fără să clipească toate locurile.
Bun, n-am mers la toate, dar la jumătate din ele am mers şi le-am zis că votez cu Boc, că USL e o alianţă maro şi alte basme d'astea. Nu că n-aş crede că USL e o alianţă maro, dar nu l-aş vota nici pe Boc şi oricum, chiar de-aş vrea, nu prea am cum, legal vorbind.
Ştiţi ce mi-au răspuns oamenii ăia răi de la USL care intimidează clujenii după ce mi-au auzit basmele? „Domnule, votați cu cine vreți. Dacă vă convinge cineva care spune că vă cumpără 200 de trolee în plus, înseamnă că atâta vă trebuie și atâta vedeți. Luați totuși un pliant și de la noi cu platforma USL pentru orașul și jud. Cluj. Poate vă răzgândiți. Dacă nu, aprindeți cuptorul cu el și gata. No, s-aveți o zi bună”. Bă, adevăru-i că m-am simțit foarte intimidat, jur! Și ăsta a fost cazul când ăla chiar s-a ofensat c-am făcut mișto de partidul lui. În alte locuri m-au luat mai scurt: „Api no, votați cum credeți, noi zicem că cu USL/Nicoară-i mai bine.”.
Și-acum, evident, vine întrebarea mea: Unde dracu e intimidarea aia?

Acum... să ne-nțelegem bine, nici cu candidații USL-iști (sau USLamiști cum le place unora să-i „alinte”) nu mi-e rușine. Adică, pe bune, hai să fim serioși: Garda Civilă a Pensionarilor?
Și totuși, Someș navigabil pe relația Cluj-Dej? Adică, pe bune - drumurile din jud. Cluj sunt mult sub calitatea drumurilor din jud. Vaslui și voi vreți să ne dăm cu vaporul până la Dej? Serios?

Dar trecând puțin peste campania de la Cluj, trebuie să mai povestesc ceva - și anume că, mai nou, TNL (adică Tineretul Național Liberal) - se ocupă cu SPAM-ul.
Teoretic ieri la 5:00 s-a încheiat campania electorală. În practică, TNL mi-a trimis e-mail-uri atât sâmbătă dimineață pe la ora 10:00 cât și aseară pe la ora 21:30.
Întrebare: De unde cristoșii mamii lor aveau TNL-ul adresa mea? Și nu, nu e vorba de adresa de e-mail listată aici la „contact autor” pe blog - ci altă adresă cu nickname alambicat și cu un mail totuși adresat MIE. Ba mai mult, cu adresa listată aici pe blog m-am găsit abonat la newsletter-ul TNL!!!

Să ne-nțelegem bine: Nu sunt abonat la newsletter-ul niciunui blog românesc apropiat PD-L, PNL, sau oricărui alt partid politic. Am fost la un moment dat abonatul unui blog al unui PSD-ist, din simplul motiv că-l cunoșteam pe individul în cauză și mi-e prieten. Între timp, s-a lăsat de blog iar el ca individ se opune ideii de USL - prin urmare nu-l pot suspecta pe el.
Mai mult decât atât, nu am fost niciodată abonatul niciunui site al vreunui partid politic - fie el filială județeană sau oricum altcumva.
Ultima dată când am verificat SPAM-ul se pedepsea, inclusiv în România. Desigur, la nivel teoretic. La nivel practic, nici n-are rost să fac plângere. Oricum va câștiga USL-ul alegerile și doar n-or fi proști să se sancționeze singuri c-au încălcat regulile jocului.
Prin urmare, noi ce să facem mă? Să mergem la vot? Ca să ce?
Dacă aș avea drept de vot în Cluj, de ce-aș vrea să merg la vot? Să votez schimbarea din PD-L în ăștia de încalcă regulile jocului constant?
Dar dacă ar fi să merg la Bârlad să votez... de ce-aș merge la vot? Să votez schimbarea din mafia PSD în favoarea unei organizații pline de semi-analfabeți parte a unei structuri de partid deja demonstrate ca fiind nocive?
Și da, filiala PD-L Bârlad are câțiva oameni în frunte care sunt de facto semi-analfabeți. Și pot demonstra asta, în cazul în care se gândește vreun portocaliu bârlădean să mă dea în judecată. Și nu doar semi-analfabeții sunt problema, ci și oamenii violenți și incompetenți (incompetența fiind de mult demonstrată și răs-demonstrată) pe care-i mai au.
Prin urmare, opțiunea reală de vot este în teorie la nivelul lui „nimic virgulă ceva” iar în practică esențialmente nulă.

Îmi pare rău că n-am făcut o poză panoului electoral al lui Emil Boc din cartierul meu. Dar nu-i nimic, are același mesaj într-un filmuleț postat pe youtube în care sub mesajul „Am promis, am făcut!” își trece în revistă „realizările”. Și, desigur, la loc de mare cinste este „Autostrada” Câmpia Turzii - Gilău pe care o face de 54 de km (!!!). Să mori tu că-s 54km de la Câmpia Turzii până la Gilău! La naiba, mă mai și prostești la ochi! Dar nu vreau să intru în subiectul ăsta cu autostrăzile, deocamdată. Recomand însă cui vrea să știe mai multe, reportajul România Te Iubesc despre subiect.
Și nu numai că se laudă cu cei 54km care-s de fapt 44, dar se mai și umflă-n pene amintindu-ne că nu s-ar fi făcut nici ăia dacă nu era el premier. Ei nu mai spune! Și dacă s-a făcut, într-adevăr, e o mare realizare să ai o „autostradă” cât un penis de colibri de mare și care leagă două localități moarte din punct de vedere economic! Investiție stil Coreea de Nord - băgăm o tonă de bani ca s-avem și noi, nu că ne-ar trebui fix acolo. Știți că-n Coreea de Nord au băgat bani să-și facă metrou în Fenian pentru ca pe urmă să se prindă că n-au economie și nu se dă nici dracu cu metroul că nu prea are de ce. Așa că plătesc oameni să se dea cu metroul să dea impresia puținilor turiști că Fenianul e un oraș viu. Tare, sau ce?

Așadar, să recapitulăm: Avem presă care se prostituează, cel mai probabil pe bani publici în beneficiul direct și nemijlocit al PD-L, candidați „deplasați rău”, ca să fiu civilizat și laude care n-au nicio treabă cu realitatea.
Și voi ce vreți mă? Să fiți votați? Bine, las-o baltă! Altă dată!
Eu mereu am îndemnat lumea să meargă la vot. Și nu voi face notă discordantă nici acum - mergeți la urne, dar nu uitați să aveți un pix cu voi ca să puteți desena căte ceva. Uite, de exemplu la PD-L, dacă nu vă vine nicio idee ce să desenați, vă puteți inspira din propunerea mea de siglă a PD-L.
Așadar, spor la vot, c-o s-o luăm toți la... bar.

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails