duminică, 6 aprilie 2014

Mozilla Firefox merge la gunoi

Dacă nu înțelegeți ce-i cu anunțul din partea superioară a blogului, citiți acest articol.

De cel puțin 3 luni tot dumnezeiesc și cristoșesc Firefox-ul pentru cantitatea (mult) prea mare de resurse pe care a ajuns s-o consume și pentru nenumăratele vulnerabilități pe care le arată din ce în ce mai des - ca să nu mai vorbim de crash-urile din ce în ce mai inexplicabile.
Însă de fiecare dată mi-a lipsit motivația să caut un alt browser - însă motivația mi-a venit brusc în cursul zilei de ieri când am aflat detalii despre ultima ispravă a Mozilla.

Despre ce-i vorba?

Brendan Eich este unul dintre indivizii care au fondat Fundația Mozilla (ulterior Mozilla Corporation), este individul care a inventat limbajul Java Script (fără de care cam nimic din experiența ta online de astăzi n-ar funcționa) și este în prezent șomer după ce a fost forțat să demisioneze din funcția de CEO al Mozilla (funcție pe care a deținut-o doar 10 zile) pentru crima teribilă de-a fi în dezacord cu Stânga Americană în privința „căsătoriei” homosexuale.
Ce-a făcut concret? În 2008, în statul California, s-a ținut un referendum asupra unei propuneri cunoscută ca „Proposition 8”. Întrebarea referendumului era cam așa: „Ar trebui căsătoria definită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie?”
Evident, a existat grupul de oameni care au făcut campanie pentru „DA” și grupul care a făcut campanie pentru „NU” - cum se-ntâmplă la orice referendum în orice democrație. Grupul „DA” a câștigat - spre disperarea Stângii Americane care, în cel mai pur stil „democratic” și „tolerant” au apelat la violența Guvernului Federal ca să invalideze referendumului pentru că cartof.
Ei bine, în timpul acelei campanii Brendan Eich a avut nesimțirea de a dona 1000$ unui grup care susținea tabăra „DA” în acel referendum. Și-atât.
Păi cum „atât”?
Păi exact atât. Asta e tot ce-a făcut Brendan Eich în 2008.
Merită menționat că în fix aceeași perioadă, icoanele Stângii americane, Hussein Obama și Hillary Clinton, susțineau fix aceeași poziție ca Brendan Eich.
Ei bine, 6 ani mai târziu, Fiscul american a „scăpat din greșeală” un formular  în care Eich scrisese despre acea donație (căci așa era legea în California). Cui l-a „scăpat”? Unui grup de activiști LGBTQ2GQIAASCP(GSM) (și nu, nu e o glumă - chiar așa se autointitulează - eu v-am zis că ăștia or să ia tot alfabetul și voi ați zis că-s eu nebun). Când a făcut Fiscul asta? Exact când Eich a fost promovat din funcția de CTO (chief technology officer) în funcția de CEO (chief executive officer) al Mozilla Corporation. A naibii sincronizare!
Știrea cum că ăsta a avut nerușinarea să doneze din banii lui într-o campanie parte a unui exercițiu democratic perfect legitim și legal a fost mai apoi regurgitată în tot aparatul Stângist de propagandă (Muffington Post, CNN, etc.) plus toată comunitatea de fulguleți speciali (speshul snowflakes) și totul a culminat cu site-ul de dating (sau de lăbari ereditari - depinde cum privești lucrurile) OkCupid care a pus un anunț mare pe site pentru userii de Mozilla rugându-i să-și schimbe browserul pentru că Eich e un individ atât de plin de ură încât a îndrăznit să susțină o tabără dintr-un exercițiu democratic care susținea nici mai mult nici mai puțin decât că definiția căsătoriei ar trebui să fie „uniunea dintre un bărbat și o femeie”! Vă dați seama câtă ură! Nu-i așa că plângeți pentru ei și le simțiți oprimarea? Ah, nu? Nici eu.
Câțiva leftiști din Mozilla s-au speriat pentru că 20 și-o țâră de mii de useri ai OkCupid și-au dezinstalat Mozilla din calculator așa că l-au presat p-ăsta să demisioneze pentru că chipurile ar urî homosexualii. Pentru că da, mai nou, în această minunată lume nouă, să crezi că definiția căsătoriei ar trebui să fie „uniunea dintre un bărbat și o femeie” se cheamă că urăști homosexualii.
Eich a rămas în principiu pe poziție explicând că ce face el cu banii lui e treaba lui și că ce face în companie e singurul aspect care trebuie să fie de interes pentru companie și pentru clienții săi. Până și developerii gay care au lucrat cu/pentru Mozilla sau care încă mai cooperează sunt de acord că Eich a urmat corect protocolul companiei și, foarte important, că Eich era indiscutabil cel mai calificat candidat pentru funcția de CEO.

Păi bine, bine, dar nu e dreptul Mozilla Corporation să-l dea afară/forțeze să demisioneze pentru orice motiv?
Ba da! La fel cum e și dreptul meu și al tău și al oricui să nu fim de acord cu decizia și să nu mai susținem Mozilla Corporation în niciun fel.
În plus, nu e deloc dreptul Mozilla Corporation să-i asasineze caracterul lui Eich spunând despre acesta că-i un „gay hater” sau un „bigot” - când acest lucru pur și simplu nu e adevărat. După această logică strâmbă, homosexualii care cred că definiția căsătoriei ar trebui să fie „uniunea dintre un bărbat și o femeie” se urăsc pe sine - ceea ce e și mai absurd.
Oricât de ciudat ar părea pentru unii - faptul că cineva nu e de acord cu extinderea privilegiilor căsătoriei (și da, căsătoria la Primărie este un privilegiu - atât de jure cât și de facto) către un grup nou nu înseamnă neapărat că este un agent al urii.

Alternative propuse

Dacă nu e deja evident, eu propun să renunțăm la produsele Mozilla și să le înlocuim cu alternative.
Așadar, dacă ești un individ care crede că CEO-ul are dreptul la credințe personale fără să-i fie caracterul asasinat de terțe speshul snowflakes, dacă ești un individ care crede că problema e trivială și Mozilla Corporation a reacționat total nepotrivit, dacă ești un individ care crede că tehnologia e mai importantă decât mofturile politice ale vremii, dacă ești un individ care crede că definiția căsătoriei ar trebui să fie cea care e-n prezent în Codul Civil al României sau dacă ești pur și simplu un individ care este deranjat de atitudinea Mozilla de „trebuie să crezi ca noi - altfel ești un agen al urii” - atunci s-ar putea să vrei să-ți dezinstalezi Firefox din calculator și de pe celelalte dispozitive conectate la internet (telefon, tabletă, laptop, etc.).

Pentru telefon/tabletă - probabil Opera e cea mai bună alternativă. Dar mai merită studiat subiectul.
Pentru calculator, eu am două sugestii: Konqueror și Pale Moon.

Konqueror este în special pentru cei care folosesc o distribuție de Linux - deși există și o versiune de Windows printr-un compilator de KDE, o versiune care nu merge chiar rău dar de care eu nu sunt în totalitate mulțumit de cum merge (pe Windows mă refer - căci pe Linux îl folosesc cu succes de vreo 6 ani).

Pale Moon este probabil soluția ideală pentru cei obișnuiți cu Firefox dar care totuși doresc să se distanțeze de practicile Mozilla fără să muncească prea mult.
Pale Moon are nucleu de Firefox dar organizația care-l produce nu este în niciun fel asociată cu Mozilla și este formată în mare parte de oameni care au plecat în trecut din Mozilla Corporation din varii motive. Pe scurt, Pale Moon e un Firefox mai rapid, neafiliat politic (căci prin ultimele mișcări e clar cu cine se afiliază politic Mozilla Corporation) și, foarte important, compatibil cu arhivele de Mozilla - astfel încât să vă importați parolele, bookmark-urile și alte setări din Mozilla e o chestie care durează câteva minute maximum.

Nu pot însă să evidențiez suficient faptul că e mult mai rapid. Probabil aș fi trecut la Pale Moon în următoarele 3-4 luni din motive tehnologice oricum pentru că Mozilla Firefox chiar devenise greoi de folosit. După ce mi-am importat toate setările și-am început să-l forjez la fel cum forjam Mozilla, Pale Moon îmi ocupă jumătate din resursele pe care le ocupa Mozilla Firefox.

Mozilla, ca soft, fiind open-source, e practic pentru browsere ceea ce este Linux pentru sisteme de operare. Și așa cum pentru Linux nu există Linux Corporation, poate că e timpul ca nici pentru Mozilla să nu mai existe Mozilla Corporation ci o serie întreagă de distribuții de Mozilla.

Ce șanse are campania de contra boicot?

Greu de spus acum. Și sincer nici nu-mi prea pasă. Eu personal aș vrea ca Eich să pornească o nouă companie care să facă browsere și aplicații de telefon. Omul e un geniu al tehnicii și prin munca sa ar putea să falimenteze Mozilla Corporation de unul singur. Eu unul sper s-o și facă.
Oricum, ca numere, vineri, 4 Aprilie, 94% dintre cei care dădeau feedback pe pagina Mozilla dădeau feedback negativ, mulți dintre ei explicând că-și dezinstalează Firefox. La momentul scrierii acestui articol, 14261 de mesaje au fost postate pe board-ul Firefox în ultimele 24 de ore, 95% dintre ele fiind negative și legate de-această problemă.
Mai apoi, țări precum Indonezia sunt piețe importante pentru Mozilla Corporation. Stai numai să afle majoritatea musulmană de-acolo - să vezi ce repede plouă cu toleranță. Și o să afle! O să scriu un textuleț în franceză și o să-i dau drumul pe forumurile unde stau indonezieni. Și pariez că nu-s singurul care-o să facă asta.
Mozilla în sine, ca soft, nu va muri - așa cum Linuxul n-a murit o dată cu momentul în care Ubuntu s-a decis să adopte practici neortodoxe de spionat utilizatorii. Dar ideea e ca Mozilla Corporation s-o ia la vale - iar asta se va întâmpla. Cât de rău va fi pentru ei - vom ști într-o lună-două.

Lămuriri tehnice

Mulți dintre cei care rezonează cu ideea de boicot se gândesc să treacă pe Google Chrome sau Internet Explorer. Dar trecerea pe unul din aceste două browsere e o idee proastă oricum ai da-o. În cazul Internet Explorer bănuiesc că e evident de ce.
În cazul Google Chrome, treaba e simplă: Mozilla Corporation primește bani de la Google - deci nu rezolvi nimic dacă te muți pe Chrome în urma acestei controverse. În plus, Chrome e un browser chiar mai nesigur decât Mozilla deci și din punct de vedere tehnic nu-i o mare afacere să treci pe Chrome.
Peste toate astea se adaugă practicile anti-intimitate deja binecunoscute ale Google - deci nu știu cât de tare vrei să susții Google Chrome.
Desigur, ideal ar fi să nu mai folosești nici Windows - însă asta e foarte greu de realizat pentru foarte mulți oameni. Însă trecerea la Pale Moon e un bun prim pas spre evitarea susținerii unor indivizi care o ard „tolerant” până când îndrăznești să fii în dezacord cu ei.

Lămuriri filozofice/politice

Oameni de toate culorile și orientările politice s-au alăturat deja boicotului. De ce? Pentru că din aproape orice unghi ai privi problema, Mozilla a reacționat de căcat.
Unii socialiști s-au alătuart pentru că ei nu consideră că o companie ar trebui să aibă dreptul să concedieze un angajat pentru convingerile sale private.
Alți stângiști mai moderați s-au alăturat pentru că nu consideră justificată asasinarea caracterului lui Eich pentru o chestiune de-acum 6 ani, mai ales ținând cond că și Stânga mainstream (Hussein Obama) era de aceeași părere atunci.
Centriștii s-au alăturat pentru că nu consideră corect un astfel de tratament al lui Eich având în vedere că lobby-ul gay oricum câștigă teren și persuasiunea e o unealtă de dorit în dauna pumnului în gură.
Eu de pildă nu cred că definiția căsătoriei trebuie să fie cea pe care o consideră Eich. Eu cred că definiția căsătoriei în lege ar trebui să fie „Statul nu se implică în relațiile indivizilor”. Eu aș vrea ca insituția căsătoriei să (re)devină o treabă privată - manageriată de biserici, ong-uri sau notari prin legea contractuală - și nicidecum manageriată de Stat deoarce, ca orice lucru manageriat de Stat, o face foarte-foarte prost. Din acest motiv, nu cred în „căsătoria gay” așa cum e definită de lobby-ul LGBT și nu o susțin, iar dacă asta mă face „homofob” în ochii unora, recunosc că mi se bârlăre.
Dar, indiferent de ce parte a spectrului politic te situezi, realist vorbind, nu poți să te consideri o persoană rațională și în același timp să susții că e-n regulă ca cel mai potrivit om cu putință pentru a conduce Mozilla Corporation să fie aruncat în stradă pentru că niște miorlăitori văd ură acolo unde nu există.

Da, respect dreptul Mozilla de-a face afaceri cum dorește. De-aceea recomand să-ți exerciți și tu dreptul de-a vota cu browser-ul (și eventual cu portofelul pentru cei care au făcut/fac donații la Mozilla) și de a trage o linie în nisip.
Dacă Mozilla nu va suporta niște consecințe grave pentru această decizie, în viitor genul ăsta de asasinări de caracter vor apărea și în alte industrii - iar activiștii Alinskyiți știu foarte bine asta.


Tu ce faci? N-ai trecut încă pe Pale Moon?

6 comentarii:

 1. Prop 8 e o exercitiu democratic corect, dar zici ca e blestemat.
  Toata lumea care a fost asociata cu el monetar e in prezent blocata in realizarile sale de activisti d-astia, de la Eich pana la Orson Scott Card(un mormon care a facut o serie SF, care mai nou a devenit film) ca "finanteaza campanii de oprimare si ura. Scalpati-i!"

  Chestia si mai idioata e ca la inceputul scandalului astuia, Eich a facut o scrisoare ca
  „Știu că unii dintre voi sunt sceptici și că vorbele singure nu vor schimba nimic. Nu pot decât să vă rog să îmi dați un timp în care să arăt, nu să spun; iar între timp îmi exprim părerea de rău pentru că v-am rănit"
  Deci tipul a fost gentleman.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce zici de browserul Tor ca modalitate de a-ti scapa de spionaj?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În teorie e bun. În practică, e prea lent. Unde mai pui că pentru un user obișnuit, Tor e un chin. Userul obișnuit vrea întreaga dinamică a experienței web - ceea ce prin Tor e pur și simplu imposibil de atins.

   În altă ordine de idei, Tor merge mai bine (poate chiar cel mai bine?) prin Mozilla - deci o dăm din lac în puț.

   Sigur, e cel mai anonim - dar nu e un compromis bun pentru majoritatea userilor.
   Un compromis mai bun e cel pe care l-am propus eu și cu Solaris la radio acum ceva vreme: Un browser Firefox-based (Pale Moon, etc.) cu plugin-urile Adblock și Do Not Track Me. Combinațiile astea două te scapă de cea mai mare parte a intruziunii în viața privată de către Google, Facebook și alte servicii care vin cam băgate pe gât (vezi articolele de presă care au Facebook plug-in automat și astfel ești înregistrat automat că ai citit articolul cu pricina în serverele facebook și nu ai cum să ștergi informația aia niciodată).

   Ștergere
 3. De ce considerati organizatia LGBTQ2GQIAASCP(GSM) de stanga?
  Stanga este inclinata inclinata spre egalitate,solidaritate,toleranta.
  Articolul dv pare mai mult publicitate mascata la acel browser Pale Moon.
  Daca este asa nu v-ati atins scopul.Am si eu nemultutumiri cu privire la Firefox dar daca-l voi schimba voi evita browserul sugerat de dv.Americanii asociaza stanga cu comunismul asa ca nu vad ce putere ar fi avut asupra unor institutii de stat sau companii private(care prin definitie sunt de dreapta) acea organizatie de...stanga.Dar poate dv. stiti mai multe.Puteti da detalii?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „De ce considerati organizatia LGBTQ2GQIAASCP(GSM) de stanga?” - N-am scris nicăieri despre „organizatia LGBTQ2GQIAASCP(GSM)” pentru că nu există o asemenea organizație. Există însă lobby-ul LGBTQ2GQIAASCP(GSM) care este de stânga, oricum ai da-o.

   „Stanga este inclinata inclinata spre egalitate,solidaritate,toleranta.” - Toleranța stângii se încheie atunci când nu ești de acord cu ei - iar asta s-a văzut în cazul lui Eich.

   „Articolul dv pare mai mult publicitate mascata la acel browser Pale Moon.” - Nu, chiar nu. De altfel o să trebuiască să mai scriu unul c-am mai găsit între timp niște browsere (QupZilla îmi pare unul chiar mai bun decât Pale Moon). E doar scris fix când am aflat de problema cu Eich.

   „Americanii asociaza stanga cu comunismul” - Nu. Comunismul e „far-left”. Stânga e Partidul Democrat. Iar lingerea între fese a lobby-ului LGBTQ2GQIAASCP(GSM) este una din preocupările majore ale Partidului Democrat în zilele noastre.

   „companii private(care prin definitie sunt de dreapta)” - Aici ai dat-o rău de gard. Companiile private nu sunt deloc „prin definiție de dreapta” - hai să fim serioși. Gazprom e o „companie privată” (de jure cel puțin) dar n-am auzit pe nimeni încercând să argumenteze că Gazprom e altceva decât instrument de manipulare geopolitică în stil totalitar.
   În plus, companiile sunt formate din oameni - care ocazional pot fi stângiști. Iar în cazul Mozilla Corporation, se pare că-s chiar destul de mulți stângiști acolo.

   Ștergere
 4. Am schimbat browserul din Firefox în Pale Moon. Am reușit să-mi import imediat (folosind micul progrămel aferent) toate setările din Firefox.
  După 15 minute de butonat, pot spune că merge excelent și aș vrea să mulțumesc pentru sugestie.

  Ideea acestui post este excelentă.
  Sunt sătul până-n gât de CPL (crectitudinea politica leftistă).
  Deja au dat-o în nesimțire pe față.

  În orice caz, eram sătul de firefox. Pentru că crash și că se gândește mult ....

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails