Cuvinte necunoscute

Uneori folosesc pe acest blog cuvinte care sunt în limbajul meu vorbit uzuale dar care pentru unii dintre cititori sunt fie necunoscute, fie cunoscute dar cu alt sens ceea ce poate face dificilă înţelegerea textului.
În plus, mai des pot apărea aici forme ciudate ale unui cuvânt sau folosirea unui cuvânt într-un anumit context care înseamnă altceva decât sensul său propriu iar deseori dexonline.ro nu acoperă acest sens.
Tot aici voi explica şi o serie de abrevieri peste care uneori uit să ataşez link-ul aferent explicaţiei.
Ca să nu pun cititorii să stea cu dicţionarul în mână, pe măsură ce am să găsesc sau o să fiu întrebat de un anume cuvânt îl voi trece aici cu toate explicaţiile.

A
Agent de vânzări iluzii - (expr.) preot ortodox
ADB - Activist pentru Drepturile Bărbaților

B
Băsist - s.m. (pl. băsişti, fem. băsistă, f.pl. băsiste) Adepţi ai băsismului. Provine de la numele preşedintelui României din perioada 2004 - 2014, Traian Băsescu. Băsistul este persoana care crede şi/sau execută întocmai orice spune sau face Traian Băsescu. Băsistul este individul care se supune întocmai aidoma unui sclav voinţei stăpânului său, Traian Băsescu.
Bârlări (a i se) - vb. intranz. - (a i se) rupe, (a) nu îi păsa, (a) nu da doi bani pe, (a) nu da importanţă
Băsel - s.m. (defectiv de plural) Substantiv comun ironic diminutivat reprezentând persoana lui Traian Băsescu (nu şi funcţia sa).
Bulău - Închisoare, penitenciar

C
Creştinopat - s.m. (pl. creştinopaţi, fem. creştinopată, f.pl. creştinopate) Adepţi ai creştinopaţiei. Creştinopatul este habotnicul creştin de serviciu care pupă moaşte ca sport, linge icoane, este intolerant cu tot ce nu este de sorginte creştină şi în numele comunicatului de presă numit Biblie detestă visceral toţi oamenii care nu sunt de acord cu el. Alt. cre(ş)tinopat - din motive evidente.
Constipaţie - (sinonim contextual) conspiraţie. Exemplu: habotnic constipaţionist
Cretinoid - (adj.) mai cretin decât maximul de cretinism.
Cretineţi - s.m. format de la cretin şi prescurtarea de la Internet - net. Cretineţii sunt cretinii care stau pe net şi-şi dau cu părerea fără a folosi internetul în prealabil pentru a se informa despre cauza în discuţie. (un fel de trolli)
C.E.O. - Chief Executive Officer - Director executiv, şef al şefilor (în corporaţii şi multinaţionale)
Corporaţia Ortodoxă Română (COR) - Biserica Ortodoxă Română
Catedrala Îndobitocirii Neamului, Catedrala Mântuirii Banului, Catedrala Mântuirii Neamului Prost - toate se referă la proiectul megaloman al COR.
Cicalaca cichicean -  expresie menită să ironizeze optimismul manelistic si nefundamentat al unora dintre oameni. Exemplu: Avem creştere economică! Hai să facem credite să luăm plăşmi doar cu buletinul că suntem barosani, cicalaca cichicean.

D
Dodoaşcă - s.f. (defectiv de plural) Regionalism folosit în zona de sud şi sud-est a ţării (rareori în sudul Moldovei) care semnifică ceva de o importanţă capitală. Exemplu: miezul din dodoaşcă - nucleul Universului, cel mai important dintre cele văzute şi nevăzute, maximul posibil de semnificaţie, etc.
De porc - (sinonim contextual)  groaznic, prost, oribil, penibil, o idee proastă.

E
ETEOM - (abr.) Se referă la mentalitatea parentală întâlnită des în România - "Eu te-am făcut, eu te omor", mentalitate descrisă pe larg aici.

M
Miliţian - Poliţist.
MDB - Mișcarea pentru Drepturile Bărbaților
Mangin - (s.m. f.sg. Mangină-crește nivelul peiorativ-, m.pl: mangini; f.pl. mangine) Provenit din cuvântul englezesc „mangina” format prin derivare de la cuvântul man(bărbat)+terminația cuvântului „vagina”(vagin) - este un cuvânt folosit cu sens peiorativ la adresa indivizilor umani de sex masculin care susțin irațional bullshit marxist cultural, feminazist și/sau corect politic.

O
Ortodoxoid - (adj.) format prin derivare la fel cum s-a format şi cretinoid. - Persoană care exagerează mult până la puncte paranoide şi chiar periculoase pentru toată lumea întru ortodoxie.
Orwellizare - provenit de la George Orwell (autorul romanului 1984). Orwellizare se referă la crearea unei societăţi precum cea descrisă în romanul "1984" sau la elementele/măsuri care aduc cu acea societate. Exemple: camere de supraveghere peste tot, gps în telefoane, legi care să permită monitorizarea traficului pe internet, etc.

S
Spălare pe creier - (expr.) îndoctrinare religioasă

Ş
Şmenozeală - (sinonim contextual) târăşenie, tevatură,

T
Tripat - s.m. (pl. tripaţi, fem. tripată, f.pl. tripate) Persoană care gândeşte şi acţionează aidoma unui drogat rămas cu o idee fixă ca urmare a administrării unei substanţe halucinogene. În contextul acestui blog, elementul halucinogen nu este o substanţă ci o idee (sau un cumul de idei) care se dovedesc a fi (cel puţin) la fel de dăunătoare. Provine de la cuvântul "trip" care literalmente înseamnă "călătorie" dar care în limbaj de stradă înseamnă "idee fixă manifestată mult mai violent ca urmare a drogului". O persoană tripată în limbajul de argou înseamnă o persoană aflată sub influenţa unui anumit drog. Exemplu contextual: tripat ortodox - persoană cu profund fundament ideologic ortodox care încearcă să-şi impună ideile şi reacţionează brutal la orice critică asupra fundamentului său. Exemplu 2: tripat ortodoxoid - La fel ca la tripat ortodox cu diferenţa că manifestările la nivelul discursului frizează sfera penalului (discurs de ură, ameninţări cu violenţe, etc.).
Trepanat - s.m. (pl. trepanaţi, fem. trepanată, f.pl. trepanate) Persoană a cărei judecată corectă este îndoielnică. Trepanatul este persoana supusă trepanaţiei - efectuată cu ajutorul trepanului. În contextul acestui blog trepanat este folosit cu sensul de persoană incapabilă să gândească pentru sine, care aderă la ideologii totalitare sau care pur şi simplu nu este capabilă să poarte o discuţie din terţe motive ce ţin de la analfabetism până la bigoterie.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails