miercuri, 10 octombrie 2012

Na rasismul, dă-mi rasismul. Bambilici cu Asztalos și Platini

Știu că mulți dintre cititorii acestui blog nu se uită la fotbal și nu le pasă de ce se-ntâmplă în acest sport. Mie-mi pasă și pentru că am de câștigat din acest sport dar și pentru că e un sport cu care mă identific din multe puncte de vedere.
Însă indiferent dacă vă pasă sau nu despre fotbal, astăzi o să vedem cum și acest fenomen este lovit dur de mentalitatea corectitudinii politice precum și de instituția dublului standard - atât de „dragă” mie și multora dintre cititorii de-aici.

1. Evenimentele pe scurt

Pe 24 septembrie 2012 s-a disputat pe Arena Națională din București meciul dintre Steaua București și Rapid București contând pentru etapa a IX-a a Ligii I la fotbal. Steaua nu mai învinsese de 10 ani pe teren propriu formația din Giulești și avea mare nevoie de victorie pentru a se menține pe primul loc în ierarhia națională. De partea cealaltă, Rapidul jucase între prost și foarte prost în primele 8 etape, ceea ce constituia un argument că „militarii” vor sparge în sfârșit gheața.
Meciul s-a jucat într-o singură direcție - spre poarta Rapidului - giuleștenii necontând deloc în atac dând senzația de echipă de ligă secundă venită să se apere și să facă anti-joc sperând la un 0-0 salvator și prelungit tradiția invincibilității în deplasare cu Steaua.
Steaua s-a impus într-un final cu 1-0 gol marcat de un jucător care nu marchează niciodată și venit la ultima fază de joc în minutul 90+6.
Așa, și? Păi nimic... am zis eu. Meciul a fost frumos, a avut faze periculoase de poartă, galeriile au fost la înălțime - și spectacolul a fost aproape total. Dacă mai și juca Rapidul ceva fotbal în loc de trageri repetate de timp probabil ar fi fost tacâmul complet pentru o seară de gală.
Ei bine... NU! Nu, pentru c-așa vrea Csaba Asztalos și o mână frustrați care au senzația că Universul se învârte-n jurul ego-ului lor imens.

Spiritele s-au încins de la un banner afișat de galeria stelistă pe care scria „Respect Eugen Grigore”. Eugen Grigore e un nene mort de vreo 10 ani și care în urmă cu vreo 30 și ceva de ani a mătrășit niște țigani care îi uciseseră familia. Cam urât, ai zice, cu-atât mai mult cu cât Mihai Stoica nu s-a prins de poantă sau s-a prins dar s-a făcut că nu vede.
Da, dar nu-i nimic ieșit din comun dacă e să ne uităm cum sună banner-ele și scandările fanilor la meciurile de hockey dintre Csikszereda și Steaua București când fanii din „secuime” nu contenesc în a scanda „Trianonul e o minciună” și „Cinste lui Horthy”. P-ăia nu-i vede domnul Asztalos și domnul Tanczos Barna (președintele federației de hockey).
(Sursa foto: Mediafax)
La fel cum nu-i vede nimeni nici pe fanii Rapidului când se pișă (la propriu) pe banca de rezerve a adversarilor de pe teren propriu sau când salutul galeriei față de propriii jucători conține injurii și referiri rasiste - iar asta se-ntâmplă constant de peste 70 de ani. Nici aia nu se vede.
În schimb se vede UN banner (e drept, discutabil) și faptul că UN cântec (din cele vreo 30) a unei peluze conține referiri rasiste asociate cu clubul Rapid. Numai asta se vede.
La fel cum s-a văzut că Gabi Safta (până pe 24.09.2012 crainicul de stadion pentru Steaua) a dat tonul la un astfel de cântec ce începe cu „Am avut și vom avea mereu...”. Gabi Safta a fost nevoit să-și facă seppuku corect politic în public după meci pentru ceea ce se face de 70 de ani și nu se mai ofensa nimeni.
Desigur, la meciurile Rapid-Steaua nu-i nicio problemă când crainicul stadionului dă tonul la cântecul ăla cu „1923...” și la scandarea aia cu „în canale”. Dacă vreți, citiți aici șirul de scandări practicate la Rapid.
Toate astea nu contează! Dacă spui grupului advers „țigani” e un mare bai. Dacă le spui „aurolaci din canale” - e ok.
Mai mult, un grup de corecți politici s-au dus să se plângă la al-de Barroso și clica lui și teoretic putea fi sancționat Gigi Becali ca individ (chiar dacă el nu a fost văzut strigând nimic la meciul cu pricina). Ce mai contează detaliile? „Capul lui Moțoc vrem!” strigară hoarda de corecți politici.
Ba încă unii au mers până-ntr-acolo încât să spună că meciurile trebuiau oprite și acordate victorii cu 3-0 la masa-verde. De ce? Pentru niște înjurături la adresa lui Arpad Paszkany (patronul lui Kolozsvari Vautas Sport Club) de la meciul Dinamo - KVSC 0-1 și pentru marele rasism din cuvântul „țigani” de la meciul Steaua - Rapid.
Scandalul a continuat și clubul Rapid a cerut ca instituția de tip Orwellian numită eufemistic CNCD să intervină.
Acțiunea a avut succes parțial pentru clubul Rapid și în mare parte asta s-a datorat și PR-ului foarte prost al clubului militar întrucât Gigi Becali și PR-ul au la fel de multe în comun ca mine cu limba japoneză. Însă chiar și-așa, cu modul său nepotrivit de a expune problema, Jiji a zis clar: „Este vorba de duşmănie, o rivalitate între galerii. Se cânta împotriva galeriei, nu împotriva ţiganilor.”. Și așa și este!
Probabil însă că domnul Csaba Asztalos avea nevoie de traducere pe ungurește căci dânsul nu pare să priceapă sensul cuvântului „rivalitate” care n-are nici în clin nici în mânecă cu „ura de rasă”.
Ba chiar și probabil cel mai important țigan din România, Mădălin Voicu a zis că e o prostie toată târășenia și chiar s-a întrebat retoric: „Eu dacă aş fi hingher înseamnă că îi discriminez pe dinamovişti?”.

2. Situația în prezent și corul de erori de logică și minciuni

Însă nici apelul la logică și nici explicațiile amănunțite nu au contat. CNCD fiind determinată să dea amenzi pentru c-așa vroia Asztalos.
Punctul comun în ideologia acestor oameni, pentru care „non-discriminarea” e mai degrabă religie decât un considerent ancorat în realitate, este acela că ei au senzația că știu cel mai bine ce și cum.
Practic, în ochii acestor oameni, nu are nicio relevanță dacă o faptă este sau nu discriminatorie sau dacă presupusa persoană sau grup discriminat consideră sau nu respectiva faptă discriminatorie. Pur și simplu nu contează! Tot ce contează e ce spun ei că e discriminatoriu - și aia e legea.
E ca-n SUA (sau UK) unde din ce în ce mai mulți negri ies în față și spun: „Încetați cu politicile discriminatorii la adresa albilor! Nu suntem discriminați! Suntem oameni și nu e corect ca cei care nu au culoarea corectă politic a pielii să fie trimiși în spate doar pentru că noi o avem!”. Norocul lor e că, ei fiind negri, nu vor fi acuzați de rasism când critică o măsură tembelă. Însă statul vine și spune: „Ba nu. Sunteți discriminați c-așa zicem noi!”.
La fel și-aici - nicio diferență.
CNCD a umplut câteva teancuri de hârtii cu amenzi pe numele clubului Steaua și clubul a riscat chiar suspendarea terenului. Aparent sloganuri de tipul "Nu răguşiţi şi nu vă agitaţi / mâine după fier vechi tre' să strigaţi" sau "Avem deasupra noastră dovada că poliţia franceză îşi face treaba" sunt extreeeem de dure. Ce mai... îi putem considera mini-Hitleri pe suporterii care au scris asta! E chiar mai rău decât camerele de gazare, așa-i?
Dar poate rapidiștii chiar se supără in corpore când le zici țigani, nu? Păi nu prea... căci dacă s-ar supăra, n-ar îndemna pe toți să-și bage unghia-n gât spunând cupa este la țigani după ce izbutesc (ocazional, ce-i drept) să mai câștige câte un trofeu, nu?
Cu-alte cuvinte, e ok să spună ei: „Ha! V-am tras-o! Din nou e cupa la țigani!” dar nu e ok să spună alții „diseară jucăm cu țiganii”, nu?!

Între timp a mai murit un copil de 16 ani înjunghiat de prietenoșii și săracii discriminiați și oprimați țigani. Sigur, asta nu prea contează. Contează să fim corecți politic.

(sursă foto: Ziarul Ring)
A urmat meciul cu FC København (FC Copenhaga - FCK) unde observator de joc din partea UEFA a fost Marton Esterhazy, fost jucător în anii 80 la Ferencvarosi și Honved Budapesta alături de legendarul Detari (Hagi al Ungariei).
La scurt timp după meci, domnul Csaba Asztalos a afirmat cu subiect și predicat că a plouat cu rasism și xenofobie la meciul dintre Steaua și FCK și că domnul Esterhazy a scris un raport gros și vai ce nasoale o să pățească Steaua.
Desigur, toată lumea s-a grăbit să spună că „iar aberează ciobanul”, referindu-se la Gigi Becali, atunci când a spus că Asztalos e nebun și visează cai verzi pe pereți.
Problema e că Asztalos chiar e nebun și chiar a visat cai verzi pe pereți (asta dacă nu cumva a mințit intenționat pentru un interes). Domnul Esterhazy a venit și a spus cu subiect și predicat că domnul Asztalos vorbește în dodii.

3. Expozeu de ipocrizie europenistă

Îmi cer scuze cunoscătorilor fenomenului că primele două capitole au ieșit așa de lungi dar trebuia să explic cu lux de amănunt căci contextul e foarte important pentru mini-expozeul de ipocrizie europenistă ce a urmat acestor momente.
Practic, după aceste două meciuri, a urmat o adevărată noapte a minții atât în ceea ce privește fenomenul fotbalistic, cât și-n afara lui.

În timp ce clubul Steaua se juca de-a na rasismul dă-mi rasismul cu domnul Asztalos, făcând slalom printre minciunile sfruntate ale acestuia, în Franța, țiganii primeau o mostră de iubire, multiculturalism și minte deschisă a Europei și totodată un exemplu pentru porcii rasiști români care îndrăznesc să se supere când statul îi discriminează în propria țară în favoarea țiganilor.
Cum s-a manifestat această mostră? Păi simplu: Au venit niște cetățeni sătui de mostra de civilizație multiculturală adusă de țigani și le-au dat foc. Scurt! Fără comentarii, fără vrăjeli!
Ce-au făcut autoritățile franceze care dau pe-afară de non-discriminare și grijă pentru minorități? Au venit și-au zis: „Ah, foarte bine, acum o să-i putem expulza mai ușor!”.
Ba mai mult concluzia anchetei oficiale a fost că „Nu s-a comis niciun act de violență”.
Ah... păi dac-așa zic autoritățile franceze, așa o fi,... nu?
La nici două zile după această mostră de iubire și multiculturalism arătată de francezi pentru neamul țigănesc, domnul Michel Platini, alt francez, trimetea un avertisment dur pentru cluburile românești de fotbal că e de mare porc rasismul de la noi.
Hai nu mă-nnebuni domnu Platini! Zău așa! Las-o bă nene jos că măcăne! Adică faptul că două galerii se numesc reciproc „țigani” (nu vă-nchipuiți că galeria Rapidului nu-i numește țigani pe steliști), „aurolaci”, „spurcați”, etc. etc. e de mare-mare porc și de o importanță continentală, nu? Dar faptul că d-alde tine dau foc țiganilor, aia e ok! Acolo nu e violență, nu e rasism - nu-i nicio problemă. E perfect în regulă. Nu?

Tot domnul Platini nu pare să observe nicio problemă în faptul că de pildă suporterii lui Manchester United și ai lui Liverpool se înjură reciproc invocând tragedii cu zeci de morți prin cântece de-a dreptul bolnave ce fac scandările din România să fie cântece de-adormit copiii prin comparație.
Alea-s OK. Și alea se-ntâmplă de vreo 20 de ani - dar probabil pentru că nu-s cu țigani îs OK.
Și dacă tot ne-am apucat, nu l-am văzut pe domnul Platini sărind de cur în sus când suporterii bosniaci au strigat „țiganii, țiganii!” pe tot parcursul partidei Bosnia - România (2-1) sau când suporterii bulgari au strigat același lucru pe parcursul partidei CSKA Sofia - Steaua (1-1). Alea sunt perfect OK. Însă un banner pe care scrie „Nu răguşiţi şi nu vă agitaţi / mâine după fier vechi tre' să strigaţi” este răul suprem, rasismul rasismelor și Dracu în persoană și trebuie numaidecât înlăturat.

Desigur, când un țigan spune că românii sunt lași și trădători, nu mai e nici rasism, nici discriminare, trebuie musai să fie adevăr. Atunci nu mai sare de cur în sus nici Csaba Ferenc Asztalos, nici Platini, nici Barroso, nici pă paștele mamii lor. Și nici ambasadorul Franței nu face gât - la fel cum nu face nici când cetățenii pe care-i reprezintă dau foc țiganilor.
Însă ambasadorul Franței dă avertismente „dure” atunci când Românii îndrăznesc să spună: „știți ce? Ne-am cam săturat de vărjeala asta!”

Pe cale de consecință logică imediată - deducem că nu-i ok să le spui țiganilor țigani. De fapt nu e ok nici măcar să folosești cuvântul țigan într-un duel vechi de zeci de ani între două galerii frumoase ale României. Însă e ok să le dai foc, e ok să-i deportezi (cică libertate de circulație - loooool) și e ok să asociezi numele României cu patria țiganilor. Asta e perfect ok.
Dar e ok numai când o fac francezii. Când o fac românii, vine Rona Hartner supărată și face un film de tipul „Gadjo Dilo”!

Și domnul Asztalos, deși expus că a mâncat mult desert turcesc cu canciocul și a dovedit că. deși Gigi Becali nu-i o sursă credibilă de informații, de data asta a avut dreptate, a continuat.
Domnul Asztalos și a sa instituție orwelliană a „luat atitudine” pentru că managerul Stelei Mihai Stoica a îndrăznit să pună un steag al României pe gazonul Arenei Naționale la finalul partidei dintre Steaua și KVSC încheiat 1-0 pentru „militari”.
Da, mai nou, arborarea drapelului național este un act discriminatoriu sancționabil instituțional. Bă nene, ăștia s-au dilit de tot?!
Desigur, din nou, arborarea drapelului Ungariei la Miercurea Ciuc, arborarea unei hărți cu imaginara „Ungarie Mare” la TOATE meciurile de-acasă ale KVSC-ului, intonarea imnului ținutului secuiesc și huiduirea imnului României la meciurile echipei naționale de hockey (meciuri sponsorizate din bani publici, apropo) - toate astea nu reprezintă niciun fel de problemă. Nici pentru Tanczos Barna, nici pentru domnul Asztalos, nici pentru UEFA, nici pentru ambasadorul nu-știu-cui, nici pentru nimeni! Totul e minunat și frumos! Numai atunci când porcii oprimatori majoritari îndrăznesc să-și afirme identitatea e o problemă.
Singurul care a luat atitudine pentru aceste cretinisme a fost singurul jurnalist încă onest din toată presa sportivă de la noi - Cătălin Tolontan. Cam puțin, aș zice eu.

4. Povestea-i veche, numai că abia acum ajunge și la noi

Cretinismele manifestate din plin în jurul acestor 3 meciuri de fotbal sunt doar începutul. În alte țări gândirea asta abjectă are ani buni vechime.
În SUA, în unele zone, este strict interzisă afișarea steagului țării pentru că e „ofensator”. Și nu vă-nchipuiți că e un caz izolat. Sunt chiar multe școli unde afișarea steagului american este interzisă pe motive de marxism cultural. Ba încă nici în cimitir n-ai voie cu steagul țării. Și nici măcar la geamul apartamentului tău n-ai voie. Nici măcar de ziua națională!
În Anglia, n-ai voie să umbli cu steagul Angliei, pentru că e „ofensator”. Chiar dacă naționala de fotbal are meci la Campionatul Mondial!
Ba încă și-n Elveția s-a pus problema interzicerii steagului elvețian pentru că ofensează musulmanii.
Tot în minunata SUA, e perfect OK ca un negru să se mândrească cu marea s-a realizare de a încropi o listă cu „top 15 cei mai supraestimați oameni albi”. Însă să mânânci (sau să vorbești!) despre sandvișuri cu unt de arahide este rasism.
Nu de mult am povestit aici cum modul de gândire e cam așa: Dacă-s negri/țigani/filipenezi/alt grup decât bărbați albi heterosexuali = rasism. C-așa-i în tenis!

M-am săturat să fie perfect legal și „expresie a diversității” când un grup întreg mă-njură și mă urăște pentru că m-am născut bărbat alb dar să fie „prejudecăți demne de Evul Mediu” când îndrăznesc măcar să răspund la injurii.
M-am săturat să-mi tot spună altcineva ce-am voie să gândesc și să spun și ce nu - dar să pretindă că asta-i democrație și libertate.
Nu m-ar mira ca în curând să-mi bată Miliția la ușă și să merg la pârnaie pentru ce scriu aici.
În Marea Brtianie un băiat de 19 ani a luat 3 luni de pârnaie pentru muuult mai puțin!

M-am săturat ca sensibilitățile unora să fie legea în timp ce exprimarea realității să fie „ofensatoare”!
Galeriile de fotbal se vor înjura câtă vreme va exista fotbal! Obișnuiți-vă cu ideea! Universul n-o să se schimbe ca să se adapteze la sensibilitățile cretine ale câtorva! Viața-i dură!

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

Un comentariu:

  1. Iata o mostra de "ura si discriminare" pusa la liber pe internet si iata aici un protest legitim al celor care apara drepturile celor discriminati in acest caz. Sa vedem daca organizatille specializate in "antidefaimare" vor reactiona. Daca totusi o vor face, va fi doar pentru imagine.

    O campanie similara care ar zice cam asa: "da, este concetateanul meu, il inteleg ca nu are ce manca si ce da la 10 copii de mancare, dar mi-a furat portofelul. Acum pe mine cine ma ajuta? Doamne iarta-ma, dar il urasc." poate fi caz penal. A ura si a instiga la discriminarea persoanelor cu autism este LEGAL. Iata dovada mai sus.

    Despre ce se intampla in fotbal, totul isi are originea mult mai sus. Daca eu iti spun ca esti prost si seful tau ma aproba si spune ca asa e, nu ai ce face. Dar daca imi spui mie ca sunt asa, e discriminare, iar daca seful tau accepta, asa ramane. Nu-ti convine, du-te in alta parte. Asa a ajuns Romania, o tara in care oamenii pleaca capul cand sunt aratati cu degetul, in loc sa le raspunda aratand degetul mijlociu. Nu le convine altora? E o tara libera si dreptul la libera circulatie e garantat.

    In rest, despre SovietEuropa si a ei corectitudine politica, numai de bine.

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails