vineri, 25 octombrie 2013

Îți trebuie un UPS la centrala termică

În special dacă locuiești în zone unde stabilitatea furnizării energiei electrice este discutabilă (și nu-s deloc puține astfel de zone în România) și îți încălzești casa folosind o centrală termică pe gaz sau pe lemne, atunci e cazul să contactezi un magazin care comercializează ups centrale lemne, deși cazurile de suprasarcini cel puțin sunt din ce în ce mai dese în ultima vreme.
Centralele termice sunt chiar mai sensibile decât un calculator desktop, care de regulă e victima sigură în cazul suprasarcinilor sau întreruperilor succesive de curent pe perioade scurte. În plus, calculatoarele s-au tot ieftenit în ultimii ani iar sursele au devenit suficient de performante ca să nu mai prăjească tot calculatorul. De aceea mulți își permit în prezent să nu-și mai facă atâtea griji în privința calculatorului atunci când furnizorii de energie electrică se joacă de-a „na curentul, dă-mi curentul”.
Însă în cazul centralelor termice, problemele sunt multe și pagubele sunt mari. O centrală termică e ceva mai scumpă și cele mai multe familii strâng bani pentru o perioadă atunci când își instalează una acasă. Prin urmare, o defecțiune majoră la aceasta implică o serie de costuri pe care multe familii care trăiesc în climatul economic nesigur din România de azi le-ar putea găsi chiar prohibitive.
Însă nu doar suprasarcinile și întreruperile repetate de curent îți pot afecta grav centrala termică. În special în cazul celor care locuiesc la casă, o defecțiune minoră la instalația electrică poate să cauzeze un scurtcircuit și să-ți distrugă centrala electrică. Iar dacă acest moment se întâmplă când centrala e ieșită din garanție (deși unii producători nu acordă garanție oricum în cazuri de scurtcircuite cauzate de defecțiuni independente de centrala în sine), tocmai v-ați făcut cu o cheltuială neprevăzută care să vă dea serios planurile peste cap, în special dacă nu sunteți o gospodărie care generează minmum 5-6 mii de euro pe lună venit.
De asemenea, există destul de multe situații în care o pană de curent poate dura și 5-6 ore, iar dacă aceasta are loc în timpul unei nopți friguroase de decembrie, de tipul celor care au fost în iarna trecută de pildă, inconveniențele pot fi chiar foarte serioase. Pe mine unul m-ar deranja grav să stau fără căldură o noapte întreagă când afară sunt -20 de grade celsius.
Un ups centrala termica are marele avantaj că începe să furnizeze curent electric pentru centrala ta instantaneu și deci îți protejează centrala de efectele destul de urâte ale unei căderi de tensiune. Funcționează practic pe același principiu cu un ups folosit la un calculator: Conține acumulatori și un stabilizator și astfel îți protejează consumatorul (centrala, adică) de toate problemele care pot apărea când consumatorul e conectat direct la rețea.
Un astfel de dispozitiv e bun și pentru ceva mai desele situații în care tensiunea la bornele rețelei nu este una corespunzătoare – iar asta-i foarte util. De pildă în orașul meu natal, în zona unde locuiam eu, 220 de V la priză era mai degrabă rara avis – 190 sau chiar 175 fiind valorile mult mai des întâlnite, ceea ce făcea ca o serie de electrocasnice să funcționeze necorespunzător.
Așadar, având în vedere că iarna e pe drum (și a și venit deja în unele zone ale țării), dacă îți încălzești casa folosind o centrală termică sau plănuiești să-ți instalezi una, du-te la acest website și întreabă de un ups potrivit pentru centrala ta. O să-mi mulțumești mai devreme decât ai crede!
Iarna trecută au fost zone întinse din țară unde alimentarea cu energiei electrică a fost sistată ore bune în repetate rânduri și iarna aceasta se anunță una cel puțin la fel de grea. Unele dintre modelele de UPS-uri au autonomie până la 16 ore iar prețurile sunt de foarte mult bun simț prin comparație cu cât te-ar costa să-ți înlocuiești centrala în caz de probleme sau cu disconfortul creat dacă rămâi fără apă caldă și căldură în miezul iernii pentru o noapte.
Se spune în multe situații că e mai ușor să previi decât să tratezi o problemă. Iar în cazul centralelor termice, prevenția se numește ups centrale termice. Mergi la site-ul oficial și preîntâmpină problemele cauzate de rețeaua electrică înainte să ți se-ntâmple și ție!

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

4 comentarii:

 1. Bine ca ai mentionat linkul cu "centrale ieftine". Pentru restul centralelor si a caselor merge si un generator din cele care pornesc singure.
  Ce nu e bine e ca multi isi fac calcule gresite si sunt dezamagiti cand constata ca UPS-urile "de centrala" se livreaza fara acumulator. Ce e bine e ca ele par sa mearga si cu acumulatori auto.
  Ca o reflexie la problemele existentiale pe care le creaza compania de broscari numita "enel": de ce aceste UPS-uri sunt numite "pentru centrale termice", desi ar putea alimenta orice, daca se incadreaza in parametrii sai?

  RăspundețiȘtergere
 2. cred ca le zice pentru centrala termica pentru ca nu au acumulatorul integrat in ele..

  RăspundețiȘtergere
 3. pentru ca : din seria centralelor si pentru ca ups-uri fara acumulator!

  Jenant! Asa ceva nu ar trebui publicat !

  RăspundețiȘtergere
 4. acestea au fost create special pentru pompele de la cazanele pe lemne,ulterior sa dovedit ca sunt utile pentru orice tip de centrala (gaz,lemn),de aici si denumirea ups-uri pentru centrale termice.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails