joi, 4 aprilie 2013

Moaște da, știință ba!

Cam asta-i, pe scurt, poziția Ministerului Anti-educației Naționale, exprimată prin gura și pixul unui departament al acestui minister de care n-a auzit nimeni niciodată până zilele astea - Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii.
Pe bune! Chiar există niște unii pe care-i plătim noi toți ca să lucreze la Direcția Generală Educație și Învățare pe tot Parcursul Vieții! Frumoasă țară, păcat că-i locuită!
Despre ce-i vorba? În perioada asta, până la sfârșitul lunii iunie, Muzeul „Grigore Antipa” din București găzduiește o expoziție cu titlul „The Human Body” (Corpul Uman, adicătelea). Și, pentru că-i o expoziție foarte interesantă, multe școli din zona Capitalei sau care aveau programate excursii în Capitală și-au pus problema că n-ar fi rău să ducă și elevii pe-acolo căci poate mai învață ceva.
Surpriză: A venit departamentul despre Nimic al Ministerului Anti-educației și a zis HALT!
Presa din România zice-așa:
Această solicitare a MEN [Ministerul Educației Națională, n.m.] este motivată în notă prin aceea că "există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ, pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/ copiilor".
În notă se mai stipulează că, în cazul în care decizia CA[Consiliul de Administraţie, n.m.] va fi favorabilă vizitării, "se va solicita acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor/ copiilor", cu informarea celor dintâi de "faptul că există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate".
Deci, cu alte cuvinte, Ministerul Educației de la noi, condus de socialistul Remus Pricopie, este brusc preocupat de impactul emoțional negativ asupra copiilor al câtorva cadavre disecate în scop științific și cu ajutorul cărora generația de mâine va fi mai puțin tentată să creadă în panacee minune, mentalism sau alte aberații pseudo-științifice în care generația de ieri crede cu ardoare.
N-ar fi chiar așa de deplasată poziția Ministerului dacă același minister n-ar avea o poziție diametral opusă față de alte evenimente și locuri unde elevii nu doar că pot merge liniștiți fără să dea cu subsemnatul pe la părinți și pe la Consiliul de Administrație - ba chiar sunt și încurajați.
În urmă cu două zile elevii unei școli din jud. Vrancea au mers la făcut curat la troița satului, iar elevii unei alte școli din același județ au dat o tură prin Iași pe la moaștele Sf. Parascheva. Au avut nevoie acești elevi de acordul scris al părinților și de o ședință favorabilă a Consiliilor de Administrație? Evident nu.
Cu alte cuvinte, să duci elevii la scormonit prin căcat desert turcesc prin sat sau să-i duci să pupe cadavre vechi de două-trei sute de ani e perfect OK - și nu are deloc „un posibil impact emoţional negativ” - însă să-i duci la un muzeu de știință de unde pot învăța ceva util,... aia nu se poate! Aia-i de mare porc și trebuie să fie aprobat de o comisie!
Mai există și alte evenimente la care elevii merg alături de profesori care ar putea avea „un posibil impact emoţional negativ” dar pentru care nu e nevoie de nicio aprobare. De exemplu înmormântările. Înmormântările în țărișoara noastră se fac după modelul primitiv - cu plimbat cadavrul prin tot orașul, cu concert de bocitoare și „tăt tacâmul” și chiar pot avea un impact emoțional negativ asupra unui copil de 10-11 ani!
În urmă cu fix un an și o zi am scris aici un articol în care relatam vizita unei organizații de inepți într-o școală din România, care se ocupau pe față cu crearea unui impact emoțional negativ în rândul elevilor în speranța de-a-i determina pe aceștia să nu mai facă sex, să nu mai folosească metode contraceptive și să dea niște peșkeș pe la duhovnic. Au avut nevoie ăia de acordul scris al părinților (sau al elevilor înșiși, dacă erau majori) ca să vină să arate filmulețe semi-trucate cu avortoni și să mintă cu nerușinare în privința incidenței infectării cu HIV?! Nu! Elevii au fost obligați să-i asculte pe acești inepți.

Așadar, să recapitulăm. În România nu ai nevoie de niciun fel de acord scris ca să le vinzi copiilor minciuni și poze trucate cu avortoni, ca să-i pui la scormonit prin desert turcesc prin sat, să-i duci la pupat cadavre sau să-i duci la plimbări organizate de hoituri prin tot orașul. În același timp, în România ai nevoie de aprobarea unui Consiliu de Administrație plus acordul scris al părinților ca să duci copiii la un Muzeu de Știință!

Bun venit în Republica Trepanată România!
Moaște da, știință ba!

18 comentarii:

 1. The Human Body, nu a altceva decat o colectie de cadavre disectate in mod artistic, nicidecum stiintific. Totusi o vizita la Grigore Antipa nu strica nimanui. Probabil ca daca ai 20 de ani ti se pare cool sa vezi un om desfacut pe toate partile, insa daca ai 15-16 ani, esti un pic emo si hipster ar fi mai bine sa vizitezi alte colectii ale muzeului decat Human Body. Totusi dupa cum ai precizat se fac multe alte activitati care sunt considerate perfect oky, si la care nu ar strica putin mai mult control.

  RăspundețiȘtergere
 2. Am citit despre expozitie chiar de pe pagina lor web. Sincer, n'as baga copii sub 14 ani acolo, "decat cu acordul sau impreuna cu parintii".
  Asta nu inseamna insa ca mi-as lasa copilul sa puna mana pe cadavre uscate si cu atat mai putin sa le pupe cum am vazut ca se mai practica la Iasi. Bine macar ca elevii aia au vazut si gradina botanica si muzeul de istorie. Mitropolia si Trei Ierarhi le-as vedea pentru niscai istorie dintr'insele, nu pentru cadavre expuse la pupat.
  Curatatul troitelor nu ma intereseaza si nu mi-as lasa copilul sa faca asta inainte sa ajunga la varsta la care poate decide singur. Dumnezeu, daca cred in el, este in mine, nu la rascruce de drumuri. Si apropo de asta, troitele beneficiaza cumva gratuit de serviciul de iluminat public? Asa mi s'a parut prin diverse colturi de plai mioritic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „Sincer, n'as baga copii sub 14 ani acolo, "decat cu acordul sau impreuna cu parintii".” - De ce? Ca ce chestie?
   Oricum eu sper să văd pe viu expoziția să văd și eu ce-i așa de șocant de nu poate suporta psihicul săracilor elevi de 13 ani care suportă fără probleme pupături organizate de cadavre, manele, pornache, înmormântări și, din ce în ce mai des, arme, sarcini și droguri. Deci chiar îs curios ce mama naibii e atâââââât de șocant încât asta chiar ar fi „prea mult”.

   Mai mult decât, această decizie a fost luată c-așa a vrut o tanti din minister.
   Uite aici:
   „Doamna Preoteasa a declarat că nu s-a consultat cu niciun psiholog și nu se bazează pe niciun studiu științific, ci pe faptul că „este vorba despre copii minori, care pot fi ușor emoționați” și pe o notă de la Ministerul Muncii, de la Direcția de Protecție a Copilului care spune că minorii pot fi afectați de această expoziție. Decizia ei de a introduce acel paragraf ar fi vizat grija pentru „liniștea sufletească a copiilor”.” Sursa: http://exploratorimoderni.ro/?p=114

   Cu alte cuvinte, nu există nicio dovadă că grija bruscă manifestată de al nostru Stat socialist este în vreun fel justificată.

   „Si apropo de asta, troitele beneficiaza cumva gratuit de serviciul de iluminat public?” - Sigur că da. Ba încă în destul de multe orașe din România și bisericile ortodoxe beneficiază de iluminat gratuit.

   Ștergere
  2. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/discussion/2007/04/12/DI2007041201022.html

   Aparent, peste 250 de mii de copii americani (cu vârste de peste 6 ani! 6 ani - nu 14!) n-au avut nicio problemă.

   Deci despre ce vorbim?

   Ștergere
  3. Eu nu am argumente psihologice pentru ca nu am pregatire in domeniu. Este regretabil ca insperctoratele scolare nu s'au consultat cu psihologi inainte de a lua o decizie pe o alta baza decat dupa ureche.
   Aveam exact varsta copiilor americani de care zici cand am vazut imagini foarte explicite cu cadavre parlite ca porcii la explozia de la Los Alfaques, tot felul de taieri de gaina, rata, porc &c. sau o gramada de filme horror, dar totusi nu mi-a dat prea bine cand am vazut un cadavru uman real, fie ca a fost vorba de vecinul mort din cauze naturale sau unul facut felii de un tramvai.
   Ca un cetatean cu drepturi depline, as prefera sa merg si eu impreuna cu copiii la asa o expozitie. De asta am spus: cu acordul sau impreuna cu parintii, nu am spus sa se interzica. Nu pretind ca dreptul sau decizia mea sa le ingradeasca pe ale altora.

   Ștergere
  4. Eu personal am 19 ani, dar nici acum nu pot sa suport expozitiile cu fetusi. Si asta o am de cand eram mic si era pe Discovery serialul ala, "Mutants" parca. Povestile de acolo erau chiar interesante, dar de fiecare data cand intrau sau ieseau in pauza publicitara, bagau titlul(vezi azi introul rosu de la Ultimate Survival, doar ca avea un "murat" deformat si o muzica sinistra.

   Ștergere
 3. din cate am inteles, se pare ca s-ar putea sa fie de la prizonieri chinezi.

  From 2006, the New York Times and the 20/20 television program have published reports on a "black market" in Chinese cadavers and organs,[14][15] sparking a Congressional inquiry,[16] an investigation by NY Attorney General Andrew Cuomo,[17] and the resignation of Premier's CEO Arnie Geller.[18] As the result of the Cuomo investigation and subsequent settlement in 2008,[19] the front page of the exhibition website displays a disclaimer about the presumed origin of the bodies and fetuses, saying that it "relies solely on the representations of its Chinese partners" and "cannot independently verify" that the bodies do not belong to executed prisoners.[20] Both the human rights activist Harry Wu[21] and the director of the Human Rights in China advocacy group have objected to the exhibit on these grounds.[21]

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și-acum cea mai grea întrebare: Așa, și?

   Ștergere
  2. vreau doar sa zic ca nu e numai norisori pufosi si accept in unanimitatea in Vest de il iei p-ala micu' la o inghetata si sa vada pe nenea cu matele pe afara, in timp ce noi suntem retrograzi.
   Si acolo s-au ridicat obectii atat pe plan psihologic
   (think about the children!), legal(faza cu detinutii) si religios(pt catolici). E la fel de controversat peste tot.

   Ștergere
 4. Si..............cand duc copii la moastele nu stiu carui"sfant"consulta cineva un psiholog?Sau,poate,moastele sunt mult mai bine igienizate si mai"stiintific"conservate,ca probele stiintifice prezentate la muzeul Antipa(si-n toata lumea)?Aaaaaaaaa mai au in plus aroma de tamaie!Si le si mai ating cu buzele!Foarte igienic,nu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate de principiu, dar argumentul e gresit. Daca unii sunt idioti, trebuie sa fim si noi la fel?
   Dupa logica asta, din moment ce huidu si pauneasca omoara oameni pe sosele, putem si noi sa trecem pe rosu. Ne asiguram frumos, claxonam si trecem.
   Si atentie! Nu va opreste nimeni sa nu va lasati copiii la pupat organizat de moaste si sa le interziceti sa dea cu matura la troita. Eu personal i-as spune copilului sa le ceara bani pentru serviciul asta, cum cere si popa pentru serviciile seale.

   Ștergere
  2. Sunt niste oase mumificate asezate intr-o racla, care de multe ori sunt si acoperite de o panza sau puse intr-o mana de metal(daca sunt de la mana). ca si exponatele cu schelete si mumii nu am auzit sa se planga nimeni. efect psihologic ceva mai putin pregnant decat un nene chiopartit si plastifiat.

   Ștergere
  3. Dacă n-ai auzit tu să se plângă nimeni, e clar că nu s-a-ntâmplat și că nu există niciun efect psihologic negativ, nu?

   Ștergere
  4. N-am zis ca nu exista, ca probabil o exista vre-un pusti speriat de falanga Sfantului X, dar cred ca e mai putin naspa asta:
   http://www.crestinortodox.ro/files/image/diverse%20-%20articole/moastele%20-%20gura%20de%20aur/moaste-ioan-gura-aur-1.jpg
   sau asta:
   http://www.crestinortodox.ro/files/image/diverse%20-%20articole/moastele%20-%20gura%20de%20aur/moaste-ioan-gura-aur-3.jpg
   decat asta:
   http://1.bp.blogspot.com/-Vv295_DA-90/T7DF6jEjssI/AAAAAAAALKE/p1Gn_Rg6TuA/s640/body_worlds_pregna_1014471c.jpg
   sau asta:
   http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01360/bodyworks_1360513i.jpg

   Ștergere
 5. Nu e nimic traumatizant in aceasta expozitie. Nici macar fetusii. Iar daca tu crezi ca te va traumatiza ce vezi acolo...nu te du sau nu-ti lasa copiii sa mearga! Dar nu veni sa-mi spui mie ce sa fac eu si copiii mei!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. te opresc eu? am proclamat eu ca "ba, iesiti de aici, nu va mai dau voie la nimeni sa vada expozitia ca personal cand eram mic mi se pareau tulburatoare, si o parte din ele nu imi plac nici acum". nu!
   du-te, ia tot neamul cu tine daca vrei. Subiectul discutiei era:"are POTENTIAL tulburator pt UNII copii expozitia?", nu "hai sa ingradim libertatea lui ariii si a odraslelor sale". Eu am argumentat ca da, POATE avea un "impact emoţional negativ", luand ca exemplu pe un mai tanar eu, nu sa interzicem expozitia.

   Ștergere
 6. Superb punctat!
  Bravo.
  Cum fac sa ma abonez?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Unde să te abonezi?

   Deocamdată, deși Google se lăuda că închide RSS Feed-ul, deocamdată încă merge (vezi partea din dreapta sus - imediat sub secțiunea „cuvânt înainte) deci poți apela cu încredere la secțiunea „Abonaţi-vă la blogul meu”.

   Când/dacă Google va închide definitiv și serviciul ăla,... o să găsesc o altă soluție. Dar deocamdată funcționează.

   Numai bine.

   Ștergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails