vineri, 5 octombrie 2012

„Diversitatea” și religia ecologiei contează mai mult (pe banii noștri, evident)

1. Să citim mai întâi articolul preluat de pe gandeste.org

Titlu complet: „Autonomisti unguri si “salvatori” de la Rosia Montana privilegiati cu fonduri de la stat de sute de mii de euro in defavoarea Muzeelor Romaniei, a Documentelor Unirii si a Detinutilor Politici. Jaful anti-national de la AFCN”

Administratia Fondului Cultural National (AFCN) ar trebui sa fie, cel putin dupa nume, dedicata culturii nationale. In realitate, dupa cum arata rezultatele proiectelor admise spre finantare din banul public (contribuabili, pensii si alocatii taiate, etc) avem de a face cu o veritabila retea de manipulatori de fonduri ale statului roman in scopuri anti-nationale bine determinate, care ar trebui sa se afle atat in atentia organelor de control ale Guvernului si Ministerului de Interne cat si, mai ales, a SRI.

Nu o sa ma refer la recentul scandal lansat de o suma de profitori si roitori pe langa fondurile publice, in frunte cu Eugen Simion si ciparii sai, care de fapt sunt deranjati doar pentru ca nu li s-au aprobat lor proiectele, dupa cum se obisnuisera ani la rand. Ci o sa punctez, prin comparatie, cum proiecte cu adevarat nationale au fost depunctate in favoarea stipendierii unor operatiuni anti-statale mascate cultural, cu o dominanta maghiara romanofoba.
Dar in primul rand cine sunt “girantii” AFCN. Anii trecuti, din Consiliul AFCN, institutie publica subordonată Ministerului Culturii şi Patrimoniului National, faceau parte nume “grele”: domnii Liiceanu, Manolescu, Pippidi si, evident, nelipsitul “dr” Patapievici. Pana intr-o zi, cand niste ziaristi mai batuti in cap, de genul celor care au acum proces de tip “politia gandirii” cu dl Liicheanu, pardon!, Liigheanu, pardon!, Liiceanu, s-au gandit sa scrie – pe vremea cand mai existau ziare – ca nu se prea poate ca domnii din Consiliu sa si ceara bani pentru proiectele lor private sau de grup si tot ei sa (si) le aprobe. Domnii cei “grei” ai culturii chipurile romane nu-si dadusere seama de parascovenia asta cand se instalasera in fotoliile (platite) de la AFCN.
Asa ca, acum, “greii” mafiei culturnice s-au dat mai pe la spate, o obisnuinta pentru ei, si i-au bagat in fata pe mai tinerii de azi. Dar vai, chiar si numele lor, desi par neimportante, mai toate sunt cu “cîntic”. Iata-le:  Delia Ruxandra Mucică (Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional),  Emese Nagy (Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional), Ariadna Ponta (Institutul Cultural Român), Hajnalka-Erzsebet Kerekes (Consiliul Minorităţilor Naţionale), Mihai Ghyka (membru), Florin Cîntic (membru), Oana Băluţescu (membru), Vasile Ernu (membru), Nicoleta Călina (membru), Nicolae Mandea (membru), Lia Maria Voicu (membru). Nu o se le iau pe toate la rand pentru ca e pierdere de vreme. O sa trec direct la subiect, la produsul mintii lor si al “comisarilor” din Comisiile de Evaluare, respectiv Aurelia Duţu, Dragoș Neamu, Chiriţă Lenuţa, Troc Gabriel Simion, Furu Arpad, Dragoș Ungureanu, Cistea Ioana (cel putin in ce priveste Patrimoniul Cultural National).
Asadar, o sa incep cu Lista finală a beneficiarilor de finanțări nerambursabile la aria Patrimoniu Cultural National, după soluționarea contestațiilor. Din capul locului, ce sare in ochi?
Ultima pe lista, cu voia Dvs, Asociaţia Aurarilor “Alburnus Maior” cu proiectul “Patrimoniul din Roşia Montană în imagini”. Punctaj: 80 de puncte din 100. Bistari: 53 729 lei noi.
De ce iese in evidenta: pentru ca, desi are punctajul minim admis, proiectul primeste aproape cei mai multi bani dintre proiectele aprobate.
Este intrecut, cu… 24 de lei, doar de catre… Uniunea Cercetaşilor Maghiari din România-Romaniai Magyar Cserkeszszovetseg care, pentru proiectul “Barock. Zilele Castelului Banffy”, cotat cu 83 de puncte (deci tot pe la coada) primeste 53 753 lei noi. Asadar, o chermeza ungureasca la Banffy, badabum, vreo 13.000 de euro de la poporul roman.
O sa ziceti ca sunt rau, cel putin cu bietii “aurari” de la Rosia Montana si Asociatia condusa de “luptatorul continuu” Eugen David, cel care tocmai a recunoscut public ca e platit de Soros, ca nu-l intereseaza de comunitate si ca, citez, “se pisa pe ea de criza”. Normal, are si de ce, daca noi ii platim berile ca sa-si poata exercita mictiunea pe criza cu cea mai buna presiune…
Chestiunea tine insa si de organele de cercetare, pe care le evocam mai sus. 13.000 de euro ca sa faci niste fotografii intr-un satuc de munte e, cred eu, putin cam multisor.
Mai ales cand stiu ca colegii lor de “opozitie”, Fundatia Culturala Rosia Montana (fosta Fundatie Soros – Rosia Montana) tocmai si-a lansat cu surle si trambite un foarte frumos si de calitate Ghid Turistic si Cultural “Rosia Montana”, realizat cu fotograful Lorin Niculae – in timpul liber “program manager” la Fundatia Soros – Romania. Carevasazica, tocmai a fost fotografiata pe toate partile Rosioara si, cred eu, sa mai tot fi ramas vreo jdemii de poze pe-afara Ghidului, de la atatia “salvatori” cati bat biata Rosie. Taman bune de “cumparat” de colegii de opozitie de la “Alburnus Maior”. Cum s-ar spune, o mica… spalatorie de bani? Sau poate o finantare “la negru” a urmatoarei editii a FasFest, festivalul iubitorilor de satanism, pornografie, droguri si tiganie? By MT Productions. Nu, nu Mihai Tatulici si nici sotia lui, cea bagata cu mafia tiganeasca, ci Mircea Toma si surata, bagata de pensionarul MApN in alte mafii. Ale “Romaniei Curate”. Curat-murdare.
Recapitulam: 53 729 lei pentru niste poze de la Rosia Montana, la un punctaj minim – finantare aproape maxima si 53 753 lei pentru o petrecere secuiasca la un castel unguresc. Si-acum, sa comparam cu ce a ramas “pe-afara”.
In primul rand, cel mai revoltator, pentru mine cel putin, un proiect ce privea marcarea locurilor suferintelor si a martiriului fostilor detinuti politic si a luptatorilor din rezistenta anticomunista din munti. Un proiect al Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST):Cunoaşterea patrimoniului cultural cu valoare memorială. Situri de suferinţă din România (1944 – 1964). RESPINS! Cu 78,67 puncte. Cata precizie! 78,67 versus 80.00. Dar poate o sa ziceti ca sunt subiectiv.
Haideti sa luam alte exemple:
Muzeul Judeţean Satu Mare – “DOLIA DACICA” Chipul dacic şi arheologia experimentală. RESPINS!
Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia – Conservarea şi valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918. RESPINS!
Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Arhiepiscopia Dunării de Jos. RESPINS!
Muzeul Naţional de Artă Contemporană – Artă monumentală din România – o arhivă digitală în imagini. RESPINS!
Mănăstirea Bistriţa Vâlcea -  Salvaţi bisericile rupestre- etapa I– strategia intervenţiei de urgenţă pentru conservarea bisericilor Ovidenia şi Sfinţii Arhangheli din cadrul rezervaţiei ştiinţifice Peştera Sfântului Grigorie Decapolitul/Liliecilor- Vâlcea. RESPINS!
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei -  Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. Valorificarea patrimoniului. RESPINS!
Etc, etc, etc…
In schimb, ca sa mai dau un exemplu, Fundaţia “Transsylvania Nostra” primeste 20 426 lei (cu 82 de puncte) pentru “Protecţia structurilor portante istorice şi societatea – a 14-a ediţie a – Conferinţei Internaţionale de Structuri Portante Istorice”.
Va dati seama, poate fi de vorba o conferinta internationala: doi unguri din Ungaria si doi din “Transsylvania”. Fundatia iese in relief din prima prin nume. Nu cred ca vreun roman o sa spuna altfel decat “Transilvania noastra”. Apoi, ostentativ, afiseaza stema Transilvaniei cu “sapte scaune”, care se regaseste atat pe stema “Ungariei Mari” cat si, stilizata, in simbolul ales de extremistul Laszlo Tokes pentru partidul sau autonomist, al “transilvanenilor” (vezi foto sus),Erdélyi Magyar Néppárt, la a carui constituire acelasi Mircea Toma a sustinut autonomia Ardealului. Poate nici asta n-ar conta. Din tampenie, stema este folosita si de unele autoritati asa-zis romane. Dar ce mai sare, de fapt, in ochi, in stilul “Alburnus Maior”, este ca aceeasi Fundatie primeste fonduri de la AFCN la inca doua categorii, ajungand la un total de peste 60 000 de lei cadou de la poporul roman rupt in fund. Iata:
Fundatia Transsylvania Nostra este admisa de AFCN la categoria “Pentru Carte” cu 18 900 lei (tot 82 de puncte) pentru… “Intervenții la structuri portante istorice”
Fundaţia Transsylvania Nostra este admisa de AFCN la categoria “Pentru Reviste” cu suma de 23 375 pentru a publica doua numere din Revista “Transsylvania Nostra”, respectiv nr. 3/2012 și 4/2012
Tot comparativ, INST primeste pentru a publica patru numere din “Arhivele totalitarismului”, respectiv 1-2/2012, 3-4/2012 numai  11 475 lei. Interesant, nu?
Alte proiecte “interesante” aprobate:
Asociația de Dans Bekecs – Dialog intercultural prin elemente de specificitate a spectacolului de dans teatral, “Csongor şi Tünde”, Vörösmarty Mihály: 42 506 lei
Asociația de Prietenie Korunk – Gyáni Gábor: Az urbanizáció társadalomtörténete (Istoria socială a procesului de urbanizare): 8 085 lei
Asociaţia pentru Cultivarea Limbii Maghiare din Transilvania – Variante regionale maghiare din Transilvania ale limbajului de contact interpersonal, Erdely Judit:  6 590.00 lei si Identitatea şi limba vorbită în zona Târgu Secuiesc, Rancz Terez: 6 590.00 lei
Editura Didactică și Pedagogică R.A. – Az irónia nyelve a két világháború közöti magyar lírában (Limbajul ironiei în lirica maghiară din perioada interbelică): 6 278.00 lei
Editura Pallas-Akadémia – Rituális szimbólumok a székely-magyar jelképkultúra világából (Simboluri rituale din cultura expresivă a maghiarilor secui), Balays Lajos: 10 511.00 lei
Münchhausen báró kalandjai a mélabús tornyok városában (Aventurile baronului Münchhausen în Oraşul Turlelor Melancolice), Bogdan László: 7 273.00
Asociaţia Filmtett – Portal de artă și educație cinematografică www.filmtett.ro (in maghiara): 16 125 lei
Asociaţia Media Index Multikult – divesitate kulturala online: 20 739
Fundaţia Jakabffy Elemér Alapítvany Digitalizare pentru intereculturalitate II:  31 835 lei
Fundaţia Free Press Romania – Suplimentul cultural al portalului maszol.ro (maghiar):  23 178
Fundaţia Free Press România SZINKEP – supliment cultural săptămânal al cotidianului UJ MAGYAR SZO: 35 400
Editura Riport SRL Renașterea paginii de web: www.erdelyiriport.ro: 20 885
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita – Poarta unica a patrimoniului cultural din judeţul Harghita: 29 485
Fundaţia Communitas – Magyar Kozoktatas – Învăţământ public maghiar: 34 313 lei
Asociaţia de Prietenie Korunk – Korunk: 26 744
Institutul de Istorie a Religiilor (Plesu) – ARCHAEUS. Studies in the History of Religions vol. XVI (2012):  22 950
Fundaţia România literară (Manolescu) – România literară: 7 885
Dintre proiectele respinse:
Editura Doxologia (a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei): Sapte titluri respinse
Editura Academiei Române: Mihail Eminescu. Poesii (toate editiile comparate), Nicolae Georgescu; Nuvelistul Rebreanu, Constantin Cublesan
No (more) comment

2. Comentarii personale și precizări

Articolul ăsta l-a descoperit un cititor al blogului meu și mi l-a recomandat. Vă spun sincer că nu sunt chiar un fan al comunității gandeste.org întrucât există o serie de articole acolo cu un conținut îndoielnic și profund în afara lumii reale (conspirații tripate rău, etc.) însă constat acolo și o serie de articole puternic realiste în special despre Uniunea Europeană și modelul economic propus de aceasta dar și despre alte teme precum piața muncii, abuzurile poliției și ipocriziile corectitudinii politice.
După cum arată stilurile de scris par să fie cel puțin 20 de autori diferiți care scriu pe acest site din care cel puțin 15 par să știe foarte bine despre ce vorbesc în timp ce cel puțin 5 dintre ei sunt destul de sau chiar complet rupți de realitate.
Însă, per ansamblu, sunt destul de multe articole bune pe acest site și merită aruncat un ochi din când în când pe-acolo dar cu scepticismul în gardă în mod constant.

Revenind la acest articol, probabil că e unul din puținele articole cu referire negativă la lobby-iștii maghiari cu care sunt aproape integral de acord. De ce „aproape”? Pentru că din punctul meu de vedere, statul a procedat foarte bine când a respins proiectele editoriale ale Mitropoliei Moldovei și proiectul de a reedita a țâșpea oară niște cărți de Eminescu ce zac și-acum în librării și nu le mai cumpără nimeni întrucât se găsesc în orice bibliotecă publică din România. În plus, Mitropolia Moldovei este fără îndoială una dintre cele mai prolifice afaceri din zona de nord-est a României și cu siguranță cea mai prolifică afacere dintre subsidiarele regionale ale Corporației Ortodoxe Române. Prin urmare, aruncarea a noi bani publici în această zonă nu se justifică absolut deloc.

Însă, în afară de acest aspect, consider că aceste acţiuni ale AFCN dovedesc o dată-n plus că ecologismul nu e decât o religie şi, ca orice religie, transformată-n afacere pe bani publici. Dar acest articol îmi dovedește mie, însă, că m-am înșelat cel puțin parțial atunci când am spus acum aproape un an că roșiamontanismul nu e decât o vrăjeală multilateral dezvoltată. Ei bine, acest articol (cu dovezile pe care le aduce) îmi demonstrează că roșiamontanismul este o vrăjeală multilateral dezvoltată, dar o vrăjeală profitabilă pentru ONG-iști. Nu e chiar o mare surpriză dar nu știam că între timp niște ONG-uri anonime s-au apucat de căpușat și pe ciolanul ăsta de activism irațional.

La fel cum am spus și-n articolul precedent despre proiectul AFFMR în care noi cu toții, pulimea, băgăm vreo 177 de miliarde pentru nimic, la fel spun și-acum: De ce trebuie să dăm noi peste 80 de milioane pentru „Az urbanizáció társadalomtörténete”?
Sau de ce peste 60 de milioane pentru „Az irónia nyelve a két világháború közöti magyar lírában”? Ca să studiem cum se ironizau ungurii între ei în perioada interbelică? Cu ce ne ajută pe noi chestia asta? Ba încă privind nivelul acut de sărăcie din județele Covasna și Harghita, chiar și un cetățean onest de etnie maghiară poate întreba în mod legitim cu ce dracu îi ajută ca statul să dea atâția bani pe chestia asta? Bazd meg!
Ziarul „Uj magyar szo” este un ziar cu viziune separatistă care propovăduiește separarea pe criterii etnice a teritoriilor locuite majoritar de maghiari. N-am nimic cu ziarul în sine. Libertatea de exprimare li se aplică și lor și consider că trebuie să aibă dreptul să scrie ce vor. ÎNSĂ, de ce trebuie să le plătim noi toți difuzarea ziarului?!
Și, poate mai important, de ce trebuie să plătim noi aproape 540 de milioane pentru niște POZE (atât, niște nenorocite de poze!) de la Roșia Montană? Și tot aproape 540 de milioane pentru ca niște unii să dea o mică petrecere la Bonțida? (Castelul Banffy se află în comuna Bonțida, jud. Cluj)
Banii ăia sunt clar pentru un puiuț de bairam cu grătar în aer liber și strigături căci Castelul Banffy numai „castel” nu e. Stă un amărât și paște trei oi în timpul verii în castel. De fapt, „castel” e un cuvânt prea mare căci nu mai e decât o jumătate dintr-unul din ziduri și o bucată din fosta intrare. Atât e „castelul” Banffy.
N-aveam nicio problemă dacă se alocau bani în reconstrucția și restaurarea unui castel (fie el Banffy sau alt castel unguresc din jud. Cluj - de pildă castelul Kornis din Mica (lângă Dej), care spre deosebire de Banffy e un pic mai întreg și e chiar mai frumos. Dar doar pentru un bairam ca să se „simte” bine niște activiști maghiari? Totuși cred că e o prostie!
La fel, nu înțeleg de ce noi toți trebuie să dăm peste 200 de bulioane ca să-și facă un ONG separatist o conferință internațională. De ce?
Repet, n-am nicio problemă - să-și facă ungurii chermeză la castelul Banffy și „Transsylvania nostra” chermeze și conferințe „internaționale” în care să spună că românii-s de porc până sughiță. Să-și facă! E dreptul lor. Dar de ce trebuie să dau eu bani pentru chestia asta? Ca să ce?

Ce-ar fi ca statul român să finanțeze o conferință internațională ateistă condusă de Richard Dawkins în România? Și aia ar fi de porc - dar atunci îndată s-ar trezi Katy Andronescu sau Sulfina Barbu să zică „oh vai mais qu'est-ce que ç'est ça? E criză, e alea alea!”. Și ar avea dreptate. Dar aparent nu e criză când trebuie făcute chermeze și poze peste poze și deasupra alte poze în valoare totală de peste un miliard.

Sigur, pe lângă golănia AFFMR, care ne costă peste 170 de miliarde, astea par mizilicuri. Însă dacă le adunăm pe toate vedem că iese ceva mărunțiș cu care s-ar fi putut face altceva sau cu care nu s-ar fi putut face nimic și s-ar fi putut implementa o scădere de taxe - că oricum indivizii privați administrează mai bine banul decât o s-o facă în vecii vecilor statul.
Ideal ar fi ca AFCN să se dizolve și muzeele să intre într-un regim semi-privat așa cum a reușit cu succes Olanda să implementeze un sistem care funcționează impecabil. Sigur, acest lucru nu este deocamdată cu putință. Însă, dacă tot nu se poate asta, poarte n-ar strica să vedem AFCN-ul chiar să se ocupe cu administrarea fondului cultural național - respectiv întreținerea de muzee sau restuararea clădirilor istorice.

Până una alta, nu pot să nu remarc jaful sistematic și proiectele de doi lei desfășurate pe munți de bani publici în timp ce statul vine și-mi spune mie că mai trebuie să-mi mai crească un pic taxele că a rămas fără bani. Păi mai dă-vă-n sloboz! Tăiați din conducta de risipă, tăiați din batjocura asta cu „diversitatea” și din privilegiile discriminatorii sponsorizate de stat și pe-urmă mai discutăm!

Pe mine mă distrează furia aproape proletară a unora care se dau de ceasul morții că există o foarte mare evaziune fiscală în România. Păi cum să nu existe? Ce om sănătos la cap mai vrea să plătească bani la stat când aceștia se duc pe cognac de lux pentru primul ministru, sute de miliarde pentru proiecte de nefăcut nimic prin conferințe, workshop-uri și altele asemenea sau pe editarea unor reviste cu caracter separatist și pe gargară culturală care într-un final nu ajută în niciun fel pe nimeni dintre cetățeni - fie ei români, maghiari, țigani, turci, tătari, ucrainieni sau ce-or mai fi.

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

4 comentarii:

 1. "Fundatia iese in relief din prima prin nume. Nu cred ca vreun roman o sa spuna altfel decat “Transilvania noastra”."

  Un român n-ar boteza un ONG cu nume latin? Gen „Alburnus Maior”?

  "Apoi, ostentativ, afiseaza stema Transilvaniei cu “sapte scaune”, care se regaseste atat pe stema “Ungariei Mari” cat si, stilizata, in simbolul ales de extremistul Laszlo Tokes pentru partidul sau autonomist, al “transilvanenilor”"

  Alea nu-s scaune, ci turnuri. Și sunt la fel și pe stema Ungariei Mari, și pe stema României și reprezintă cele 7 localități fondate de sași prin secolul 13, după care derivă și numele german de Siebenburgen („Șapte orașe”) al Ardealului.

  Vezi: http://i.imgur.com/zRDaS.png și http://i.imgur.com/HN50y.png

  „Din tampenie, stema este folosita si de unele autoritati asa-zis romane.”

  Asta e prostie. Nici măcar Roncea - de la care e luat fragmentul - nu pare să aibă bai cu stema. So what gives?

  http://roncea.ro/2012/05/17/autonomisti-unguri-si-salvatori-de-la-rosia-montana-privilegiati-cu-fonduri-de-la-stat-de-sute-de-mii-de-euro-in-defavoarea-muzeelor-romaniei-a-documentelor-unirii-si-a-detinutilor-politici-jafu/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tocmai de-aia nu sunt un mare fan al site-ului ăsta - din cauza aspectelor ușor (mai mult) protocroniste.
   Însă, asta nu schimbă cu nimic mesajul de fond - și anume că mulți bani publici sunt aruncați efectiv pe fereastră într-o vreme în care ni se tot spune că e „austeritate”.

   Ștergere
 2. Pai daca stii ca site-ul ala e dubios, de ce nu verifici informatia si iei de bun ce zic ei ? Nu ti-ar fi luat decat cateva minute sa afli ca:

  "Barock. Zilele Castelului Banffy" nu este o "chermeza ungureasca", un "bairam cu grătar în aer liber și strigături" ci un veritabil festival:  "Programul din acest an cuprinde demonstraţiile hipice ale călăreţilor din Stana conduşi de Lajos Demartini, dansuri populare, prezentări de carte, lansare CD, expoziţii, proiecţii de film, teatru de păpuşi, respectiv multe alte programe paralele (ateliere meşteşugăreşti, concurs gastronomic, degustări de vin, târg de vechituri, târgul meşteşugarilor, etc.). Nu vor lipsi concertele de muzică populară, simfonică (Cvartetul Concordia din Cluj şi Cvartetul Tiberius din Târgu Mureş, respectiv Transylvanian Saxophone Quartet), concert de nai (Radu Nechifor). Printre formaţiile invitate se numără Kalapos Band, Role, dè lá Funk & Tóth Kati, Mazel Tov, Shukar Collective. Seara vor concerta formaţiile HEAVEN STREET SEVEN (Ungaria), respectiv IRIS (România).

  Demonstraţiile hipice la lumina torţelor, „Viteazul de la Bonţida”, proiecţia cartată pe clădirile castelului atrag atenţia asupra valorii şi revitalizării castelului Bánffy din Bonţida."


  (sursa aici si programul pe larg aici)

  "Transsylvania Nostra" nu este o revista maghiara de propaganda separatista ci:

  "Revista Transsylvania Nostra este o revistă de specialitate din domeniul reabilitării patrimoniului construit cu apariție trimestrială [...] Editorul revistei este Fundaţia Transsylvania Nostra (FTN). [...] Datorită aprecierilor primite din partea specialiştilor de talie internaţională, revista continuă cu prezentarea fiecărui material în limba română, maghiară sau germană (în funcţie de autorul fiecărui articol) şi traducerea sa în limba engleză. Acest aspect îi conferă un caracter nu numai regional sau naţional, ci şi internaţional, astfel şi în momentul de faţă este singura revistă multilingvă din domeniul reabilitării patrimoniului construit din România."


  (sursa aici - vezi si cuprinsul ultimului numar, unde ~ jumatate din nume sunt romanesti)

  Verificarea informatiei ar trebui sa fie un reflex pentru orice obisnuit al netului...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „Pai daca stii ca site-ul ala e dubios, de ce nu verifici informatia si iei de bun ce zic ei ?” - Am verificat. Atât pe site-ul AFCN cât și în presa locală clujeană.

   „"Barock. Zilele Castelului Banffy" nu este o "chermeza ungureasca", un "bairam cu grătar în aer liber și strigături" ci un veritabil festival:” - Așa, și dacă e un „veritabil festival”, asta-l face absolut ok să dăm noi cu toții 500 de milioane? Eu zic că nu. Dimpotrivă.
   Niciun astfel de festival n-ar trebui susținut cu niciun cent din bani publici - fie că românesc, unguresc, chinezesc sau ce-o mai fi.
   N-am nicio problemă cu festivalul în sine - am o problemă cu faptul că e plătit din bani publici.
   Citisem și eu programul ăla și doar pentru că o să pună un film, o să se dea trei neni cu calul și o să vândă 4 CD-uri nu schimbă cu nimic faptul că esența este dată de concertul unor trupe ungurești de muzică populară - deci o chermeză ungurească.

   „"Transsylvania Nostra" nu este o revista maghiara de propaganda separatista” - Nici eu în comentariul meu și nici articolul original nu folosește sintagma „revistă maghiară de propagandă separatistă” și nici n-am zis despre „Transsylvania Nostra” c-ar fi una. E drept, am spus (și-mi mențin afirmația) ceva similar despre Uj Magyar Szo. Citez din ce-am spus eu: „Ziarul „Uj magyar szo” este un ziar cu viziune separatistă”.

   Autorul articolului pe care l-am citat face o presupunere (și recunoaște că e doar o presupunere - nu pretinde c-ar fi fapt) că organizația FTN ar fi una anti-românească. E dreptul său să facă presupuneri. Personal n-am nicio părere. E treaba FTN dacă-s separatiști sau nu.
   Problema mea e că indiferent dacă-s separatiști sau nu, revista lor nu ar trebui sub nicio formă publicată pe banii mei. Să-și strângă donații și să-și publice revista și să scrie ce vrea mușchiul lor în ea și în ce limbă vor domniile lor. Eu n-am nicio problemă cu asta. Însă am o imensă problemă când se întâmplă asta pe banii mei.

   Nu mi se pare deloc corect care miliarde peste miliarde de lei vechi să se ducă în astfel de proiecte care aduc zero beneficii reale pentru cetățeni, fie ei români sau maghiari - cu atât mai mult cu cât statul ne tot aburește că nu sunt bani și că e o perioadă de austeritate.

   Ștergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails