sâmbătă, 29 septembrie 2012

UE dictează mai nou și ce becuri avem voie s-avem în casă (Serios!)

Cum spuneam, în perioada asta voi scrie mai puțin pentru că mă străduiesc să câștig o competiție de blogging în urma căreia învingătorii merg în fieful Eurocrației pentru a „dezbate Europa”. Evident, eu încerc să câștig competiția pentru a pleda pentru punctul de vedere eurosceptic.
Însă, în timp ce mă documentam pentru a scrie unul dintre articolele non-europeniste care au supărat rău eurofanaticii din clubul de dezbateri, am aflat că becurile de la mine din casă sunt ilegale pentru c-așa a zis Barroso, clica de comuniști și turnători la KGB din Comisia Europeană și toți ceilalți birocrați nealeși care acum conduc 27 de țări, în curând 28 pentru că Croația a votat să adere la UE. E admirabil că totuși s-au strâns 37% dintre sufragii pentru „NU” în Croația deși nimeni n-a făcut campanie pentru NU. Nici măcar bloggerii. Absolut nimeni.
Dar lăsând Croația la o parte, căci vom avea timp berechet să discutăm despre ea, ceea ce mă calcă cumplit de tare pe nervi este tupeul nesimțit pe care-l pot avea unii oameni. Există un număr foarte mare de oameni care sunt bine informați și care totuși vin în dezbatere și mint cu nerușinare spunând că UE este o structură democratică și că o uniune europeană sub o clasă politică nealeasă și cu profunde legături comuniste este „necesară”.
Am spus în repetate rânduri, în 2004, 2005 și 2006 că UE este un stat dădacă format din birocrați pentru care n-a votat nimeni și care este profund coroziv atât pentru libertățile individuale cât și pentru însăși democrație. Dacă de la indivizii mai puțin informați și care se lasă manipulați de presă nu pot avea prea multe pretenții, de la indivizii mai informați, în nemărginita mea naivitate, încă mai aveam pretenții. O tovarășă profesoară de istorie mi-a spus în fața clasei că sunt „bolnav mintal” pentru că îndrăznesc să pun la îndoială minunăția Uniunii Europene.
Ba încă și în 2009, când pe acest blog am scris că UE va forța încet și sigur migrarea către state Orwelliene și către corectitudine politică ce vor afecta grav relațiile interumane - tot am fost numit în terțe feluri și mi s-a spus că exagerez.
Ei... de vreun an încoace, și mai ales după momentul 29 iulie 2012, nu mai râde nimeni și chiar oamenii care mă contestau vehement în urmă cu 2-3 ani vin acum să-și ceară scuze și să admită că nu eu am exagerat ci că mai degrabă eu încă am fost naiv crezând că totuși UE nu poate merge dincolo de anumite limite. Ba da, poate!

În caz că nu știați, de la 1 septembrie este ilegal în toată UE să imporți sau să produci becuri tradiționale de care au cel puțin 98% dintre români în propriile case și la locul de muncă.
Ba mai mult, în Germania, niște indivizi au încercat să ocolească această reglementare aberantă și au încercat să vândă becuri tradiționale pe post de „dispozitive de încălzire”. Ce s-a-ntâmplat? A venit Statul orwellian, le-a confiscat becurile și le-a interzis dispozitivul de la vânzare, producție sau import în numele legii 244/2009 impusă de Comisia Europeană.
Eu, și alții care nu cântam „Oda bucuriei” nici în 2009, am avertizat despre acest aspect și, ca de obicei în acel an, am fost luat la mișto.
Becurile de 100W au fost interzise începând cu 1 septembrie 2009. Au urmat cele de 200W și mai mari în ianuarie 2010. Apoi cele de 75, apoi cele de 60. Acum, de la 1 septembrie 2012, TOATE devin complet ilegale.

A fost întrebat vreun român despre asta?! Evident, nu.
Povestea cu becurile e veche. Prin 2005 a apărut ideea asta năstrușnică și a venit mai mult pe sistemul „dacă ține, ține - dacă nu, tăiem”. A „ținut” din păcate, cu-atât mai mult cu cât tendințele eurocraților de a dicta cetățenilor cu ce au voie să-și ilumineze casa pe banii lor și cu ce nu au stat sub preș. A auzit cineva mass-media românească vorbind despre asta?

Am căutat pe Google „de la 1 septembrie 2012 becuri”. Sunt doar câteva bloguri, două site-uri ecofasciste (Link1 și Link2), ziare.com cu un articol obscur, cele 3 tabloide principale și... cam atât! Nimeni din presa de mare audiență n-a considerat relevant să informeze publicul de faptul că UE tocmai a luat o măsură similară cu perioada Ceaușistă când Statul decidea când ai voie să ai lumină în casă și când nu!

Urmează și alte măsuri similare

Nu, nu e o glumă. În curând UE plănuiește să reglementeze exact cum trebuie să funcționeze plita de încălzire a unui fierbător de cafea, cum trebuie să funcționeze aspiratorul cu care vă faceți curat în case și ce detergent aveți voie să folosiți pentru a vă spăla rufele și la ce temperatură maximă să vă porniți mașina de spălat (se vorbește chiar de 20 de grade celsius să fie temperatura maximă - deci adio cicluri de spălare la 90 de grade c-așa vreți voi - Statul Orwellian European știe mai bine decât voi!).
Ba încă și actul de spălare a rufelor va fi complet regândit de Eurocrație și se vrea ca în 10 ani să devină obligatoriu ca europenii care au nenorocul de a fi în UE să fie obligați să-și spele hainele în mașini de spălat cu microunde și tehnologie de absorbție.
Nu vă supărați, pe când o să ne spună UE și cum să ne câcăm? Sau cum să facem sex? Sau, de ce nu, cum să gătim?
De asemenea, în plină dezbatere este o reglementare prin care cetățenii să fie obligați să-și monteze dușuri fixe în perete (cam ca-n cazarmele militare din anii 50) pentru a consuma mai puțină apă la un duș. Și nu, nu glumesc. Chestia asta deja se aplică parțial în Belgia.
Producătorul german Audi deja și-a făcut o reclamă care arată o societate Orwelliană în care Poliția Verde arestează oamenii pentru că folosesc pungi de plastic, pentru că dețin becuri tradiționale, pentru că-și încălzesc prea tare apa din piscină sau pentru că beau apă din sticle de plastic(primul video de aici). Sigur, Audi și-a făcut reclama ca să-și promoveze propria mașină ca „verde”. Însă problema e că înspre asta ne îndreptăm. Și o facem cu pași repezi. Generația mea și mai ales a nepoatei mele (care are 3 ani acum) o să trăiască într-o astfel de lume în care confortul personal este dictat de Stat.

Așa începe totul...

Toate ideile proaste din ultimii 500 de ani au început cu „planuri mărețe” cu propuneri de „salvare”, prietenie, libertate, democrație și alte basme similare și s-au terminat rău.
N-am nicio îndoială că la fel vor sta lucrurile și cu UE, cu amendamentul că există speranța că UE se va proăbuși mai repede decât și-ar dori eurofanaticii datorită faptului că logica economică ne spune fără echivoc că acest proiect nu poate rezista.
Din păcate, însă, va dura o vreme căci economia face dreptate foarte greu, cu-atât mai mult cu cât comunistul Barroso nu se va opri prea curând din încercarea sa disperată de a-și impune voința asupra a 500 de milioane de oameni. Și nu, nu e o dramatizare când spun „comunistul Barroso”. Omul chiar dădea interviuri pentru televiziunea națională a Portugaliei reprezentând o mișcare studențească ce susținea modelul și regimul lui Mao Zedong.
Deja UE reglementează volumul maxim la care avem voie să ascultăm muzică la Mp3 player. Tot UE reglementează mărimea minimă pe care trebuie s-o aibă hanoracele cu șnur. Nu e glumă - Barroso însuși a spus că e o „minune” cum generația lui (sau a mea) a „supraviețuit” hanoracelor cu șnur pentru copii.
Tot UE reglementează cum trebuie vândută brânza (fapt ce i-a scos din afaceri pe toți micii producători din România care veneau de la țară în piețe și vindeau marfă proaspătă).
O grămadă de detalii din viețile private ale oamenilor sunt deja reglementate de UE care ușor-ușor face ca adjectivul Orwellian să fie insuficient pentru a descrie grotescul pe care-l reprezintă această uniune.
În plus, avem deja corectitudinea politică ce ușor ușor preia cam toate universitățile din UE și încet-încet pune stăpânire și pe școli. În curând va fi ilegal să exprimi opinii contrare dogmei de partid și de stat în școli și universități.
Credeți că exagerez? La alții deja se-ntâmplă (vezi campusurile britanice și suedeze).

În cursul săptămânii viitoare va trebui să-mi achiziționez vreo 100 de becuri însă, pe termen lung, va trebui să fac niște modificări prin casă căci corpurile mele de iluminat nu au fost gândite nicio secundă pentru momentul în care această instituție vomitivă numită Comisia Europeană va veni să-mi dicteze ce am voie să pun în corpul de ilmuinat și ce nu.
În cartierul în care locuiesc eu, prețul unui bec tradițional variază între 1 leu și 2 lei. Prețul unui bec „economic” variază între 15 lei și 24 de lei. Dar, desigur, cui dracu îi pasă de chestia asta? Mai important e să fim „eco” și să se umezească ecofasciștii, nu?
Unii spun că acestea consumă mai puțin. Sincer? Nu-mi pasă! Și dacă consumă de 3 ori mai puțin, ele tot costă de până la 15 ori mai mult. În plus, de când și până când e treaba Statului să reglementeze cum consum eu curentul? Îmi plătește Uniunea Europeană factura la curent? Primesc curentul gratis și este produs de Barroso alergând ca hamsterul pe rotiță?! Evident, nu.
Și-atunci vine întrebarea pe care o tot pune Nigel Farage: Cine dracu vă tot credeți?!?!?!

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

P.S.: Articolele pe care le-am scris până acum în competiția Debate@Europe se găsesc aici. Vă rog și pe dumneavoastră să lăsați 1-2 comentarii la respectivele articole. La unele dintre ele deja s-au încins dezbateri aprinse căci eurofanaticii nu înghit puncte de vedere contrare.

29 de comentarii:

 1. Fain articol. ;)

  Vezi că Valina are preţuri bune la becuri. Îi un En-gros/En-detail situat pe str.Paris.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru buna intenție dar prefer să aduc fraudulos becuri clasice din Ucraina numai să nu fac cum zice Comisia Europeană.
   În mod normal mi se pare firesc să pot cumpăra ce becuri vreau eu și, dacă se poate, de la maxim 50m de blocul meu (stau în zonă puternic acoperită de magazine) - nu să străbat jumătate de Cluj pentru un rahat de bec.

   Ștergere
 2. Cu mult timp in urma am preferat becurile economice dintr'un singur motiv: economia. Cu acelasi consum de energie luminam o suprafata mai mare.

  Cu toate astea, la becurile clasice am renuntat aproape total dintr'un alt motiv: datorita companiei broscaresti numita Enel, tensiunea nu este deloc stabila, iar asta se reflecta in lumina becului clasic si chiar si celui eco-clasic.

  M-as fi asteptat insa la o alta politica in privinta asta. OK, becurile clasice sunt (teoretic) ineficiente energetic, insa atunci de ce papucii mei populatia se incapataneaza sa le cumpere? Pentru ca becul clasic este IEFTIN, in timp ce aberatiile ecologice sunt SCUMPE. Daca statul vrea sa INCURAJEZE eficienta energetica, atunci sa subventioneze sau sa reduca impozitele si taxele pentru solutiile alternative si sa aduca becul economic plin de mercur la nivelul celui clasic sau macar la mai putin de 5 ori pretul acestuia.

  Interzicerea becurilor clasice este un atentat la libertatile fundamentale ale cetatenilor si un amestec in functionarea pietei libere.

  Interesant este insa ca 500 milioane de oameni au fost adormiti de statul dadaca, oferindu-li-se un nivel de trai foarte ridicat, la care, in ciuda unor previziuni sumbre si cu amendamentul evitarii unei brambureli mondiale, vor trebui sa renunte treptat pentru ca nu-i vor mai putea suporta costurile. Intoarcerea la comunismul feudal nu se va face prin constrangerea fortei, ci a banului, asa cum saracii de astazi stau la comun in aziluri de saraci pentru ca nu-si permit mai mult. Forta se va aplica doar celor care se vor incapatana sa opuna rezistenta, dupa ce acestia vor fi devenit o minoritate.

  Am vazut recent o tara unde diverse lucruri se puteau intampla ca in videoclipul prezentat. Acolo, "eco"-politia te putea salta pentru un numar oarecare de "infractiuni" la legea islamica. In acelasi timp insa, nivelul de trai era peste mUE, iar statul nu intervenea in modul in care te incalzesti, te racoresti, mananci, faci dus sau te pi$i in propria locuinta. Atunci, stimata Europa, mucles fata de politica interna a acelor tari, cand incalci drepturile omului in propria ograda unionala.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „Cu mult timp in urma am preferat becurile economice dintr'un singur motiv: economia. Cu acelasi consum de energie luminam o suprafata mai mare.” - La casa de la Bârlad prefer neoanele pentru încăperile mai mari, în timp ce pentru încăperile mici în continuare folosesc becuri clasice. Neoanele sunt, zic eu, mai sigure și mai eficiente (și consumă mai puțin) decât rahaturile astea pline cu mercur (cumplit de periculoase). În plus, neoanele țin mai mult decât becurile „economice”. Am avut vreo 4 bucăți cât s-au ars astea 4 același neon încă stătea aprins.

   „la becurile clasice am renuntat aproape total[...] datorita companiei broscaresti numita Enel, tensiunea nu este deloc stabila, iar asta se reflecta in lumina becului clasic si chiar si celui eco-clasic.” - E adevărat, în unele zone mai este și problema asta. Aici în Cluj, însă, nu am această problemă. Tensiunea este 229V constant și frecvența 60Hz.

   „Pentru ca becul clasic este IEFTIN, in timp ce aberatiile ecologice sunt SCUMPE.” - Nu scumpe - exagerat de scumpe prin comparație cu becul clasic. Și încă nu sunt deloc convins că durata de viață a becului exagerat de scump e mai mare.
   „Daca statul vrea sa INCURAJEZE eficienta energetica, atunci sa subventioneze sau sa reduca impozitele si taxele[...]si sa aduca becul economic plin de mercur la nivelul celui clasic” - Nu sunt de acord nici cu soluția de subvenționare nici cu soluția de reducere a taxelor pe anumite produse. Din punctul meu de vedere, reducerea tuturor taxelor trebuie făcută numaidecât.

   „Interzicerea becurilor clasice este un atentat la libertatile fundamentale ale cetatenilor si un amestec in functionarea pietei libere.” - Nu doar asta, dar îmi pute și a corporatism căci evident vreo 3 firme mari vor beneficia din greu de această reglementare căci cererea va crește brusc.

   ”Interesant este insa ca 500 milioane de oameni au fost adormiti de statul dadaca, oferindu-li-se un nivel de trai foarte ridicat, la care, in ciuda unor previziuni sumbre si cu amendamentul evitarii unei brambureli mondiale, vor trebui sa renunte treptat pentru ca nu-i vor mai putea suporta costurile.” - Nu e interesant. Rețeta e veche. Dai mațul ghioagă, bagi niște propagandă (oho... și UE are un imens aparat de propagandă la care Stalin nici n-ar fi putut visa) și iei ușor din libertățile individiuale (nu cum a făcut Stalin) și populația va coopera. Orwell era mic copil.

   ”Intoarcerea la comunismul feudal nu se va face prin constrangerea fortei, ci a banului, asa cum saracii de astazi stau la comun in aziluri de saraci” - Mă îndoiesc, sincer. O dată pentru că fenomenul nu e chiar atât de răspândit (și ar dura foarte mult până când chiar ajunge să fie răspândit. În al doilea rând statul (aici mă refer la UE) nu va mai avea bani și dacă trendul impus acum de Hollande se va menține, cine mai are câte ceva masiv ce-ar putea fi confiscat își va muta totul în alte zone mai prietenoase. Și, nu în ultimul rând, predicția ta nu ține cont de populația crescândă de musulmani. Ăștia-s foarte reticienți la comunism chiar dacă votează en-masse cu stânga în prezent. Crezi că vor putea fi și ei „dresați”? Nu de alta dar forța o să fie din ce în ce mai greu de aplicat întrucât se-nmulțesc ca iepurii.

   „Am vazut recent o tara unde diverse lucruri se puteau intampla ca in videoclipul prezentat. Acolo, "eco"-politia te putea salta pentru un numar oarecare de "infractiuni" la legea islamica. In acelasi timp insa, nivelul de trai era peste mUE” - Din multe puncte de vedere, Emiratele Arabe Unite sau Iran sunt țări mai libere decât UE. În Emiratele Arabe Unite n-ai nici poliție religioasă iar restricțiile de discurs sunt puține și clare (spre deosebire de UE unde-s multe și vagi și practic orice poate fi „offensive”). În plus, în EAU taxele și nivelul de trai sunt incomparabile cu m.U.E.

   Ștergere
  2. "Neoanele sunt, zic eu, mai sigure și mai eficiente (și consumă mai puțin) decât rahaturile astea pline cu mercur (cumplit de periculoase). În plus, neoanele țin mai mult decât becurile „economice”. Am avut vreo 4 bucăți cât s-au ars astea 4 același neon încă stătea aprins." - In 10 ani de "experienta" cu becurile astea am ajuns sa aleg bine ce bag si ce nu in casa si ce las in afara casei. Am avut probleme inclusiv cu becuri "de firma", insa am becuri de firma sau nu care merg de 10 ani fara probleme, in conditiile in care MacaronEnel furnizeaza cur-ent de proasta calitate.

   "Aici în Cluj, însă, nu am această problemă. Tensiunea este 229V constant și frecvența 60Hz." -Intotdeauna Cluj a fost peste capitala. Dar frecventa cred ca e totusi 50Hz, e standard european.

   "Și încă nu sunt deloc convins că durata de viață a becului exagerat de scump e mai mare." - Cum ziceam, poti avea surpriza la becul de firma, in timp ce un no name sa tina 10 ani. E adevarat, din vreo 10 becuri din alea, unul a rezistat cel mai mult, dar toate au tinut 4-5 ani la utilizare zilnica, deci poate mai mult chiar decat cele clasice din comertul socialist european.

   "Și, nu în ultimul rând, predicția ta nu ține cont de populația crescândă de musulmani. Ăștia-s foarte reticienți la comunism chiar dacă votează en-masse cu stânga în prezent." - Recunosc ca la ei nu m-am gandit in raport cu Europa, dar daca tot am vorbit de tarile de pe unde vin ei, as zice ca tocmai pe ei ma bazez sa puna bete in roate comunismului european. Din pacate ei nu reprezinta crema islamului, iar alternativa lor nu inseamna nici macar ceva de genul Arabiei Saudite, ci doar lucrurile rele de acolo. Despre tara aia vorbeam, nu despre Emirate. Acolo, ii doare in turban de emisiile de carbon si alte povesti ale religiei secolului XXI: ecologia. Pe langa asta, sincer, prefer sa nu mananc carne de porc si sa nu beau alcool, dar sa nu vina ecologistii sa ma traga de ... daca stropesc toaleta luminata de bec de 200W.

   Totusi, becul clasic ar fi disparut pana la urma, la fel cum a disparut lampa cu gaz sau locomotiva cu aburi. Din pacate, sovieteuropa nu progreseaza nici dupa legile naturale si nici dupa cursul natural al societatii umane asa cum este ea in prezent. Pur si simplu ei urla ca regina: "off with their bulbs". De aceea, cu sau fara Alice, trebuie sa-mi gasesc o tara a minunilor, in afara UE, unde voi asculta stiri la un post de radio Europa Libera, evident tot din afara UE.... Sau poate totusi ne trezim si vom incepe sa suflam spre ei sa daramam castelul de carti de joc de noroc numit Uniunea Statelor Sovietice Comuniste Europene.

   Ștergere
  3. „Dar frecventa cred ca e totusi 50Hz, e standard european.” - Vrei să-ți trimit poză cu moaca mea cu aparatul de măsură în mână? Nu glumesc, chiar e 60.

   Ștergere
  4. Nu am spus ca glumesti, ci doar ca asa zic standardele europene si aici gasesti confirmarea.
   "Following voltage harmonization, electricity supplies within the European Union are now nominally 230 V ± 6% at 50 Hz." Ca aparatul tau arata altceva, nu face decat sa-mi confirme ca standardele europene se respecta doar atunci cand exista un interes din partea celor care le impun.

   Ștergere
 3. Nu e vorba că nu-ți plătești curentul, sau că tocmai că-l plătești ai avea dreptul să-l folosești cum poftești, dar nu crezi că ar fi mai bine să facem o economie acolo unde se poate și unde nu sfidăm absurdul? Să nu uităm că deocamdată materia primă din care obținem electricitatea este limitată. Poate când vom avea solarii întinse pe zeci de kilometri și stații eoliene prin fiecare sătuc al țării o fi nelimitat curentul, că de ... soarele și vântul îs eterne, dar deocamdată să încercăm să ne limităm a consuma curentul doar așa în dorul lelii, nu de alta da ne vom trezi peste n ani că vom face probabil o politică de stat reală de economisire a curentului electric, mai ceva ca pe vremea lui Ceașcă, că ne vom trezi că nu ne mai ajunge :(. Și atunci ai fi dispus să plătești kilowatul și-n aur, dar n-o să mai fie de unde :(Nu e vorba să închizi lumina între anumite ore, sau să nu o folosești când ai nevoie de ea, că nu vezi ceva, sau să nu te folosești de obiectele electrice din casă, dar oricine din noi poate să pună mâna să folosească un bec economic, sau să-și dezghețe frigiderul periodic, sau să nu-și lase toarte aparatele din casă în priză în stand-by când nu le folosește, sau să închidă lumina când pleacă dintr-o cameră și numai trece prin ea minute sau ore bune. Mi se par lucruri de bun simț, nu neaparat trebuie impuse, ci educate. Puțină economie personală nu strică. Noroc cu stilul ăsta de dat ora înainte vara (una din cele mia bune idei avute de om), că se fac economii uriașe așa. După mine aș păstra și iarna ora de vară, nu din motive de economie, că nu s-ar face economie, dar din alte considerente. Unul din ele e că s-ar face noapte mai târziu :P

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „tocmai că-l plătești ai avea dreptul să-l folosești cum poftești,” - Exact. Asta include să folosesc exact ce becuri vreau eu - nu ce becuri vrea Comisia Europeană.
   „dar nu crezi că ar fi mai bine să facem o economie acolo unde se poate și unde nu sfidăm absurdul?” - Nu. Chiar deloc. Nu e grija unor birocrați pentru care eu nu am votat să-mi spună mie ce becuri am voie să folosesc și ce nu.
   „Să nu uităm că deocamdată materia primă din care obținem electricitatea este limitată.” - Nu e o problemă pentru România. România e țară exportatoare de curent electric și mare parte din producție e asigurată de atomocentrală și de hidrocentrale care sunt, de facto, resurse inepuizabile. Să sece toate râurile ar însemna oricum finalul rasei umane iar să termine Nuclearelectrica tot uraniul ar dura câteva zeci de mii de ani - deci chiar nu e o problemă asta.
   „Și atunci ai fi dispus să plătești kilowatul și-n aur, dar n-o să mai fie de unde :(” - Repet, aceasta este o non-problemă. Scapă de reglementările aberante ale UE, faci atomocentrale și cu-asta basta. Francezii plătesc chiar mai puțin decât românii pe curent și ei au inclusiv încălzirea la locuințe pe bază de curent electric grație unei bune rețele de hidrocentrale și atomocentrale pusă la punct. La fel stau lucrurie și în Norvegia și Ucraina. La fel au stat lucrurile și în Germania până nu demult când Angela Merkel a cedat presiunilor îmbrățișătorilor de copaci și a dezafectat câteva atomocentrale și acum importă la suprapreț curent electric de la francezi... produs de atomocentrale franceze. Cum să nu-ți placă ipocrizia trepanat-europenizată?
   „Nu e vorba să închizi lumina între anumite ore, sau să nu o folosești când ai nevoie de ea, că nu vezi ceva, sau să nu te folosești de obiectele electrice din casă, dar oricine din noi poate să pună mâna să folosească un bec economic, sau să-și dezghețe frigiderul periodic, sau să nu-și lase toarte aparatele din casă în priză în stand-by când nu le folosește, sau să închidă lumina când pleacă dintr-o cameră și numai trece prin ea minute sau ore bune.” - De ce? Cu ce drept îmi spui tu, sau Statul, sau gunoaiele alea de la Comisia EUropeană ce-am voie eu să fac în casă și ce nu? Ca ce chestie? Repet: Dacă-mi plătește statul factura la curent, atunci da. Nefiind cazul, prefer să nu-mi pese de aceste „sugestii”.
   „Mi se par lucruri de bun simț, nu neaparat trebuie impuse, ci educate.” - Nu sunt de acord absolut deloc. Nu e treaba mea ce face vecinul în casa lui pe factura lui de curent. Poate să țină becul aprins 24/7 dacă vrea. E dreptul lui și așa trebuie să stea lucrurile.
   „Puțină economie personală nu strică.” - Ba strică - având în vedere că e complet inutilă.
   „Noroc cu stilul ăsta de dat ora înainte vara (una din cele mia bune idei avute de om), că se fac economii uriașe așa.” - De fapt, realitatea e că nu se mai fac chiar deloc economii uriașe. În realitate, costul social și chiar financiar al orarului diferențiat pe anotimpuri e mult mai mare decât cantitatea din ce în ce mai mică de curent economisită. Ideea era bună în anii 40 când curent se producea mai puțin și becurile consumau mai mult (și, mare atenție, becurile erau cam singura chestie electrică din majoritatea caselor). Acum nu prea mai e cazul chiar deloc. Cu-atât mai mult cu cât verile sunt toride și pornești oricum aerul condiționat. Uite o analiză completă a inutilității orarului diferențiat în prezent: http://www.avarvarei.ro/eticheta/ora-de-vara/
   „(Aș păstra orarul de vară din alte motive) Unul din ele e că s-ar face noapte mai târziu :P” - Problema e că relevant e să se lumineze cât mai devreme, nu să se înnopteze cât mai târziu. Oricum, per ansamblu schimbatul ăsta constant de ore mai mult dăunează decât avantajează pe cineva.

   Ștergere
 4. Alexandru, este o mare deosebire între a informa populația despre beneficiile unui produs sau dezavantajele altuia și interzicerea prin lege a unui produs. Este o pantă alunecoasă foarte periculoasă. Poate peste 5 ani ți se va interzice să consumi cartofi prăjiți, că apare un studiu care dovedește că ar crește riscul cangerigen cu 2%. Sau ți se va interzice să crești roșii în propria grădină dacă nu sunt soiul de semințe aprobate de UE. Sau nu vei avea voie să ai luminițe pe gard în timpul nopții, dacă sunt pe curent electric. Sau poate nu vei avea voie să faci sex fără prezervativ decât dacă semnezi un act că tocmai vrei să procreezi. Corect este să prezinți avantaje/dezavantaje, dar să lași la libertatea individului să aleagă.

  RăspundețiȘtergere
 5. ,,Din punctul meu de vedere, reducerea tuturor taxelor trebuie făcută numaidecât.”
  Și eu sunt pentru unele reduceri de taxe, că prea ne cocoșează (politică liberală ;) ), dar nu poți renunța la taxe cu totul că bagi întreg sistemul în faliment. Pe lângă faptul că pensiile și asigurările medicale sunt încă plătite din banii ăștia obținuți pe taxe (asta este încă politica în România) există oameni bugetari care sunt plătiți drect de stat, evident din taxele astea, că doar n-o căca banii statul zilnic. Poliția, armata, instanțele judecătorești, medicii și profesorii sunt doar câteva din clasele sociale plătite din banii adunați pe taxe, adică sunt bugetari. Dacă elimini toate taxele la ăștia din ce le mai plătești salariu? Că doar nu poți privatiza poliția, armata sau instanțele judecătorești ... Nici privatizarea medicinei nu mi se pare normală dar asta e altă poveste ... Dec te întreb ... cetățenii ăștia din ce bani îi plătești, dacă elimini toate taxele? Politică liberală, politică liberală, total de acord, dar nici în cel mai extremist liberal mod cu putință nu se pot elimina toate taxele ... ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Faci un mic straw man (sunt convins că fără să vrei, dar totuși). Eu am zis așa: „Din punctul meu de vedere, reducerea tuturor taxelor trebuie făcută numaidecât.” - Deci n-am zis nici reducerea taxelor la zero și nici reducerea bruscă a tuturor taxelor.
   E adevărat că ideal ar fi să nu existe taxe și e adevărat că stau cu ochii ca pe butelie pe comunitățile anarho-capitaliste recent create căci chiar vreau să văd dacă ele pot trece testul timpului și dacă vor colapsa în minarhism (liberalism clasic) sau nu. Vom vedea.
   „Pe lângă faptul că pensiile și asigurările medicale sunt încă plătite din banii ăștia obținuți pe taxe” - Din fericire, România ușor-ușor este pe trendul sănătos de a renunța la pensiile de stat. Despre acest subiect am scris deja aici: http://vilo13.blogspot.ro/2012/09/de-ce-pensia-de-stat-e-de-porc.html .
   „Că doar nu poți privatiza poliția, armata sau instanțele judecătorești” - Armata se poate privatiza fără probleme. Poliția se poate privatiza cel puțin parțial. Să nu uităm că rata de rezolvare a cazurilor non-violente de infracțiuni (respectiv furturi mărunte, jafuri în timpul nopții, etc.) a Poliției Române e 10% în timp ce cea mai penală firmă privată de detectivi particulari și pază are o rată de 40%. Despre instanțele judecătorești suspend judecata momentan, deși cred că o tăiere de personal și în acest sector nu ar strica.
   „Nici privatizarea medicinei nu mi se pare normală dar asta e altă poveste” - Oh, ba da. „Dreptul la medicină” e o invenție socialistă. În realitate, dacă vrei tratament, trebuie să plătești. Meseria de doctor e foarte complicată și nu mi se pare deloc normal ca aceasta să fie sub un cvasi-monopol de stat și doctorii să fie plătiți cu 3 lei și ăia 3 lei din bani furați de la mine. Dacă stăm și calculăm, majoritatea serviciilor medicale sunt practic mai ieftine la privat în România decât la stat. În plus, majoritatea operațiilor complicate care nu se fac la noi se fac în afară la clinici private - nu la cele de stat.
   Îți recomand să te uiți un pic peste modelul german care pare să fie mixtura perfectă - sau în fine, cea mai bună de până acum - între modelul american (ultra capitalist) de sistem sanitar și modelul canadian (ultra socialist).
   După cum vezi și singur, modelul socialist de sistem sanitar (aplicat la noi sau la canadieni) duce într-un final la cozi interminabile și la muncă de tipul „timpul trece leafa merge”.

   Concurența aduce progres - iar asta e valabil inclusiv în medicină.

   Ștergere
 6. Să înțeleg că ție nu-ți face plăcere să ai o oră în plus de lumină vara? Nu-ți place să vezi că se face noapte ma târziu și că nu te trezești cu bezna după tine de la orele 20-21, ci abia pe la 21-22? În mod absolut gândit s-a luat o oră de lumină din dimineață, atunci când majoritatea oamenilor dorm, deci pierd acea oră de lumină și a fost transferată seara, când aceași majoritate de oameni îs treji. Adică în loc să ai lumină între 3 și 4 dimineața, o ai între orele 21-22. Nu e mai bine așa? Mie mi se pare o renaștere la viață când în martie în decursul a numai o zi mă trezesc că noaptea se lasă la ora 20, când seara precedentă la ora 19 era deja beznă, iar acum în octombrie când mă trezesc că la 18.30 orbecăi pe stradă, când numai cu 24 de ore înainte abia la 19.30 mi se întâmpla același lucru mă apucă drept să spun depresia :( Toți dăm din nas că nu ne place să schimbăm ora vara, dar apoi toți ne bucurăm de avantajul enorm oferit de acest obicei, acela că ne putem bucura de o oră în plus de lumină în fiecare zi și nu ne trezim cu noaptea buluc peste noi, tocmai când ne este mai drag.

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu știu ce să zic, poate ar fi util ca într-un an să se facă un experiment în sensul ăsta și să nu se mai modifice ora, ca să simtă populația pe pielea ei ce înseamnă să stea vara cu ora de iarnă și să se facă întuneric mai devreme și după aceea vom afla câți mai vor păstrarea orei de iarnă tot anul și câți vor să se folosească ora de vară în timpul verii ca înainte. Abia după ce trăim pe pielea noastră diferența vom putea lua o decizie informată. Majoritatea din noi am trăit toată viața conform acestei obișnuințe de a schjimba ora, așa că nu știm dacă ne-ar plăcea sau nu să avem aceași oră tot anul. Rușii de exemplu au făcut un experiment din ăsta. S-au apucat acu vreo 3 sau 4 ani să lase ora de vară și iarna, adică invers decum vor românii și au fost așa încântați, încât ei au cam uitat de 3 ani încoace să mai schimbă la ora de iarnă în octombrie și se simt bine mersi în decembrie cu ora de vară :)) POate așa ar fi bine să facem și noi. Un an să experimentăm ora de iarnă mereu și în alt an ora de vară mereu și după, putem lua o decizie mai informată. :) Oricum, eu sigur n-aș putea suporta să văd vara că se face beznă devreme, așa că aș opta ori pt păstrarea acestei ore diferențiate, ori la ora de vară pe tot cuprinsul anului. Apropo, explică-mi și mie, de ce zici că e mai relevant să se lumineze cât mai devreme că n-am priceput ... La ce am eu nevoie să se facă lumină la ora 3.15-3.20 pe 21 iunie? (cam asta e ora la care s-a făcut lumină anul ăsta în București, eram de gardă așa că am punctat cu ochii mei ora :p)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu cred ca romanii vor neaparat ora de iarna. Singurul lucru care "doare" la romani este trezitul cu o ora mai devreme cand se face trecerea. Daca s'ar pastra acum ora de vara tot anul, nu cred ca ar deranja pe cineva, doar pe cei care vor suferi la pierderea zilei aleia cand si-ar fi luat revansa pentru ora nedormita in martie.
   Am vazut o tara fara ora de vara si de iarna (desi tehnic ei sunt vesnic la cea de iarna). E cam de porc ca se intuneca devreme, dar dimineata la 3 cand se lumineaza, ei se trezesc sa se roage. E bine sa aiba ceva lumina sa nu se calce pe picioare in drum spre moschee.

   Sa vedem insa aici cum vad americanii problema.

   Si totusi, de ce nu se plangeau oamenii de la tara ca se facea lumina mai devreme vara? Unii nici macar luxul becului clasic nu-l aveau pe atunci.

   Ștergere
  2. Sunt perfect de acord ca în octombrie să numai dăm ora înapoi și să stăm tot anul pe ora de vară! Oferă de 1000 de ori mai multe avantaje decât ora de iarnă, chiar și pe 23 decembrie, când e ziua cea mai mică. Unde trebuie să semnez pentru asta:? :p

   Ștergere
 8. Scuze, am uitat să completez. Lumină pe 21 iunie anul ăsta s-a făcut la ora 4.15 după ceasul meu de la mână (dar cum e ora dată înainte, ar rezulta că s-ar fi făcut la ora 3.15 după ora de iarnă).

  RăspundețiȘtergere
 9. Lucian, tot ceea ce înseamnă privat, înseamnă obligatoriu și luptă pentru profit, că niciun particular nu vrea și nu poate lucra pe termen lung în pierdere. Dacă acest lucru e util și folositor în sistemul bancar, al telecomunicațiilor, în sport,industrie, economie, etc, este extrem de păgubos în medicină. A trata pacienții și personalul medical ca o afacere este complet neetic.Am ceva prieteni care lucrează în unități sanitare private și se plâng că sunt exploatați, sunt storși de puteri. Patronul le impune un anumit profit iar ei sunt nevoiți să facă zeci de ore suplimentare uneori ca să realizeze acel profit. Ei sunt mult mai obosiți ca mine, și sincer ... eu sunt obosit destul lucrând la SMURD. Acolo nu importă că ești obosit într-o zi, că ești supărat că ai probleme sau ești bolnav. Trebuie să produci un minim, altfel ești hăcuit. E greu să îți explic cum se vede sistemul sanitar din interior, mai ales că te știu un liberal convins și-ți dau dreptate în gândirea ta economică de dreapta, dar nu consider că este etic să introduci asta în medicină. Subiectul rămâne deschis ... sunt multe de relatat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si totusi sunt atati medici care au dat job-ul de la stat + cabinetul personal pe un job la privat. Colegii tai muncesc mult din multe motive (am rezerve in privinta asta: la privat n-am vazut oameni cu cearcane ca cei de la stat). MULTI din medicii de la stat nu vor sa treaca in privat (salariul de la stat + spaga > salariul la privat). Pe de o parte, asta inseamna ca nu exista oferta de forta de munca suficienta sa acopere cererea, pe de alta parte cererea de servicii medicale private nu este suficient de mare pentru a permite profituri patronilor care trebuie sa-i "stoarca" pe medici. Liberalizarea ar inseamna ca volumul de servicii pe care privatii trebuie sa-l presteze va fi mai mare si atunci se poate creste productivitatea muncii.
   Cum spunea si Lucian, lipsa competitiei duce la leneveala (toti vrem sa muncim mai putin pentru mai mult). Uite aici povesti din sistemul de succes al Canadei
   http://filosofiepebordura.blogspot.ro/2012/08/la-urgenta.html

   Ștergere
 10. Daca nu esti suficient de suparat pe m.U.E iti mai dau eu un motiv:

  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/132512.pdf

  RăspundețiȘtergere
 11. Scuză-mă, dar repeți obsesiv că e „comunism comunism comunism” ceea ce este total greșit! La putere în Europa sunt NEOFASCIȘTII, drăguță, așa numitul „Partid Popular” care are clare tendințe neofasciste!!! Nu are nici o treabă comunismul. Ești din păcate tributar mentalității aberante și prostești cum că totalitarismul înseamnă automat comunism, ceea ce este fals! Neo-conservatorismul este la putere, care este doar o formă mascată a extremei drepte. Fir-ar ele de simpatii legionare și de idei prostești cum că „extrema dreaptă n-ar fi așa de rea ca extrema stângă”. Lasă legionarii și lasă obsesiile cu comuniștii și eliberează-te de ideea aia fixă. Sunt multe forme de totalitarism, iar ceea ce se întâmplă în UE la momentul ăsta are legătură cu corporații cu mari interese de a jupui populația și cu fuziunea dintre corporații și stat, ceea ce reprezintă definiția de manual a fascismului, în nici un caz a comunismului care nu are treabă cu corporațiile și în care statul deține monopol și care avea ca scop distrugerea bogaților și redistribuirea averii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tu chiar ai senzația că fascismul/nazismul sunt de extremă dreaptă? =)))))
   Nazism = Național Socialism. Fasciștii erau capitaliști cam cum sunt eu Lenin.
   Sunt de acord cu tine că național socialismul/fascismul nu sunt „chiar tot aia” cu comunismul - ci mai degrabă „aproape tot aia” - dar asta nu schimbă cu nimic veridicitatea argumentelor mele.
   „Lasă legionarii și lasă obsesiile cu comuniștii și eliberează-te de ideea aia fixă.” - Cine ți-a spus ție că sunt un fan al legionarilor? Dacă citeai mai mult de trei rânduri de pe-aici constatai că și legionarii sunt un grup pe care l-am criticat(exemplu aici: http://vilo13.blogspot.ro/2011/02/tripati-ortodoxoizi-legionaro_28.html)

   „Neo-conservatorismul este la putere, care este doar o formă mascată a extremei drepte.” =))))))) Cum poți să spui că PPE este un partid coservator? Dacă ar fi un partid conservator ar vota în favoarea reglementărilor care distrug piața liberă? Dacă ar fi un partid conservator ar vota în favoarea reglementărilor prin care statul să câștige și întreprinzătorul să fie jefuit?

   „Fir-ar ele de simpatii legionare și de idei prostești cum că „extrema dreaptă n-ar fi așa de rea ca extrema stângă”” - Din nou, n-am spus nicăieri asta. Însă să spui că fascismul e de dreapta e ca și cum ai spune că Margaret Thatcer e socialistă. Uite un compas politic: http://3.bp.blogspot.com/-SbAPnF3Bbks/T7XvFfPpdLI/AAAAAAAAAE8/W55GXoPZNTM/s1600/Political+Compass.bmp (Pe mine mă găsești ce va mai jos de Friedman)

   Ștergere
  2. Ah, și încă ceva: Sistemul financiar al UE în prezent evoluează (cu tot cu problemele de rigoare) exact la fel ca cel al URSS-ului.
   Ca să nu mai vorbim că structura de conducere a UE este absolut identică cu cea a URSS-ului unde Sovietul Suprem și Duma de Stat sunt acum Comisia Europeană și Parlamentul EUropean.

   Ștergere
 12. Am o mare nelamurire privind aceasta directiva a Sovietului Suprem al Uniunii Statelor Sovietice Socialiste Europene:
  In articolul din linkul postat de tine zice asa:
  "Beginning Saturday, it will be illegal to import or produce traditional incandescent light bulbs in EU member states."
  Deci, conform respectivei hotarari a sovietelor, este ILEGAL sa produci (zau, adica eu nu-mi pot face bec acasa pentru laboratorul de fizica, daca gasesc materiale potrivite?) si sa importi (zau, iarasi? spasibo moldavski bratyam pentru ca suntem vecini) acele bece cu filament.

  Dar, nimic despre vanzare. Si tocmai de asta vreau sa zic ca astazi, la o luna de cand asa grait-a Europa, un mega-giga-super-hiper-market expunea la vanzare teancuri de becuri de 75W la un pret cam de doua la dolar. Am fost tentat sa iau asa vreo 10 de samanta, mai ales ca nu-mi amintesc sa mai am becuri de 75, doar cateva multe din alea de 100 si de firma serioasa. Am rezistat tentatiei exact din motivul pentru care am ajuns sa am stocul de becuri de 100, pentru ca le-am inlocuit cu halogene "eco-clasice" de 105W, adica echivalentul unuia vechi de 140W. Aici vine a doua chestiune:

  Daca si prin presa locala, pe langa gogorita interdictiei comercializarii, contrazisa de fapte, se afirma ca ele vor fi inlocuite cu halogene, atunci becurile de 105W(140 vechi) si 140W(190 vechi), eco-clasice cu halogen, sunt si ele afectate de aberantele interdictii sovieteuropene, din moment ce sunt cam scumpe la vedere in ultima perioada?

  Si mai mult, daca e ilegal sa le vinzi, e si ilegal sa le detii? Ca, daca europa a dat-o pe Noua Religie Ecologica, e una, dar o asemenea interdictie ar fi de tot rasul. Propun insa ca becurile economice si ecologice chinezesti cu care piata este invadata si care crapa inainte sa fie amortizate sa fie sparte in fata parlamentului si a guvernului care ne-a bagat in mUE fara sa ne intrebe si ne cam da mUE tot fara consimtamant prin toate directivele astea sovietice.

  RăspundețiȘtergere
 13. tre' sa fii bolnav cu capu' sa vrei sa platesti mai mult la curent

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tre să fii bolnav cu capul (sau leftist/socialist) să crezi că poți spune cuiva cum să-și administreze banii pe care tot el i-a câștigat prin propria-i muncă.

   După logica ta, toți oamenii care au Volkswagen sau Hyundai sunt bolnavi cu capul căci plătesc mai mult când ar putea să-și ia toți Dacia sau Aro.

   Ștergere
 14. nu. bolnavi cu capul sunt cei care conduc SUV-uri prin oras, daca vrei sa pastrezi analogia. si da-ne un argument logic (libertatile cetatenesti nu sunt) pentru care ai vrea sa folosesti un aparat cae consuma mai mult curent!
  si be) iti sugerez o chestie si mai inteligenta: ia-ti un resou de vreo 2000W si pune-l pe balcon, afara. o sa moara UE de ciuda :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Libertățile cetățenești nu sunt un argument? Pefect, atunci hai să ne-ntoarcem la perioada feudală în care domnul (regele?) ne dictează ce e just și ne-just prin (diz)grație divină. Știu că tu-ți dorești asta, Eduard Berlan!

   Oricum, dacă nu-ți plac libertățile cetățenești, ți-aș sugera să nu mai citești blogul ăsta care e doar despre libertăți cetățenești.

   „nu. bolnavi cu capul sunt cei care conduc SUV-uri prin oras, daca vrei sa pastrezi analogia.” - Normal. De ce să mergi confortabil cu prietenii într-un SUV când mai bine stați ca sardelele în troleu, nu?

   „iti sugerez o chestie si mai inteligenta: ia-ti un resou de vreo 2000W si pune-l pe balcon, afara. o sa moara UE de ciuda :D” - În unele locuri din lume (de exemplu Suedia) nici asta n-ai voie să faci pentru că n-ai voie să vinzi sau să produci reșouri electrice de peste 1500W. Ceea ce de asemenea o consider de mare-mare porc.

   Și încă ceva: Nu e dreptul tău să-mi spui mie cum să-mi cheltuiesc banii la fel cum n-ar trebui ca eurocrația să aibă dreptul să-mi impună mie să folosesc dispozitive de până la 20 de ori mai scumpe și care prezintă risc mare de sănătate (becurile „economice” au și foarte mult mercur - dacă se sparge, ai cam pus-o!).

   Ștergere
 15. Am mai citit despre acest subiect nustiu daca e chiara asa cum se zice dar ramane de vazut ce se va intaimpla.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails