joi, 5 iulie 2012

Canicula secretă sau canicula statistă?

E cald de intri-n asfalt. E aproape 4 dimineața când scriu asta și sunt 26 de grade afară în Cluj Napoca și 29 la mine-n casă cu toate geamurile deschise. Deci cald, nu jucărie.
Zilele trecute a trebuit să ies din casă în miju' zilei când nu erau decât 41 de grade la umbră și vreo 60 fără un pic (59,7 arăta termometrul meu electronic) la soare. Călduț, ai zice - chiar dacă la meteu m-au asigurat că nu sare temperatura de 34 de grade în ziua aia. Ba mai mult, la radio, în căști mă anunțau că sunt chiar mai puțin - 32 de grade - în Cluj Napoca și mai aveam puțin și sunam la studioul lor să-i întreb în care frigider au măsurat temperatura sau dacă nu cumva mi-au dat temperatura de la Miercurea Ciuc din greșeală.
În fine, în aceeași zi, la Rock FM s-a gândit Hrubaru (parcă el era, în fine) să citească o știre apărută în ziarul Adevărul cu privire la așa-numita „Caniculă secretă”. Și zice acolo (în mare parte prost, dar zice) despre canicula din orașe și cum e atât de „secretă” de-o simte și o conștientizează cam toată lumea - atâta doar că nu e recunoscută oficial de către gașca de crimă organizată denumită eufemistic STAT.
Acum, să ne-nțelegem bine: Anul trecut pe vremea asta băteam satele județului Cluj în lung și-n lat - unele dintre ele atât de izolate că veneau sătenii să-și facă poză cu mașina noastră pentru că se-ntâmpla rar să treacă o mașină pe-acolo, darămite să mai și oprească. Menționez asta pentru că vreau să fim bineînțeleși: Cald cu spume e și la sat - nu e o problemă doar a orașelor.
Din păcate n-am găsit poza (dar o să rog foștii colegi s-o caute, poate o mai au ei) făcută anul trecut pe 4 iulie în localitatea Sic - aflată departe rău de orice sursă de poluare. Poza era cu mine și cu încă doi colegi ținând în mână un termometru mai mare care indica 42 de grade la umbră.
Ce vreau să spun cu toate astea? E simplu - când un termometru arată temperaturi SF în raport cu narativa oficială - poate-i termometrul de vină. Când deja sunt vreo 100 care arată asta, poate nu-s puse în condițiile care trebuie (2m față de sol și la umbră). Când sunt deja vreo 3000 de poze cu termometre puse la 2m față de sol și la umbră care spun la unison că-n zilele toride se înregistrează și 45 de grade la umbră și 60-63 de grade la soare - deja ar trebuie să ne punem întrebarea de ce mama dracu mai există rubrica meteo și pentru ce dracu plătim ANM-ul dacă acolo auzim că-s 18 grade noaptea și 34 ziua, în timp ce 18 grade n-au mai fost de peste 100 de ore.
În plus, să nu vă faceți iluzii că doar vara se-ntâmplă asta. Și astă-iarnă în toiul gerurilor, în unele zone - cu precădere zona Miercurea Ciuc - prognoza meteo suna altfel decât era în realitate.
De pildă în vara anului 2009, când mă întorceam de la Rockin' Transilvania am prins -8 grade noaptea în Miercurea Ciuc. Am și povestit de altfel aici. Ați auzit cumva la televizor că se înregistrează temperaturi negative vara în unele zone în România?!
Și nici nu-i nevoie să mergi până la Miercurea Ciuc sau la Bușteni. Poți încerca cu încredere periferia Dejului (zona Codor sau zona Jichiș) unde noaptea la ora 2:00 - 3:00 se pot înregistrea -1 sau -2 grade în iulie - cu condiția să nu fi fost chiar 40 în timpul zilei. Am simțit-o pe pielea mea în 2008 și în 2010.

De ce statistă?

Pentru că avantajează statul. Și nu avantajează statul doar vara ci și în punctele extreme ale iernii. „Cum?” veți întreba.
Păi e simplu - statul deține CFR-ul și, mai mult decât atât, deține tot ce-nseamnă linie ferată în România - indiferent de cine o operează. Da, da! Chiar dacă pe o șină circulă un tren al unei alte companii decât CFR, statul a refuzat să concesioneze respectivelor companii șina în sine. Astfel, dacă zăpada e cât casa sau pentru că-s 50 de grade afară și s-a dilatat șina, compania privată nu are dreptul legal să facă nimic - fiind nevoită să aștepte mărețul stat să dea zăpada la o parte sau să recalibreze șina după dilatările survenite din cauza caniculei.
De ce n-a vrut mărețul stat să concesioneze cu totul tronsonul? Păi depinde de tronson - sunt 3237982789 de interese la mijloc pentru fiecare-n parte dar, pe scurt, pentru că unii birocrați fac bani frumoși din „intervențiile de urgență” pe calea ferată pentru că se alocă fonduri bugetare suplimentare pentru-așa ceva - c-așa spune legea - chiar dacă există deja utilaje și muncitori care au în fișa postului exact asta și care se ocupă de asta fără să genereze costuri suplimentare pentru CFR sau pentru stat.
Dacă tot n-ați înțeles, hai s-o facem mai simplă: Să zicem că eu administrez drumul dintre București și Pitești iar drumul aparține tatălui meu - și ți-l dau ție să-l folosești dar doar să circuli pe el. Dacă ai probleme, mă suni pe mine.
Și, când dă o ploaie, sau se fac gropi, sau se dilată asfaltul și necesită nivelări, reparații, etc. tu mă suni pe mine și-mi zici că e de porc pe drum. Eu mai am și alte drumuri, nu doar ăla și am deja oameni și utilaje pentru asta. Dar, eu-l sun pe tata și-i zic „uită-te la tembelizor și vezi că se circulă rău pe București-Ploiești - dă și tu niște bani ca să fac curat acolo” - iar tata îmi dă. Eu bag banul în buzunar și mă folosesc de oamenii și de utilajele pe care le am deja pregătite și-ți fac și ție treaba și ies și eu cu niște bani. Cine pierde? Păi tata, că i-am cerut bani pentru o treabă care nu mă costa.
Ei, în anecdota asta, tata e statul, eu-s birocratul și tu ești firma privată care vrei să faci un ban cinstit. Cine mai pierde din toată afacerea în afară de stat? Păi clienții - consumatorii finali - care întârzie la serviciu, întârzie poate la o altă afacere, etc. etc.
Ba mai mult, în caz de caniculă, eu sunt obligat să-ți adaptez șina la noile condiții - c-așa ne-am înțeles - dar eu mă înțeleg cu ANM-ul să nu zică mare lucru de caniculă - astfel putându-mă sustrage, eu stat, de la obligația mea contractuală în timp ce tu, privat, n-ai voie să iei problema în propriile mâini c-așa scrie-n contract. Nu e tare?
Cazurile astea se aplică în special când afară sunt 35-40 de grade și ANM-ul ține intenționat temperatura la 34.
Când situația o ia razna de tot și se sare bine de 40, ANM zice că-s 35-37 - că n-are-ncotro - dar acele 3-4 grade pe care le omite, sunt suficiente pentru a erija statul de o serie de noi obligații pe care și le-a asumat în momentul în care a taxat toată economia.
Să luăm alt exemplu: Statul deține instituția cea mai înjurată de piața privată - ITM-ul.
Mulți oameni au senzația că ITM-ul e ceva bun și că are în vizor interesul angajaților - FALS. Unicul interes al ITM-ului e acela de a da cât mai multe amenzi și de-a-și face planul de încasări prin furt din economia reală. E simplu.
În România, legea zice că trebuie să fie cald de intri-n asfalt timp de două zile pentru ca măsurile speciale pentru caniculă să devină obligatorii. Uitați-vă cu atenție la meteo în perioada asta și o să vedeți că niciodată nu veți vedea două zile la rând temperaturi listate de peste 38 de grade - chiar dacă în realitate ele sunt. Detalii despre legislația promulgată în 2007 și încă în vigoare găsiți aici și aici.
Ei bine, ITM-ul stă la pândă și apoi s-apucă de ieșit la amendat, așa cum au făcut ieri.
Cum spuneam, scopul ITM-ului e acela de a fura cât mai mult posibil din economia reală. Dacă scopul ITM nu ar fi acesta, atunci am vedea mai des amendate instituții precum ANAF Cluj, DGASPC Cluj, Primăria Bârlad, Casa de Cultură a Sindicatelor din Bârlad, Primăria Dej și alte și alte instituții de stat care nu respectă nici cât negru sub unghie normele impuse de același stat.
Faceți un tur - dacă aveți răbdare - prin instituțiile de stat din orașul în care locuiți și observați cu atenție câte au o ventilație corespunzătoare, apă disponibilă (minim 2 literi/angajat/schimb) și protecții suplimentare pentru sănătatea angajaților și a clienților. Mare mi-ar fi mirarea să găsiți mai mult de 20% dintre ele care să respecte, fie și pe jumătate, aceste norme.
Însă, astfel de derogări nu se aplică decât statului - privatul poate fi oricând jefuit suplimentar pe lângă taxa de protecție.
E ca și cum 10 oameni ar locui într-o casă și unul din ei este cumva șeful - dar el nu plătește nimic ca să stea acolo, doar strânge bani de la ceilalți 9. Apoi, șeful ar decide ca toți să poarte fustițe roz vara, în timp ce șeful ar umbla în curul gol.
În plus, normele pe timp de caniculă sunt foarte ambigue și făcute de-așa natură să distrugă afacerea în beneficiul organizației oligarh-mafiote numită STAT.
Să luăm de exemplu firma care se ocupă de schimbarea liniei de tramvai în Brăila. Ăia au un termen de finalizare - impus de stat (sigur, oficial „s-a negociat”). Bun, pe cale de consecință logică imediată, ei trebuie să lucreze în ritm normal, așa cum au planificat, pentru a putea să-și termine la timp treaba pentru a nu fi penalizați de stat cu procent din valoarea contractului.
Însă, acum că-s 40 de grade constant în Brăila, ei trebuie fie să asigure ventilație pentru anagajați - ceea ce e clar că e imposibil - fie să împartă cumva programul de lucru ca să nu se lucreze între 11:00 și 17:00 - urmând ca ulterior să recupereze orele pierdute (sau să nu le recupereze dar să lucreze la dublul vitezei de producție pentru o anumită perioadă) - ceea ce iarăși e imposibil. De ce e imposibil? Pentru că dacă ar proceda așa, n-ar mai termina la timp, deci ar fi sancționați.
Dacă nu procedează așa, vine ITM-ul (adică tot statul) și-i amendează.
Întrebare: Ce soluție are întreprinzătorul contractat? Răspuns: NICIUNA. Practic, întreprinzătorul e la mâna statului: Dacă statul decide să anunțe o temperatură mai aproape de valoarea reală - te-ai supt.
Nu i se pare totuși nimănui ciudat că până în 2008 la meteo n-am auzit aproape niciodată „cod portocaliu” și „temperaturi de peste 39 de grade”? Și cum brusc din 2009 (și mai ales din 2010) au început să apară astea, deși verile au fost cam la fel și în 2007, și în 2008 dar și în 2009? Păi e simplu, în 2008 mărunțișul ce se putea lua de pe urma privatului pe tertipuri de-astea nu era așa relevant. În 2010, când deja sacul era gol și nu mai erau multe de furat - plus c-a mai dat și criza - brusc mărunțișul ăla a devenit bun.
Încă un exemplu: Statul deține de regulă rețelele de transport în comun în orașe. Spun „de regulă” pentru că există câteva excepții - dar și-acolo de regulă e o mânărie la mijloc și nu un rezultat al pieței libere.
Ei bine, conform acelorași legi, dacă temperatura sare de 37, operatorul de transport public (adică statul - sub o formă sau alta) trebuie să asigure aer condiționat în trolee și autobuze. Se-ntâmplă asta? Evident, în cele mai multe cazuri, nu.
Am văzut cu ochii mei în București cum un superior s-a legat de un șofer RATB pentru că a pornit aerul condiționat în autobuz când erau 40 de grade afară. Motivul? „Aerul condiționat consumă benzină suplimentar. Și dacă ar face toți așa, nouă ce ne-ar mai ieși?”

Sigur, ați putea spune că ținerea intenționată a temperaturii „oficiale” la valori rezonabile (în pofida realității) avantajează și privații care nu-s obligați astfel să ofere apă angajaților sau terțe condiții - și ați putea veni și cu câteva exemple punctuale.
Ei bine, acele câteva exemple se încadrează la categoria „ăia de nu i-a văzut încă brațul statist numit ITM” însă, de regulă, la privat nici nu prea e nevoie de lege căci chiar și-n România, unde libertățile economice sunt minimale și unde piața liberă e mai mult la nivel de simulacru, ușor-ușor încep și românii să plece de la un loc de muncă dacă fierb acolo și, în plus, e și-n interesul angajatorului să asigure condiții pentru că - cel puțin în cazul muncilor de birou, cu activitate intelectuală - dacă angajații suferă de discomfort termic, automat sunt mai puțin productivi și de multe ori e mai scump pentru angajator ca angajații să frece manganul la muncă așteptând să se răcorească afară, decât să pună un aer condiționat.
La stat pe de altă parte, unde oricum nu se produce nimic, nu prea contează căci „timpul trece, leafa merge, noi cu drag plătim”. Căci să nu uităm - noi îi plătim p-ăștia. De-aia nu-i pot eu înțelege pe cei care sunt politicoși cu jegurile umane de la ANAF care te plimbă de la Ana la Caiafa în timp ce ei dorm la muncă sau se-ascund la umbră pe căldura asta.

Evident, acestea nu sunt singurele exemple. Să nu uităm că și RADET-urile din țară, fie că se cheamă RADET, Termica, RAT sau cum o mai fi, sunt deținute tot de stat.
De pildă anul trecut au fost 10 nopți la rând cu temperaturi sub 0 grade (deci nu sub 10, cum scrie la lege) și căldura n-a pornit. De ce? Pentru că-n timpul zilei temperatura „oficială” era 12 grade celsius (chiar dacă era 7) iar noaptea temperatura „oficială” era +1 sau +2 grade (chiar dacă era -5) iar legea spune că trebuie să fie două zile la rând sub 10 grade ziua și sub 0 noaptea. Însă, în același timp, în primăvară, stăteam cu geamurile deschise, sufocându-mă în propria casă pentru că RADET-ul băga căldură în aprilie (!!!) pentru că temperatura „oficială” era 9 grade ziua (chiar dacă erau 17) și -2 grade noaptea (chiar dacă erau +3). Practic, în funcție de cum avea statul nevoie de bani în conturile RADET, ANM anunța temperaturile. Și asta nu e o practică de ieri de azi. Asta cu RADET-ul e o practică de cel puțin 15 ani.
Însă în general, anunțatul temperaturii convenabile aflat „în jurul” temperaturii reale (cât să nu bată prea tare la ochi) e o practică veche rău. De pildă, minima absolută înregistrată vreodată în România datează din 1942 și a fost -38,5. Nu e ciudat că din 1942 și până în prezent (adică de-a lungul a două regimuri specializate în statism și cenzură) nu s-a înregistrat niciodată o temperatură mai mică? Nici măcar în 1954? Dar în 2012? Dar în 2000?(când iarna a ținut 6 luni)
În 1954 nu s-a putut ascunde faptul că zăpada avea constant 5 metri - dar s-a putut ascunde cu succes faptul că ceva mai la nord de București s-au înregistrat și -45 de grade.
Nu mai vorbim în 2000 când țin foarte bine minte că o lună de zile a fost constant ger - ziua nu vedeai mai mult de -18 grade iar noaptea erau -35 deja pe la 21:30. Parcă nu prea-mi vine să cred că nicăieri în România n-au fost măcar -39 anul ăla.
Ba încă și anul acesta, șefa de la ANM spunea senină că nu s-au atins -30 de grade iarna asta, deși eu m-am plimbat pe străzile Huedinului la -33 de grade celsius. Și exemplele pot continua la nesfârșit.

Qui bono? STATUL!
Sigur, STATUL, dacă este pus constant în fața evidenței și prins cu minciuna, până la urmă cedează și o arde boem spunând că „a vrut să evite panicarea populației”. Un astfel de argument practic relevă cel mai bine cât de proști de ne crede statul pe toți - in corpore. Nu doar că n-ar fi contat prea mult dacă erau -34 sau -39, respectiv +38 sau +44, dar oricum populația acum are și posibilitatea de a verifica.
Da, știu, o să-mi spuneți că temperaturile se măsoară în condiții speciale - știu - am fost la stații de meteorologie, știu cum se face. În esență, faci pe dracu în patru să o măsori (temperatura) cât mai ferită de vânt, de soare, de precipitații și de toate celelalte elemente care contribuie decisiv la modificarea temperaturii. Și, de regulă, stațiile de meteorologie sunt puse în puncte „convenabile”.
De pildă, stația care măsoară temperatura în zona Miercurea Ciuc e pusă în punctul cel mai înalt al zonei depresionare. Astfel, când are loc fenomenul de inversiune termică (ce dă temperaturile extreme iarna în zonă), la stația meteo nu se înregistrează temperatura efectivă din zona locuită ci o temperatură cu cel puțin 5 grade mai mare față de cea reală. Astfel ne trezim cu temperaturi „oficiale” de -30 de grade în Miercurea Ciuc deși-s -37 ca popa de unele mașini nici nu pornesc de pe loc dacă n-au două baterii și ulei de motor importat din Siberia.
Analog, la Cluj temperatura e măsurată de o stație aflată chiar departe de Cluj și acea stație anunță temperatura „oficială” și pentru Huedin. Stația e situată suficient de departe de Huedin astfel încât iarna când sunt -35 de grade, la stație să se înregistreze -27 și suficient de departe de Cluj astfel încât vara când sunt 42 de grade să se înregistreze 36-37.

Și încă ceva: N-ai voie să zici la radio temperatura pe care o măsori tu. N-ai voie și basta, prin lege! În plus, n-ai voie să-ți faci stație meteorologică. Adică ai voie, dar ANM (adică STATUL) nu-ți dă aviz pentru ea (chiar dacă e impecabilă, la toate standardele) dacă cumva există riscul ca stația ta să raporteze temperaturi neconforme cu interesul statului - iar acest lucru este un fapt.

Acestea fiind spuse,
Vă doresc fierbere plăcută și vă salut cu respect.

6 comentarii:

 1. N-ai reusit decat sa avansezi o ipoteza ca indivizii care formeaza statul roman sunt corupti. Presupun ca nu sustii acelasi lucru pentru statul german sau pentru cel britanic.

  Ca in Romania oamenii sunt corupti pana in maduva spinarii stiam de mult. Nu este decat consecinta imediata faptul ca nu doar statul dar si privatii sunt la fel de corupti si functioneaza cu tehnici neloiale de eliminare a concurentei. Vrei sa spui ca privatii sunt ok cu statul? Bullshit, incalca si aia legile dupa cum apuca, mituiesc muncitorii de la stat si colaboreaza cu ei dupa cum le este avantajos, nu dupa cum este onest sau legal.

  Iar tu cand transmiti vina din spatele cetatenilor in spatele institutiei faci o eroare si este o eroare evidenta.

  La fel as putea si eu sa critic privatii (ca mod de productie si distributie al serviciilor) aratand cu degetul pe cei care sunt corupti si spunand ca sunt asa din cauza ca nu exista o autoritate care sa le reglementeze comportamentul.

  Sa stii ca si eu desi sunt un sustinator al anarhismului si al maximei descentralizari, imi dau seama ca nu se poate. Ca sa ai o astfel de oranduire la nivel national iti trebuie niste oameni supercivilizati - nu e cazul actualmente. Nu e cazul deloc in Romania. Crezi sincer ca daca maine dipare statul - daca nu mia exista, daca vine Hristos, pocneste din degete si dispare statul o sa curga lapte si miere pe aici? Pe naiba. romanii tot de potlogarii au sa se tina - asta stiu sa faca si asta fac.

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca nu ai voie sa zici la radio/tv temperatura masurata de tine, atunci de ce posturile de radio/tv se inghesuie sa anunte o temperatura falsa sau cel putin valabila doar in zona restransa unde a fost masurata, daca ei stiu din start ca realitatea e alta?

  Am prins un episod din asta de canicula, unde era clar ca depasise 40°C si tembeliziunile anuntau si insistau sa repete ca sunt 35 si basta. In acelasi timp, avocatii incalzirii globale ne prezentau un film despre "6 grade fatale". Dar 6 grade "fatale" sunt si intre cele 35 oficiale si cele posibil 41 reale de atunci. Este foarte interesant ca incalzirea globala face ca oficial sa nu se mai depaseasca -30°C, dar sa nu sara de 37 la fel de oficiale (astazi).

  Ar fi insa de studiat daca fenomenul este doar mioritic sau este generalizat, pentru ca pe Euronews temperaturile nu difereau semnificativ fata de cele proclamate de mass-media locala, iar in vest deja exista pe scara larga transport public cu aer conditionat, statul nu mai detine termoficarea si "cefereurile" de pe la ei, insa nici restul Europei unite nu se inghesuie sa schimbe prefixul 3 la grade celsius.

  Si ce m-ar impiedica sa-mi fac o statie meteorologica personala si masuratorile sa le pun direct online, pe o pagina web gazduita in Samoa sau naiba stie unde, prin locuri unde vremea nu e monopol de stat?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „in vest deja exista pe scara larga transport public cu aer conditionat” - Da, dar și acolo - ca și aici - regulamentul intern spune că doar de la o anumită temperatură încolo pornirea acestora e obligatorie - în rest fiind opțională. Ce crezi că alege statul când e „opțional”? Evident, să nu o pornească întrucât nu-i ca și cum ar putea să-i facă cineva ceva.
   „statul nu mai detine termoficarea si "cefereurile" de pe la ei” - Nu chiar. Cu excepția Angliei, și a unor porțiuni din transportul feroviar german, în rest statul deține „cefereurile” în cam toată Europa - fie ele țări m.U.E. sau non-m.U.E.

   „insa nici restul Europei unite nu se inghesuie sa schimbe prefixul 3 la grade celsius.” - Păi nu se-nghesuie pentru că, pe lângă aspectele pe care le-am prezentat eu aici, în unele țări (de exemplu matriarhatul englez, matriarhatul suedez, Olanda sau Finlanda) statul e obligat să asigure el însuși o serie de acomodări - să cumpere apă minerală, sau subvenționeze căldura, etc. etc. - acomodări pe care și le-a asumat în momentul în care au propus populimii o serie de creșteri de taxe.

   „Si ce m-ar impiedica sa-mi fac o statie meteorologica personala si masuratorile sa le pun direct online, pe o pagina web gazduita in Samoa sau naiba stie unde, prin locuri unde vremea nu e monopol de stat?” - Nu te împiedică nimeni dar temperaturile măsurate de tine nu pot fi publicate în ziar, nu pot fi numite/citate la tembelizor și nu pot fi spuse la radio (eventual la radio pirat sau radio pe net - aia-i altceva).
   În plus, nimeni nu-l oprește pe stat, prin brațul său ANM, să dea un comunicat oficial prin care etichetează măsurătorile tale ca fiind incorecte și să facă apel la majoritate spunând că majoritatea stațiilor din România înregistrează 38 de grade - deci e clar că a ta, care înregistrează 47, greșește (evident, omițând că „majoritatea” aia e de fapt deținută de ANM sau sub controlul nemijlocit al acesteia).

   Ștergere
 3. Salut! Je suis enchante de faire votre connaissance!

  ;)


  Bien cordiellement,

  ~Fidelbogen~

  counterfem.blogspot.com

  RăspundețiȘtergere
 4. Lucian, faza asta cu încălzirea globală mi se pare o mare aberaţie. De ce? Pentru că cel puţin la nivel european nu e valabilă! O fi prin alte continente, dar Europa nu suferă, la nivel general pe perioada primăverii-verii-toamnei de călduri mari. Imediat taxăm temperaturile de 39-41 grade (deşi în ultimii ani sunt din ce în ce mai rare), dar când se-nregistrează 18 grade în iulie (o realitate a anului trecut) tăcem mâlc! Am prins temperatura (record pentru mine, în cei aproape 26 ani de viaţă şi apx 20 de ani de conştientiztare mai serioasă) de 4 grade în data de 17 mai 2011 la Târgu Mureş. Aşa că fără a contesta că s-ar fi înrtegistrat şi 30 de grade în mai 2011 în Mureş, temperatura medie în acea lună nu a sărit de 22 grade. Am făcut şi eu un experiment în anul 2010 în lunile iunie şi iulie de măsurare proprie a temperaturii în oraşul Târgu Mureş unde mă aflam sîă văz cât de reală e încălzirea asta globală. Am măsurat zilnic la orele 13 (miezul zilei) şi 15 (se ştie că temperatua e mai mare după amiază, aşa cum e mai mare în august decât pe 21 iunie, solstiţiul de vară). E drept că n-am avut termometru deosebit şi nici n-am respectat toate condiţiile impuse dar a fost mai mult orientativ pentru mine. Puneam termometrul la apx 1,2-1,3 metri de sol pe un pervaz de piatră, la umbra a doi copaci cu coroană bogată şi apărat de o cutie de carton albă ca măsură suplimentară şi măsuram. Temperatura mai mare a zilei (dfie la ora 13, fie la ora 15) o notam şi făceam media lunară. Rezultatele, şi acum le am au fost următroarele : 27,4 grade pe iunie şi 28,8 grade pe iulie. E drept că Mureşul nu e un oraş loivit puternic de valul de căldură şi nici că măsurătorile mele nu erau chiar exacte şi bune, dar cu cât mă puteam înşela? Acele măsurători mi-au demonstrat că toată povestea asta a încălzirii globale e exagerată tare. Nu cred că temperatura medie pe august (cea mai călduroasă lună a anului) depăşeşte undeva în ţară 31-31,5 grade. Şi încă e mult cât am spus, dar treacă de la mine. Te invit, dacă ai răbdarea necesară să-ţi faci şi tu un experiment propriu, ca al meu pe ce lună vrei tu din vară. Şi dacă găseşti mai mult de 31 grade mediu să-mi dau de ştire. Plus că e omare diferenţă şi zona unde măsori. În Bucureşti dacă măsori, cu toată rigurozitatea la umbră pe Calea Victoriei şi cu aceaşi rigurozitate în Parcul Herăstrău găseşti diferenţe de cel puţin 4 grade, deşi temperatura la soare pe Bucureşti este apx egală peste tot. Dar să fim fair pân la capăt şi să includem în statistica noastră toate temperaturile înregistreate, inclusiv p-alea care ne3 strică nouă socotelile (gen 18 grade în iulie). Dacă luăm în considerare numai cele care depăşeşsc 30 de grade, evident că ne dă un rezultat astronomic. În general Lucian, zilele cu cer noros şi furtuni au temeraturi foarte scăzute, chiar vara. N-ai fost niciodată pus în situaţia de a tremura pe stradă în plină lună iulie sau august? Cu zeilele alea ce facem? Le băgăm sub preş ca motanul? E de ajuns să bubuie un vulcan prin apropiere (Islanda de xemplu) că numai pupă Europa temperaturi peste 30 de grade minim 2 săptămâni). Acum 2 ani când a bubuit vulcanul ăla islandez la începutul lui iunie, s-au înregistrat în România 3 săptămâni cu precipitaţii zilnice şi temperaturi de primăcară eventual şi nu de sfârşit de iunie-început de iulie. Ştiu că am divagat şi-mi cer scuze, dar hai s-o lăsăm mai moale cu încălzirea asta globală, nu de alta, dar dacă se opreşte curentul Atlanticului de Nord vom avea nevoie de calorifere şi paltoane şi pe 7 august, în mijlocul verii! O zi plăcută!

  RăspundețiȘtergere
 5. În că un sfat. Pe timpul verii, ziua, sau în general când temeperaturile sar peste 27 grade închide toiate geamurile şi locurtile pe unde camera ta ia contact cu temperatura de afară, pentru a evita intrarea căldurii de afară în camera ta. Nu te lăsa dus de primul impuls că dacă dechizi geamul te vei răcori. Ai făcut şcoală superioară şi ştii că legea 0 a fizicii spune că schimbul de căldură se face de la cald la rece. Dacă afară sunt 36 grade la umbră (dar poate geamul tău e la soare),automat tu deschizâng geamul bagi canicula în casă şi nu o scoţi afară, că doar n-oi fi având tu 36 grade în casă decât dacă eşti în bucătărie şi ai deschis ochiurile de la aragaz. Geamul se ţine deschis noaptea, atât :D

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails