duminică, 25 noiembrie 2012

Viszlát, Románia? No bine!

Mi s-a acrit până-n vârful pletelor mele lungi și înapoi de subiectul ăsta cu autonomia așa-zisului „Ținut Secuiesc”. Mi se pare un subiect la fel de cretin precum ăla cu reinstaurarea monarhiei.
Însă, cel mai simplu să scapi de niște cretini care cer o chestie absolut cretină, și care refuză categoric să înțeleagă că ceea ce cer ar fi în primul rând în detrimentul lor, e chiar să le dai ceea ce cer.
Ieri, domnul Csibi Barna, umbla prin centrul orașului Sfântu Gheorghe c-o pancartă pe care scria „Viszlát, Románia” (La revedere, România). Acum, luată din context, ai putea înțelege că domnul Csibi Barna plănuiește să se care din țară, nu? Ei aș... normal că nu.
În opinia lui, orașul Sfântul Gheorghe nu e în România ci în unitatea imaginară „Ținutul Secuiesc” care este (sau trebuie să fie, în opinia lui) ceva diferit față de România din toate punctele (sau „puncturile” - cum se exprimă el) de vedere.
Acum, dac-ar fi să fiu rău, aș zice că n-ar strica să i se retragă cetățenia română. Însă nu sunt rău - ba chiar parțial empatizez cu domnul Csibi Barna căci și eu când aveam 14 ani eram tentat să gândesc ca el. Dar măcar eu aveam 14 ani, n-aveam drept de vot și nu lucram ca bugetar și costam statul român 10 dolari pe lună - dar asta-i altă poveste.

Cei de la iRealitatea zic că vorbele domnului Barna „șochează România”. Eu nu cred că mai șochează pe nimeni. Poate, eventual, pe câte-un legionar verde rătăcit - deși cred că și ăia s-au săturat să rumege aceleași argumente ad nauseam.

Realitatea e simplă: Majoritatea locuitorilor județelor Covasna, Harghita și Mureș nu-și doresc o autonomie teritorială. Mai mult, autonomia economică pur și simplu nu este posibilă. De fapt, posibilă este, dar ar însemna un dezastru căci niciunul din cele trei județe nu e-n stare să acopere în totalitate cheltuielile pentru sănătate și celelalte forme de asigurări sociale. În plus, în afară de pită cu cartofi (care ce-i drept e bună rău), cartofi, ceapă, mere și apa minerală Borsec (de-asemenea foarte bună) - alte produse de calitate nu prea vin din zona aia. Deci cam greu de suplinit prin producție proprie de bunuri și servicii.
În plus, oricine stă în Cluj cunoaște cel puțin un individ venit din zona HarCov sau din satele de la marginea județului Satu Mare (de după Carei) care constată că nu se poate angaja pentru că nu vorbește limba română aproape deloc.
Eu am avut un coleg de cameră maghiar care nu știa aproape deloc românește - și nu pentru că n-ar fi vrut să învețe ci pentru că părinții săi au institat să meargă la liceul maghiar din Satu Mare, asta dupå ce fåcuse 8 clase la el în sat tot exclusiv în limba maghiară iar acum face facultatea tot în ungurește.
În cuvintele lui: „Când aveam 14 ani m-am bucurat că n-a trebuit să mă stresez cu limba română, dar acum, când mai am un pic și termin facultatea, îmi dau seama că am șanse mici să îmi găsesc ceva de lucru dacă nu mă grăbesc să învăț bine românește înainte să termin facultatea”.

Așadar, prin acest segregaționism pe care l-au practicat intens, mulți dintre ei deja și-au creat singuri probleme (iar unii dintre ei nici măcar nu sunt de vină pentru asta - ci mai degrabă părinții lor) iar o eventuală autonomie teritorială și economică ar fi dezastruoasă.

Dar,

În virtutea dreptului la auto-determinare mai mult sau mai puțin bine înțeles, eu chiar propun o formă prin care să-i mulțumim pe acei foarte puțini care chiar vor o formă extremă de autonomie pe criterii etnice.
Eu chiar aș vrea să se organizeze un referendum la nivel național (ca să poată vota și maghiarii din Cluj, Maramureș, Oradea, etc. etc.) cu întrebarea: „Doriți existența unei țări autonome maghiare pe actualul teritoriu al României?” și opțiunile „DA” și „NU”.
Apoi, numărăm voturile „DA” și astfel aflăm cam câți locuitori ar avea viitoarea „țară”. Pariul meu e că nu sunt mai mult de 50 de mii de oameni în toată România care chiar să dorească așa ceva. Dar, de dragul discuției, să zicem că sunt 500 de mii.
Fiind 500 de mii, asta înseamnă aproximativ numărul de locuitori din Covasna și Harghita. Prin urmare, declarăm județele Covasna și Harghita teritoriu suveran și punem graniță și oricine dorește să se mute de-acolo nedorind să locuiască într-un regim ales pe criterii etnice (sau din orice alt motiv) îl vom trata așa cum se cuvine și oricine dorește să se mute acolo, îl vom trata ca pe orice alt individ care vrea să părăsească România - adică îi vom ura mult succes.

Și-aici vine partea frumoasă. Secesiunea dintr-un teritoriu aparținând UE nu atrage după sine păstrarea acelui teritoriu ca membru al UE. Asta înseamnă că noua țară - să-i zicem Republica Maghiară Harcov - trebuie să aplice din nou pentru aderare. Or, pe lângă faptul că județele alea nu îndeplinesc deloc criteriile de aderare, chiar și dacă le-ar îndeplini, e nevoie de acordul unanim al statelor membre pentru a intra în UE și așa cum Macedonia nu intră în UE pentru că nu vor grecii, la fel n-ar intra și noua republică maghiară pentru că nu vom vrea noi. Desigur, asta presupunând că UE ar mai exista până atunci.
De asemenea, asta mai înseamnă că statul român nu trebuie să respecte niciun fel de acord cu autoritățile de la Sfântu Gheorghe sau Miercurea Ciuc sau unde-și vor pune capitala. Nefiind nevoie de asta, putem să tratăm noua republică creată (sau poate vor monarhie, mai știi?) ca pe teritoriu ostil intereselor noastre - ceva în stilul în care tratăm Republica Kosovo în acest moment.
Astfel, îi putem taxa cu sume exorbitante de fiecare dată când vor să străbată teritoriul românesc în drum spre Ungaria, putem să le cerem cvadruplu decât prețul obișnuit pentru cereale (căci să le importe din Ungaria e scump și nefezabil - dar să le „importe” din jud. Vaslui e foarte fezabil) și, desigur, le putem impune condiții draconice de obținere a vizei de tranzit sau de ședere temporară. Ceva în stilul în care procedăm în prezent cu cetățenii Republicii Kosovo care vor să vină în România. Intrați pe site-ul Ministerului de Externe ca să-nțelegeți la ce mă refer.
Sună draconic ceea ce zic? Poate!
Dar gândiți-vă și-așa: Le vom respecta granițele suverane, vor putea să-și numească orașul Csikszereda în loc de Miercurea Ciuc și Sepsziszentgyörgy în loc de Sfântu Gheorghe și nimeni nu-i va mai obliga să pună plăcuțe bilingve! Vor putea avea plăcuțe într-o singură limbă - maghiara - și pot da chiar o lege prin care să interzică limba română și să pretindă că nu există. De asemenea, își vor putea preda modelul revizionist de istorie în școli fără să-i întrebe de sănătate „oprimatorii români” de la București.
De asemenea, nu vor mai trebui să se „simtă jigniți” când cei 100 de români din Sfântu Gheorghe sărbătoresc ziua națională pe 1 Decembrie și Laszlo Tokes va avea în sfârșit ocazia să aibă orgasme multiple în fiecare milisecundă a zilei. Unde mai pui c-ar putea institui obligativitatea intonării „imnului Ținutului Secuiesc” la orice început și final de sindrofie?
Nu e minunat?

Ce poate fi mai minunat decât să le dăm tot ceea ce cer dar cu tot cu responsabilitățile care decurg din asta?!
Atât eu cât și bunicii mei am trăit momente umilitoare în jud. Covasna când am fost tratați cu sictir de către unii „maghiari primitori” care îmi spuneau că „abia așteaptă să fie nevoie de pașaport ca să vină românii la ei”. E drept, trebuie să recunosc că am întâlnit și oameni minunați în jud. Harghita în special în Siculeni (Mádéfalva) - însă aceia erau cei mai vehemenți anti-UDMR-iști și anti-autonomiști pe care i-am întâlnit - și cu argumente cât se poate de raționale.
Însă, ce poate fi mai minunat pentru ungurii verzi decât să-și vadă visul cu ochii?

Desigur, acest „vis” ar ține maximum 5 ani până când colapsul financiar ar deveni total ș-apoi ar veni în genunchi rugându-se să-i reanexăm - dar asta-i altă poveste. Sau, cine știe, poate noua republică maghiară s-ar descurca imediat și ar deveni un nou Liechtenstein, mai știi?

Acum, revenind în lumea reală, încă nu pot să-mi dau seama de ce povestea asta cu autonomia încă mai este un subiect politic având în vedere că în termeni de civilizație și ieșit din Evul Mediu, județele Covasna și Harghita nu sunt deloc diferite de vecinele lor Neamț și Bacău sau de alte județe precum Vaslui sau Vrancea ale căror nivel mediu de trai e varză spre inexistent. Adică pe bune, chiar s-au terminat toate problemele din viața de zi cu zi a cetățenilor încât exact asta mai trebuia făcută?!
Partidele astea compuse din start pe principii dezaxate precum UDMR și PPMT nu scot scoruri de doi lei în alegeri pentru că-s puțini maghiari - ci pentru că ușor-ușor, moșii care-au prins „vremurile de aur ale lui Horthy” dau firescul ort al popii iar tinerii maghiari care au mai ieșit din propria comunitate realizează că româniii nu-i urăsc în mod spcial și că, per ansamblu, abureala asta cu autonomia e în fapt o non-problemă.

Nu mă înțelegeți greșit - autonomia în general este o idee bună. Așa cum este și descentralizarea. Însă propaganda în favoarea autonomiei așa-zisului „Ținut Secuiesc” chiar nu își are argumentele ancorate în lumea reală. Una e să fii Scoția și să ceri independența față de Regatul Unit al Marii Brtianii sau să fii Catalunya și să ceri independența față de risipitoarea Spanie (care-i târâie și pe catalani în rahat deși ca societate catalanii sunt cei productivi) și cu totul și cu totul (sic!) altceva e să fii în top 10 cele mai praf județe ale țării în termeni de resurse și economie și să vrei autonomie sau independență când nu ești în stare ca societate să-ți întreții cele câteva spitale vai mama lor și amărâtele alea de pensii și concurezi cu județul Vaslui la primul loc pe țară ca cele mai puține firme care înregistrează profit.

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

4 comentarii:

 1. Punct pe "i" pus foarte bine. Dau cu share.

  RăspundețiȘtergere
 2. Am intalnit unguri din zona aia care vroiau autonomie, desi asta tine mai mult de descentralizare, pentru ca plateau impozite mari pe casele lor, in timp ce comuna nu avea bani sa asfalteze strazile (pe atunci nu erau fonduri UE pentru Romania). Am intalnit si unguri in Ungaria, care tineau in casa steagul Romaniei si spuneau ca asteapta sarbatorile sa mearga acasa... la Brasov.

  Chiar in decembrie 1989, dupa "evenimente", Europa Libera lua un interviu unui ungur din Romania, plecat in Germania cu intentia de a se stabili acolo. Intrebat de ce, ca ungur, odata ce Ungaria este acum libera, nu se duce acolo, a raspuns ca doar pentru ca e ungur, nu va fi primit acolo cu bratele deschise.
  Ungurii din Transilvania, care inca nu si-au dat si ei seama de asta, sunt naivi sa creada ca Ungaria isi permite astazi sa anexeze, chiar si doar strict economic, ipoteticul stat independent secuiesc. Sunt convins ca si ei isi dau seama de enormitatea acestei idei, dar poate ca inca mai cocheteaza cu ea datorita regimului incompetent de la Bucuresti. Tocmai acolo la Cluj, un roman pe nume Sabin Gherman scria acum 1 5 ani ca "s'a saturat" de Romania. El vroia insa un "tinut" mai mare, astfel avand economic sanse mai mari.

  Despre reactia Romaniei, asa cum spui ca ar trebui sa fie, poate n'ar fi rau sa intri in politica. Pana atunci insa, lucrurile nu prea ar sta deloc asa.
  Primul pas ar fi recunoasterea independentei. Sigur ca Romania n'ar recunoaste statul acela, dar sa nu mizam pe asta. Sa nu uitam succesurile diplomatiei romanesti si pe ilustrii ministri de resort, precum toderica baconschi.

  Eu as pune pariu ca odata zarurile aruncate, Romania s'ar grabi sa deschida ambasada. Nu pentru a reprezenta interesele minoritatii romane de acolo, pentru care n'ar gasi fonduri pentru ziua de 1 Decembrie, dar ar gasi toate fondurile pentru ziua francofoniei, un eveniment pe care si pe romani si pe unguri ii doare in fasz. La fel de bine, pana la intrarea in UE a lor si desfiintarea vamilor, distinsii nostri reprezentanti ar putea trece linistiti pe langa vama palinca si apa de Borsec.
  Marturisesc ca nu m-a interesat cum ii tratam pe cetatenii din Kosovo, desi stiu cum i-am tratat pe sarbi in razboiul care a dus la independenta republicii Kosovo.

  Grecia se opune aderarii la UE a Macedoniei. Grecia se opune masurilor economice impuse de UE. Grecia s'a opus in 1940 cedarii de teritorii. Poate Romania s'ar opune cu jumatate de gura aderarii secuimii la UE, dar a semnat tot ce i s'a impus la celelalte capitole. Ne comparam cu grecii? Da, indraznim sa le prezentam homelesii la mese sociale, uitand ca in vreme de criza grecul are inca 13 salarii mai mari ca romanul. Radeam de bulgari ca dau un ou pe biletul de tramvai, dar azi inmatriculam masini la ei, colegi de UE. De asta unii viseaza autonomie. Nu m-ar mira sa aiba si imigranti acest pseudo-viitor Secuienstein. Liechtenstein are insa o Elvetie in jurul sau. Secuii au doar cai verzi pe pereti.

  Sper totusi ca Romania nu va proceda cu ei ca in 1940, cand ministrii "majestatii sale" Falus al II-lea au semnat tratatul si pe urma au lesinat ca niste cocote in sala de sedinte. Pentru ca daca va fi tot asa, poti fi sigur ca secuii vor avea autostrada pana in Ungaria, facuta de statul roman din impozitele romanilor, fara fonduri europene.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nici Scoția, nici Catalunia, nici Flandra nu trebuie să se rupă de țările lor. Astea sunt doar trei exemple de dorințe actuale. Puterea stă până la urmă și în mărime. Scoția și Anglia nu ar fi separat mai puernice decât îs împreună. Flandra și Valonia nu ar fi mau tari decât actuala Belgie și nici Catalunia și Castilia n-ar fi mai bune ca Spania. Ce s-a ales de țările foste iugoslave? În afară de Slovenia și Croația care parcă mai scot capul restul îs praf de le iei pe făraș. Tot aud de Transilvania că vrea să devină independentă de România. Crede cineva că Transilvania va fi o forță a Europei dacă e singură? Cea mai mare putere economică tot în Regat este (petrol, teren agricol, 5 din primele 10 orașe ale țării, 95% din autostrăzi, etc). Secesiunea va produce mereu țări inferioare țării de origine. Scoția, Catalunia, Flandra, Transnistria și ce alte exemple or mai fi nu sunt soluții în niciun caz. Europa intenționează să devină un singur stat de la Atlantic la Urali și unii visează precum în Evul Mediu.

  RăspundețiȘtergere
 4. eu te supra licitez cu gazul si curentul electric. sau poate o sa fie locuita zona doar vara cand e mai cald si ziua mai lunga

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails