Despre autorul blogului

Salut!
Dacă ai ajuns pe această pagină bănuiesc că vrei să afli mai multe despre mine.
Numele meu complet este Vâlsan Iulian Lucian Octavian şi sunt la origine din Bârlad. (Da, da, să curgă miştourile despre moldoveanul cu nume interminabil)
Chiar dacă sunt născut în Bârlad, n-am stat numai acolo, perioade din viaţa mea locuind în Brăila, Galaţi şi chiar Bucureşti, iar în prezent locuiesc în Cluj Napoca.
Mi-au plăcut dintotdeauna şi-mi plac în continuare călătoriile astfel că n-ai să mă vezi pe mine stând pe loc cu anii în acelaşi oraş fără să ies de-acolo.
De altfel, o bună parte din părerile şi luările mele de poziţie se datorează faptului că am călătorit suficient de mult încât să depăşesc eventualele prejudecăţi, deseori emise de oameni care n-au mai ieşit din judeţul de baştină de decenii întregi.

De ce blog?
Pentru că până în decembrie 2008, scriam pe unde apucam iar uneori trebuia să mă supun unei anumite politici de scris, riscând astfel ca mesajul meu iniţial să se piardă în urmă adaptării la politicile editoriale a locului unde-mi publicam textele. Vroiam un loc unde să mă pot exprima fără să-mi fac griji asupra unor eventuale aspecte legale (cum ar fi de pildă exprimarea licenţioasă atunci când situaţia o cere) sau asupra faptului că cineva "de mai sus" s-ar putea să se simtă deranjat de ceea ce scriu eu (cum ar fi de pildă situaţiile în care critic demnitari sau feţe bisericeşti).

De ce asupra problemelor apăsătoare? Ale cui probleme?
Am ales această formulare pentru a putea cuprinde cât mai multe teme şi pentru a nu fi nevoit ulterior să creez bloguri separate în care să tratez diferenţiat anumite teme. Practic, în categoria "probleme apăsătoare" pot intra cam toate subiectele. Ale cui probleme? Ale oricui!
Dacă o problemă este apăsătoare pentru mine, pentru un judeţ, pentru o localitate, pentru o ţară sau pentru un oarecare număr de oameni, respectiva problemă poate constitui subiect de articol pe prezentul blog.

De ce vilo13 şi de ce blogspot.com?
Vilo, după cum am arătat şi mai sus, reprezintă iniţialele mele iar 13 reprezintă ziua mea de naştere. Am insistat pe 13 întrucât unii oameni cred în noroc, ghinion, numerologie, etc. iar pentru aceşti oameni 13 este un număr ghinionist. Bănuiesc că dacă încă sunt în viaţă şi relativ sănătos, este suficient pentru a demonstra că respectivul considerent e aberant, nu? Sau dacă nu, atunci faptul că acest blog încă există, consider eu că nu e atât de ghinionist, chiar dacă e sub egida numărului 13.
Blogspot.com pentru că e gratis! Da, sunt zgârcit pentru că nu m-am născut într-o familie în care banii sunt la fel de prezenţi ca moleculele de oxigen! Atâta vreme cât o activitate se poate întreprinde gratuit, nu văd rostul întreprinderii acesteia pe bani. Scopul blogului este să-mi pot eu publica scrierile; nu să arate bine, nu să aibă 4543789573 de cititori pe minut sau să fie premiat la vreo gală sau orice aşteptare megalomană de tipul ăsta.
Cititorii, atâţia câţi sunt, sunt bine veniţi să citească ceea ce scriu eu sau să plece. Nu oblig pe nimeni să citească ce scrie aici şi, de cele mai multe ori, nici nu sunt plătit să scriu aici iar când sunt, nu sunt plătit din bani publici astfel că îmi permit să critic.

În general accept critica, însă resping categoric fundamentalismul religios şi criticile exprimate într-o limbă română precară.

Cam atât... momentan despre mine.

36 de comentarii:

 1. vai,sunteti lamentabil! chiar nu vi se pare... necesar sa dati flori? ce viata cenusie trebuie sa aveti,cata vreme nu faceti decat ceea ce este ne-ce-sar!

  RăspundețiȘtergere
 2. Anonim: Vezi c-ai greşit postarea. Dacă ai ceva de comentat vis-a-vis de descrierea mea, fă-o într-un mod argumentat.
  Discuţia despre flori nu este inclusă aici, în descrierea mea.
  Însă da, nu mi se pare necesar să dau flori şi nu văd de ce ar privi pe cineva chestia asta.
  De asemenea nu văd legătura dintre presupusa mea viaţă cenuşie şi flori.
  Cenuşie sau nu, viaţa mea e important să-mi placă MIE, nu ţie sau oricui altcuiva.

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest blog îmi place foarte mult. Articolele scrise aici sunt coerente și bine argumentate. Bravo!

  RăspundețiȘtergere
 4. Bravo Lucian! Imi place ca stii sa argumentezi pro sau contra fiecarei discutii si cred ca iti va ajuta in zilele de azi. Esti o persoana foarte serioasa si un bun critic...Felicitarile mele! Cred ca lumea ar trebui sa mai citeasca blogul tau si n-ar fi rau daca ar tine cont de cateva opinii ale tale. Tine-o tot asa cine stie poate ai sa ajungi pe o treapta mai sus.

  RăspundețiȘtergere
 5. in sfarsit am reusit sa intru AZI pe blogul tau, pana acum se bloca si nu imi permitea sa intru, ceea ce ma enerva la culme
  sper ca imi va permite de acum incolo, (pt ca imi place :d)
  Kitana

  RăspundețiȘtergere
 6. Da, am reflectat: "Reflexie" asupra problemelor apasatoare?! Nu "reflectie"? Blogul tau este oricum interesant, e bine ca cineva se gandeste sa ajute pe altii sa isi puna mintea la lucru.

  RăspundețiȘtergere
 7. Către ultimul Anonim: Vorbesc serios, dă-mi un cont bancar sau adresa ta să-ţi trimit un premiu.
  Am discutat cu prieteni apropiaţi acum vreun an şi ceva şi chiar mă gândeam când va observa cineva greşeala!
  Desigur, nu o să o corectez pentru c-a devenit un "trademark".

  Oricum, sincere felicitări. A trebuit să treacă doi ani şi jumătate să o observe cineva.

  RăspundețiȘtergere
 8. eu credeam ca ai scris asa INTENTIONAT
  kitana

  RăspundețiȘtergere
 9. Kitana: În primele 10 minute de existenţă a blogului nu a fost intenţie ci pură greşeală... era 2 noaptea 8 decembrie 2008.
  După ce m-am prins, am lăsat aşa gândindu-mă că e mai simpatic aşa :).
  Pe-urmă chiar am primit comentarii care-mi corectau gramatica de prin articole şi-atunci mă amuzam că-mi observă unii cititori câte-o virgulă scăpată aiurea dar nu vede ditamai greşeala din titlu :) .

  RăspundețiȘtergere
 10. ha ha si eu care credeam ca ai facut un fel de "joc de cuvinte", gandindu-ma la reflexie in sensul fizicii, adica de la tine se reflecta spre noi, cititorii tai, samd, samd
  si de fapt tu ai gresit....:(
  kitana

  RăspundețiȘtergere
 11. Kitana: O mare parte din marile descoperiri şi marile frumuseţi s-au realizat din greşeală, din accidente :D

  RăspundețiȘtergere
 12. Citind ce ai scris tu aici si pe tpu am observat o chestie anume pe care pui accent obsesiv - parerile tale si luarile tale de pozitie.
  Plus personalitatea ta puternica si citez - " Fiind eu însumi tot timpul mi-a adus imense bucurii dar şi o serie consistentă de neplăceri pe care eu le-am depăşit mulţumită caracterului puternic şi sictirului ce mă caracterizează, DAR asta nu merge la toată lumea " - ceea ce s-ar traduce prin " eu am caracter puternic dar asta nu inseamna ca toti au" .

  Adaugand asta la faptul ca te-ai nascut in Barlad , dar ai stat "chiar" si in Bucuresti, ma duce cu gandul la o persoana care simte nevoia sa se reasigure ca e puternica.
  Iar asta inseamna slabiciune.
  Cand ai un caracter puternic nu te apuci sa scrii despre asta sau sa faci in asa fel incat lumea sa "stie" ca ai tu un caracter puternic, scriind franc chestia asta.
  Pentru ca te deconspira si te pune automat in categoria oamenilor care nu au un caracter puternic dar ar vrea sa aiba, si de aia simt nevoia ca cei din jur sa stie asta.
  Plus ca , ma indoiesc ca te-ai apuca sa le zici asta oamenilor pe care ii cunosti. Iar daca o faci, e prostie in stare pura.
  Apoi, care luari de pozitii si care opinii ? Opinii din astea raspicate poate avea oricine care are acces la net si o tastatura la indemana.
  Dar asta nu inseamna ca si in realitate face acelasi lucru.
  Vreau sa vad opiniile tale si luarile tale de pozitii IN REALITATE, in situatii in care se cere, nu in spatiul virtual.
  Apoi, opiniile despre femei. Stiu ca nu iti convine ca ii prefera pe aia mai rai in locul astora ca tine care sunt mai buni la suflet, si din cauza asta ai suferit si te-ai schimbat in asa fel incat sa pari si tu rau. De aici vine " sictireala" de care vorbeai.
  Acelasi lucru ni se intampla la toti, la un moment dat, ne-o luam in bot de la femei ca suntem fraieri. Mi s-a intamplat si mie, i se intampla oricui.
  Dar daca te apuci sa zici direct ce crezi despre ele nu o sa te ajute cu nimic, si nu o sa le impresionezi cu sinceritatea ta.
  Ba din contra. Ca sa mearga treaba trebuie sa le manipulezi si atat, fara teorie si fara filozofie, ca nu le schimbi in felul asta.

  Sunt o multime de persoane din astea, daca ai vazut, care au blog si simt nevoia sa "spuna" lucrurilor pe nume.
  Nu intra in cercul asta,pentru ca te pierzi in iluzia virtuala si in final si nu mai ai iesire.
  Cel mai bine e sa pastrezi contactul cu realitatea, si sa arati in realitate cine esti si din ce esti facut.
  Sper sa nu interpretezi mesajul meu ca pe un atac , pentru ca eu nu te atac acum.
  Tu ai potential, dar un om cu potential nu ajunge nicaieri daca dorinta de afirmare e mai puternica decat dorinta de a-si valorifica potentialul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dumniezau cu mila! Ce-ai ba', de-ti versi frustrarile pe bietul om? Aoleeeeeoooo! Mi-am dat seama. Vrei sa fii mentorul lui :)) Pai, nu poti. Stii de ce? "Finca" esti total agramat, si plin de subiectivism :D
   Hai servus!

   Ștergere
 13. Anonim: M-am gândit de două ori înainte să-ţi public comentariul. Dar ştii de ce? Pentru că spre deosebire de tpu, aici, pe tarlaua mea, spun ce vreau, când vreau şi cum vreau fără să mi-o ceară nimeni.
  Însă mă amuză teribil cum ai stat tu să-mi scotoceşti răspunsurile pe tpu şi apoi să te osteneşti să scrii atâtea rânduri. Mă amuză dar în acelaşi timp mă încântă, în sensul că tu chiar te-ai interesat de luările mele de poziţie astfel că demersul meu, aşa reprobabil cum îl categoriseşti tu, şi-a atins scopul, cel puţin în ceea ce te priveşte.
  În altă ordine de idei, dacă ai fi citit mai cu atenţie pe aist' blog ai fi văzut relatate şi luări de-ale mele de poziţie şi în realitate. Doar pentru că nu le-ai văzut tu (sau n-ai vrut să le vezi) nu înseamnă că ele nu există.
  Mai apoi, nu pricep care e problema ta cu părerea mea despre femei. De-aia nu poţi tu trăi? Că nu am eu o părere bună despre o majoritate covârşitoare din populaţia feminină?
  Eu nu trăiesc ca să impresionez pe nimeni şi cu atât mai puţin nu-mi doresc să impresionez femeile. De ce-aş vrea asta?! Ca după aia să colcăie superficialele materialiste pe lângă mine? Nu mersi!
  "eu am caracter puternic dar asta nu inseamna ca toti au" - Aşa, şi ce e greşit în afirmaţia asta?! E o realitate. Oricum, nu eşti primul care mă acuză că nu sunt vesel şi nu mângâi lumea pe cap. Cel mai probabil nu vei fi nici ultimul.
  Cât priveşte acel "chiar" se referă iarăşi la unul din articolele mele de-aici în care spun că nu-mi place Bucureştiul deloc şi nu pentru că aş avea vreun fel de complex că sunt din Bârlad.
  Dacă eram complexat în vreun fel n-ajungeam unde sunt acum. Dar oricum n-are sens să-ţi povestesc ţie.
  Ar vrea mulţi la vârsta mea să fie în locul meu. Poate o să ţi se pară cocălărească afirmaţia însă dincolo de aspect, este important fundamentul.
  Există oameni în România care s-au schimbat în bine şi şi-au schimbat viaţa în bine datorită luărilor mele de poziţie în REALITATE.
  Restul e can-can.

  RăspundețiȘtergere
 14. Imi place blogul tau! L-am descoperit din gresala dand click pe numele tau din comentariile de pe blogul lui Dan Negru. Cool

  Ariana

  RăspundețiȘtergere
 15. Ariana: Mulţumesc de apreciere. Totuşi mă încearcă reacţii contradictorii gândindu-mă că-mi vin cititori de pe bloguri habotnice precum Dan Negru.
  În fine, şedere plăcută aici îţi doresc :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai trecut si prin Braila si n-aiinvatat nimic de la Panait Istrate.Esti specilist in IT si n-ai auzit de Lenin,Marx,Demostene si telecomunicatii.Dar de PARVENITITI ai auzit LUMINATULE.N-ai observat ca nu te-a cautat nimeni de aproape UN AN.Daca ai facut un blog social in care sa-ti laude animalul din tine,APUCA-TE DE POLITICA si adauga la prenumele tale si Dinu si Paturica.Proverbul Zilei: Prostul tot tampit e.!

   Ștergere
  2. Noroc cu tine că altfel cine-mi ținea mie contul la comentarii?
   Și noroc cu luminați agitatori ca tine că altfel cine-mi ținea contul de cine am auzit și cine nu?
   Și, evident, noroc cu strălucirea ta intelectuală, că altfel cine mi-ar fi dat mie sfaturi de carieră?

   Proverbul zilei: De unde nu-i, nici Dumnezeu nu-ți cere. Având în vedere că Dumnezeu nu există, nimeni nu-ți cere nimic.

   Ștergere
 16. DRAGA LUCIAN...LA UN MOMENT DAT INTR'UN ARTICOL AL TAU AI MENTIONAT NISTE NUME DE PROFESORI DE'AI TAI DE LA COLEGIUL NATIONAL GH.ROSCA CODREANU...CE BINE AI MAI DIBUIT..ATAT CARACTERUL OMULUI CAT SI PROFESIONALITATEA CU CARE ISI PRACTICA MESERIA....FRUMOS ...BRAVOS, DOMNULE!VORBA LU' CARAGIALE....STII SA TII CONDEIUL BINE IN MANA...AI TALENT...TE CITESC CAND AM CHEF DE O PORTIE DE SINCERITATE....SUNT BARLADEANCA SI SUNT MANDRA CA SI UN CONCETATEAN DE'AL MEU IUBESTE ARTA SCRISULUI FRUMOS...

  RăspundețiȘtergere
 17. Am trecut paci' sa te salut. Problema e cand comentam o bere? Hombre

  RăspundețiȘtergere
 18. Salut. Am intrat zilele trecute pe blogul tau, cautand oameni caresunt interesati si vor sa faca ceva in legatura cu ce se intampla acum cu biserica la noi in tara.eu lucrez acum la un proiect in legatura cu tema asta si m-am gandit ca poate am putea sa discutam fata in fata,daca esti interesat.Inca mai esti la cluj?iti scriu acum un mail ,unde poti sa imi dai un raspuns, pentru ca nu prea imi place sa scriu comentarii si incerc sa ma leg cat de putin posibil de internet.Distefano_com@yahoo.com.Si rog pe cei care nu au ce face decat sa scrie emailuri aiurea, va rog sa ma ocoliti.

  RăspundețiȘtergere
 19. Buna! Ai dori un parteneriat link exchange?

  RăspundețiȘtergere
 20. Lucian, thank you for the offer but I used Google translate for the interpretation and I would imagine that it was all I really required to expose the article..

  I am wrapped to hear that we have another MRA in Romania. Good work. Can you tell what's happening in Romania, maybe do an article ?

  RăspundețiȘtergere
 21. Pai, bine mai Luci, doar acum sa aflu si eu de blogul asta? Damn! Daca nu sun eu .... tu nici atat :))
  Bravo moldovene! Imi place ce citesc.
  Respect!
  Semneaza, K.
  P.S. N-am avut placuta ocazie de a veni la Cluj, fara sa fiu nevoit a conduce masina non-stop. Berea aia din pub-ul unguresc parea buna, rau de tot :)) Next time, dude, next time!

  RăspundețiȘtergere
 22. Imi pare bine ca am citit articolul despre inv superior- perfect adevarat!-un aer sincer, bine intentionat si neacademic.Fiind un lectoras din interiorul UBB, ma bucur ca nu sunt singur in parerile despre cum am imbunatati invatamantul.Ma intreb daca onor conducerea cunoaste realitatea si vrea sa o schimbe?!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. „Ma intreb daca onor conducerea cunoaste realitatea” - Pariul meu e c-o cunoaște. Nu de alta dar oricâtă prostie ar colcăi prin instituție (și e multă - ca-n orice instituție a Statului, de altfel) n-ai cum să negi realitatea la nesfârșit.

   Acum, despre voința de schimbare,... putem să discutăm vreo câteva ceasuri. Varianta pe scurt: nu cred că se vrea. Cel puțin nu deocamdată.
   Pariul meu e că schimbarea va veni atunci când falimentul total va veni - ceea ce se va-ntâmpla cât se poate de curând. Mult mai curând decât cred unii.

   La mulți ani!

   Ștergere
 23. Salut! Am dat din greşeală de blogul tău, dar mă bucur c-am făcut-o. Îmi place modul tău de-a te adresa. Ţine-o tot aşa. Domnul Dumnzeul nostru să te aibă în pază. Just kidding, sunt atee. MZS fie cu tine. :)

  RăspundețiȘtergere
 24. La multi ani, Racusorule Lucian!

  Din curiozitate, la ce ora te-ai nascut?

  Ti-am urmarit blogul cu atentie si consider ca esti un om minunat, desi uneori te implici prea mult in probleme care nu iti apartin si din dorinta de a ajuta prea mult iti poti face rau singur prin imprumutul de comcepte si idei decadente (care nu iti apartin). Uneori incercarea ta de a corecta greselile celor din jur se poate dovedi extrem de nociva (pentru tine). Oricum mi-ar placea sa te intalnesc si sa te cunosc in persoana. Esti un tip fascinant!!!

  Mult noroc in viata iti urez in aceasta zi festiva!

  Un prieten din umbra

  RăspundețiȘtergere
 25. Dedicatie pentru Lucian16 iulie 2014, 20:34

  SHAKESPEARE - SONET XV

  Când mă gândesc la lume ca perenă,
  Cum e perfectă doar pentr-o clipită,
  E-o simplă piesă pe-o imensă scenă,
  De stele, în secret, înrâurită.

  Când văd cum oameni cresc ca un răsad,
  Dospiţi şi nimiciţi de-acelaşi cer,
  Fuduli cât sunt vânjoşi, apoi decad,
  Luându-şi fala-n colb după ce pier;

  Doar socotind la traiul schimbător,
  Şi-n ochii mei mai tânăr tu devii,
  Oricât e cursul de necrutăţor
  Să-ţi schimbe zorii vieţii-n pământii,

  Din dragoste, cu Timpul port război,
  Iar tot ce-ţi ia, îţi voi grefa ‘napoi.

  When I consider every thing that grows
  Holds in perfection but a little moment,
  That this huge stage presenteth nought but shows
  Whereon the stars in secret influence comment;

  When I perceive that men as plants increase,
  Cheered and checked even by the self-same sky,
  Vaunt in their youthful sap, at height decrease,
  And wear their brave state out of memory;

  Then the conceit of this inconstant stay
  Sets you most rich in youth before my sight,
  Where wasteful Time debateth with decay
  To change your day of youth to sullied night,

  And all in war with Time for love of you,
  As he takes from you, I engraft you new.


  ....... pentru Lucian Vâlsan .......

  RăspundețiȘtergere
 26. Lucian,
  citind blogul si ascultandu-te pe YouTube mi-am dat seama ca esti un om extraordinar si nu exagerez. Meriti ce e mai bun in viata si vei reusi in totalitate in tot ceea ce iti propui daca mai lasi din prejudecati deoparte.
  Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 27. Singura ta problema e ca NU ai absolut nicio problema. Nu poti trai fara drama, cauti cu lumanarea situatii dificile si exagerezi mult. In rest esti un tip deosebit si inteligent... cred ca m-am indragostit de blogul tau... si de tine.

  RăspundețiȘtergere
 28. SexyMotherF--ker1 ianuarie 2015, 12:52

  O intrebare pentru tine, Lucian: What the f--- do you think you are doing?

  Pe romaneste, esti constient ca exista indivizi - preoti si nu numai - care te urasc de moarte pentru ce ai scris despre ei pe acest blog? Cei mai multi dintre romani gandesc precum gandesti si tu dar nu sunt atat de redusi incat sa spuna ce gandesc in public. Esti constient ca te expui unui pericol? Uneori ma intreb daca esti in toate mintile.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oh vai - dar știi cum? Îmi tremură chiloții că mă urăsc niște popi. Mi-e frică de nu mai pot. Cred că mi s-a îndoit tastatura de la atâta frică.

   Dacă cei mai mulți dintre români ar gândi ca mine - n-ar mai exista problemele pe care le expun eu și eu n-aș mai avea o audiență.

   Altceva în afară de concern trolling aveți?

   Ștergere
 29. Ca si altii, am ajuns aici pur si simplu intimplator. Vreau sa mentionez cum, pentru a face o remarca despre tine si care sper sa conteze cind altii citesc comentariul. Cautam o carte a controversatei Simone de Beauvoir, cind am dat de un articol in engleza despre ea si Sartre, si era semnat de tine. M-uimit aplombul cu care iti spui parerea, chiar am verificat una din referintele citate sa ma asigur ca sint reale, mai ales ca si eu ca si altii apreciez aceasta proeminenta figura. De acolo am ajuns pe blogul tau, am citit despre parerile tale asupra articolului Tincutei si am ajuns aici.
  Cred ca esti foarte refreshing ca spirit si sclipiri de inteligenta, cunostinte, radicalism, originalitate si multe alte calitati pe care le vad la tine. Nu sint multi oameni ca tine si as dori sa vad macar o parte din "ideologia" ta in alti compatrioti macar, sau macar s afie atinsi de puternica ta pozitie fata de diverse subiecte. Admir de asemenea logica si staruinta cu care analizezi punct cu punct o situatie, o persoana, un eveniment si foarte concis iti aplici parerea. Se intimpla ca multe din parerile tale sint si ale mele, insa asta nu ne face ca avem dreptate in mod necesar.
  Totusi, da, e un totusi, mi-ar place sa nu te angajezi in polemici meschine cu unii dintre comentatori, nu te cobori sa dai cu barda cutilizind acelais limbaj ca ei sau chiar folosind unul menit sa atace. Sper ca iti stii valoare deja, stiu ca e greu si aproape de neintilnit ca oamenii sa iti arate aprecierea, dar as vrea sa stii ca cei care rezoneaza cu tine te apreciaza, probabil multi nici nu stiu de tine. M-as concentra mai mult la o anumita audienta daca vrei ca oricare om sa primesti validari ale calitatilor tale pe care negresit le ai dar pot fi umbrite uneori de o atitudine nedemna pentru calibrul tau.
  Si ca sa iti arat cit de mult m-am bucurat de scrierile tale, desi e foarte tirziu inca sint pe blogul tau, si e probabil printre foarte putinele dati cind vizitez asa ceva. M-ai stirnit cu Simone de Beauvoir si asta spune multe. Succes in viata si continua sa fii un om, nu te lasa atacat de mescinarii si nu le raspunde cu acelasi ton, fa-i s as e simta mici dupa ce iti citesc raspunsul. Bravo!

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails