miercuri, 25 iulie 2012

Băi Zăgrean, da' asta-i constituţional, mă trăi-ţi-ar?

În caz că nu ştiţi cine este Zăgrean, o mică recapitulare: Augustin Zăgrean este un fost consilier juridic şi avocat ajuns peste noapte judecător la Curtea Constituţională a României a cărei preşedinte este. În timpul liber a mai fost pe rând senator FSN şi deputat din partea PD(-L) şi acum a ajuns arbitru. E ca şi cum Alessandro del Piero ar arbitra un meci Juventus-AC Milan sau ca şi cum Mahmood Ahmadinejad ar prezida consiliul internaţional pentru laicitate.
Eh, acest Zăgrean e cel care în perioada asta are multă treabă - în principiu să citească şi să judece Constituţia României, pe care, în parte, tot el a scris-o.
Ne-am înţeles? No bun.

În virtutea acestui aspect, în timp ce eu căutam materiale pentru analiza propagandei pentru „ortodoxia 2.0”, am dat peste o știre care m-a făcut să-mi pun întrebarea ilustrată în titlu.
Oficiosul Corporației Ortodoxe Române, basilica.ro, zice într-un articol exact așa:
În ziua de 20 iunie 2012, la Palatul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit vizita membrilor Curţii Constituţionale a României la împlinirea a 20 de ani de existenţă şi de activitate a acestei instituţii fundamentale a Statului Român, precum şi a o 100 de ani de la afirmarea controlului constituţionalităţii legilor din România.
Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat judecătorilor Curţii Constituţionale un mesaj de binecuvântare şi felicitare în care a subliniat rolul şi importanţa acestei instituţii, „garantul supremaţiei Constituţiei”, legea fundamentală care exprimă voinţa poporului şi asigură buna funcţionare a statului de drept.
I-auz' brâu' trece râu' - cum ar zice un clasic în viaţă.
Deci să-nțeleg că mai nou Curtea Constituțională e cumva tovarășa Corporației Ortodoxe Române din moment ce-și serbează aniversările în curtea acesteia, nu?
Sigur, se poate specula politic vis-a-vis de această vizită, însă, deși sunt foarte tentat, o să mă abțin să fac asta.
Însă, fără să speculăm politic, mi se pare perfect legitim să ne întrebăm dacă nu cumva o astfel de vizită este neconstituțională.
Chiar dacă nu sunt Zăgrean și nici profesor în drept constituțional cum e actualul primar al Clujului, am prostul obicei de a avea impresia că știu totuși să citesc și să judec. Așa că deschidem Constituția României și citim așa la Articolul 4, alineatul 2:
(2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.
Prin urmare, dacă CCR vrea să facă bairam de vizite de ziua sa, fie trebuie să viziteze toate organizațiile religioase și cele seculare, fie să nu viziteze niciuna. Poate și muftiul Yusuf Muurat vroia să-și prezinte binecuvântarea lui Allah. Sau poate ASUR vroia să le dea binecuvântarea lui Flying Spaghetti Monster. Musulmanii și ateii nu sunt români ca să le fie vizitați reprezentanții de către CCR? Numai ortodocșii? De fapt, da, dacă ne gândim că CEO-ul Corporației Ortodoxe Române o ardea în pastorală că ne-ortodocșii sunt cetățeni impuri sau nici măcar nu sunt români.
Mai dăm pagina în Constituția României și ajungem la Articolul 29, alineatul 5, unde citim așa:
(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate.
Trecând peste faptul că nu e specificat clar că și statul trebuie să fie autonom față de biserică și că statul nu trebuie să sprijine niciun cult, sub nicio formă niciodată, totuși nu putem să nu întrebăm: Unde scrie că sprijinul statului față de culte se manifestă prin înlesnirea supunerii CCR față de Corporația Ortodoxă Română?

Poporul e bolnav moral

Prezența CCR la o conferință a BOR dedicată Curții înseamnă fără îndoială și faptul că CCR susține opiniile prezentate la acea conferință - din moment ce nu dă niciun semn de opoziție.
Și zice CEO-ul Daniel cam așa:
În acest context, Preafericirea Sa a apreciat faptul că „într-o societate democratică, Curtea Constituţională are îndatorirea de a veghea la promovarea unei legislaţii care uneşte libertatea cu responsabilitatea pentru binele societăţii româneşti. În acest sens, justiţia şi Biserica pot contribui, fiecare potrivit propriilor competenţe, la însănătoşirea morală şi socială a poporului român”.
N-o putem arde cu „poate-a vrut să zică altceva” pentru că atunci când spui „însănătoșire”, pe cale de consecință logică imediată implici că în prezent avem de-a face cu o absență a sănătății, deci cu o boală. Așadar, în opinia CEO-ului Corporației Ortodoxe Române, și sub aprobarea lui Zăgrean, poporul român este bolnav moral și social.
N-ar strica să-l întrebe ziariștii pe Zăgrean data viitoare când îl prind ce înțelege el și de ce crede el că poporul român e bolnav moral.
Vă rog să nu-mi veniți cu argumentul „vai dar câte crime sunt, etc. etc. asta e semn al bolii morale” sau altele similare. Infracțiunile cu violență din România sunt în continuă scădere. Față de 2000, în 2010 România a înregistrat cu 20% mai puține infracțiuni de acest gen, asta în condițiile în care față de 1990, în 2000 se înregistraseră o altă scădere de 30% - iar întreg trendul continuă să se mențină.
În plus, la acest capitol suntem chiar foarte mult în urma unor națiuni „sănătoase moral” (a se citi teocrații creștine) precum Serbia, Armenia (teocrație ortodoxă de jure și de facto), Belarus (așijderea), Ucraina, Republica Moldova (cu o rată a infracțiunilor cu violență mai mult decât triplă față de România) sau Rusia (de 7 ori mai rău decât România). Și am luat doar zonele puternic influențate de ortodoxie. Dacă le iau și pe alea catolice, ies șifonați rău creștinii din argumentul ăsta.
În lumina acestei realități, ce altceva în afară de bani, dorința de putere și influență precum și bigotismul personal poate îndemna membrii Curții Constituționale în frunte cu Zăgrean să dea fuga să pupe poala popilor ortodocși?

Mulțumim pentru supunere și colaboraționism. O să mai avem nevoie!

Mai apoi, după ce-au pus țara la cale, oficialii Corporației Ortodoxe Române s-au pus pe decorat membrii Curții. Ziarul Lumina (alt oficios ortodox) detaliază:
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Ordinul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" al Patriarhiei Române judecătorilor Curţii Constituţionale, ca semn de preţuire şi apreciere a activităţilor prezente şi ca semn de încurajare pentru activităţile viitoare. Tot ca semn de preţuire, a fost acordată Diploma de onoare "Sfântul Apostol Andrei - Ocrotitorul României" a Patriarhiei Române colaboratorilor, magistraţi asistenţi-şefi din cadrul Curţii Constituţionale. În numele judecătorilor Curţii Constituţionale, preşedintele Augustin Zăgrean a mulţumit Patriarhului Daniel pentru distincţiile acordate şi a oferit Preafericirii Sale placheta aniversară emisă de Curtea Constituţională a României cu prilejul împlinirii a 20 de ani de existenţă şi activitate a acestei instituţii.
La schimb, CCR a dat Corporației o plachetă aniversară făcută pe bani publici. Cine i-a dat voie lui Zăgrean să facă asta?!
Nu mă înțelegeți greșit - Zăgrean, în calitate de cetățean al României, poate să viziteze Patriarhia până o tocente - nu-mi pasă. Dar în calitate de reprezentant ȘI al meu, este de mare-mare porc să viziteze doar reprezentanții unor anumiți cetățeni.
Ziarul Lumina continuă se ne amintească de vremurile când România era chiar mai aproape de teocrație:
După cum Vă este cunoscut, Palatul Patriarhiei, fostul sediu al Camerei Deputaţilor până în anul 1996, este locul în care au fost adoptate aproape toate constituţiile României, începând cu anul 1866. Tot în acest loc, Adunarea Constituantă a votat, în anul 1991, prima Constituţie postcomunistă, prin care s-a stabilit înfiinţarea Curţii Constituţionale a României, fapt care adaugă un plus de semnificaţie vizitei Domniilor Voastre la Palatul Patriarhiei.
Da, știm că ați primit ilegal și imoral locul ăla - că doar n-au muncit popii pentru construirea lui - nu e nevoie să ne reamintiți. Și tot voi ați fost principalii susținători ai creării unui nou stat - că tare rău ne era fără. Știm și asta.
La fel cum nu e nevoie să ne reamintiți câte datorați voi CCR, care în 1993-1994 a decis în repetate rânduri în favoarea Corporației Ortodoxe Române împotriva evidenței contrare.
Ba mai mult, Daniel nu se sfiește nicio secundă să le mulțumescă celor de la CCR și pentru susținerea aberației ăleia prin care s-a decretat 30 noiembrie zi liberă - de parcă am sta precum Norvegia la economie ca să ne permitem să dăm pomeni.

Așadar, ia zi-ne nenea Zăgrean - și invitația este și pentru toți cei care pupă-n cur constant Curtea Constituțională în orice și oricând de parcă ar fi dumnezeu pe pământ - șmenozeala asta este sau nu constituțională?

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

3 comentarii:

 1. băi frate.. îmi vine să-mi împuşc maimuţa, noroc că n-am!

  O intrebare retorică, mi-am pus-o eu dar nu m-ar deranja să aud şi alte opinii: unde mama dracului ne ducem?? Că după cum văd eu, ne îndreptăm spre Republica (sau Regatul) Ortodox Român!

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca te uiti pe profiturile bisericii ortodoxe din ultimii ani o sa remarci ca toate au crescut constant si neintrerupt.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pina cind institutiile statului se lasa manipulate de sarlatanii de popi si le dau consideratie acestor paraziti prostitori si jecmanitori, viitorul tarii se prezinta CATASTROFAL si judeo-cre(s)tin.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails