sâmbătă, 21 iulie 2012

Prea puțin domnule Ponta! Dați-o jos de tot!

Pe 27 iunie 2012, Guvernul condus de socialistul Victor Ponta a adoptat o ordonanță de urgență prin care obligă Consiliul de Administrație al TVR să ia în 45 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial o serie de măsuri prin care în maxim 6 luni să se vadă deja rezultate la nivel economic în această căpușă de bani publici, care este TVR.
Astfel, Consiliul de Administrație plătit din banii noștri ai tuturor s-a apucat de tăiat salarii, de dat afară tăietorii de frunză la câini, de redus salariile celor care fac audiență mai mică decât Dan Bitman, etc. De fapt, nu s-au apucat să facă toate astea ci, ca de altfel oriunde la stat, au făcut o comisie care să se gândească la asta - evident, o comisie care va fi la rândul ei plătită - c-așa-i în tenis.

TVR - Gigant media pe bani publici

De câte ori mă pronunț în discuții private împotriva TVR-ului, mi se pune în vedere că „e cea mai veche televiziune din România” și că „oamenii de la țară se bazează pe ea” și, mai nou, cică „e normal să existe o televiziune de stat care să reprezinte interesul public, și nu al publicului”.
Bun, ultimul argument îl vom discuta mai încolo, dar primele două argumente sunt pur și simplu false.
În primul rând, cea mai veche televiziune din România este actualul TVR1. Apoi urmează TVR2. În rest, toate celelalte posturi deținute de SRTv(Societatea Română de Radio și Televiziune) sunt mai noi decât multe posturi private din România.
Pe lângă asta, TVR nu deține două posturi de televiziune ci 5 posturi în SD cu acoperire națională (TVR 1,2,3, TVR Cultural și TVR Info), un post în SD cu acoperire internaționlă (TVR Internațional) și un post în HD cu acoperire națională (TVR HD). Deci 7 posturi TV.
În plus, pe lângă acestea, mai dețin alte 6 studiouri care emit terestru și prin cablu la nivel local supt(sic!) denumirea TVR(Craiova, Cluj, Iași, Timișoara, București și Târgu Mureș).
Mai apoi, studiourile regionale nu vă-nchipuiți că intră din când în când în emisie cu trei știri și dup-aia gata. Nu, nu. Toate au program de minim 12 ore de emisie pe zi - unele dintre ele chiar mai mult (TVR Cluj, de exemplu).
În al doilea rând, asta cu acoperirea nu mai merge - și am explicat în articolul cu televiziunea de ce. Mai mult, de cele mai multe ori puțina audiență pe care o mai fac cei de la TVR este de regulă mai mare în urban, decât în rural.
TVR este la ora actuală cel mai mare gigant (sic!) media din România, mult peste toate trusturile private.
În plus, tot de SRTv țin și posturile de radio precum Radio Teocrația România Actualități și Antena Satelor, care se ocupă în principal cu difuzatul de manele la radio (și nu, nu e o glumă).
Și-acum să comparăm gigantul SRTv cu trusturile private. De pildă trustul Intact, care de de parte face audiențe mult-mult peste TVR, este singurul trust comparabil cu TVR - deține 5 posturi TV (Antena 1,2,3, Euforia Lifestyle TV și canalul sportiv GSP TV), două posturi de radio - Radio ZU și Romantic FM, și două ziare cotidiene - Jurnalul Național și Gazeta Sporturilor. Însă Antena 1 deține 18 stații locale și emite în alte 3 localități prin stații afiliate (Buzău, Făgăraș și Arad).
Mare atenție însă: Stațiile locale Antena 1, în mare parte din program nu fac altceva decât să introducă reclame locale peste cele naționale, atât și nimic mai mult. Detalii despre cum funcționează sistemul de stații locale Antena 1 găsiți aici.
Dacă față de trustul INTACT, TVR-ul e comparabil, față de trustul PRO TV, TVR-ul nu e comparabil chiar deloc.
Pro TV, pe segmentul de televiziune termină constant competiția pe primul loc în topul audiențelor. Concernul Media Pro deține 6 posturi de televiziune (Pro TV, Acasă TV, Sport.ro, Pro Cinema, MTV România și Pro TV Internațional) și un post de radio - PRO FM. Mai mult Pro TV a renunțat la aproape toate stațiile locale (anul ăsta a închis 16 dintre ele) și cu toate astea continuă să conducă topul audiențelor.
Aceste două comparații le-am făcut dintr-un simplu motiv - și anume că giganți media precum TVR par să se descurce mult mai bine când nu sunt sub patronat de stat - ceea ce nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Întotdeauna, în orice circumstanță, o industrie va merge infinit mai bine atunci când nu este în mâinile unei birocrații ci în mâinile cuiva care nu vrea să dea faliment și vrea să-și scoată investiția.
Și culmea, trustul INTACT pare să n-aibă probleme financiare deși nu numai că nu are 11 milioane de abonați obligatorii dar nici nu poate fi văzut de circa 3,5 milioane de telespectatori după ce RDS-RCS a decis eliminarea posturilor trustului INTACT de pe platforma Digi Satelit.

TVR - chiar reprezintă interesul public?

„Interesul public” și „interesul publicului” sunt două noțiuni diferite.
Interesul publicului înseamnă „ce vrea publicul” - și nu neapărat ce vrea TOT publicul ci publicul către care eu țintesc. De exemplu, Sport.ro țintește către fanii sporturilor - de regulă altele decât fotbalul - și către cei care doresc analize tactice despre fotbal. Acum, fără să discutăm calitatea emisiunilor sport.ro, e legitim să spunem că n-ar trebui să ne așteptăm de la Sport.ro să vorbească despre cutremurul din Japonia sau despre ce-a mai zis Băsescu. De ce? Pentru că publicul LOR nu vrea asta, nu-i pasă de asta, și de-aia a dat pe Sport.ro, ca să nu audă asta.
Există însă televiziuni care caută să se preocupe de ce vrea TOT publicul, cum ar fi de pildă Antena 1 sau Pro TV - acolo unde vei vedea și un mic comentariu despre ce-a mai zis Băsescu, și o mică analiză tactică despre ultimul meci al unei echipe de fotbal, și o telenovelă, dar și un film de acțiune. Acestea sunt televiziunile așa-zis „generaliste”, în vreme ce Antena 3, Sport.ro, RTV sau The Money Channel sunt televiziuni așa-zise „de nișă” - care au un anumit tip de public și doar dorințele acelui tip de public doresc să le satisfacă.
Interesul public, pe de altă parte, înseamnă să urmărești ceea ce afectează pe toată lumea.
Scopul televiziunii de stat exact ăsta este - să-și poată permite, financiar vorbind, să ignore legile pieții pentru „binele superior” al interesului public, de a urmări strict ceea ce afectează pe toată lumea.
De exemplu: Faptul că Victor Hănescu s-a calificat în semifinalele turneului challenger din Belgia (știre de primă pagină pe tvr.ro) ține de interesul public? Răspuns: NU - pentru că nu afectează pe nimeni, iar tenisul în general face audiență din zona lui „nimic virgulă ceva” în România.
De altfel, la ora la care scriu eu aceste rânduri, găsesc o singură știre - o declarație a lui Băsescu - care ține cu adevărat de interesul PUBLIC. Restul, sunt referiri la emisiuni anonime sau despre oameni anonimi despre care nimănui nu-i pasă și care nu afectează pe nimeni din România. Cu alte cuvinte, sunt despre interesului publicului TVR și nu interesul public.
Dacă TVR ar fi un gigant media privat - n-ar fi nicio problemă că pe prima pagină au numai anonimi sau că fac ditamai reclama la un serial coreean penibil pe care-l difuzează TVR-ul. E publicul lor, „ghișeftul” lor. Însă, fiind și pe banii mei, e și ghișeftul meu că pe banii mei TVR-ul emite în pierdere, pentru ca mai apoi să mai ia niște bani de la mine - totul împotriva voinței mele.

TVR - instrument de propagandă

În contextul referendumului de demitere a lui Băsescu, în dezbaterea dintre susținătorii acestuia și cei care-l doresc demis apare argumentul că „Băsescu a folosit TVR (Info) ca instrument de manipulare băsistă”, iar contraargumentul vine că „Guvernul PSD folosește TVR-ul ca instrument de manipulare spre demiterea președintelui”.
Problema e însă alta: Și băsiștii și PSD-iștii au dreptate. Și nu doar acum
DE FIECARE DATĂ, guvernul și partidul de la putere s-au folosit de TVR pentru a face propagandă. ABSOLUT de fiecare dată, fără excepție. De ce? Pentru că pot, de-aia.
Însă, pe lângă propaganda în favoarea guvernului și/sau partidului aflat la putere, TVR se ocupă, încă din 1990, cu propagarea de facto și foarte frenetică a ideologiei creștin-ortodoxe.
Nu mai e demult un secret că stații locale precum TVR Cluj și TVR Iași se confundă în grila lor de programe cu Trinitas TV (oficiosul TV al Corporației Ortodoxe Române).
O să-mi veniți cu apelul la majoritate la asta însă, înainte de a veni cu asta, vă recomand să mai citiți o dată argumentația cu „interesul publicului” versus „interesul public”.
De asemenea, puteți încerca să-mi veniți cu argumentația că TVR-ul s-a luat și în bețe cu Corporația Ortodoxă - deși, e drept, doar o singură dată în urmă cu peste un an la emisiunea cu Ochii'n'4.
Chiar și-așa, asta nu schimbă cu nimic faptul că propaganda ortodoxă ține de interesul publicului și nu de interesul public.
Mai mult decât atât, nu e vorba doar de câteva emisiuni la două stații locale ale TVR, ci e vorba de un efort susținut de propagandă ortodoxă, atât la televizor, cât mai ales la Radio - însă CNA se face că nu vede. E și normal să fie așa. CNA-ul, ca și TVR-ul, reprezintă interesele STATULUI, care absolut de fiecare dată, ca-n orice societate etatistă, n-au nicio legătură cu interesele INDIVIDULUI.
Și nu doar propaganda ortodoxă și propaganda politică pro-partidul de la putere sunt problema în TVR, cum ar fi propaganda cu iz anti-masculin pro-înrolare în armată (emisiunea Pro Patria).
Mai mult, nici n-ar trebui să ne mire - dumnezeu pe pământ în TVR, în principiu, este doamna Lucia Hossu-Longin care a fost responsabila cu propaganda pro-PCR în Televiziunea Română până în 1990. Acest amănunt scapă des din vedere pentru că ea a devenit cunoscută pentru seria „Memorialul durerii” în care demasca ororile mai mult sau mai puțin știute până atunci ale regimului comunist în România. Însă, în ciuda acestui efort, nu trebuie uitat totuși că dânsa a beneficiat masiv chiar de acel regim oprimator.
Însă, talentul cu care s-a fofilat și cu care a reușit să evite ca acest fapt să-i stea în cale, poate fi o explicație pentru faptul că TVR a rămas în continuare o instituție de propagandă pentru putere, oricare-ar fi această putere și oricare ar fi anul în care ne aflăm.

TVR - Cât ne costă

Ultima mea factură la energie electrică este de 69,39 RON. Din care, 50,71 ron reprezintă efectiv cât costă energia electrică pe care eu am consumat-o, 0,57 RON acciză (deci bani la stat degeaba), 12,18 RON TVA (deci alți bani la stat de pomană) și 6,50 RON „Alte Sume”. „Alte sume” este noul eufemism pentru taxa radio-tv.
6.50/locuință - atât costă ca să vedem „gratuit” TVR-ul, indiferent dacă vrem sau nu, indiferent dacă ne uităm la televizor sau nu. Singura șansă de a scăpa e să nu locuiești la adresa respectivă.
Oricum altfel, te taxează - pentru că nu te mai scoate nimeni de la taxă. Eu n-am televizor și nici radio, dar nu sunt eligibil cică. Oricum, e cumplit de complicat să te exceptezi de la acest jaf instituționalizat. De altfel, pe asta mizează și instituția oprimatoare denumită eufemistic STAT.
În plus, pe lângă toate argumentele de mai sus, se poate afirma fără probleme că programele TVR sunt de extrem de proastă calitate, iar asta e regula, nu excepția.
Prin comparație, se poate achiziționa din piața liberă un abonament de 15 lei care conține 40 de canale TV - și ăsta e cel mai ieftin. Cu circa 60 de lei (13,51 Euro, cu TVA) îmi pot achiziționa un serviciu cu 122 de canale.
Așadar, putem afirma fără să greșim că e foarte scump serviciul TVR prin comparație cu oricare alt serviciu de televiziune furnizat privat.
Sigur, cele 40 de canale și respectiv 122 includ și cele 7 posturi cu acoperire națională a TVR. Însă, dacă scădem cele 7 posturi și scădem și 6.50 lei observăm cum 33 de canale pot costa 8.50 lei (adică aproape de 5 ori mai multe canale cu doar 45% mai scump) și cum 115 canale pot costa 53,5 RON - adică de peste 16 ori mai multe canale plătind doar de 9 ori mai mult.
În lumina acestor fapte, putem observa fără de tăgadă că TVR e un serviciu prost și un serviciu cumplit de scump.
Și mare atenție! Pe lângă faptul că e așa de scump și obligatoriu pentru toți, TVR-ul nu emite fără reclame! Cu alte cuvinte, nu are niciun fel de avantaj consumerist față de televiziunile private care dau calupuri lungi și obositoare de reclame.

Cum fac alții?

De exemplu în SUA, nu există niciun post de televiziune de stat. Niciunul.
Există, însă, posturi private de televiziune „non-profit”. Aceste posturi primesc ocazional sprijin guvernamental pentru un anumit proiect sau pentru perioade determinate - și asta de la guvernul local, și nici într-un caz de la guvernul federal.
Făcând paralela cu România, în SUA este imposibil ca toți americanii să plătească pentru un post obscur din Des Moines (Iowa) în vreme ce în România e perfect posibil și legal ca toți românii să plătească pentru TVR Craiova care rareori părăsește ultima poziție din orice top de audiențe făcut în zonă.
La polul opus se află China care deține peste 150 de posturi TV cu acoperire atât națională cât și regională. Deși există și posturi private, acestea sunt puține și constant suprimate în competiția necinstită în care peste 150 de posturi beneficiază atât de finanțare din piață (prin reclame) cât și de finanțare din bani publici furați colectați prin taxe de la populație.
Însă între aceste două extreme există multe țări care-s foarte aproape de China. De exemplu în Franța, până recent, cine n-avea televizor nu plătea. Însă, o dată cu venirea socialiștilor la putere, acest lucru se va schimba printr-o „măsură revoluționară” (lol). În Germania, așijderea, de la anul, toată lumea va plăti taxa radio-tv, fie că vrea, fie că nu, fie că are tembelizor fie că nu. Nu e tare?!
Marea diferență însă între Germania, Franța, Norvegia, Suedia, sau alte țări cu televiziune de stat, e că aceste televiziuni nu dau niciodată reclame - doar promo-uri scurte la propriile emisiuni - și, foarte important, societatea națională de televiziune NU este un gigant media, ca în România, unde SRTv e cel mai mare gigant media.
Excepție face însă Italia, unde RAI e dumnezeul media în această țară. RAI însă are și un argument pentru asta - are un market share de 42,3%. Cu alte cuvinte, jumătate din populație vrea cu tot dinadinsul să se uite mult și bine la televiziunea de stat și televiziunea de stat chiar le și dă ce vor.
RAI iese constant lider de audiență la orice oră din zi și din noapte și este o știre de primă pagină când se-ntâmplă ca pe un interval orar mai mare de 30 de minute, un post RAI să nu fie primul în topul preferințelor italienilor.
RAI generează venituri de peste 3 miliarde de euro anual (!!), jumătate din taxa radio-tv și cealaltă jumătate din piață și a fost de fiecare dată trustul care a dat tonul în tehnologia de transmisie în italia - prima care a emis HD, prima care a emis pe satelit, prima care a emis pe IPTV, etc. etc.
Ai spune că RAI e modelul de succes - însă nu trebuie uitat că restul de 57,7%, cât este market share-ul combinat al tuturor celorlalte trusturi media - plătesc și ei pentru RAI, chiar dacă nu-l preferă niciodată sau aproape niciodată.

Propuneri de măsuri

TVR a funcționat foarte bine la începutul anilor 2000, în ciuda concurenței și în ciuda faptului că taxa radio TV era cam tot atât - în jurul la 2$.
Prin urmare, măsurile pe care le-aș lua eu acum, de preferință începân de azi, sau chiar de ieri ( :) ), sunt următoarele:
1. Desființarea TVR 3
Ai deja canale locale, la ce-ți mai trebuie un post care să le reunească? Ca să ce?

2. Desființarea TVR Info
Ai deja 4 telejurnale pe zi la TVR 1, Ai „Ora de știri” la TVR 2 și încă vreo două emisiuni de analiză a știrilor - câte una pe TVR 1 și una pe TVR 2. La ce-ți trebuie explicit un post de știri? În fond, ești televiziune publică, prin urmare, dacă se-ntâmplă ceva foarte important ce ține de interesul PUBLIC (atenție!), poți întrerupe programul și difuza știrea.
A funcționat foarte bine în anii 2000 când venea brusc „Doamnelor și domnilor întrerupem programul obișnuit al televiziunii române pentru că...”.

3. Desființarea sau dezafilierea TVR Târgu Mureș, TVR București și TVR Craiova
Dacă tot ținem să avem TVR-uri locale, TVR Cluj poate acoperi toată Transilvania, nu văd rostul unui TVR și la Tg. Mureș. La fel, TVR Timișoara poate acoperi tot vestul țării, inclusiv Oltenia, deci nu văd rostul unui TVR și la Craiova.
TVR București e o prostie - oricum știrile TVR1 sunt în mare parte despre București - și despre unde merg bucureștenii la munte sau la mare - deci nu-ți trebuie un TVR separat pentru asta.
TVR2 poate prelua sarcina de a acoperi Dobrogea și TVR Iași poate acoperi nordul Munteniei și sudul Moldovei.
Am spus „dezafilierea” însă mă refer la faptul că studiourile pot continua să existe și fără bani publici - eventual se pot concesiona. Eu aș vrea să plătesc niște bani la stat dar să emit eu sub sigla TVR. Sunt convins c-ar vrea mulți. Astfel TVR ar mai scoate niște bani fără să mai bage un cent.

4. Desființarea Radio Antena Satelor
E o prostie. Toate zonele țării au cel puțin un radio privat care dă manele și muzică populară. La ce mai trebuie încă unul?
În plus, Radio Trinitas se prinde și în deșert, deci la ce mai trebuie un post din bani publici care să facă propagandă ortodoxă?

5. Desființarea TVR Cultural
TVR Cultural nici măcar nu se prinde peste tot și de regulă se vede catastrofal pe cablu din cauza frecvenței dubioase de emitere.
În plus, audiențele TVR Cultural nu depășesc niciodată 0,1.

6. Desființarea TVR HD
Merge prost, transmisiile sunt vai morții lor și audiențele sunt minime - cu excepția câtorva evenimente sportive.
Însă, când UEFA Champions League era transmisă de Pro TV, transmisiunea în format HD era excelentă, prin comparație cu transmisiunea sub egida TVR HD care a fost catastrofală și care oricum a generat doar pierderi pentru TVR.
Nicio televiziune privată nu emite 24/24 HD cu excepția Sport.Ro HD. De ce? Pentru că nu e fezabil. Nu există nici prea multă cerere, și nici suficiente evenimente în fiecare zi pentru a da drumul la o transmisie full HD. Sport.ro HD face asta pentru că difuzează competiții sportive din toată lumea care se pretează la transmisii HD.
TVR HD pe de altă parte nu transmite așa ceva 24/24 iar Telejurnalul se vede foarte bine și în format SD clasic.

7. Renunțarea la 50% dintre angajați
Orice eveniment transmis sau filmat de TVR înseamnă cel puțin 40 de oameni deplasați la fața locului și un camion (la propriu) de echipamente.
Totul în timp ce o televiziune privată face același lucru cu o dubiță și cu maxim 5 oameni.
Mergeți la manifestații mari și o să vedeți despre ce vorbesc.
Pur și simplu TVR consumă prea mult pentru conținutul pe care-l generează la fiecare eveniment.
Guvernul și doamna Longin au remarcat doar stufosul aparat de conducere, dar problema nu e DOAR acolo.
TVR are circa 3700 de angajați, și încă acum s-au împuținat - la un moment dat sărind bine de 4500.
Pentru comparație, putem lua compania RDS-RCS care are circa 5000 de angajați. Da, ceva mai mulți decât TVR-ul însă trebuie avut în vedere că RDS-RCS e o companie care furnizează și servicii total telecom în zonele metropolitane și servicii de televiziune prin satelit în zona rurală.
Pe lângă asta, grupul RDS-RCS deține și 5 posturi de televiziune - Digisport 1,2,3, Digifilm și Digi 24 - disponibile în pachetul de bază. De asemenea, RDS-RCS mai deține și două posturi în sistem pay-per-view - respectiv Digifilm Premium (unde îți comanzi filmul la costul de 3 lei/film) și Digi 24 HD. Foarte interesant amănuntul că Digi 24 e un fel de TVR Info, cu diferența că Digi 24 atrage o audiență mult mai mare decât TVR Info.
E adevărat, ambele au o audiență sub Antena 3 și Realitatea TV, însă față de TVR Info, Digi 24 stă mai bine.
Dar cel mai bine și cel mai bine se poate vedea această discrepanță între TVR și restul atunci când, așa cum am spus, luăm și comparăm evenimente de anvergură similară dar transmise de TVR versus oricare alt post privat de televiziune. Acolo se va vedea cum TVR-ul are pur și simplu prea mulți tăietori de frunză la câini.

8. Renunțarea pe cât posibil la transmisiunile sportive
Decizia TVR de a licita împotriva PRO TV la transmisia Ligii Campionilor în România a adus practic grosul instabilității financiare la TVR. Să transmiți Champions League costă mulți bani - iar dacă transmiți prost această competiție - se traduce în multe pierderi.
Practic, TVR a prins audiență la acele meciuri doar de la super-împătimiții care știau sigur că meciurile se dau pe TVR1. În schimb, când meciurile erau pe PRO TV, trustul privat avea grijă să promoveze peste tot meciul (având și avantajul că PRO TV e lider de audiențe constant), astfel că a obținut audiențe mai mari - și evident profit și stabilitate, în ciuda evenimentului costisitor.
Jocurile olimpice și turneele finale de fotbal (Euro și Cupa Mondială) sunt cumva cvasi-obligatorii întrucât așa s-a convenit în urmă cu mulți ani cu Uniunea Europeană a Transmisiunilor de Televiziune - un organism semi-privat fondat în urmă cu vreo 50 de ani și care include și țări precum Azerbadjan și Israel. În fine, e lungă povestea.
Ideea e că TVR oarecum „trebuie” să transmită aceste evenimente. Pe de altă parte, ar putea încerca mai des să facă ce-au încercat anul ăsta cu Euro - și anume să împartă cu o televiziune privată costurile acestor evenimente.
Sigur, încercarea cu Euro a ieșit prost - dar tot din vina TVR. Nu-i nimic, din greșeli se-nvață. Mă aștept ca și la Jocurile Olimpice dar și la alte evenimente să apară astfel de împărțeli.
În plus, TVR ar trebui să cumpere evenimente cu români doar când nimeni altcineva nu vrea să le cumpere.
Spre exemplu, un meci România - Azerbadjan s-ar putea să nu stârnească mare interes - și-atunci TVR îl poate cumpăra - că oricum e ieftin.
Însă, un meci România - Franța sau un meci gen Steaua - Real Madrid stârnește suficient interes încât toate televiziunile private să se zbată să-l aibă, n-are rost să irosim bani publici.
De asemenea, am văzut că TVR bagă bani în transmisiunile de handbal. De ce? La handbal nu se uită mai nimeni - cluburile de handbal ar trebui să dea bani ca să fie văzute la televizor și apoi să împartă profiturile din reclame. Așa făceau când meciurile erau transmise de Tv Sport (actualul Sport.ro) și mergea bine afacerea. Acum, de când s-a băgat TVR-ul în branșă, lucrurile s-au schimbat în rău pentru contribuabilul român.

Cam acestea ar fi măsurile care trebuiesc luate acum - urgent.
După acestea și după ce se vor echilibra bugetele și se vor plăti datoriile, mai trebuiesc luate următoarele:
- Desființarea TVR2 și desființarea TVR Internațional
E de ajuns un singur canal public iar TVR Internațional nu-și mai are rostul odată cu trecerea tuturor televiziunilor pe satelit.
- Desființarea sau dezafilierea Radio România Actualități
RRA are o infrastructură bună - ar putea fi vândut - s-ar găsi cumpărători.
- Reducerea taxei radio-tv de la 6.50 lei la maxim 2 lei.

Ideea e că-ntr-un final TVR trebuie să rămână cu TVR1 și-atât. Chiar și studiourile locale trebuiesc fie desființate, fie dezafiliate, fie, în cel mai rău caz, micșorate foarte mult Mai mult, TVR-ului îi trebuie o interdicție de a da reclame precum și o înghețare bugetară - doar banii din taxa radio-tv și ATÂT - niciun cent în plus. Abia atunci TVR se va ocupa - dacă se va ocupa - de interesul PUBLIC.

Concluzii

Așadar, TVR este finanțat în acest moment prin bani luați cu forța de la toți cetățenii care au curent electric în casă. În plus, se finanțează și precum posturile private, oferindu-i un avantaj competitiv incorect și în afara legilor pieței libere.
În ciuda acestui avantaj, TVR scârțâie masiv din punct de vedere financiar și datoriile lor le plătim tot noi - fie că vrem, fie că nu vrem.
Este inacceptabil ca un post de televiziune (fie el privat sau de stat) să fie ținut din bani publici când nu produce nimic și nici nu servește interesului PUBLIC (și nu al publicului, repet).
Este inacceptabil ca statul să dețină propriul mogul de televiziune pe bani publici. La ce-i trebuie? Nu-i ca și cum interesul instituției oprimatoare numită STAT ar coincide vreodată cu interesul cetățenilor care sunt forțați sub monopolul violenței să-l finanțeze.

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

2 comentarii:

  1. Mai ar fi de mentionat ca firmele sunt obligate si ele sa plateasca taxa asta radio-tv chiar daca nu au si nu folosesc TV sau radio la sediu, iar taxa este mult mai mare de 6,5 lei.
    Sa inteleg ca daca undele lor sunt neprotejate, eu trebuie sa platesc pentru ca pot avea acces la ele daca vreau. Sa-si tina dreq' undele pentru ei, nu sa ma oblige pe mine sa le cumpar.

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails