marți, 10 februarie 2015

SliTaz - învie calculatoare vechi

În articolul despre intimitatea pe Internet am adus în treacăt vorba despre micuța distribuție de Linux de 42MB - SliTaz.

Ei bine, având în vedere că-l folosesc de cam trei luni ca sistemul meu principal de operare, am zis să împart bucuria cu toată lumea și să-l recomand și altora care vor să-și „învie” calculatoarele vechi.

Ieșirea Windows XP din suport a lăsat un teanc de calculatoare în esență foarte bune dar care totuși nu-s suficient de bune încât să ruleze Windows 7 la parametri decenți (sau, după caz, să nu ruleze Windows 7 deloc).
De pildă recent am avut client cu un Dell din 2004 (dual core, 1,5GB RAM neupgradabil). Conserva funcționa ștanță... sub XP. Windows 7 avea nevoie de 3 minute (!!) pentru a boota și de alte 5 (!!) pentru a porni browser-ul. Deși îl instalasem proaspăt de câteva minute. De Skype nici nu mai vorbim, că n-are rost.

Acum vreo 3 luni am primit gratis un Compaq Presario 2100 (256MB RAM, procesor single core). Mergea bine XP-ul pe el - însă navigarea pe web era un calvar.

Acest gen de calculatoare pot primi un suflu nou cu SliTaz. Merge Presario-ul 2100 de n-ai treabă. Dacă nu-ți zic dinainte ce configurație are, nici prin creanga minții nu-ți trece că o astfel de râșniță poate menține conferințe video pe Skype, clipuri de Youtube în HD, multiple sesiuni de Facebook (cunoscute pentru consumul lor exagerat de resurse) și chiar o sesiune de Wine cu care să lansez Mortal Kombat IV :D și un emulator de Nintendo cu care să mă joc Snowboarding.

Vestea bună e că SliTaz poate multe - inclusiv pe râșnițe vechi de 13-14 ani. Vestea proastă e că pentru a face toate astea, pe unele râșnițe chiar necesită un pic de muncă pentru a-l configura - însă odată configurat, poate fi folosit inclusiv de începătorii într-ale Linux-ului.

1. Înainte de toate

Eu folosesc SliTaz 5 Release Candidate 2, pe care l-am tot modificat și configurat pentru nevoile mele.
Însă, între timp, s-au perfecționat versiuni mai bune (căci se plănuiește lansarea unei versiuni finale de SliTaz 5) numite SliTaz Rolling.
Peste 99% din ce zic aici se aplică și pentru slitaz-rolling-core.iso - însă nici flavour-ul pe 64 de biți (care nu exista când m-am apucat eu de SliTaz) sau așa-numitul 10-in-1 nu-s cu mult diferite. Versiunile Rolling le găsiți aici.

SliTaz nu e ceva-based (așa cum Ubuntu e Debian-based sau Suse care e Slackware-based). SliTaz e... SliTaz. El vine cu propriul său sistem de management al pachetelor (*.tazpkg). Cu toate acestea, însă, n-am avut probleme la convertire decât cu un singur soft (și-acolo din vina mea). În rest, cu comanda de convertire sudo tazpkg convert fisier.deb am putut importa orice. tazpkg convert poate converti nu doar pachete Debian, ci și rpm, tgz, pet, sfs, sb, arch și ipk.

update: În stilul caracteristic, nitpickerii s-au găsit repede că totuși SliTaz ar fi Slackware-based. Culmea e că portarea de pe Slackware merge cel mai anevoios. În fine, așa o fi. Nici nu-mi pasă, sincer.

Toată chestia e să eviți softurile care cer dependințe care practic înseamnă instalarea a 3/4 din GNOME/KDE. Asta nu înseamnă că nu se poate - ci înseamnă că dacă-ți trebuie așa ceva, mai bine caută alt sistem lightweight.

Cerințe minime pentru a rula: Procesor minim 700MHz (Pentium III) și 192 MB de RAM. Am reușit să-l pornesc și pe 128 MB de RAM dar dă mari bătăi de cap. Orice sub 128MB de RAM va merge doar în consolă și destul de limitat (mai ales dacă aveți ghinion).

În teorie el trebuie să meargă și pe 24MB de RAM - însă în practică n-am reușit să-l pornesc decât pe 96MB de RAM (cel mai puțin)

Pentru instalare aveți nevoie de o partiție formatată în ext3 (deși el merge și pe ext4, dar pe ext3 experiența îmi zice că-i mai stabil). Ca spațiu - cu puțină atenție ocupă sub 1GB cu toate feature-urile necesare unui utilizator mediu instalate.

Deocamdată atât.

2. Instalare și Live CD

SliTaz poate fi folosit atât ca Live CD cât și instalat pe hard.
ISO-ul, după cum ați observat, e minuscul. După ce l-ați downloadat, folosiți un soft gen Rufus (dacă sunteți pe Windows) pentru a scrie ISO-ul pe-un stick sau orice alt mediu. Am pornit SliTaz și de pe CD, DVD, card de memorie SD, micro-SD, MMC și chiar de pe un MP3 player.

Când bootează, alegeți SliTaz Live (sau SliTaz Core Live, dacă stați rău cu RAM-ul).

După ce ați ajuns în desktop, dacă nu doriți să-l instalați pe hard, puteți chiar să scoateți stick-ul/CD-ul/etc. căci SliTaz Live rulează integral în RAM (aduce un pic cu TAILS la faza asta).
În teorie, se poate activa și persistence și să-l folosiți ca distribuție de stick și să rețină și setările. În practică, n-am reușit să-l fac să facă asta pe SliTaz 5 - a mers însă pe SliTaz 4. Însă SliTaz 4 va fi curând scos din suport și oricum are multe bube căci a fost făcut în 2010 - și de-aceea nu-l recomand decât dacă știți bine ce faceți.

Pentru instalare, accesați Applications -> System Tools -> SliTaz Installer.

Instalarea ar trebui să fie foarte simplă. SliTaz Live vine inclusiv cu GParted astfel că vă puteți crea partiția necesară direct din Live. Cu tot cu setatul partiției, instalarea propriu zisă nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute (și asta dacă-i un calculator foarte vechi).
Dacă vreți dual boot de pe același hard/SSD (eu rulez de pe harduri diferite), recomand să puneți Windows-ul să booteze tot prin Grub. Windows 8 în special tinde să sugă cur masiv când dă peste SliTaz (sau orice altă distribuție de Linux).

Din punctul meu de vedere, singura problemă a LiveCD-ului e că nu are un browser bun gata inclus - singurul browser inclus fiind Midori, dar o versiune care cel puțin pe mine nu mă satisface.

Vestea bună e că puteți instala (inclusiv în Live CD) un browser mai bun gen SeaMonkey care merge ștanță. (o să revin asupra instalării de programe)

În afară de acest incovenient, SliTaz Live CD bate toate distribuțiile de Live CD când vine vorba de folosirea pentru utilizatorul mediu. Are din start suport pentru aproape orice multimedia și office (filme, muzică, doc, docx, pdf,...) și bootează într-un timp record. Pe 192 de MB de RAM a durat 19 secunde să booteze.

Pe un monstru de 4GB (laptop) a durat 13 secunde de la momentul în care am apăsat ”power” până la momentul în care am început să mă uit la un clip pe Youtube (live cd).

Sub mediu Live CD, parola la root este tot root iar userul normal este tux (fără parolă).

3. Instalat de alte softuri și configurări

SliTaz vine cu LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment) - un GUI care mie personal îmi place foarte mult pentru că ocupă remarcabil de puține resurse și face tot ce trebuie să facă (sau mă rog, tot ce m-aștept eu să facă).

Pentru file manager SliTaz folosește PCManFM și Desktop-ul e manageriat cu Openbox.

Pentru instalat pachete din repository, SliTaz folosește TazPanel ce se accesează din Accessories -> System Tools -> SliTaz Panel. Odată ajunși acolo, logați-vă ca root și apoi mergeți la meniul Packages -> My Packages și acolo veți găsi o listă cu pachetele deja instalate. În dreapta găsiți o listă cu categorii de pachete disponibile în repository sau puteți folosi câmpul de search din partea dreaptă-sus.

Unele pachete, precum openvpn sau unrar se instalează simplu: îl selectați cu mouse-ul și apoi mergeți în partea de sus a listei și apăsați Install. Și gata.

Însă, cum SliTaz e o distribuție făcută să meargă repede inclusiv pe râșnițe, nu e la fel de simplu pentru toate pachetele.
În continuare o să explic pentru cele mai comune.

Browser

Varianta simplă și sigură: mergeți în SliTaz Panel - My Packages (cum am explicat mai sus) și instalați pachetul seamonkey. Seamonkey e un browser robust care face cam tot ce te-ai aștepta să facă un browser.

Varianta complicată: Firefox.

Oricum ai da-o, Firefox e crâncen de enervant pe orice distribuție - dar în special pe distribuțiile care vin cu propria versiune (Firefox Distro Version) - iar SliTaz vine cu propria distribuție care, ca la orice Firefox Distro Version nu doar că e out-of-date dar e și neactualizabil.

Pentru a scurta nervii pe care vi i-ați putea face cu crearea de scurtături, recomand să instalați versiunea distro (TazPanel - pachetul firefox) după care să descărcați versiunea care vă convine de pe site-ul oficial Firefox.
După ce extrageți arhiva din fișierul firefox-.tar.bz2, sincronizați Firefox-ul Distro cu noua versiune, folosind comanda ln -s din terminal. Presupunând că ați extras arhiva în /home/user/Downloads, în terminal va trebui să scrieți:

sudo ln -s /home/user/Downloads/firefox /usr/bin/firefox

Și apoi pur și simplu lansați Firefox din Applications -> Internet -> Firefox Web Browser.

În repository veți putea observa că există și un pachet numit firefox-official. Pe RC2 eu n-am reușit să-l fac să meargă, dar am văzut că unii useri l-au pornit fără probleme sub Rolling. Deci na, poate aveți noroc și pe Rolling merge fără griji.

Evident, va trebui să vă puneți Flash manual (download Flash gata pregătit de mine pentru SliTaz, aici) și apoi să copiați libflashplayer.so în /usr/lib/mozilla/plugins.

Un mare minus (pentru mine) e că Pale Moon pentru Linux nu merge pe SliTaz, de-aia folosesc SeaMonkey.

Varianta dubioasă: Chrome-ish.

În principiu, există și pachetul get-google-chrome care ar trebui să vă instaleze un fel de Chrome (fork după Chromium, evident).

Skype

Ca orice produs cumpărat de Microsoft, Skype nu face excepție și-a ajuns o bătaie de cap în ultima vreme - mai ales după momentul de la mijlocul lui decembrie anul trecut când Microsoft a decis să retragă suportul pentru toate versiunile vechi (atât pe Windows cât și pe Linux) iar pentru Linux a mai luat o decizie radicală - abandonând suportul pentru arhitectura Alsa.

Okay, acum tradus în românește, asta înseamnă că softul cu care Linuxul emulează sunetul nu mai e oficial suportat de Skype. Există două alternative.

Varianta complicată: PulseAudio (recomandat de Microsoft).

PulseAudio există în repository și pentru SliTaz - însă merge între foarte dezastruos și deloc.
Dacă vă chinuiți suficient de mult, s-ar putea să-l faceți să meargă cu PulseAudio. Însă eu nu recomand.

Varianta simplă: apulse (recomandată de mine)

Descărcați apulse pentru SliTaz (gata convertit în tazpkg) și instalați-l. Instalarea e ca la orice pachet - dublu-click pe el, introduceți parola de root și apăsați Install.

Apoi, descărcați Skype 4.3 pentru Linux (gata convertit în tazpkg) și instalați-l (la fel ca la apulse).

Și-apoi, deschideți un terminal și scrieți așa:

sudo leafpad /usr/share/applications/skype.desktop

O să se deschidă editorul leafpad (un fel de notepad) și acolo căutați linia pe care scrie Exec=skype %U și adăugați apulse imediat după semnul egal.
În principiu fișierul skype.desktop trebuie s-arate așa:

[Desktop Entry]
Name=Skype
Comment=Skype Internet Telephony
Exec=apulse skype %U
Icon=skype.png
Terminal=false
Type=Application
Encoding=UTF-8
Categories=Network;Application;
MimeType=x-scheme-handler/skype;
X-KDE-Protocols=skype

Dacă arată așa și ați instalat apulse, Skype trebuie să meargă perfect. Rețineți - aceste configurări se fac o singură dată.

Marele avantaj al folosirii apulse e că nu trebuie dup-aia să vă stresați cu restul sunetelor. Prin varianta PulseAudio, chiar presupunând că prindeți instalarea perfectă și merge din prima pe Skype - sigur o să vă umple de nervi în momentul în care veți observa că nu mai merg restul sunetelor.

Nu uitați să măriți capture level din Alsa Mixer (Applications -> Multimedia -> Alsa Volume Mixer).

De asemenea, pe unele calculatoare, după prima instalare dă senzația că sunetul nu merge. De fapt merge, dar setările default de la Alsa Mixer tind să fie dubioase (i.e. să se împace mai bine cu plăcile de sunet mai noi).

Tot din Alsa Mixer se rezolvă asta, mărind nivelul la PCM.
După ce ajungeți la un nivel optim pentru sunet, salvați configurările și puneți-le în startup ca să nu trebuiască să mergeți de fiecare dată să măriți nivelul la PCM sau mai-știu-eu-ce. Asta se face așa:

alsactl store 
sudo leafpad /etc/init.d/local.sh 

și în editor adăugați alsactl restore. Salvați și închideți.

Office

Depinde ce vă trebuie.
Dacă vă trebuie o suită completă cel mai simplu e să luați din repository unul din pachetele get-LibreOffice sau get-OpenOffice3.
Apropo, comanda din terminal pentru instalat pachete din repository este tazpkg -gi pachet (neapărat ca root). Așadar:

sudo tazpkg -gi get-LibreOffice

Pentru ce-mi trebuie mie, AbiWord și Gnumeric sunt arhisuficiente și fabulos de rapide (mult, mult peste LibreOffice sau Microsoft Office).

Desigur, niciun calculator nu poate exista fără PDF-viewer așa că, dacă tot suntem în terminal, tastați și asta:

sudo tazpkg -gi epdfview

FTP, HTTP și altele

Aici SliTaz e chiar fabulos - din simplul motiv că permite să transformi un calculator vechi în server fără să fii vreun mare vrăjitor într-ale calculatoarelor.

Pentru FTP vă trebuie pachetele pure-ftpd și pure-ftpd-extras pe care le găsiți în repository via tazpkg -gi.
Pentru HTTP, serverul e deja pornit out of the box - trebuie doar să turnați conținutul în /var/www și să deschideți porturile. Ca să deschideți porturile, editați ca root fișierul /etc/slitaz/firewall.sh și de-acolo vă descrucați.

Pentru chestii de IRC (e.g. server de IRC, BNC, etc.) descărcați și instalați prin TazPanel tot ce e legat de ncurses ca să puteți compila ce vă trebuie. Atenție însă că pe conserve foarte vechi compilatul poate dura mult - dar de mers merge.

Total Commander


Mie unul îmi trebuie așa ceva.
Sunt două variante - XFE și TuxCmd.

XFE e actualizat la zi în repository (sudo tazpkg -gi xfe și sudo tazpkg -gi xfe-extras).
TuxCmd se ia de-aici. Pur și simplu extrageți arhiva și lansați executabilul.

Cred că e evident de ce-mi place Tux Commander, nu?

Arată exact cum m-aștept să arate un Commander pe GUI și, mai important, are și toate funcțiile incluse (viewer de text, editor, arhivator încorporat, viewer de imagini, ș.cl.).

Sigur, nu e perfect dar, spre deosebire de Total Commander din Windows, nu se blochează niciodată, nu necesită licență și poate fi portat oriunde cu tot cu setări în principiu out of the box, ceea ce-i excelent când ai un teanc de laptopuri de făcut și timpul presează.

Observați că la mine taskbar-ul e jos și că butonul Applications are o schiță de buton de Start similar cu cel de pe Windows. Toate astea sunt foarte ușor de configurat - doar dați click dreapta pe fiecare din ele și jucați-vă cu opțiunile.

Mai observați un steag al României în dreapta jos care indică faptul că am tastatura românească activată.
Tastatura românească nu exista când m-am apucat eu de SliTaz dar am cerut-o. Mai precis, m-am oferit s-o fac eu. Și, spre șocul meu (și nu glumesc) un developer mi-a răspuns cerându-și scuze că nu-mi poate oferi pe loc ce vreau și m-a rugat s-aștept o zi.

În fine, pentru tastatură în limba română - toate explicațiile se găsesc în thread-ul meu de pe forum aici.

Multimedia

Pentru video, orice în plus față de VLC și MPlayer e de-a dreptul de prisos. MPlayer-ul pe această distribuție e remarcabil de stabil.
Am putut vedea clipuri 1080p cu o râșniță care se bloca instant sub Windows la fix același fișier.

Pentru cele două, luați din repository pachetele mplayer-opt, vlc, vlc-plugin și libvlc. Reamintesc că pachetele din repository se pot instala atât folosind interfața grafică TazPanel cât și prin terminal folosind sudo taxpkg -gi pachet.

Pentru audio mie îmi ajunge Alsaplayer care vine out-of-the-box însă dacă ascultați multă muzică și vă trebuie playlist-uri salvate, ș.a.m.d. - atunci DeaDBeef este soluția pe care de asemenea îl găsiți în repository.

Torrente

sudo tazpkg -gi qbittorrent

Atât.

Client IRC

sudo tazpkg -gi lostirc

Mai sunt și alți clienți (e.g. IRSSI) disponibili în repository dar LostIRC pur și simplu face totul bine. Singurul inconvenient pe care l-am identificat e că trebuie rugat frumos ca să te lase să scrii cu culori - altfel, face tot ce fac clienții aglomerați de pe Windows, doar că mai repede. Mult mai repede.

Drivere

Deși este o distribuție în principiu pentru calculatoare mai vechi, SliTaz ține pasul și cu tehnologiile noi. Am pornit un Radeon R7 240 de n-a avut aer.
Și să nu credeți că n-aveți pe ce folosi acele capacități sub SliTaz.

În fine, dacă nu aveți drivere pentru Linux la unele din dispozitive și SliTaz nu le „vede” pur și simplu, repository-ul e remarcabil de bogat în firmware-uri pentru o distribuție mică.

Recomand să începeți instalatul de softuri cu driverele dacă aveți placă video NVIDIA din seria 7 sau mai nouă întrucât driverele de NVIDIA, ca și pe Windows de altfel, tind să sugă cur grav - de-aia și are repository-ul 3 firmware-uri diferite pentru NVIDIA. Vestea bună e că aproape sigur unul din ele merge excelent.

Vestea proastă e că dacă nu alegeți din prima corect, s-ar putea să vă distrugă instalarea (kernel panic direct din boot). Având în vedere că SliTaz se instalează imediat, nu merită timpul să faceți debugging ci pur și simplu să reinstalați SliTaz. De-aia recomand să începeți cu driverele - ca să nu vă pară rău.

Am rămas plăcut impresionat să văd cum SliTaz a „văzut” din prima o serie de imprimante pe care Windows-ul trebuie rugat frumos să le vadă.
Un neajuns pentru mine e că n-am găsit o alternativă la xsane (din repository) pentru scanări. XSane nu e chiar rău dar nu e nici cel mai prietenos.

Din păcate, nu toate lucrurile sunt roz în privința driverelor. La unele dispozitive chiar trebuie muncit serios ca să le vadă SliTaz-ul - în special dacă ești nesimțit ca mine și vrei să faci o cameră Microsoft să meargă (apropo, merge, dar trebuie rugată frumos).

4. Alte notițe

Mă surprinde plăcut faptul că SliTaz poate fi făcut să fie bun pentru categorii largi de utilizatori - de la experți și până la copii de 5 ani. Însă există câteva categorii de useri care n-au niciun motiv nici măcar să încerce SliTaz.
Aceștia sunt:
- gamerii (STEAM Linux n-are nicio șansă),
- graficienii (să pornești GIMP full-featured pe SliTaz e mai greu decât să-ți duci mașina la spălat la Budapesta împingând-o până acolo)
- cei ce fac montaje audio foarte complexe (dar nu și cei care fac montaje și convertiri banale - pentru ei există soluții simple sub SliTaz)
- cei care printează mult (pentru cei în situația asta care totuși vor să-și „învie” o conservă - ar merge Lubuntu, cu condiția să ai măcar 768MB de RAM)
- cei care folosesc softuri specializate (de exemplu softuri proprietary de contabilitate - deși și-acolo unele pot fi lansate sub Wine)

...și, cam la atât mă pot gândi.

Din fericire, aceste categorii nu reprezintă nici măcar o treime din utilizatori.

Am zis mai sus de copii de 5 ani și n-am glumit. SliTaz vine cu niște joculețe excelente pentru copii (inclusiv joculețe educaționale). Practic, cu SliTaz poți „învia” o conservă veche de calculator și să înveți copilul cu Linux de mititel și asta fără să dai bani pe încă un calculator pentru el sau să riști să-ți facă harcea parcea prin calculatorul tău.

SliTaz e bun de instalat și pentru seniorii care tind să poarte o convorbire pe Skype, să citească un ziar și eventual să mai dea laic la poze cu mâțe/câini/iepuri/etc. pe rețele de socializare. Cu o atentă configurare a GUI-ului (ca să fie intuitiv pentru seniori), poți reînvia calculatorul folosit de mama/bunicul/bunica/mătușa/unchiul/etc. fără să mai scoți bani din buzunar. Și nu glumesc deloc. Știu vreo 10 seniori și senioare care folosesc Linux - inclusiv SliTaz.

Suport tehnic pe Formul SliTaz. Șansele să-ți răspundă direct un dezvoltator la problema ta sunt destul de mari. Limba de bază este engleza, însă este un contingent mărișor de vorbitori de franceză și spaniolă.

Există și varianta frugal install. Asta urmează să o încerc zilele astea pe un Sony PCG-C1XD (Pentium II, 64MB RAM, fabricat în 1999). Merită încercat dacă aveți sub 128 MB RAM. S-ar putea să înviați o conservă antică și să amânați momentul achiziționării unui nou calculator.

Cam atât deocamdată.

SliTaz nu trebuie comparat cu Lubuntu (și cu-atât mai puțin cu Mint sau Ubuntu) - ci trebuie comparat cu distribuțiile de talia sa: DamnSmall Linux, Puppy Linux, Tiny Core, ș.cl. Iar în materie de dat suflu nou calculatoarelor vechi, SliTaz le bate pe toate 3 lejer încă din faza de Live CD.

Apropo, SliTaz instalat pe hard/SSD bootează chiar mai repede decât Live CD-ul (chiar și dacă vorbim de-un hard antic cu bad-uri versus un stick pe USB 2.0).

Acestea fiind spuse,
Vă salut cu respect și mă întorc la testat.

2 comentarii:

  1. Mulțumesc frumos pentru articol. Folosesc slitaz de vreo 4 ani si vad ca evoluează in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc frumos pentru precizări. Eu am folosit de multe ori slitaz si asteptam si explicatii in română.

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails