duminică, 16 februarie 2014

„Economie” verde pă dracu'!

Yahoo News titrează mare și mândru că prima școală „independentă energetic” din România va fi gata în 2016 la Brașov. Ne mai zice Yahoo News că investiția e de 14 milioane. Euro, nu lei.
14 milioane de euro vine 62.860.000 lei noi (628 de miliarde și ceva mărunțiș în bani vechi) la un curs de 4,9 cât e astăzi (dimineața lui 16 februarie 2014).
Deja pot s-aud:
Păi bine mă Vâlsane, dar e școală privată, ce treabă ai tu cu ce fac ăia cu banii lor?
Păi am! Pentru că la bănetul ăla - 14 milioane de euroi - pui și tu bani, cititorule. Da, da, tu care citești acum. Dacă stai în România (sau dacă ai familie în România care plătește facturi la Electrica/E-On/Renel/ce-o mai fi) și tu contribui la șmenozeala asta. Ce crezi că reprezintă „taxa de cogenerare”? Eh... păi ce să fie? Doar o altă metodă prin care Statul te fură (și n-ai cum s-o eviți!) ca să facă „verzii” bani.

Dar dincolo de acest aspect, hai să facem un mic calcul să vedem cât e de eficient.

Un Kilowatt costa pe 15 ianuarie 2014 exact 0,5234 RON. Până azi nu s-a scumpit deci luăm prețul ăsta de referință.
Și-acum să împărțim 62.860.000 (lei) la 0,5234 (lei) ca să aflăm câți Kilowați putem plăti cu banii ăștia. Rezultatul calculului este 120.099.350,4012228. Să rotunjim prin lipsă și zicem 120.099.350 (O sută douăzeci de milioane nouăzeci și nouă de mii trei sute cincizeci) de Kilowați.

Să luăm acest număr și să-l împărțim la consumul mediu lunar al unei școli. Hai să fim foarte generoși și să zicem că școala respectivă consumă 4000 de Kilowați pe lună. Am fost extraordinar de generos.
Și-acum să împărțim numărul de kilowați pe care 14 milioane de euro îi poate plăti astăzi la consumul lunar. Și zicem așa: 120.099.350 împărțit la 4000 face exact 30024,8375 luni. Rotunjim prin lipsă și împărțim 30024 la 12 ca să aflăm cât înseamnă asta în ani: 2502 ani.

Ne-am înțeles? Deci băgăm bani cât ar ajunge să plătim curentul pe 2502 ani ca să fim independenți energetic vreme de... 10 ani! Că atâta e durata de viață a unui echipament de genul ăsta. Să zicem că ești tu super șmecher și-ți iei unul cu durată de viață 30 de ani și cu zero costuri de întreținere (nu există - dar de dragul argumentului să zicem că există) - și tot nu amortizezi investiția.

Și-acum vine contra-argumentul următor:
Băi Vâlsane dar poate 14 milioane de euro e costul întregului campus, nu doar a instalației solare de produs curent.
Nu, nicidecum. Prețul pe kW instalat la panouri solare este de exact 2000 de euro. Deci ca să-și acopere consumul de 4000 de kW pe care l-am estimat noi, școala trebuie să scoată din buzunar 2000x4000 de euro. Adică exact 8 milioane de euro. Asta doar ca să-și acopere consumul lunar!
Având în vedere că orice schemă din asta e făcută în ideea că produce mai mult și vinde în sistemul național (asta fiind de altfel toată șmecheria cu finanțările de la Stat - și singura motivație pentru care toacă cineva atât de mulți bani pe-așa ceva) - înseamnă că școala ar trebui să producă minim 7000 de kilowați pe lună ca să merite deranjul. Iar instalația pentru a produce 7000 de kilowați pe lună face taman 14 milioane de euro.

Sigur, respectiva școală ar mai putea să reducă din consum până la 3000 de kilowați pe lună. Eventual să și taie curentul în clase ziua. Treaba lor. N-are nicio importanță ce fac.
La sfârșitul zilei, în afară de inițiatorii proiectului care-și iau niște șpăgi majore - căci ca orice lucru făcut de Stat e înglodat până-n măsele, nu doar până-n gât, de corupție - și de câțiva trepăduși politici plătiți ca să tacă în continuare, nimeni, dar absolut nimeni n-o să câștige nimic.

Părinții care-și vor trimite odraslele acolo vor plăti de două ori pentru curentul „gratis” și „verde” (o dată prin factura de-acasă și o dată prin tuiția de la școală). Plătitorii de taxe la rândul lor vor plăti de două ori pentru curentul „gratis” și „verde” de la școala din Brașov: O dată prin facturile lor la curent și o dată prin subvențiile pe care compania le va primi. Tare, sau ce?

Și să ne-nțelegem, în 2026 instalațiile alea se vor duce dracului. Chiar presupunând că tehnologia va avansa atât de spectaculos în 10 ani încât panourile alea vor deveni viabile pe 50 de ani - tot nu contează. Chiar nu contează absolut deloc.
De ce? Pentru că investiția inițială reprezintă facturile la electricitate pe 2502 ani. S-a-nțeles?

Data viitoare când vreun eco-marxist mai încearcă să vă vândă povestea cu energia verde și gratuită și ecologică și toate cretinismele alea, puteți liniștit să-i trimiteți un stuchit între faruri și să-l poftiți să iasă la păscut - căci asta faci cu oile manipulate - le trimiți la păscut!

Ah, v-am zis că fabricarea panourilor ălora poluează mai mult decât dacă mi-aș lua curentul cum mi-l iau azi? Dar, să nu uităm - noi salvăm mediul aici dom'le ce mama mă-sii!?!

Deci da, „economie verde” fix pă dracu'!

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

9 comentarii:

 1. Ai gandit mult cand ai publicat mizeria asta Valsane?

  1. Puterea se masoara in kW, consumul se masoara in kWh. Daca scoala aia ar avea o putere de consum instantanee de 4000 kW ar fi destul de naspa pentru ei.

  (http://www.energylens.com/articles/kw-and-kwh)

  2. Consumul aproximat "generos" de tine este mult MULT subevaluat. Un colegiu silvic care in mod cert nu va avea aceleasi dotari (proiectoare, salai de calculatore, piscina, sisteme de alarma si supraveghere, samd) cu scoala asta, are un consum de aproximativ 20.000 kWh. Deci ar putea si usor de estimat un consum dublu, daca vrem sa fim generosi pentru liceul privat in cauza, deci 40.000 kWh pe luna.

  Daca refacem repejor calculele tale eronate, rezulta ca:

  120.099.350 kWh / (12 * 40.000 kWh) = 250 ani

  Nitel mai putin decat cei 2500 de ani ai tai. Dar sa mergem mai departe pentru ca arguably nici panourile n-o sa reziste 250 de ani deci sa recuperezi doar prin consum investitia e imposibil.

  (Sursa pt estimate consum colegiu silvic: http://www.u4energy.eu/c/document_library/get_file?folderId=210965&name=DLFE-10116.ppt)

  3. Costul per MWh pe panouri fotovoltaice este intre 1 si 1.5 milioane euro, dar luam 1.5 de dragul acuratetii. Presupunand ca investitia merge in intregime in amplasarea panourilor, asta ar rezulta o capacitate de productie de 9 MW, sau 9000 kW.

  (http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/lukoil-va-construi-un-parc-fotovoltaic-de-9-mw-langa-rafinaria-petrotel-din-ploiesti-98365/)

  4. Pentru colegiul silvic de mai sus facand calculele de rigoare, consumul mediu pe zi este de 720kWh. Dublam pentru scoala privata ca mai sus, deci un consum de 1440kWh pe zi. Asta ar insemna un consum anual de 525MWh.

  Un sistem fotovoltaic de 9MW, functionand la un randament de doar 80% si 4 ore de expunere solara pe zi (sub media de 6 pentru Romania) rezulta o productie de aproximativ 29MWh pe zi, sau approx. 10600 MWh pe an. Scadem din asta consumul intern, si raman approx 10000 MWh ora generati pentru vanzare. Pretul obtinut din vanzarea energiei rezultate si a certificatelor verzi (4 in mod curent) este de approximativ 1.9 milioane Euro pe an. Din 2017 se mai adauga doua certificate verzi, si profitul total va deveni undeva in jur de 2.7 milioane Euro pe an.

  Facand inca un calcul rapid ce presupune un pret relativ constant al energiei la revanzare in sistem, rezulta ca investita de 13.5 milioane Euro se va recupera (in conditii dupa cum am spus de simulare mai putin decat ideale, 80% randament cu 4 ore de soare pe zi medie) in mai putin de 5 ani de la punerea in functiune.

  (http://energystreet.ro/fotovoltaice/simuleaza-propriul-tau-parc-fotovoltaic/)
  (http://www.cez.ro/ro/nou-certificate-verzi.html?tagcloud=uv)

  5. Majoritatea panourilor solare comerciale au o garantie de 10 ani la 90% randament si 25 de ani la 80% randament, ele putand sa reziste considerabil mai mult de-atat, iar tehnologia avanseaza foarte rapid. Chiar si presupunand costuri de inlocuire sau mentenanta, analiza ta e invalida complet.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_panel#Module_performance_and_aging

  6. Panourile solare pot fi reciclate in proportie de pana la 80%.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_panel#Recycling

  7. Incepand cu 2010 panourile solare genereaza mai multa energie decat costa productia lor. Costul energetic al productiei se recupereaza in mod curent in pana la 5 ani. So wrong again.

  http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es3038824

  Data viitoare cand aberezi, fa-ti temele inainte. Un stuchit intre faruri ceva?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 80% randament? =))))

   Stai jos, 4!

   Ștergere
  2. Atat ai fost capabil sa raspunzi la tot ce-am comentat, preamarite? Avand in vedere calitatea post-lui, nu ma mira.

   Da, 80% randament, pentru ca nu vorbim de randamentul de conversie al energiei solare, ci de randamentul instalatiei in sine, care se degradeaza odata cu timpul. Eu l-am luat la 80% ca sa nu spui ca exagerez estimand peste 90%, care de altfel este garantia standard pe 10 ani de la cam toate firmele serioase care se ocupa de asa ceva.

   Mai scormoneste-te, poate reusesti sa ingani si ceva mai consistent.

   Ștergere
  3. Uite ceva consistent: Mă cac pe ochiul tău roșu și comunist. Consistent, desigur.

   Hai, marș! Go green!

   Ștergere
 2. Fiule, bati campii cu gratie desavarsita!

  RăspundețiȘtergere
 3. Lasa tu dreapta si stanga si mai bine apuca-te sa refaci calculele, sunt jenibile.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vezi-ți tu de stângismul tău și lasă-mi mie calculele în pace. Când o să vin eu să-ți cer ție sfatul, atunci mai discutăm.

   Până atunci, scutește-mă. Vezi poate azi vine ajutorul social de la Stockholm. Stai geană pe ușă să nu-l ratezi!

   Ștergere
 4. Imi pare rau, dar te inseli in privinta puterii versus energie. 4000kWh = energie consumata, cred ca este cam putin pentru o scoala, insa cu siguranta nu are consumatori conectati simultan care sa aiba o putere de 4000kW = 4MW!!.
  O scoala care consuma 4000kWh ar avea nevoie de cel mult 15 panouri, adica vreo 30000 Euro, dupa pretul dat de tine, asta presupunand ca in orele de varf, consumatorii conectati din scoala ar avea o putere totala dubla fata de puterea medie rezultata din impartirea energiei consumate la 720 ore dintr'o luna.

  Din articolul citat, inteleg ca 14 milioane de coco ar costa intreaga investitie, incluzand constructia:
  "Campusul se va întinde pe o suprafață de 4 hectare și va prezenta clase modulare, o bibliotecă, o sală de mese și concerte, sală și teren de sport, piscină acoperită, pistă pentru biciclete, precum și cămine pentru profesori, elevi și pentru personalul auxiliar."

  Nu pot crede nici macar ca in socialismul european s'ar putea utiliza taxele furate din banii contribuabililor pentru "cogenerare" pentru finantarea INTEGRALA a respectivului proiect. Nici macar cu tot cu spagile aferente, intregul sistem de producere a energiei nu ar depasi un milion de euro, cu tot cu montaj, dar daca ai probe contrarii, te rog sa le aduci.

  Sunt insa de acord cu tine intru totul cand spui a "statul te fura si nici macar nu o poti evita".

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails