vineri, 16 noiembrie 2012

„Gen” hai sictir!

Mai țineți minte când Autoritatea Electorală Permanentă spunea că e ilegal să îndemni populația în campanie electorală să meargă la vot? Spuneau asta în timpul campaniei electorale pentru referendumul din 29 iulie.
Ei, da, dar atunci era atunci. Acum, la nici 4 luni distanță, aceeași instituție, a decis să arunce pe foc peste două miliarde de lei vechi (50 de mii de euro) pentru o campanie în care îndeamnă populația... să voteze.

Dar trecând peste inconsecvența logică din discursul celor de la AEP (întrucât oricum inconsecvența logică a ideilor e norma pe la noi), problema cea mai mare e modul cum a ales această instituție să chletuiască banul public pentru a transmite acest mesaj.
Nu o să pun filmulețul aici, însă-l puteți vedea în știrea de pe Mediafax.
Din același link citim:
Autoritatea Electorală Permanentă a lansat joi campania pentru promovarea prezenţei la vot, la alegerile parlamentare, pentru tinerii între 18 ani şi 20 de ani, sub sloganul "Dă un refresh la fază gen votează", fiind prezentate o serie de clipuri ce se adresează acestora.
Ce-i aia „gen votează”? Sincer am intenționat să pun ca titlu pentru acest articol „Gen du-te-n paștele mă-tii!” - însă am renunțat din rațiuni de Pi-aR.

Însă dincolo de cum aș vrea eu să-i înjur pe inițiatorii acestui mesaj absolut jenibil, nu pot să nu întreb în primul rând dacă chiar există măcar un singur om în România care s-ar lăsa convins de-un astfel de mesaj și-n al doilea rând dacă nu cumva mesajul este per total mai degrabă zeflemitor la adresa tinerilor.
Nu mi-ar păsa câtuși de puțin de această „campanie” dacă n-ar fi făcută pe bani publici. Dar pentru că e și pe banii mei, îmi permit să întreb: „Bă voi sunteți sănătoși la cap?”.

Și zice vicepreședintele acestei instituții, a cărui nume n-am să-l menționez (poate-l uităm):
„Şi pe mine m-a surprins puţin atunci când au venit cu această propunere , i-am şi rugat să-mi prezinte câteva date. Din câte am înţeles, şi cred că aşa este, este noul limbaj pe care generaţia tânără îl utilizează, şi eu sunt în grupa de vârstă peste 30 de ani şi cred că există un soi de prăpastie între noi şi cei care vin din spate. Deci cred că este un mesaj aplicabil acestui segment de vârstă.”
Ah... păi zi-i așa frate! Deci dac-ai văzut tu „câteva date” și așa ai „înțeles” tu, înseamnă c-așa și este, nu?
Eu sunt în grupul țintă. Locuiesc în mediu urban dezvoltat și am între 18 și 25 de ani. Însă consider cel puțin vomitiv mesajul de fond al campaniei iar filmulețul îl consider de-a dreptul jignitor.

Nu sunt deloc convins că există mai mult de 3000 de ciumpalaci de bani gata din București care să se exprime cu „așea”, „dă refresh la fază” și „gen votează”. Și sunt generos când zic 3000.
Dar să presupunem că nu-s 3000. Să presupunem că-s 3 milioane. Chiar crede cineva că ăștia ajunși la nivelul ăsta de „cultură” vor putea fi impresionați de o campanie jenibilă? Chiar merită aruncați pe fereastră atâția bani care oricum sunt obținuți prin furt instituționalizat (sau „taxare” cum îi zice în mod eufemistic) de la cei care NU gândesc așa și NU se exprimă așa?

În mare parte cei care se exprimă în felul ăsta n-au produs una de-un leu la viața lor și-s mai degrabă plini de bășini nefondate de nu le-ajungi nici cu prăjina la nas.
De ce am avea nevoie de o campanie făcută pe banii noștri pentru a încerca să motivăm niște indivizi neproductivi, a căror părere oricum n-ar trebui să conteze, să-și exprime frustrările?
Cu-această ocazie, îmi reafirm poziția că votul universal nu-i bun și că votul cenzitar ar fi mult mai potrivit. Dar despre asta o să detaliez altă dată.

Încă ceva: Îmi explică și mie cineva, de unde vine și ce înseamnă mai exact exprimarea asta care conține „gen” pe post de semn de punctuație?

Vă mulțumesc anticipat.

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

6 comentarii:

 1. „Îmi explică și mie cineva, de unde vine și ce înseamnă mai exact exprimarea asta care conține „gen” pe post de semn de punctuație?”

  Cred că vine engleză. Go out and, like, vote or something.

  Și dpdv gramatical se cheamă „marker de discurs” (pe engleză, nu sunt sigur că așa se și traduce). Vezi: Discourse marker și "Like" as a discourse particle or interjection

  RăspundețiȘtergere
 2. Dupa campania electorala vom avea parte de campaniile:
  "Ati fost la vot? ROTFL." si "Redresarea economica, BRB".

  RăspundețiȘtergere
 3. Asta ma face sa ROTFL, LMAO, LOL si alte abrevieri ce denota ca rad pana dau cu dosul de pamant:
  "Dă un refresh la fază gen votează".
  Nu ma surprinde ca refreshul asta gen voteaza sa fie o inventie a celor care au facut "faza gen request denied" la ultimul referendum si sloganul asta sa fie inrudit cu alea cu "reporneste gen (adica sanchi) inima".

  Salut insa orice campanie de incurajare a prezentei oamenilor la vot, pentru ca dupa acelasi referendum, sloganul zilei pare tot mai mult sa devina: "degeaba votezi, Uniunea (Sovietica Europeana) + Barosso, Redding si "Rom pui" se pi$a (gen urineaza) pe votul majoritatii".

  Ne putem astepta si ca Curtea Constitutionala sa decida daca alegerile sunt valide sau la orice alta faza "gen iese cine trebuie".

  Deci, merge-ti la vot! (daca nu se vede textul oblic, e scris asa intentionat), adica gen in gluma.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ai dreptate in final cand pomenesti votul cenzitar. Daca stam sa ne gandim in perioada antebelica, PNL si PC stateau 4 ani la guvernare pe cand dupa introducerea votului universal in perioada interbelica, erau partide care se succedau dupa 6 luni sau 1 an de guvernare(cu 2 exceptii, desigur).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din păcate nu am timp în perioada asta dar de vreo lună mă tot gândesc să adun toate argumentele în favoarea votului cenzitar.
   Oricum ai da-o, votul universal chiar nu-i bun și e profund dăunător societății ca întreg și mai ales indivizilor productivi.

   Nu e normal ca 10 întreținuți din banii mei să aibă fiecare câte un vot egal cu al meu și să voteze ca eu să fiu forțat să-i întrețin cu și mai mulți bani. Pur și simplu nu e normal așa ceva.

   Ștergere
 5. apropos de 'faza' cu votul universal. nu mi se pare normal ca betivanul satului sa aiba vot egal cu un profesor universitar de istorie de exemeplu. Vot universal + mama prostilor mereu gravida = idiocracy.

  referitor la campania astora. Suntem siguri ca vrem sa voteze astia care sunt vizati de campanie?

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails