marți, 4 decembrie 2012

Mai evident nu cred că se putea

După cum probabil știți, în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie am fost în Amsterdam pentru a participa la faza finală a competiției Debate@Europe, competiție care a reunit într-un turneu final de dezbateri de tip BP (British Parliamentary) 43 de echipe cu 86 de vorbitori.
N-o să povestesc acum despre competiție, formatul ei, cum a fost sau alte detalii. O să fac și asta săptămâna viitoare (probabil).
Acum o să povestesc doar despre momentul finalei în care au fost prezenți trei români (cea mai bine reprezentată țară).

Finala s-a ținut în cadrul unui eveniment ce s-a vrut fastuos dar care a ieșit până la urmă crunt de sforăitor, căci în afară de meciul final, tot restul evenimentului a constat în propagandă. Evident, propagandă socialistă.
Finala a avut loc într-un loc cochet și select din Amsterdam care se numește Rode Hoed.

Și-aici vine partea interesantă...

Rode Hoed sau Pălăria Roșie, se întâmplă să fie bastionul extremei stângi din Amsterdam unde tot puhoiul de „armchair socialists” se adună să discute despre „zbaterile clasei muncitoare”, se bat pe spate unul pe celălalt și se felicită de cât sunt ei de minunați ca oameni pentru că „le pasă de cei oprimați”. Desigur, asta în timp ce fiecare dintre ei câștigă minim un milion de euro pe an și dețin câte-o casă lângă un canal din Amsterdam (adică cele mai scumpe imobiliare din Olanda). Și știm foarte bine că acei comuniști bogați sunt și cei mai periculoși și grețoși deopotrivă.

Apoi, am aflat că niciunul dintre politicienii care trebuiau să vină nu vor mai fi prezenți pentru că fie se certau pe buget (cazul politicienilor olandezi), fie aveau treburi mai importante de făcut decât să vină într-un bastion stângist și să audă aberațiile pe care sunt nevoiți să le suporte ca parte din fișa postului de politician.
Și, ca o consolare la asta, au venit niște pupincuriști ai UE în loc - unul cu limba ceva mai adânc înfiptă între bucile SovietEuropei pentru că avea un post mai înalt, mai călduț și mai bine plătit de nefăcut nimic în uriașul aparat etatist al UE și unul mai neica nimeni așa de felul lui, care putea concura lejer ca număr de ore muncite efectiv cu Remus Cernea.

Și, ca să fie tacâmul complet, moțiunea finalei acestui eveniment a fost: „Acest parlament consideră că partidele de dreapta trebuiesc oprite de a mai participa la alegeri”.
Cam atunci a fost momentul când am gândit cu voce tare: „Mai evidenți de-atât puteți fi?” - după care eu și alți 3 oameni din Olanda și Estonia ne-am ridicat și-am mers să ne mai plimbăm prin oraș, căci orașul e unul fantastic și în care nu prea ai cum să te plictisești. Dar chiar și dacă ar fi fost un oraș urât, tot era mai frumos decât masturbarea intelectuală în grup propusă de Pălăria Roșie.

Îmi era absolut evident încă din fazele preliminare ale competiției, din septembrie, că toată șmenozeala e ușor (mai mult) înclinată spre stânga. Însă, mă gândeam că la evenimentul final lucrurile vor fi păstrate într-o oarecare limită a bunului simț - și nici într-un caz la o manifestare ce la un moment dat semăna foarte mult (înspăimântător de mult, chiar) cu întâlnirile dintre comuniști în care se făceau că dezbat probleme, se masturbau intelectual intens și în grup și numeau asta „dialectică”.
Însă probabil că e și vina mea - căci m-am așteptat la bun simț și decență din partea stângii, ceea ce prin definiție reprezintă un oximoron având în vedere că aceștia sunt în stare să mintă despre orice, oricând și în orice circumstanță.

E bine totuși că a câștigat dezbaterea una dintre echipele din opoziție - semn că arbitrajul n-a purtat pălăria roșie. Însă rămâne gustul profund amar lăsat de alegerea acestui loc în dauna oricărui alt loc din Amsterdam care nu e afiliat politic, această alegere nefericită (sau poate intenționată) fiind oricum ultima dintr-un șir destul de lung de decizii nefericite luate de organizatori.

Mulți au râs înainte de eveniment când eu și un alt debater olandez am spus că organizarea în acest loc este o dovadă în plus că marxismul cultural a acaparat deja și acest colț - chiar dacă majoritatea debater-ilor sunt într-o formă sau alta de dreapta.
După eveniment însă, mai toți care ne vedeau veneau să ne spună că am avut dreptate și să-și exprime regretul că nu au plecat și ei odată cu noi.

Cel mai șifonat însă a ieșit reprezentantul UE care a fost ironizat din greu, luat la mișto pe față sau complet ignorat de către aproape toți concurenții prezenți în finală sau cei veniți să încurajeze finaliștii.

După acest moment, am rămas în minte cu două întrebări: Cât îi mai suportăm? Și când începem să-i trimitem în masă la origini?

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

3 comentarii:

 1. Mi-e teama ca pana nu se termina oficial (ca practic s-au terminat de mult) banii, astia nu vor pleca prea curand.

  RăspundețiȘtergere
 2. Felicitari tuturor participantilor si in special celor care au reprezentat tara noastra!

  Decat asemenea locatie, ar fi fost preferabil Rode Buurt, in care extrema stanga si-ar fi putut exprima deschis ideile in vitrina.
  „Acest parlament consideră că partidele de dreapta trebuiesc oprite de a mai participa la alegeri”.
  Godverdomme, ce-as mai putea zice la asta?!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe langa Rode Buurt sunt cateva baruri cu steagul ala in ROGVAV (si nu ROGVAIV!). La unul dintre ele, cel putin, putea fara probleme sa lucreze ca animator reprezentantul UE :))) .

   Ștergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails