joi, 13 februarie 2014

Ofensiva statului maximal continuă - programul supermarketurilor

Guvernele orientate spre Băzeus (sau spre PD-L) aveau două caracteristici majore care mă călcau grav pe nervi: erau neoneste și corupte.
Totuși, trebuie să fim sinceri până la capăt - toate guvernele sunt neoneste și corupte. E ca un dat atunci când mergi la vot (dacă ești atât de masochist ca mine și chiar te duci).
Guvernul orientat spre Ilievici (sau spre PSD) are aceleași două caracteristici majore dar mai are una în plus: E mare fan al statului dădacă!
Dacă stăm și ne gândim un pic, n-ar trebui să fie o surpriză - la urma urmei, deși nu mi-a plăcut niciodată s-o recunosc, PSD-ul e un partid mereu sincer. Și tocmai pentru că-i sincer nu-l votez și nu l-am votat vreodată. PSD-ul îți spune pe față - ba chiar îți și arată - că-i un partid autoritarian care vrea să-ți ghideze viața. Spre binele tău, desigur.
Zic de PSD pentru că actualul USL e practic un PSD ușor cosmetizat - iar cine crede altceva este cel puțin naiv.
Dar în fine, să presupunem că USL-ul nu e doar PSD căci până la urmă un „liberal” (lol) ne propune să forțăm supermarketurile să închidă sâmbăta la ora 14:00 și să deschidă luni dimineață. De ce? Pentru că cartof. Serios vorbesc! „Pentru că cartof” e cel mai bun rezumat al motivației dată de Marin Anton (un nimeni din Parlament). Să iei cartofi din piață băi burghezule! Ce dacă-i mai scump, mai prost și mai puțin disponibil?! Las' că ai bani că doar nu te taxăm decât cu 75% - deci ți-a rămas de-un cartof din piață!

Poate nu știați dar în România Statul e cel care reglementează și care sunt termenele de plată între doi agenți economici. Iar acesti Nimeni din Parlament vrea să „îmbunătățească” termenii (a se citi - să-i șunteze și mai mult căci știe el mai bine de ce). Desigur, oamenii care lucrează în economia reală și știu mai bine decât domnul Nimeni cum stau lucrurile în teren a încercat să explice:
„Functioneaza foarte bine negocierea directa si nu mai e nevoie de un act legislativ care sa impuna anumite reguli sau termene", a afirmat directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, Delia Nica.
Păi doamna, Nica, se poate? Cum îndrăzniți să le explicați socialiștilor „liberalilor” că negocierile individuale voluntare funcționează? Ei nu știu cu din astea! La ei existâ doar bâta Statului care vine și-ți spune ce-ai voie și ce n-ai voie la tine-n curte pe banii tăi și pe proprietatea ta.
În plus, doamna Nica, dumneavoastră sunteți în ochii lui Nimeni directorul executiv al Asociației Marilor Exploatatori Capitaliști Oprimatori din România - nicidecum reprezentanta unei instituții grație căreia păpica ajunge mai repede, mai ieftin și mai eficient de la producător la consumator.

Și da, am zis producător. Pentru că în ciuda gargarei „liberalului” Nimeni din Parlament, cei mai mulți dintre producători își vând deja produsele în supermarketurile din România! Șoc și groază! Ba încă aici în Cluj mai sunt și semnalizate cu litere de-o șchioapă. Și să vezi drăcie că lumea chiar le cumpără. Și le cumpără mai des din magazinele exploatatorilor capitaliști oprimatori de supermaket decât din piețele agroalimentare.
Ai dreacu burgheji - în loc să ardă de nerăbdare să stea la coadă și să se înghesuie la -10 grade iarna pe-afară - preferă să se dea cu căruciorul într-un loc încălzit și cu toate produsele la un loc puse pe căprării. A naibii treabă!
Mai țineți minte cozile de la „Alimentara” din Epoca de Aur? Eh, nu-i nimic, vi le reamintiți - mai ales dacă stați în orașe mici unde și magazinele de cartier au statut de supermarket.
Desigur, poate ați vrea să vă faceți cumpărăturile în week-end - așa cum și le fac majoritatea românilor care au altă treabă în timpul săptămânii. Și poate ați prefera să le luați pe toate dintr-un singur loc - nu să vă cărăbăniți cu 10 sacoșe la 10 magazine diferite.
Eh, ați vrea. Dar Partidul Atoateștiutor știe mai bine și vrea ce-i mai bun pentru dumneavoastră! Nu e minunat?! Bun venit în Republica Socialistă România!

Și-acum, pentru cei care vreți să-mi veniți cu „d-d-d-ar și-n Vest e așa” - vă rog mai gândiți-vă o dată.
Pentru început, să ne-nțelegem la care Vest ne referim (și da, sunt minim două!): ăla socialist sau ăla nesocialist?!
Nu de alta dar da, în Republica Socialistă Franceză sau în Regatul Europenist Belgian (deși în Belgia ești obligat să închizi o zi pe săptămână - și puțini aleg duminica), lucrurile stau într-adevăr așa - cu program dictat de la Stat. În locuri mai bogate și mai prietenoase cu libertatea, lucrurile nu stau deloc așa. Care-s locurile alea? Păi să le luăm la rând: Germania, Olanda, Elveția, chiar și Matriarhatul Socialist Suedez, până și UK-ul, cu toate derivele sale totalitare din ultima vreme, Irlanda, Finlanda... mai zic?!
Cineva încerca să-mi tot explice cum în „civilizata Suedie” Statul obligă supermarketurile să închidă la ora X duminica. M-am plictisit să caut legea aia și n-am găsit-o. Singura lege legată de subiectul ăsta pe care am găsit-o e legată de magazinele Systembolaget (adică magazinele care vând alcool și tutun - care-s deținute de Stat) dar cam atât. Nimic despre supermarketurile private.
Și atenție - aici ne referim strict la ce scrie legea! Nu ne referim la ce aleg voluntar patronii de magazine în funcție de cum e piața locală. Aia-i cu totul și cu totul altă poveste și e alegerea patronilor.

Concluzii

Așadar, să fim bine înțeleși: Nu este treaba statului să-mi spună mie ce trebuie să cumpăr (nici măcar să mă „încurajeze”) și nici să spună patronilor când trebuie să închidă și când nu. E treaba patronilor să decidă asta în funcție de piață.
Vrei să nu mai meargă lumea la cumpărături în week-end? Începe cu tine. Nu mai merge tu la cumpărături în week-end! Și convinge și pe alții. Până una alta, în prezent, grosul de cumpărături românii le fac în week-end. Iar supermarketurile acoperă această nevoie foarte-foarte bine.
Dacă-ți închipui că prin forța Statului o să convingi românii să cumpere de la țiganii ăia din piață (căci să fim serioși - numărul de producători pe bune din piețele agroalimentare e insignifiant - ba încă în unele piețe tinde asimptotic spre zero!) - te-nșeli amarnic. Ce-o să faci e să stârnești mai multă supărare (că parcă nu-i ca și cum nu-s deja foarte supărați românii pe Stat) și-o să determini populația să cumpere în timpul săptămânii sau, în unele cazuri, să cumpere din țara vecină (perfect fezabil pentru multe zone din România).

Și-așa-s destui care merg și-și fac cumpărăturile în Ungaria de pildă. După măsura asta, s-ar putea ca și mai mulți să facă asta îmbinând astfel utilul cu plăcutul - fac și o excursie în week-end și-și rezolvă și problema cumpărăturilor.

Dar, la sfârșitul zilei, nu e vorba doar de supermarketuri. Nu e asta principala problemă. Principala problemă e că actualul Guvern a pornit o ofensivă draconică de-a prelua fiecare detaliu al vieții noastre. Deunăzi ne-au explicat că nu mai avem voie să ne plătim între noi cu bani gheață pentru că cartof. Desigur, dacă vrem să ne plătim impozitele - atunci poate să fie oricât - că Statul nu se supără.
Dar dacă vreau să-mi iau mașină - n-am voie cu bani cash.

Evident, pentru că vorbim de-un guvern socialist, urmează și noi creșteri de taxe. Deși să dea naiba dacă înțeleg unde mai e loc de noi creșteri de taxe fără să-ncepem să semănăm cu Coreea de Nord. Nu de alta dar și în prezent trebuie să fii eminamente nebun să-ți plătești toate taxele la Stat care la nivel real se duc binișor în 75-78% pentru firmele mici și în 70-72% pentru salariați. Trebuie să fii cel puțin căzut în freză să plătești asemenea cote și să nu ți se pară nimic în neregulă cu asta.

Asta e esența problemei - că alunecăm grav nu doar spre un stat maximal, dar spre un stat comunist de-a dreptul!
Și, ce-i mai trist e că-s destui aplaudaci pentru astfel de măsuri și care se lasă extraordinar de ușor păcăliți de argumentul „dar așa-i și-n Occident - vrem și noi să fim în rând cu lumea civilizată” - neînțelegând că starea actuală a Occidentului oricum nu-i nici pe departe cea mai bună și că a încerca să copiezi starea actuală a Vestului e oricum o idee în mare parte imbecilă.
Nu-i suspectez pe guvernanți că ar fi sinceri și că chiar cred în argumentul ăsta cu „așa e-n Occident” - dar populația, într-o proporție înspăimântător de mare, chiar crede argumentul ăsta și cade în prostia modernizării la xerox.

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect.

2 comentarii:

 1. Canada/Quebec...magazinele sunt deschise 7/7 si numai de zilele nationale Quebec si Canada sunt inchise, cu exceptia "Depanoarelor"..
  Dar...
  Personalul ce lucreaza in timpul saptamanii nu se regaseste in week-end!!!
  Cap-coada! De la sef la casiera!

  Deci, daca proprietarul spune ca vrea sa tina deschis, o face pe barba lui, pe banii lui!!
  Insa statul are si el dreptate...daca firma merge pe pierdere, statul nu mai incaseaza bani la buget...ca deh, de unde sa ia daca e pe pierdere?...
  Practic, statul ii obliga pe proprietari la performanta si la taxe!

  E si bine, e si rau!
  Depinde de perspectiva!

  Asadar,

  RăspundețiȘtergere
 2. In Bavaria magazinele se inchid sambata la ora 20:00 (ca si in timpul saptamanii) si se deschid abia luni. Mi se pare ca e o lege locala in acest sens pe care multi o vor scoasa dar conservatorii tin cu dintii de ea.

  Cum in timpul saptamanii se lucreaza chiar si pana dupa 8 seara, mai ajungi exact nu sa faci cumparaturi. Noroc cu benzinariile care au deschis non stop si mai au cateva alimente de baza (la suprapret desigur). In rest sambata e nebunie mare in supermarketuri si nu numai. Daca mergi pe la 6 seara nu mai prea gasesti nimic verdeturi sau fructe. Supermarketurile arata ca dupa razboi.

  E nasol asa pt ca iti f*te toata sambata. Si daca vrei sa te relaxezi ca e vreme buna sau doar de chichi...mananci la restaurant pana sambata aialalta. E aiurea

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails