sâmbătă, 23 iunie 2012

Religie+Sistem sanitar=dramă

De două zile, un bărbat pe numele său Alexandru Cruceru, în vârstă de 28 de ani, trece printr-o dramă datorată unor probleme de sănătate anterioare fie necunoscute fie apărute „pe nepusă masă” și din cauza unei practici religioase medievale și neconformă cu activitățile sale, dramă care este accentuată de sistemul nostru sanitar condus de dragul nostru stat extrem de preocupat de construirea bisericilor (21512 and counting...) și foarte puțin preocupat de spitale (396 and counting down...).
Această dramă are 3 componente, după părerea mea și, pentru a fi înțeleasă pe deplin trebuie relatată din toate cele 3 perspective, atât pentru a înțelege nivelul la care se află România în ceea ce privește putreziciunea sistemului sanitar dar și putreziciunea multora dintre oameni precum și pentru a avea o imagine cât de cât completă asupra cazului în sine. Din păcate, presa românească face câte una din cele 3 sarcini bine și n-am găsit nicăieri în vreun ziar acoperită complet problema așa că o s-o fac eu.

1. Dimensiunea sportivă

Alexandru Cruceru este portar la echipa de fotbal FC Posada Perișani care la finalul acestui sezon a câștigat seria de Ligă a IV-a ce desemnează campioana județului Vâlcea la nivelul Ligii a IV-a de fotbal.
Pentru a accede însă în zona profesionistă inferioară a fotbalului, adică în Liga a III-a, campioana județului trebuie să dispute o partidă de baraj cu campioana altui județ - de regulă unul vecin - în cazul acesta cu campioana județului Dolj.
Campioana județului Dolj a fost în sezonul 2011-2012 de Liga a IV-a formația Apă Craiova.
Meciul a fost unul foarte greu atât din prisma faptului că ambele echipe își doreau victoria cât și din cauza unor greșeli grave de organizare, greșeli comise sub oblăduirea fostului mare arbitru Ion Crăciunescu ce a interzis pauzele de hidratare în timpul meciului.
În țările în care de voie, de nevoie, se joacă meciuri la temepraturi foarte mari (miercuri au fost 38 de grade în aer la ora 17:30 când a început partida), UEFA a emis o recomandare ca acolo unde este cazul să se permită hidratarea jucătorilor chiar și de 4 ori pe repriză dacă este nevoie întrucât siguranța jucătorilor este mult mai importantă și, până la urmă, faptul că se termină partidat cu 5-10 minute mai târziu nu este așa de grav - mai ales în ligile inferioare.
Ei bine, partida dintre Apă Craiova și Posada Perișani a intrat în prelungiri scorul după 90 de minute fiind egal - 2-2. În prelungiri craiovenii au marcat pentru 3-2 iar timpul rămas a fost folosit de echipa lui Cruceru pentru a ataca cu toată echipa încercând cu disperare să obțină egalarea.
În minutul 119, antrenorul echipei din Perișani a ordonat întregii echipe - inclusiv portarului - să urce în atac pentru o fază fixă ce putea fi ultima șansă a echipei sale de a egala la 3 și de a împinge meciul la executarea loviturilor de departajare.
Însă, portarul nu numai că nu a mai urcat în atac, dar s-a prăbușit secerat pe teren.
„Era ultimul minut al prelungirilor şi i-am spus să urce în atac, dar mi-a zis că nu mai poate şi imediat l-am văzut prăbuşindu-se, am fugit imediat spre el şi i-am acordat primul îngrijiri, l-am întors cu faţa în jos, să nu îşi înghită limba.”
Spune antrenorul Posadei Perișani, conform cotidianului Adevărul.
Din ziarul Prosport aflăm însă de la președintele formației Posada că:
„necazul s-a petrecut deoarece centralul Cătălin Botaş, din Timişoara, nu a vrut să acorde pauze de hidratare, motivând faptul că a primit ordine clare în acest sens de la CCA: "Arbitrul nu a permis pauze de apă. S-a jucat la o oră total nepotrivită (n.r. - 17:30), când la nivelul gazonului erau 40 de grade.
De ce oare domnul Crăciunescu ar fi ordonat așa ceva? Domnul Crăciunescu o dă la întors și zice că:
"Nu am interzis hidratarea. Eu le-am spus că pot pune bidoane pe margine din care fotbaliştii să bea apă, dar fără a opri meciul", Ion Crăciunescu, preşedinte CCA
Chiar așa fiind, ce se-ntâmpla dacă se oprea 15 minute, adunat, un meci de baraj de promovare din Liga a IV-a în Liga a III-a, domnule Crăciunescu? Se pierdeau contractele de publicitate cu televiziunea care transmite meciul în Panama și ca care-l retransmite în Arabia Saudită și China? Sau ce se-ntâmpla mă rog de era așa de rău dacă lua lumea pauze de 2-3 minute să bea apă ca să nu moară jucătorii pe teren?
În fine, tot la dimensiunea sportivă trebuie să spunem că partida a fost întreruptă 20 de minute timp în care portarului i s-au acordat îngrijiri minime și apoi a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul de Urgență din Tg. Jiu unde a intrat în comă. Meciul s-a terminat 3-2 pentru Apă Craiova meciul fiind reluat pentru cele 70 de secunde rămase de jucat.

2. Dimensiunea religioasă

Obiceiul creștin de a te înfometa în zilele de miercuri și vineri e unul foarte vechi - însă asta nu-l face mai puțin barbar sau mai puțin nepotrivit cu activitatea de sportiv care depune efort.
Să ne-nțelegem - faptul că e portar nu înseamnă că nu depune efort sau că depune „prea puțin efort”. Trebuie să fii complet necunoscător în ale fotbalului să crezi asta. Mergeți și vorbiți cu un antrenor de portari de la echipa de fotbal din localitatea voastră ca să vă convingeți că nu vorbesc pe dealuri.
Mediafax publică la rându-i declarația antrenorului echipei Posada care adaugă următoarele:
„El [portarul Cruceru n.n.] este credincios, ţine post miercurea şi vinerea, nu a mâncat şi de la căldură a făcut hipoglicemie şi i-a venit rău. Sperăm să îşi revină şi să fie bine.”
Sigur, pentru asta poartă în principal Alexandru Cruceru vina, dar nu pot să nu remarc cât de mult rău i-a produs lui Alexandru Cruceru calitatea de „credincios” și l-a împins practic înspre a alege să nu mănânce pentru a nu comite un păcat în fața unui zeu inexistent înaintea unui meci care avea toate șansele să țină 120 de minute ceea ce, în fapt, însemna expunerea sa vreme de peste două ore și jumătate în soare puternic și temperaturi reale cu mult peste 40 de grade celsius.
Acesta este un caz foarte grav, dar nu e nici pe departe primul din fotbalul românesc - formațiile FC Vaslui și CFR Cluj având mari probleme în perioada Ramandanului musulman căci fotbaliștii musulmani din loturile celor două echipe refuzau să mănânce în timpul zilei și, pe cale de consecință logică imediată, performanțele lor sportive pe teren au scăzut vizibil ajungând să aibă cifre de performanță sub media unui jucător mediocru din Liga a II-a.
Mai mult, nu e prima dată când mor în principal de la căldură fotbaliști români pe teren - Vrăbioru pățind-o în iulie 1999 sau Neamțu în 2002.
În plus, dacă urmărim statisticile pe ultimele 3 sezoane de Liga I - de când a devenit o regulă nescrisă să se joace pe final de sezon în ritm miercuri-duminică vom observa un fenomen straniu - și anume că unele echipe joacă catastrofal de prost miercurea și foarte bine duminica, indiferent de numele adversarului. În plus, dacă analizezi loturile echipelor ce se încadrează în acest tipar, și în special garnitura standard folosită - vei observa un număr mare de fotbaliști care cu terțe ocazii s-au declarat mai mult sau mai puțin fățiș creștini practicanți. Dar pe subiectul ăsta o să mai revin.

3. Dimensiunea „Moartea domnului Lăzărescu”

Așa cum am spus la „1.”, Alexandru Cruceru a fost transportat de pe gazon direct la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu unde a intrat în comă. După o vreme, acesta și-a revenit din comă și părea că n-o să fie așa de rău și mai-mai că le venea medicilor de la Târgu Jiu să-i dea drumul acasă și să bifeze pe lista lor un nou caz „rezolvat” în stil românesc.
Însă, portarul echipei din Perișani a intrat din nou în comă și a fost transportat de urgență cu elicopterul la Spitalul Bagdasar-Arseni din București unde a fost tratat mai bine decât la Târgu Jiu și unde i s-au putut face investigații amănunțite. În timp ce se afla la Bagdasar-Arseni prognosticul a devenit unul foarte rezervat însă Alexandru Cruceru avea să-și revină din nou din comă însă fără să mai recunoască pe nimeni - nici măcar pe sora sa (amnezie profundă).
Apoi au urmat o serie de informații contradictorii - doctorul echipei din Perișani și cumnatul fotbalistului dădeau vești bune, medicii de la Bagdasar-Arseni, dimpotrivă.
În fine, în intervalul 9:00 - 13:00 fotbalistul a fost supus unor investigații amănunțite și i s-au descoperit pe lângă afecțiunile neurologice și o serie întreagă de probleme foarte grave la inimă ce-l expuneau unui pericol aproape iminent de-a-și pierde viața dacă nu este tratat de urgență.
Pe surse, dar și cu jumătate de gură din Prosport, aflăm că două spitale din București, unul dintre ele fiind Spitalul de Urgență Floreasca. Ieri, în jurul orei 18:00, președintele clubului din Perișani spunea pentru Prosport:
"În acest moment Cruceru se află la Baltazar Arseni, dar aici ni s-a spus că trebuie transportat urgent la un spital unde să i se ofere tratament specializat. Ni s-a recomandat spitalul Floreasca, dar acolo nu vor să îl primească; domnul doctor de la Baltazar a vorbit acolo şi ne-a zis că nu vor să îl primească. În acest moment viaţa lui atârnă de un fir de păr.", a spus Daniel Duroi, preşedintele Posada Perişani.
Nu e minunată țara-n care trăim?
Seara, târziu, când deja mă hotărâsem să scriu acest articol, apare în sfârșit și în Prsoport jumătate de informație confirmată din ceea ce eu deja știam „pe surse”:
O informaţie de ultimă oră anunţă că s-a găsit o soluţie pentru portarul Posadei Perişani, acesta urmând să fie transportat cel mai probabil la Spitalul Militar. Cruceru va fi supus unor investigaţii suplimentare pentru problemele cardiace apărute. Medicii de la Spitalul Floreasca au refuzat să îl primească pe jucător.
Nu „cel mai probabil” ci sigur-sigur. Și nu „s-a găsit o soluție” ci un patron foarte influent din fotbalul românesc cu legături puternice a văzut știrea la televizor și i s-a făcut milă și scârbă simultan și a dat câteva telefoane.
C-așa se face treaba în România. Trebuie să i se facă milă cuiva ca să-ți poată fi respectate drepturile și să ți se acorde asistența pentru care ești obligat să plătești bani cu sacoșa la acest minunat stat român.
Foarte relevantă în acest context declarația președintelui Posadei care încă spera să se rezolve totul cu bună credință:
Daniel Duroi, preşedinte Posada Perişani, a declarat că a reuşit să rezolve problema ambulanţei: "Jucătorului i s-au descoperit probleme la inimă. Va fi transportat la Spitalul Floreasca. Nu ne-a ajutat nimeni. Cine suntem noi să-l deranjăm pe Mircea Sandu sau Dumitru Dragomir? Suntem prea mici", a spus Duroi la Sport.ro
Ceea ce nu înțelege domnul Doroi este că nici cluburile mai bogate nu prea apucă să-i deranjeze pe pușcăriabilii Mircea Sandu și Dumitru Dragomir - doar că aceste cluburi mai bogate, au posibilitatea financiară de a chema ambulanța privată și de a ocoli complet aceste probleme.

4. Concluzii și întrebări

Oare de câte exemple este nevoie pentru a se înțelege mesajul indubitabil adevărat: „Religia dăunează grav sănătății”?
Oare de câte repetări în lumea reală a scenariului „Moartea domnului Lăzărescu” este nevoie pentru ca sistemul nostru sanitar să dea cumva înainte - fie prin privatizare, fie prin eficientizarea cheltuirii banului public?
Dacă Alexandru Cruceru va muri și autopsia va releva că din cauza întârzierii tratamentului s-a întâmplat asta, cine va face pârnaie? Sigur, nu-mi doresc ca portarul Posadei Perișani să moară dar probabilitatea e destul de mare. Sau și-acesta va fi unul din deja miile de cazuri de decese suspecte pentru care nu a răspuns nimeni niciodată de la căderea lui Ceaușescu încoace?
Această știre apare într-un colț în secțiunea sport în ziarul Adevărul, nu apare deloc pe Antena 3 și Realitatea, a apărut abia în această dimineață pe RTV (totuși, știrea e de miercuri și vineri au fost evoluții minut cu minut ale știrii și doar ProSport s-a preocupat), GSP nu scrie nimic și singura publicație care ține știrea asta pe prima pagină este tabloidul Libertatea!
Presa noastră începe să semene, păstrând proporțiile, cu presa din Marea Britanie - unde tabloidele încep să scrie din ce în ce mai des știri pe bune, cu nasoale de li se-ntâmplă oamenilor de rând, în timp ce publicațiile mari, cum ar veni „tradiționale” devin din ce în ce mai preocupate de propagarea unei ideologii sau de susținerea unui partid politic sau altul și mai puțin de știri și anchete jurnalistice care să expună problemele pe care le poate întâmpina aproape orice cetățean din vina exclusivă și nemijlocită a structurii autoritariano-oligarhică ce se numește STAT.
Și chiar și acest caz poate sprijini observația mea - Trusturile mari - hotnews, Lanterna 3, iRealitatea, Evz, LaBe1 - n-au scos un sunet pe subiect. Atâta doar, subsidiara de sport a colonelului Robert Turcescu, SporTotalFM a publicat o declarație la nervi făcută de un alt oficial al clubului Posada - dar atât.
Și acest caz ar fi trecut poate total neobservat dacă n-ar fi fost încăpățânarea jurnaliștilor de la ProSport (câți mai sunt și-acolo - că și la ProSport s-a umplut de „jurnaliști”) de a ține la curent opinia publică cu evoluția acestui caz.
Reportajele „România te iubesc” sunt pline cu zeci de cazuri, despre care nu s-a scris un rând în presă, ale unor oameni care au murit sau au trecut pe lângă moarte din cauza exclusivă și nemijlocită a incompetenței sistemului nostru sanitar pe care-l plătim cu bani grei pentru servicii de doi lei de la care mai așteptăm și rest.
Evident, îi doresc însănătoșire grabnică lui Alexandru Cruceru, dar mai presus, întreg sistemul sanitar de prin țărișoară ar avea nevoie de niște antibiotice pentru a curăța infecția purulentă care se confundă pe zi ce trece cu sistemul însuși.
Nu de clasificări imbecile și carduri de sănătate de 2 euro avem nevoie pentru a avea un sistem performant - ci de o creștere a competenței și o scădere a corupției persoanelor din sistemul sanitar românesc.

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

3 comentarii:

 1. Uau, nu l-au primit la Floreasca unde Nastase se preface Bolnav. Found more evidence. Profilul balistic al glontului .38 special:

  http://www.firearmstactical.com/images/Wound%20Profiles/38%20Spl%20FBI%20load.jpg

  Sa ma iertati, dar cand am o gaura de 1.5 cm in gat parca nu merg la spital ca la promenada cu fular si patura ci cu perfuzii si la urgente gata de operatie....Ca sa nu vorbim ca mi-ar fi sarit borsul pe toti peretii.

  Gelul balistic este tot timpul folosit in expertize asa ca nu prea merge sa fie ignorat ca dovada sau sa se spuna ca situatia e alta. Bon, sa zicem ca Nastase are muschi la gat de pilot de curse si un super-Mar al lui Adam care deviaza gloantele: 9 mm rana la intrare tot are, peste 10 mm rana la iesire, tot are. + alte 2 in umar si brat care tot la dimensiunea aia se invart.

  Ar trebui sa renunte la varianta asta de producere a ranilor ca nu cred ca mai pacaleste pe nimeni. Acuma ca am gasit graficul respectiv imi este si mai clar ;)

  Asa ca in locul lui Nastase, acest tanar portar ar fi trebuit sa fie operat de acei doctori de prestigiu. Dar nu, probabil la cat au primit ca sa apara a-2a zi odihniti la o operatie de rutina nu mai avea rost sa-si faca datoria fata de un om care chiar avea nevoie. Daca se adevereste cel mai penibil scenariu si acest portar isi pierde viata din cauza ca nu l-au adus mai repede la Floreasca, unde l-au adus pe Nastase si se dovedeste clar ca premierul si-a inscenat suicidul, atunci un proces de malpraxis care sa-i ingroape pe doctori ar fi singura solutie viabila. Un om moare pentru ca erai prea ocupat sa numeri bani ca sa acoperi marsavia unui politician? Apai, la revedere, sa nu-si mai puna nimeni incredere in bisturiul dumneavoastra.

  RăspundețiȘtergere
 2. citez ... "Oare de câte exemple este nevoie pentru a se înțelege mesajul indubitabil adevărat: „Religia dăunează grav sănătății”?"


  ai stabilit tu acel adevar "indubitabil"?

  daca mananci vegetarian doua zile pe saptamana ... mori?


  e mai sanatos sa mananci fast-food ... organisme modificate genetic ... pui cu hormoni ... rosii cu nitriti?

  asta nu e "medieval" ... e modern

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „daca mananci vegetarian doua zile pe saptamana ... mori?” - În cazul portarului Cruceru, cam da.
   Nu toate persoanele au același metabolism - nici măcar majoritatea persoanelor nu au un metabolism cât de cât apropiat de un standard - oricare-ar fi acel standard.
   Dar e greu să pricepi asta când vezi conspirații peste tot și o carte de basme e cea care-ți ghidează viața.

   Ștergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails