sâmbătă, 11 august 2012

Încercare eșuată de spionaj sau demență?

De ceva vreme folosesc un sistem care-mi adună știrile de-a lungul unei zile pe subiectele care mă interesează și mi le timite pe e-mail seara. Printre cuvintele cheie după care sistemul îmi filtrează știrile se află și „Suedia”, „Sweden” și „Sverige”.
Astfel că mi-a ajuns în e-mail o știre care m-a lăsat mască - nu atât știrea în sine cât modul cum ziariștii și comentatorii încearcă să se pună în cap încercând să justifice o acțiune ilegală prin însăși natura ei.
Despre ce vorbim?
Pe 4 iulie anul curent, un avion privat aparținând unei firme de PR din Suedia s-a gândit că are voie să intre ilegal în spațiul aerian al Belarusului, să zboare până deasupra Minsk-ului (capitala acestei țări) și apoi să arunce niște ursuleți de pluș pe un câmp - ursuleți care conțineau mesaje împotriva lui Александр Лукашенко (Aleksandr Lukașenko), președintele în exercițiu al Republicii Belarusului. (Sursa foto)
În consecință, autoritățile de la Minsk le-au întrebat pe cele de la Stockolm: „Nu vă supărați, da' când v-am dat noi aprobare să vă dați cu avionul pe deasupra capitalei noastre, că noi nu ne-aducem aminte de asta?”.
Autoritățile de la Stockolm au tăcut ca peștele prăjit, mai ales că regele Suediei era ocupat să facă galerie la handbal la Jocurile Olimpice.
Pe cale de consecință, la începutul acestei luni, după ce au tot așteptat un răspuns din Suedia care n-a mai venit, autoritățile de la Minsk au făcut ceea ce de exemplu a făcut UK cu Libia în urmă cu mai mulți ani pe o chestie similară - și-a retras ambasada de la Stockolm și a expulzat diplomații suedezi de pe teritoriul Belarusului.
Într-un final, a venit și răspunsul unui oficial suedez - în persoana ministrului de externe. Răspunsul a venit pe Twitter - că se pare că mai nou politica la nivel înalt se face pe Twitter. De ce nu pe hi5? Întreb și eu.
În fine, răspunsul ministrului suedez a fost ceva de genul: „Dic mă, nu-i place lu' Lukaşenko că ne pișăm pe spațiul lui aerian cum vrem noi”. Sigur, nu s-a exprimat așa și a ars-o-n chec cu ceva cu drepturile omului și ceva invenție corect politică, dar ideea asta a fost.

Acum, având în vedere faptul că sunt un bun cunoscător al realităților suedeze - atât politice cât și sociale - sunt tentat să cred că poate doar ăsta a fost scopul. În sensul că în demența ce-i caracterizează pe majoritatea oamenilor politici (dar nu numai) comuniști din Suedia ei chiar s-au gândit că „apără democrația” prin parașutarea de ursuleți de pluș pe teritoriul altui stat.
În fine, indiferent dacă a fost o tentativă de spionaj sau demență pură - nu pot să pricep cum atât de mulți cretini se grăbesc să apere gestul suedez - crezând că e vreun mare miez din dodoașcă realizat prin acest cretinism care a pus până la urmă în pericol viața câtorva cetățeni suedezi de la bordul avionului în mod absolut inutil.

Belarus nu e chiar o țară democratică - dar nici chiar o dictatură. E un fel de România ceva mai săracă (dar mai curată, apropo) și cu ceva mai multă influență din partea Federației Ruse.
Însă, dacă tot e să comparăm și să „apărăm democrația”, Federația Rusă este mult mai puțin democratică decât Belarus.
Ce-ar fi de exemplu ca Suedia să trimită niște ursuleți de pluș violând spațiul aerian rusesc? Eventual niște ursuleți de pluș cu mesaje anti-Putin? Eh? Ar fi mișto, nu? De preferință chiar în centrul Moscovei dacă se poate.
La asta nu s-a gândit însă nimeni pentru că toată lumea e conștientă că intrarea în spațiul aerian rusesc fără aprobare în prealabil și după ce ai declarat scopul și durata vizitei, atrage după sine bombardarea avionului fără discuții suplimentare în baza dreptului Rusiei de a-și apăra teritoriul suveran.

Ei, ie-te că Belarusul nu le-a doborât avionul suedezilor - deși în mod clar putea s-o facă și avea tot dreptul s-o facă. Au stat și s-au uitat probabil întrebându-se „bă nene, ăștia-s demenți?”. Apoi, chiar i-au și întrebat pe suedezi dacă nu cumva suferă de demență. Apoi au stat calmi și au încercat să se înțeleagă diplomatic - însă suedezii s-au făcut că plouă mizând pe susținerea NATO, iar bielorușii au tot așteptat înainte să acționeze nedorind să se pună nașpa cu toată lumea dar nici să lase lucrurile așa - ca și cum spațiul aerian bielorus e ceva de care-și poate freca cucul orice țară oricum și oricât.

Din punctul meu de vedere Suedia a greșit. Și spun „Suedia” și nu „compania care a trimis avionul” pentru că dacă Statul Suedez nu ar fi aprobat mișcarea, procuratura ar fi pus pilotul avionului sau firma care-l deținea sub acuzare pentru violarea suveranității unui alt stat.
Tot din punctul meu de vedere, Belarusul a greșit. Trebuia să trimită o rachetă direct în avion - era dreptul ei și trebuiau să și-l exercite. Apărarea suveranității teritoriului este legală indiferent cum ai da-o.

Nu înțeleg nici să mă bați nici logica celor care au senzația că „apără democrația” prin gesturi nebunești și nici logica celor care spun că „scopul scuză mijloacele”.
Prietene, să te duci tu cu avionul să te dai ilegal deasupra Minsk-ului înseamnă act de agresiune față de Belarus. Gesturi mult mai mici au dus la războaie urâte cu catastrofe umanitare drept urmări. Ce naiba? Vă mănâncă-n cur ca pe Zambilica și n-aveți cu ce vă scărpina?

În altă ordine de idei, derapajele de la democrație ale actualului președinte bielorus nu sunt cu nimic mai breze decât derapajele comise de Iulia Timoșenko în Ucraina, de exemplu. Însă pentru eliberarea Iuliei Timoșenko protestează inclusiv madam Merkel. Însă asta, cu tot respectul pentru cancelarul Germaniei, nu schimbă cu nimic faptul că doamna Timoșenko era un fel de Lukașenko dar cu pașaport ucrainean și cu genitale diferite.
De asemenea, derapaje de genul ăsta s-au tot văzut și în România - în special în ultimii 10 ani. Și se văd și-n alte țări din m.U.E. (marea Uniune Europeană, desigur) cum ar fi... ce să vezi... Suedia! Și totuși nu ne violăm spațiile aeriene între noi pentru-atâta lucru.

Cel mai cretin argument în favoarea acestui gest dement ale Suediei este acela potrivit căruia „în ziua de azi nu există niciun motiv ca un stat ONU să interzică unei persoane să survoleze teritoriul unei țări - asta dacă nu cumva ascunde ceva” - hai să mori tu?
Ia suie-te-ntr-un avion așa de capul tău și survolează Washington-ul. Și vezi ce ți se-ntâmplă. Sau nu merge până la Washington că e departe - încearcă Londra. Sau Berlin. Sau, de ce nu, Kyiv-ul! Ia vezi... apuci să te-ntorci altfel decât în cătușe sau în sicriu acasă?
Unii oameni sunt atât de prinși în ideologia lor hippiotă încă nu mai au niciun simț al orientării în spațiu - cum ar fi de exemplu că nu toată planeta e a tuturor sau că totuși statele sunt încă suverane și nu te duci tu așa prima „pă” dreapta c-așa vor mușchii tăi că ești tu un mare șmecher natural apărător al democrației!

Peste toate astea, stau și mă-ntreb totuși de ce tocmai Belarusul? De ce nu Coreea de Nord? De ce nu Bahrain-ul? De ce nu Qatar-ul? De ce nu Sudanul de Nord? Sau, la dracu, de nu Rusia?

Eu sunt curios de eventualele dedesubturi - dacă există și nu e doar un act dement și-atât.
Dacă e doar un act dement și-atât, consider că Belarusul a procedat foarte corect.

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

6 comentarii:

 1. Totusi, de ce a gresit Belarusul? Ca nu a trimis o racheta in avion? E preferabila violenta in locul diplomatiei?

  RăspundețiȘtergere
 2. Acu ceva vreme venea și președintele Ungariei până prin centru țării noastre pe la Sfântul Gheorghe și spunea nasoale de țara noastră. Să fim înțeleși, a venit ca simplu particular, neanunțat de nimeni, ne-am trezit cu el pe nepusă masă în Covasna. Nu tu anunț oficial, nu tu dat explicații ce e cu el pe acolo, cât ne vizitează și ce scopuri are (era totuși președinte de țară, trebuia să respecte un protocol). Și noi am vociferat un pic la nivel diplomatic și gata. Păi undeva pe la sfârșitul anilor 50 când URSS era buricul pământului și rușii se simțeau pe oriunde ca acasă până la Cortina de Fier i-o trăznit și lui Hrușciov să facă o vizită din asta neanunțată prin România. Poate voia să vadă dacă e soare sau plouă sau cum s-o construi socialismul pe la noi. Ideea e că n-a aterizat bine la București că a fost înconjurat de o groază de militari români toți cu armele încărcate spre el și care-l întrebau de sănătate. Cât era el de Hrușciov și cât erau ei de ruși, au înțeles bazaconia ce-o făcuseră, au tăcut din gură, au făcut stânga împrejur, s-au suit în avion și au plecat înapoi. Fără comentarii, fără povești diplomatice, fără să încerce măcar să spună pardon. După câteva zile a trimis o cerere oficială c-ar cam vrea să ne mai vadă la față și abia după ce Dej i-a transmis un răspuns scris oficial s-a mai suit înapoi în avion să vină. Așa că no ... dacă rușii au făcut acest gest în fața unui stat mic, total supus lor, înțeleg că atunci când nu ești nesimțit sau dement se poate. Rușii puteau s-o ardă epic că noi suntem colonie, că ne atacă cu armata, că ei sunt tari și mari. Da nu ... ei au înțeles bazaconia și au plecat. A tous entendu, salut!

  RăspundețiȘtergere
 3. Luciane, foarte bine, critic si echidistant scris, jos palaria, felicitari.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mda ... daca ma iau dupa astia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_%C8%9B%C4%83rilor_%C3%AEn_func%C8%9Bie_de_PIB-ul_pe_cap_de_locuitor
  ai dreptate, suntem mai bogati decat Belarusul (noi pe 70, ei pe 79). Dar, nu stiu de ce, nu aveam senzatia asta. Ii vedeam cam pe langa Polonia, tarile baltice si Rusia, deci peste noi. Se pare, insa, ca m-am inselat ... am vazut ca suntem si peste sarbi ... interesant. Dar nu stiu daca asta se reflecta direct in calitatea vietii.

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu nu inteleg de ce occidentalii incearca sa bage pe gat altor natiuni niste principii care lor le sunt straine sau prin cultura lor ei le percep altfel decat noi. Este inacceptabil modul in care vestul distruge tari prin Orient de dragul unei democratii utopice si a unor drepturi ale omului, incalcate pana atunci de o dictatura, iar de atunci incolo de legi primitive, religioase sau tribale. Chiar si rusii si belarusii, oricat de albi ca noi ar fi si oricat de sovietici au fost, nu au aceleasi mentalitati castrate de prin vestul numit astazi Uniunea Statelor Sovietice Europene, pe scurt mUE.

  Belarus este parte din fostul imperiu sovietic. Pe vremea fostei URSS au existat doua incidente grave si controversate. Doua avioane coreene au patruns in spatiul aerian sovietic si au fost interceptate si aduse la sol. In primul caz, in 1978, avionul a ajuns relativ intreg la sol si doar doua persoane au murit cand racheta a lovit avionul. Restul au fost trimisi acasa dupa ce coreenii si-au cerut scuze pentru incident. Si-au cerut scuze, insa au repetat scena 5 ani mai tarziu, iar de data asta avionul a fost doborat. Au existat speculatii ca avionul facea si spionaj, cert este ca a intrat neautorizat in spatiul sovietic.
  6 ani mai tarziu venea Perestroika, iar imperiul sovietic se ducea de rapa sub conducerea "democratului" Gorbaciov. Pe vremea lui, un avion german, tot privat, a aterizat in Piata Rosie! Era insa deja vremea lui "wind of change", iar pilotul a scapat ieftin din treaba asta. Gestul lui teribilist nu a fost insa deloc unul de a se pisa pe spatiul aerian sovietic sau pe soviete in general. Gestul suedezilor este insa unul grav si merita un raspuns pe masura.
  Suedia putea sa-si ceara scuze pentru incident si sa-i cerceteze penal pe cei care au comis fapta, iar totul s'ar fi rezolvat altfel. Belarus a procedat corect din punct de vedere diplomatic, in timp ce diplomatia suedeza pare la fel de baconschizata ca si cea romaneasca. Amestecul in treburile interne ale unui stat, pe care si Romania il permite de dragul "democratiei", pare a fi un lucru normal pentru mUE, care are insa grija sa stabileasca clar cine e mai egal si are dreptul s'o faca.

  Sper sa nu ajungem pana la urma, noi, cei liberi si democrati, sa ne dorim sa emigram in Rusia, Ucraina sau Belarus, sufocati de taxe, impozite, preturi mari si de alte restrictii soviet-europene.

  RăspundețiȘtergere
 6. Intrebarea reala ii de unde sa stie fortele aeriene ale Belarusului daca avionul respectiv transporta ursuleti de plusi sau 100 kg de explozivi si vrea sa faca un atac sinucigas.
  Ai vazut saitul companiei:
  http://www.studiototal.se/teddybears/

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails